Το ΔΝΤ στέλνει μηνύματα για ΕΛΠΕ και Ρώσους

από kapetanios

O Μπόμπ Τράα του ΔΝΤ, επιμένει για την αγορά καυσίμων στην Ελλάδα και δείχνει να έχει για τα καλά εστιάσει το ενδιαφέρον του στα ελληνικά διυλιστήρια. Όλα αυτά, ακόμα και μετά την άστοχη, όπως αποδείχθηκε, έκθεση του ΔΝΤ για την κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων στην Ελλάδα.

Άστοχη, καθώς η έκθεση, όπως αποκαλύφθηκε, βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία και που μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με δυο παραμέτρους. Είτε να πρόκειται για «λάθος» του αναλυτή, είτε όλα αυτά (η διαρροή της έκθεσης προς την αμερικανική εφημερίδα) να εντάσσονται σ’ ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Ήδη το ΔΝΤ και ο Μπόμπ Τράα έχουν συγκαλεσει στην Αθήνα τρεις ειδικές συσκέψεις για το θέμα των διυλιστηρίων και των καυσίμων και πέρα απ’ όλα προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι αφ’ ενός δεν είναι καθόλου ενημερωμένος ούτε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει, ούτε για την πραγματική εικόνα της ελληνικής αγοράς και αφ’ ετέρου εστιάζει τα ζητούμενα του στο ότι δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικη η διέλευση των εισαγωγών μέσω διυλιστηρίων.

Αυτό ενδεχομένως να σήμαινε ότι διάφορες (αμερικανικές π.χ. εταιρείες) θα ενδιαφέροντο να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, στοχεύοντας φυσικά και στα οφέλη που θα έχουν από την «παρουσία» τους στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, σύμφωνα με όσα πιστεύουν έγκυρες πηγές, πίσω από τη στάση του Τράα και του ΔΝΤ κρύβεται άλλη μια προσπάθεια του λεγόμενου «αμερικανικού παράγοντα» να μην περάσουν τα ΕΛΠΕ με την αποκρατικοποίησή τους στα χέρια των Ρώσων.

Το «παιχνίδι» είναι χοντρό και σαφώς έχει σχέση και με τις εισαγωγές, αλλά και γενικότερα με τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή. Το ρωσικό πετρέλαιο στην Ελλάδα θα αλλάξει τα δεδομένα και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις των Αμερικανών είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Ίσως λοιπόν κι αυτό το παιχνίδι που παίζεται για την αγορά καυσίμων και το ΔΝΤ να αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του όλου πάζλ των προσπαθειών.

Σχετικά άρθρα-πηγες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: