Στουρνάρας: ο άνθρωπος που διέλυσε το ΤΤ

από kapetanios

ΠΗΓΗ

Ο άνθρωπος που «εξαέρωσε» τη μετοχή του ΤΤ και διέλυσε εν μια νυκτί τους μετόχους της τράπεζας, διαλύοντας τα πάντα με μια και μόνο δήλωση περί«μη βιώσιμου ΤΤ, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι «ΘΑ» γίνει μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα…

Έτσι, έστειλε τη μετοχή στο -30% και σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο από τις 30 Αυγούστου.
Μάλιστα, κάνει αναφορά στη μελέτη της Alvarez&Marsal που παραδόθηκε το Μάιο στο ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία το ΤΤ «ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου».
Φωνάζουν όλοι τόσο καιρό να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία από τις εκθέσεις διεθνών οίκων και επίσημων συμβούλων του κράτους για τις ελληνικές τράπεζες, πάνω στις οποίες «πατάνε» οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, με τις εξαγορές – δώρα σε τραπεζίτες κτλ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νάντια Βαλαβάνη επικαλούνται την μελέτη της Alvarez&Marsal που παραδόθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία (όπως λένε οι πληροφορίες τους) το ΤΤ είναι βιώσιμο και ότι η φθηνότερη λύση για τον ελληνικό λαό είναι η επανακεφαλαιοποίησή του που θα συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΤΤ που θα κόστιζε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα το 2015.
Παράλληλα, είχαν ζητήσει και την πλήρη μελέτη με όλα τα παραρτήματα, για να λάβουν σήμερα απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ότι η πλήρης μελέτη θα κατατεθεί στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο πώλησης του ΤΤ μέσα στο Νοέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ενημερώνει τους βουλευτές ότι «ο Σύμβουλος, αφού ανέλυσε διαφορετικά σενάρια, διατύπωσε την τελική εισήγηση, με βάση τη διαπίστωσή του ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου». Ως προς τη σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την Alvarez&Marsal, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι ακολουθήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του Κανονισμού Όρων και Διαδικασιών Αναθέσεων και Προμηθειών του ΤΑΙΠΕΔ, ότι η σύμβαση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ήταν διάρκειας δύο μηνών και συνολικού κόστους 125.000 ευρώ, συν ΦΠΑ.
Υπενθυμίζει επίσης ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Συμβούλου Στρατηγικής Αναδιάρθρωσης αφορούσε τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στην ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αντικείμενο του έργου ήταν η εξέταση, ανάλυση, προσδιορισμός των στρατηγικών επιλογών καθώς και εισήγηση επί των διαθέσιμων στο Ελληνικό Δημόσιο στρατηγικών επιλογών.
Σκοπός του έργου ήταν η μεγιστοποίηση της αξίας συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (στην περίπτωση του ΤΤ 34% άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και 10% μέσω των ΕΛΤΑ) στα περιουσιακά στοιχεία και ελαχιστοποίηση του κόστους. «Κύριο μέλημα του υπουργείου Οικονομικών είναι πάντα η αναζήτηση της πιο συμφέρουσας λύσης για το Δημόσιο, με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ανάδειξη ενός σταθερού τραπεζικού συστήματος, που αφενός θα διασφαλίζει στο ακέραιο τα συμφέροντα των καταθετών που το εμπιστεύονται και αφετέρου θα συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να μπει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά».

One Comment to “Στουρνάρας: ο άνθρωπος που διέλυσε το ΤΤ”

 1. Στις 23 ή 30 Νοεμβρίου (Παρασκευή απόγευμα) το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα και θα πωληθεί σε μια εκ των 3 ενδιαφερομένων τραπεζών την Νέα Εθνική, Νέα Alpha ή νέα Πειραιώς.
  Η Τρόικα με βάση τις τελευταίες πληροφορίες έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα «άπαξ και οι μέτοχοι δεν ανακεφαλαιοποιούν το ΤΤ να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα και να πωληθεί».

  To παράδοξο είναι ότι για το ΤΤ πέραν από τις δηλώσεις – εντυπώσεις κανείς δεν έχει δώσει μάχη για να μείνει αυτόνομο ή ημιαυτόνομο.
  Όλες μα όλες οι πλευρές ανέφεραν ότι «αφού η Τρόικα έχει πάρει θέση αρνητική» που ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται ως εξής όλες οι πλευρές θέλουν διαχωρισμένο σε καλή και κακή τράπεζα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  Αν δεν αλλάξει κάτι στα υφιστάμενα δεδομένα, στις 23 ή 30 Νοεμβρίου το ΤΤ θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα ακόμη και αν δεν έχει καταβληθεί η δόση αλλά εγκριθεί.
  Το ΤΧΣ θα δώσει γραπτή διαβεβαίωση ότι θα ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα που θα αγοράσει το ΤΤ.
  Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αποδειχθεί πολύφερνη νύφη το οποίο το απαξίωσαν κατά τρόπο ηθικά ανέντιμο και νομικά ελέγξιμο ειδικά ο βασικός μέτοχος το ελληνικό κράτος, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι για την διεκδίκηση του θα ενδιαφερθούν 3 τράπεζες η Εθνική, η Alpha και η Πειραιώς.
  Κατά ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται το ΤΤ να παραμείνει ημιαυτόνομο δηλαδή η τράπεζα που θα το εξαγοράσει να μην το απορροφήσει αλλά να παραμείνει ημιαυτόνομο κατά τα πρότυπα της Deutsche bank και Deutsche Post bank.
  Από την Εθνική δηλώνουν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον υπό όρους και ως τέτοιους νοούν την πρότερη κεφαλαιακή του ενίσχυση. Να βρεθεί ένας τρόπος να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ πριν πωληθεί.
  Από την Alpha σε ερώτηση του http://www.bankingnews.gr έχουν δηλώσει ότι «είναι πιθανό να συμμετάσχει η Alpha στην διεκδίκηση του ΤΤ»
  Από την Πειραιώς η διοίκηση επίσης σε ερώτηση μας πριν λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι «θα εξεταστεί με την δέουσα προσοχή το ΤΤ και εφόσον κριθεί ενδιαφέρον deal η Πειραιώς θα συμμετάσχει στην διαδικασία διεκδίκησης του. Η συμμετοχή είναι πολύ πιθανή»
  Το προβληματικό ΤΤ με -2,4 δις κεφαλαιακή ζημία, με τους κακούς 3220 εργαζομένους και τα ισχνού περιθωρίου κέρδους assets ενδιαφέρει και τους 3 τραπεζικούς ομίλους άρα δεν είναι και τόσο χάλια τα πράγματα όπως παρουσιάζονται.
  Το http://www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου ότι τα βασικά εμπιστευτικά στοιχεία του ΤΤ έχουν ήδη δοθεί στις 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες ώστε να προετοιμαστούν.
  Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας έχει ξεκινήσει μυστικά και άτυπα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
  Μπορεί όλες οι πλευρές να δηλώνουν ότι για την ώρα παραμένει παγωμένο το θέμα του ΤΤ μέχρι ότου ξεκαθαρίσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ αλλά ουσιαστικά οι διαδικασίες ελέγχων από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες έχουν ξεκινήσει.
  Το ΤΤ έχει ελεγχθεί από 4 διαφορετικούς μηχανισμούς ελέγχου.
  Από την Deloitte για λογαριασμό της ΤτΕ, από κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος που διερεύνησε όλα τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ με απόλυτη λεπτομέρεια, η Alvarez & Marsal για λογαριασμό του δημοσίου και βεβαίως η Blackrock.
  Να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες έχει λάβει την καλύτερη βαθμολογία.
  Με βάση το stress scenario το ακραίο σενάριο η Blackrock κατέληξε ότι το ΤΤ θα χρειαστεί σωρευτικά 615 εκατ ευρώ προβλέψεις ενώ το ΤΤ έχει ήδη διενεργήσει 580 εκατ ευρώ δηλαδή διαφορά 35 εκατ ευρώ.
  Το ΤΤ όντως εμφανίζει την καλύτερη εικόνα στο ελληνικό banking όσον αφορά την Blackrock.

  Παράνομη και ηθικά ανέντιμη πράξη η διάσπαση του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα

  Παράνομη και ηθικά ανέντιμη πράξη θεωρούνται τα σενάρια και σχέδια διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή τράπεζα γιατί δεν διασφαλίζουν τους εργαζόμενους και δεν διασφαλίζουν του 72 χιλ μετόχους.
  Το http://www.bankingnews.gr έχει γράψει εδώ και μήνες ότι η Τρόικα θέλει να σπάσει σε good και bad bank το ΤΤ και επιμένει σε αυτή την θέση της. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θέλει το ΤΤ σπασμένο σε καλή και κακή τράπεζα και πώληση. Στην καλή θα ενταχθούν μόνο 900-1000 εργαζόμενοι από τους 3220 εργαζομένους.
  Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός είναι και παράνομος και ηθικά ανέντιμος.
  Είναι παράνομη γιατί η μυστική έκθεση της Alvarez&Marsal δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς προκρίνει ξεκάθαρα την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ και την διατήρηση του αυτόνομου του ρόλου.
  Είναι ηθικά ανέντιμη καθώς δεν μπορεί να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι μετοχικοί τίτλοι 72 χιλιάδων μετόχων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: