Η κυριαρχία των πολυεθνικών στην ελληνική επιχειρηματική ζωή

από kapetanios

Πανελλαδική έρευνα της STAT BANK

ΠΗΓΗ

Το στοιχείο είναι αποκαλυπτικό: σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της STAT BANK οι ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ελέγχουν τις 135 από τις 500 μεγαλύτερες (βάσει κύκλου εργασιών) επιχειρήσεις της χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούν το 24,7% του τζίρου και (με τα αντίστοιχα συγκρίσιμα στοιχεία) τα τετραπλάσια καθαρά κέρδη από αυτά των «500». Παρά τις μεμονωμένες αποχωρήσεις από τη χώρα μας θυγατρικών πολυεθνικών οίκων, οι ξένοι οίκοι ελέγχουν σημαντικό τμήμα της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατορθώνοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να διευρύνουν την παρουσία τους σε αυτήν.  Ας σημειωθεί ότι στο δείγμα των «500» συμμετέχουν και άλλες θυγατρικές πολυεθνικών για τις οποίες δεν έγινε δυνατή η ανεύρεση των ισολογισμών τους. Ορισμένες εξ αυτών δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ή το έπραξαν σε περιφερειακά μέσα.
Η παρουσία των ξένων οίκων αποδεικνύεται καθοριστική για την εγχώρια επιχειρηματική ζωή ενώ αναμένεται να ενισχυθεί στα πλαίσια της εξαγγελθείσης αποκρατικοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, IBC, Golden Hall, Κρατικά Λαχεία κλπ). Σημαντικοί οίκοι του εξωτερικού διαγκωνίζονται ήδη για την εξαγορά κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα καθώς επίσης και για την ανάληψη σημαντικών έργων που θα δοθούν από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Όλα αυτά θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των πολυεθνικών οίκων στην οικονομική ζωή της χώρας με αντίστοιχη υποβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 135 επιχειρήσεις που ελέγχονται – πλειοψηφικά ή απόλυτα) διαχειρίστηκαν κατά το 2011 συνολικό τζίρο της τάξεως των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ο οποίος εμφάνισε σχετική σταθερότητα σε σχέση με το 2010. Ο αντίστοιχος τζίρος των «500» μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας (μέρος των οποίων είναι και οι 135) διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 106 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε ότι αφορά τα τελικά αποτελέσματα, οι 135 επιχειρήσεις ενώ το 2010 είχαν εμφανίσει ζημιές 478 εκατομμυρίων ευρώ, το 2011 παρουσίασαν κέρδη της τάξεως των 429 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αποκαλυπτικό ότι τα συνολικά κέρδη των «500» (μέρος των οποίων είναι οι 135) μειώθηκαν από 510 σε 101 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός χαρακτηριστικό της διαφοράς απωλειών μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Οι ελεγχόμενες από οίκους του εξωτερικού επιχειρήσεις υπέστησαν τις συνέπειες της ύφεσης, δείχνοντας ωστόσο υψηλότερες αντοχές έναντι των αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα οι θυγατρικές των πολυεθνικών που έχουν μονοπωλιακή θέση στους τομείς δραστηριότητάς τους κατόρθωσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Συγκεκριμένα, από τις 135 επιχειρήσεις, οι 77 εμφάνισαν κέρδη ενώ οι 58 παρουσίασαν ζημίες. Στη «φωτεινή πλευρά» του τομέα, 27 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών, 16 μετέτρεψαν τις ζημιές σε κέρδη και 17 κατόρθωσαν να μειώσουν τις ζημιές τους. Από την άλλη πλευρά 34 επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση κερδών, 19 αύξησαν τις ζημιές τους και 22 από κέρδη πέρασαν σε ζημιές. Στο σύνολο, όμως, οι κερδοφόρες επιχειρήσεις αποτέλεσαν το 57% του δείγματος.

 • Καθοριστική είναι η παρουσία των θυγατρικών των πολυεθνικών οίκων στους τομείς των φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών με τη συμμετοχή εταιρειών όπως οι Glaxosmithkline, Novartis, Procter & Gable, Bristol Myers, Astra Zeneca, Janssen Cilag, Unilever, Menarini Farmaserve Lilly, Beiersdorf, Abbott, Pfizer, Roche, Colgate, Loreal, Specifar, Bayer κλπ.
 • Θυγατρικές πολυεθνικών οίκων ελέγχουν σημαντικό μέρος του λιανεμπορίου ενώ καθοριστική θέση κατέχουν οι αλυσίδες Α-Β Βασιλόπουλος, Μάκρο Cash & Carry, Lidl και Praktiker.
 • Στον τομέα των τροφίμων δεσπόζουσα είναι η θέση επιχειρήσεων όπως οι Nestle, Kraft, Tasty, Misko, Minerva, Nutriat, Mars, Arla και Friesland.
 • Επίσης στους τομείς παραγωγής και εμπορίας τσιγάρων και ποτών αποφασιστική είναι η παρουσία επιχειρήσεων όπως ο Παπαστράτος Philip Morris, Imperial Tobacco, British-American Tobacco, JT International, Pernord Ricard  και Diageo.
 • Στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, παρά την αισθητή μείωσή της, η παρουσία των πολυεθνικών έχει μία αυτονομία μέσω επιχειρήσεων όπως οι: Toyota, FGA Capital, Μισελέν, General Motors, BMW, Mercedes, Fiat Group και Ford.

Οι θυγατρικές των πολυεθνικών ελέγχουν επίσης σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων σε τομείς όπως το τσιμέντο, η ενέργεια, οι ασφάλειες, οι τηλεπικοινωνίες, τα τυχερά παιχνίδια, ο τουρισμός, τα χημικά προϊόντα και οι μεταφορές (λιμάνια, αεροδρόμια).

7 Σχόλια to “Η κυριαρχία των πολυεθνικών στην ελληνική επιχειρηματική ζωή”

 1. Το θέμα είναι να υπάρχει ανάπτυξη. Γιατί όλες αυτές οι εταιρείες που αναφέρετε δίνουν δουλειά σε Έλληνες. Και αυτό το έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ. Για παράδειγμα ο ΑΒ Βασιλόπουλος εκτός του ότι ανοίγει καταστήματα και δίνει δουλειά σε συνανρθώπους μας, κάνει και συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς και στηρίζει και με αυτό τον τρόπο την οικονομία μας. Να τα λέμε κι αυτά!

 2. καλώς τον Σωτήρη
  καλή είναι η ανάπτυξη αρκεί αυτή να αφορά/περιλαμβάνει και τον πολίτη και την πολιτεία. Στην περίπτωση των θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων τα οφέλη της κοινωνίας περιορίζονται σημαντικά σε σχέση πάντα με τις εγχώριες επιχειρήσεις «ελληνικής σημαίας». Κι αυτό γιατί όπως ίσως γνωρίζεις οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας εξασφαλίζουν μια σημαντική φοροαποφυγή η οποία στις μέρες μας μας πονά περισσότερο.

  Και να δεχτώ ότι ο ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει και κάποιες συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς , αυτές όμως αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Απόδειξη η ίδια η κατάσταση του (ανύπαρκτου) πρωτογενή τομέα στην χώρα μας
  .
  Υπάρχει ένα ακόμη θεματάκι με όλες αυτές τις ξένες επενδύσεις , όταν το περιβάλλον παύει να είναι και τόσο «φιλόξενο» (από πλευράς κόστους χρηματοδότησης, φοροελαφρύνσεων , μικρό μέγεθος εσωτερικής αγοράς κλπ) παίρνουν το καπελάκι τους και φεύγουν αδιαφορώντας για τα αποκαΐδια που θα αφήσουν πίσω τους.
  Δλδ η Καρφούρ πχ που χρωστά πάνω από 1 δις σήμερα δεν το έχει σε τίποτα να την κάνει με ελαφριά πηδηματάκια για την Γαλλία αφήνοντας σε μας μόνο τα χρέη της— και μια τεράστια ζημιά στην εσωτερική μας αγορά. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν χρεοκοπούν αλλά κατά κανόνα θα το σκεφτούν και δεύτερη ίσως και τρίτη φορά για να το πράξουν μιας και η επιχειρηματική τους πορεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία (και την πολιτική τάξη βεβαίως βεβαίως )

 3. Τα νούμερα της έκθεσης είναι λίγο περίεργα:

  Από τις 500 επιχειρήσεις που έκαναν τζίρο 106 δις οι 135 έκαναν 26 δις. Δηλαδή το 36,9% (οι 135) του συνόλου των επιχειρήσεων (500) έκαναν το 24,5% του συνολικού τζίρου (26 δις στα 106 δις) και παράλληλα το 57% από αυτές, δηλαδή το 21,3% του συνόλου (των 500) ήταν κερδοφόρες με κέρδη 429 εκατ. ευρώ όταν όλες μαζί (500) παρουσίασαν ζημία 409 εκατ. δηλαδή οι υπόλοιπες 78,7% ζημιά 838 εκατ. (για να «μηδενίσουν» τα κέρδη του 21,3% και να διαμορφώσουν συνολικά την αναφερόμενη ζημία). Δεδομένου όμως του ότι οι 36,9% («πολυεθνικές») έκαναν συνολικά το 24,5% του τζίρου των 500 πώς το 21,3% παρουσίασε αυτό το τεράστιο κέρδος μέσα σε ένα μέτριο τζίρο? Δηλαδή με τι ποσοστό κέρδους δουλεύουν αυτές σε σχέση με τις άλλες?

  36,9% έκανε το 24,5% του συνολικού τζίρου (των 500)
  το 57% από αυτές, ήτοι το 21,3% του συνόλου (των 500) έκανε κέρδη 429 εκ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο 76,7% ζημίες 838 εκ. ευρώ.

  Κάτι δεν δουλεύει σωστά με τα νούμερα.το οποίο όμως δεν μπορεί να εξαχθεί από τα δεδομένα που παρουσιάζει το σχετικό άρθρο. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα…

 4. Λίγο δύσκολο να μας μπερδέψεις! 🙂
  Αυτό το 838 εκ. πως το βγάζεις; Δεν υπάρχει ζημία 409 εκ. αλλά μείωση κερδών 409 εκ. ,από 510 σε 101εκ. Άρα οι Ελληνικές επιχειρήσεις κέρδισαν 510 – 429, 81 εκ. ευρώ.
  Επομένως το 25% του τζίρου των επιχειρήσεων, αυτός που κάνουν οι πολυεθνικές απέδωσε 429 εκ και το 75% του τζίρου των επιχειρήσεων που τον κάνουν οι Ελληνικές 81 εκ. ευρώ μόνο. Έτσι δεν είναι;
  Αυτό είναι αξιοσημείωτο μόνο αν δεχθούμε πως οι δηλώσεις τζίρου και κερδών είναι ειλικρινείς. 😉
  Το ζουμί του άρθρου είναι αλλού. Με τον ίδιο τζίρο από ζημιές 478 εκ πέρασαν σε κέρδη 429 εκ. ευρώ . Η ισοπέδωση στις αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων πολλαπλασίασαν τα κέρδη των πολυεθνικών. Οι αγαπημένες μας κυβερνήσεις ΓΑΠ και Παπαδήμιου έφεραν αποτελέσματα.
  Εύγε. Και με τον νέο φορολογικό νόμο που έρχεται τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα .
  Και μη πει κανείς πως κερδίσαμε από τη φορολόγηση αυτών των κερδών καθώς οι φορολογικοί συντελεστές των ΑΕ μειώθηκαν και θα μειωθούν κι άλλο ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε και τη μείωση από τους φόρους που θα εισέπραττε το δημόσιο από τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων.
  Είναι ηλίου φαεινότερο δε πως οι μειώσεις των μισθών αύξησαν την ύφεση γενικότερα καθώς θα καταναλώνονταν εντός της χώρας, ενώ μεγάλο ποσοστό από αυτά τα κέρδη των πολυεθνικών ήδη έχουν πετάξει σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. :mrgreen:

 5. Χο χο καλά λένε πως της νύχτας τις δουλειές τις βλέπει η μέρα και γελά!

  Έχουμε και λέμε: (Σύμφωνα με το άρθρο)

  Κέρδη 500 μεγ. επειχ. Κέρδη Ξένων επιχ. Κέρδη Ελλ. Επιχειρ. Για 2010

  510εκ ευρώ – 478 εκ ευρώ 988 εκ. ευρώ

  110εκ ευρώ 429 εκ. ευρώ – 319 εκ. ευρώ Για 2011

  Άρα λοιπόν από κέρδη 988 εκ. ευρώ οι Ελληνικές (με το 75% του τζίρου) πέρασαν σε ζημιές 319 εκ ευρώ! 😯

  Ενώ οι ξένες από ζημιές 478 εκ. ευρώ πέρασαν σε κέρδη 429 εκ. ευρώ! Ξανά 😯

  Λοιπόν Κάπταιν ή το άρθρο είναι μούφα ή κάποιοι αρμόδιοι υπουργοί οικονομικών μαζί με τα …στελέχη των Ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να οδηγηθούν στο …ειδικό δικαστήριο! 😀

 6. 🙂
  Κατ αρχήν να καλωσορίσω τον FACTDROP και να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους (όσους σχολιάζουν αλλά και όσους επισκέπτονται ακόμη το ημιενεργό καρνάγιο)

  Θα συμφωνήσω ότι το άρθρο είναι αρκετά κακογραμμένο και μάλλον με κάποια λάθη στους αριθμούς και στα ποσοστά. Βέβαια έψαξα λίγο να βρω την έρευνα αυτούσια αλλά δεν την βρήκα , παρ όλα αυτά δεν μπορώ και να αμφισβητήσω και τα αποτέλεσμα της. Θέλοντας να απαντήσω στην απορία του FACTDROP που έχει να κάνει με το ποσοστό κέρδους κάποιων επιχειρήσεων .
  Σαφώς και μπορεί να είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τον ανταγωνισμό γιατί εν τέλει αυτό που καθιστά κερδοφόρα μια επιχείρηση είναι ένα σύνολο μεγεθών που πέρα από τον κύκλο εργασιών περιλαμβάνει την καθαρή θέση , τον τραπεζικό δανεισμό (που για κάποιες επιχειρήσεις είναι καταδικαστικός , γεγονός που φαίνεται στους ισολογισμούς τους) τα λειτουργικά τους που πάνω κάτω είναι σχετικά ίδια γα όλους— τουλάχιστον τους μεγάλους παίχτες της αγοράς— αλλά περιλαμβάνει εν τέλει και τα φορολογικά βάρη που στην περίπτωση των πολυεθνικών είναι εντελώς διαφορετικά. Εάν μας έλεγε τα κέρδη προ φόρων ίσως είχαμε μια καλύτερη εικόνα
  Αυτό όμως βέβαια δεν εμποδίζει κάποιες Ελληνικές εταιρείες όπως ΠΧ τα ΕΛΠΕ να παρουσιάζουν καθαρά κέρδη (πχ για το 10 ) 250εκ ευρώ

  Για το άρθρο
  Από μια διασταύρωση που έκανα (με στοιχεία του 10) ο αρθρογράφος πρέπει να έχει κάνει λάθος κατ αρχή στον συνολικό τζίρο (των 500) Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι
  –μιλάμε για τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι του χρηματοπιστωτικού τομέα
  –ο συνολικός κύκλος εργασιών για το 2010 ήταν περίπου 178δις
  μου φαίνεται λίγο παράξενο το φετινό μερτικό τους να είναι μόνο 104 δις

  Ένα άλλο λάθος που φαίνεται να έκανε είναι στο ποσοστό των κερδοφόρων «επι του δείγματος» που λέει ότι είναι το 57%. Αλλά από ποιο δείγμα εννοεί? Εάν εννοεί το δείγμα των 135 οι κερδοφόρες όντως βγαίνουν 77 αλλά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί καθώς με αυτήν την λογική δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ κερδοφόρα Ελληνική επιχείρηση.

  *
  Νικαλφα φίλε μου
  εάν σκεφτείς ότι οι συνολικές ζημιές για το 10 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ που έριξα μια ματιά ήταν κοντά στα 6,5 δις γιουρόπουλα, τα 500-600- 800εκ για τα οποία γίνεται λόγος είναι ψίχουλα 😉

 7. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: