Canton of Zug: το νέο σπίτι της coca-cola

από kapetanios

Μια περιοχή που δεν είναι μόνο από τις πιο όμορφες τις Ελβετίας, αλλά είναι και πολύ ελκυστική για τις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ

Γιατί; Γιατί μεταξύ των προτερημάτων της είναι η θέση της, που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, η φιλικότητα απέναντι στο επιχειρείν, η πολιτική της σταθερότητα, αλλά κυρίως η χαμηλή φορολογία. Αυτά μην φανταστείτε ότι τα έβγαλα από το μυαλό μου.

Είναιτο promo που αντικρίζει κάποιος κάνοντας κλικ στην ιστοσελίδα του Καντονιού. Προφανώς και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η coca-cola- και άλλες 30.000 «αλλοδαπές» επιχειρήσεις- επέλεξαν το Καντόνι ZUG για να στεγάσουν τη επιχειρηματική τους «φωλιά». Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η νέα coca cola που θα στεγαστεί στο ZUG θα είναι η «μαμά» εταιρία που θα συμμετέχει σε όλες τις ανά τον πλανήτη «θυγατέρες».

Και λέμε προφανώς διότι η φορολογία για τις Holding επιχειρήσεις είναι ακόμη χαμηλότερη. Όπως προβλέπεται από το φορολογικό καθεστώς, η εταιρίες που δεν έχουν άλλη δραστηριότητα εκτός από το να διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους σε άλλες εταιρίες απολαμβάνουν του απίστευτους συντελεστές που θα δείτε στον παρακάτω πίνακα.

Tax rates

Capital and reserves profit
Direct Federal tax 0 up to 8.5%
Canton/municipality 0.02%
(multiplied by the tax rate)
0

Η εγγραφή της coca cola στο καντόνι ZUG, το μετοχικό της κεφάλαιαo  και οι βασικοί μέτοχοι

Τι ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η coca cola

Την εισαγωγή στην premium κατηγορία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, μέσω της ανταλλαγής μετοχών στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε, μεταξύ της εισηγμένης στο ΧΑ Coca Cola Hellenic και της Coca Cola HBC AG, αποφάσισαν οι βασικοί μέτοχοι του πολυεθνικού ομίλου. Η Coca Cola HBC AG θα αποτελεί τη νέα μητρική εταιρεία του ομίλου με έδρα στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, πρόθεση της Coca-Cola HBC AG είναι, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής, να είναι η νέα εταιρεία συμμετοχών της Coca-Cola Hellenic. H Δημόσια Πρόταση Ανταλλαγής δε θα επιφέρει οιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των δραστηριοτήτων, τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της Coca-Cola Hellenic. Η σημερινή διοίκηση της Coca-Cola Hellenic θα συνεχίσει να ηγείται της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Coca-Cola Hellenic και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του.

Οι δεσμοί της Coca-Cola Hellenic με την Ελλάδα θα παραμείνουν ανεπηρέαστοι. Η Coca-Cola Hellenic θα διατηρήσει την εγχώρια παραγωγή και διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα και, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Αθήνα το Κέντρο των Εταιρικών Υπηρεσιών της Coca-Cola Hellenic (Group Corporate Service Center), το οποίο υποστηρίζει τις δραστηριότητες σε 28 χώρες. Δεν θα υπάρξει καμία επίδραση στις θέσεις εργασίας, στις αποδοχές ή στις παροχές των εργαζομένων της Coca-Cola Hellenic, ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής.

3 Σχόλια to “Canton of Zug: το νέο σπίτι της coca-cola”

 1. Καπετάνιε έχω την αίσθηση ότι η μεταφορά της έδρας στην Ελβετία δεν σηματοδοτεί τόσο την έλλειψη εμπιστοσύνης στα καθ’ημάς είτε όσον αφορά τα φορρολογικά, είτε ακόμη και τα τραπεζικά (αν και το δεύτερο είναι σοβαρό), αλλά περισσότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και ΕΕ.
  Άλλωστε αυτές οι εταιρίες δεν λειτουργούν με ορίζοντα λιγότερο της δεκαετίας.
  Το πράμα είναι πολύ σοβαρό, διότι αν αυτό αποκτήσει και άλλη έκταση (και είναι εξαιρετική η επιλογή για το άρθρο που έβαλες) πρακτικά ανατροφοδείται και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΕ.
  Πρέπει δε (κατά τη γνώμη μου) να σχετισθεί και με το Λουξεμβούργο, που παρόλο που είναι ευρωπαϊκή χώρα είναι αρκετά Ελβετία με ευρώ (δηλαδή άμα γίνει κανένα ..κακό, γυρίζει πιο εύκολα).
  Έτσι η έχει σημασία που η coca cola δεν πήγε ας πούμε Βουλγαρία (φορολογικά) ή Ιταλία, αλλά Ελβετία.

 2. αναγνώστα η φοροαποφυγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για όλες τις κυβερνήσεις. Κι αυτό γιατί κάνουν πλέον πάρα πολλοί χρήση των φορολογικών παραδείσων. Θα συμφωνήσω ότι η μεταφορά έδρας της coca cola σε «ουδέτερη» περιοχή σηματοδοτεί τον κίνδυνο που διατρέχει η ένωση. Ανάλογο παράδειγμα είχαμε και το 2006 από την Colgate Palmolive Hellas ABEE (αλλά τότε ποιος έδινε βάση..)
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=174571
  Οι αμερικανοί βλέπουν μπροστά σε αυτά τα ζητήματα –εμείς τι κάνουμε 😉

 3. η είδηση πέρα στα ψιλά :

  «χθες, η Coca Cola κατέθεσε αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών να θεωρηθεί η προσφορά με μετοχές, ανταλλαγή μετοχών και όχι συναλλαγή.Αν θεωρηθεί ανταλλαγή θα απαλλαγεί από την καταβολή φόρου επί των συναλλαγών και επομένως το θέμα θα λυθεί αυτόματα.
  Η Coca Cola θεωρεί βέβαιο ότι το αίτημά της θα γίνει αποδεκτό.
  Και αυτό διότι πρόσφατα το ΥΠΟΙΚ αποδέχθηκε αντίστοιχο αίτημα της Εθνικής για την δημόσια προσφορά της στους μετόχους της Eurobank. Δύσκολα να κριθεί με διαφορετικά κριτήρια η Coca Cola από αυτά με τα οποία κρίθηκε η Εθνική…»

  (..παρ ότι υπάρχει διαφορά και μάλιστα μεγάλη μιας και η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της εθνικής και της Γιούρομπανκ αφορά μια εσωτερική υπόθεση ενώ στην περίπτωση της Coca Cola Τρία Έψιλον αφορά εξαγορά της από εταιρεία που εδρεύει στο εξωτερικό. Ο φόρος συναλλαγών απ ότι διαβάζω θα ήταν κανονικά στα 13περιπου εκ ευρώ αλλά ο Στουρνάρας δεν ασχολείται με φραγκοδίφραγκα.. )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: