Δάνεια σε καθυστέρηση για το 2012 και προβλέψεις

από kapetanios
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται, η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις καθώς και η πολιτική αστάθεια του Β΄ τριμήνου συνετέλεσαν στην περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δανείων σε καθυστέρηση.
 • Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου της ΕΤΕ ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 18%.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το ποσοστό ανήλθε σε 21,9% έναντι 13% στο τέλος του 2011. Ως αποτέλεσμα της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων, το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται στα υψηλά επίπεδα του 51% στην Ελλάδα και 53% σε επίπεδο Ομίλου, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Επίσης, θωράκισε τον ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις (€1.872 εκατ.) .
 • Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 18,0% των συνολικών δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας την ΑΤΕbank.
Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο της αγοράς έφτασε το 21,4% στο τέλος Ιουνίου 2012 από 15,9% στο τέλος του 2011 (Πειραιώς στην Ελλάδα 18,1% στις 30.06.12).Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 55%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τις αξίες των ενσώματων καλυμμάτων μετά από περικοπές αποτίμησης (για λόγους συντηρητικότητας) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 ήταν 106%.
 •  Στη Eurobank, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 17% των συνολικών χορηγήσεων, από 14% στο τέλος του Α΄ τριμήνου, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 21,3% του χαρτοφυλακίου, από 17,6% στο τέλος Μαρτίου 2012.
Η επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση συντελέστηκε κυρίως το Β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ βελτίωση καταγράφηκε κατά το Γ΄ τρίμηνο, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να είναι μειωμένα κατά 12,1% έναντι του Β΄ τριμήνου. Στο εξωτερικό, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε τριμηνιαία βάση και ήταν κατά 38% χαμηλότερα έναντι του Α΄ τριμήνου 2012.
Η Eurobank, αύξησε τις Προβλέψεις για Επισφαλείς Απαιτήσεις με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της και την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση, γεγονός που επιβάρυνε όμως αρνητικά τα λειτουργικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 23,3% και ανήλθαν σε €1,2δισ. συνολικά το εννεάμηνο του 2012, καλύπτοντας το 53% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (χωρίς να λογίζονται οι πρόσθετες εξασφαλίσεις).
 • Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου  ALPHA αυξήθηκε κατά 270 πόντους και ανήλθε σε 20,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 21,5% (+310 πόντους), ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 18,7% (+130 πόντους). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 4,1 δισ., ήτοι στο 9% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 5,3% τον Σεπτέμβριο 2011. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 43%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 121%.

3 Σχόλια to “Δάνεια σε καθυστέρηση για το 2012 και προβλέψεις”

 1. και νέα ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 13?
  http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_02/01/2013_476702

 2. Μέσα στα μη «καθυστερούμενα» λογίζουν και τις «ρυθμίσεις» που κάνουν σε όποιον Η επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση συντελέστηκε κυρίως το Β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ βελτίωση καταγράφηκε κατά το Γ΄ τρίμηνο, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να είναι μειωμένα κατά 12,1% έναντι του Β΄ τριμήνου. μιλάει ελληνικά ;;; να σου πωμια πραγματική ιστορία Κάπταιν να πεθάνεις στα γέλια 🙂

  Και οι εμπράγματες «εξασφαλίσεις» με τι τιμές υπολογίστηκαν , πώς είναι δυνατόν και με ποιούς όρους και σε ποιόν ορίζοντα να καταστούν ρευστές ;;;

  Η πραγματική εικόνα είναι σίγουρα πολύ χειρότερη και θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τα επόμενα Γ και Δ τρίμηνα , το 2013 δε θα είναι πλέον για κλάμματα 🙂

  ΥΓ Δες και τη «πουστιά» των στοιχείων στο μεγαλείο της :

  «Η επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση συντελέστηκε κυρίως το Β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ βελτίωση καταγράφηκε κατά το Γ΄ τρίμηνο, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να είναι μειωμένα κατά 12,1% έναντι του Β΄ τριμήνου. »

  Η «βελτίωση» έγκειται στο γεγονός ότι στο Γ τρίμηνο αυξήθηκαν μεν τα σε καθυστέρηση αλλά αντί για 3,7% του χαρτοφυλακίου σε 3,7 επί 0,88 = + 3,25% ( του ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ πάντα )

 3. Κάπταιν έχεις μέηλ 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: