Μισανθρωπική Αριθμητική

από kapetanios

Γιατί τα νούμερα της κυβέρνησης (πάλι) δεν βγαίνουν

Του Γ. Βαρουφάκη

ΠΗΓΗ

Μήνες τώρα κυβέρνηση και Τρόικα προσπαθούν να τα βρουν στα νούμερα τα οποία, αθροιζόμενα, θα τους δώσουν ένα άθροισμα Χ δισ. – το ποσόν το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί από το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια (δύο ή τέσσερα στην περίπτωση της «επιμήκυνσης) ώστε να παραχθεί αρκετό (πρωτογενές) πλεόνασμα, από το οποίο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές μας (πρώτα η Τρόικα, που αποπληρώνεται ήδη, και κατόπιν οι ιδιώτες δανειστές, των οποίων τα νέα, κουρεμένα ομόλογα, που τους έδωσε το Δημόσιο φέτος στο πλαίσιο του PSI, θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» μετά το 2020).Αυτός είναι ο σκοπός: η αποπληρωμή των δανειστών.

Ας δούμε τώρα γιατί κάποιοι εξ ημών πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθεί.

Το ποσόν αυτό, τα Χ δισ. (που σήμερα υπολογίζονται μεταξύ 14 και 16,5 δισ.), πρέπει να προκύψει ως ένα άθροισμα δύο αριθμών: μείωση δαπανών, έστω Δ, και αύξηση εσόδων, έστω Ε. (Δ + Ε = Χ, σε όρους απλής εξίσωσης.) Το ένα από αυτά τα δύο νούμερα, το Δ, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να το μειώσει όσο θέλει, με μοναδικό (πλην σοβαρό) περιορισμό το λεγόμενο πολιτικό κόστος. (Αν π.χ. απολύσει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων, το Δ μεγαλώνει θεαματικά.) Το δεύτερο νούμερο, το Ε, επηρεάζεται από την κυβέρνηση (π.χ. με την πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά, στον μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών της οικονομίας, την οικονομική δραστηριότητα, το ΑΕΠ της χώρας.

Συνεπώς, όπως πλέον έχουν καταλάβει και όσοι δεν γνώριζαν προ της Κρίσης τα βασικά της μακροοικονομικής, το μέγα πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι, όσο αυξάνει το Δ (στην προσπάθειά της να πετύχει τον στόχο της ως προς το άθροισμα Δ + Ε = Χ), μειώνεται το Ε κι έτσι κινδυνεύει ο… στόχος του αθροίσματος Χ. Το ερώτημα, λοιπόν, τίθεται: Υπάρχει κάποιο ποσόν Δ που (σε συνδυασμό με έξυπνα φορολογικά μέτρα) να «αφήσει» το Ε να φτάσει ένα επίπεδο τέτοιο, ώστε Δ + Ε να αθροιστούν στα πολυπόθητα Χ δισ.;

Να το πω με λόγια: υπάρχει κάποιο «μαγικό» επίπεδο περικοπών στις δαπάνες (Δ) που να επιτρέψει στα συνολικά εισοδήματα να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η φορολόγησή τους να μπορεί αποδώσει τα έσοδα (Ε) που απαιτούνται για να παραχθεί το επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος από το οποίο η Τρόικα θα πάρει πίσω τα χρήματά της;

Η κυβέρνηση λέει, αν κρίνουμε από το Σχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε, ότι βρήκε το μαγικό Δ. Είναι ένα ποσό περί τα 10,5-11,5 δισ., το οποίο μάλλον θα κλείσει κοντά στα 12 δισ. μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας. Άρα, η κυβέρνηση κρίνει πως, επιλέγοντας περικοπές μιας τέτοιας τάξης (Δ = 10,5-11,5 δισ.) θα μπορέσει να αυξήσει (έστω και με νέα φοροεπιδρομή) τα φορολογικά της έσοδα κατά Ε = 3 δισ.(τουλάχιστον). Πρόκειται για μια απείρως ηρωική «υπόθεση εργασίας», που είτε βασίζεται σε πλήρη άγνοια της κατάστασης της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας είτε εξηγείται ως μια περίπτωση «στρατηγικής αστοχίας». Ας εξηγηθώ:

Το Μνημόνιο 1 μείωσε τα δημόσια έξοδα (μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες) κατά 25%. Το αποτέλεσμα ήταν, από τη μια μεριά, να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά, από την άλλη, να χαθούν περί τα 45 δισ. από το συνολικό εισόδημα της χώρας, το λεγόμενο ΑΕΠ. Η απώλεια αυτή μείωσε την ικανότητα του κράτους να συλλέγει φόρους κατά τουλάχιστον 10 δισ. Εν συντομία, η ύφεση που έφερε το πρώτο Μνημόνιο αφαίρεσε από το κράτος 10 δισ. δυνητικών φόρων. Αν τα φορολογικά έσοδα δεν μειώθηκαν στον ίδιο βαθμό, αυτό οφείλεται στην πλειάδα νέων φόρων που εισήχθησαν την τριετία του πέρασε, εξαντλώντας ουσιαστικά τις αντοχές της ελληνικής οικογένειας κι επιχείρησης να «προσφέρουν» επιπλέον φόρους στο Δημόσιο. Ό,τι λίπος υπήρξε είτε «κάηκε» στον βωμό της ύφεσης είτε έχει μεταναστεύσει σε άλλα…τραπεζικά συστήματα.

Σήμερα, εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, η κυβέρνηση προτείνει μια περαιτέρω μείωση δαπανών της τάξης του 20% περίπου. Τηρουμένων των αναλογιών με την περίοδο του 1ου Μνημονίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων οι δυνητικοί φόροι του κράτους θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 8 δισ. Η κυβέρνηση, λοιπόν, μας ζητά να πιστέψουμε το εξής:

ότι την ώρα που τα δυνητικά της έσοδα θα μειωθούν κατά 8 δισ., εκείνη θα τα αυξήσει κατά 3 δισ.

Και πώς προτείνει να κάνει κάτι τέτοιο; Καταργώντας το αφορολόγητο για όλους (ακόμα και για τα μικρομάγαζα που καρκινοβατούν και για τους, επισήμως, φτωχούς) και επιβάλλοντας πρωτάκουστους νέους φόρους (π.χ. για το δικαίωμα να ζει κάποιος στο σπίτι που κληρονόμησε από τους γονείς του).

Το μέγα όμως σκάνδαλο στην αριθμητική του υπουργείου είναι ότι σε όλη αυτήν τη συζήτηση δεν λέει τίποτα για τη μεγαλύτερη πληγή της οικονομίας μας: το απολύτως πτωχευμένο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει το φάσμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (σε ποσοστό 30% όλων των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες).

 • Με το πιστωτικό σύστημα να έχει αποκλείσει ακόμα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις από τη ρευστότητα που του παρέχει η ΕΚΤ,
 • με τη συνεχιζόμενη (και κατά το υπουργείο Οικονομικών) μείωση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 8% για έκτη συνεχιζόμενη φορά,

δεν υπάρχει κανένα νούμερο Δ τέτοιο, που να αφήνει και την παραμικρή ελπίδα ότι το άθροισμα Δ + Ε θα είναι αυτό που λένε, Τρόικα και κυβέρνηση, ότι στοχεύουν.

Θα ρωτήσετε, λογικά: «Ανόητοι είναι; Δεν το γνωρίζουν;». Και βέβαια το γνωρίζουν. Όμως, και εδώ έγκειται ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, όλοι τους ψεύδονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, στους βουλευτές, στους πολίτες, στους μετόχους τους:

 • Η γερμανική κυβέρνηση, επειδή δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να παραδεχτεί ότι τα δάνεια στην Ελλάδα ήταν ένας τρόπος για να μετα-φορτωθούν στις πλάτες των Γερμανών φορολογουμένων οι ζημιές των γερμανικών τραπεζών. Το ΔΝΤ, επειδή βλέπει τη συμμετοχή του στην Τρόικα ως μοχλό αναβάθμισής του (μετά την παρ’ ολίγον απαξίωσή του πριν από το 2008).
 • Η ελληνική κυβέρνηση, επειδή ελπίζει ότι, αν δεχτεί να «ματώσει» αρκετά την ελληνική κοινωνία, συμμορφωνόμενη προς τις υποδείξεις ως προς το τεράστιο Δ, η Ευρώπη θα «κουρέψει» και τις απαιτήσεις των Βόρειων φορολογούμενων-δανειστών μας.
 • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει δεν μπορεί να συζητηθεί (και γι’ αυτό αρκούνται στο να παρατηρούν το παιχνίδι της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση) όσο στους κόλπους της ΕΚΤ διεξάγεται μια τιτανομαχία μεταξύ εκείνων που κατανοούν ότι η λιτότητα αλά ελληνικά υπονομεύει το ίδιο το ευρώ και την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία ήδη σχεδιάζει το νέο μάρκο.

Όσο οι ιθύνοντες επιδίδονται σε μια μισανθρωπική αριθμητική που μοναδικό στόχο έχει να κρύψει τις πραγματικές πολιτικές διεργασίες από τα βλέμματα των Ευρωπαίων πολιτών, η κρίση και η μισαλλοδοξία θα θριαμβεύουν.

8 Σχόλια to “Μισανθρωπική Αριθμητική”

 1. κάπταιν

  Να κάνω και εγώ μια πιό εξειδικευμένη πρόβλεψη

  Τα έσοδα από το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πέσουν φέτος κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τα περσυνά.

  Κοντολογίς οι μεγάλοι διανοητές για την ορθολογική επάρκεια των οποίων ανησυχεί ο κος βαρουφάκης , αν και γνωρίζουν τα βασικά της μικροοικονομικής και της δημόσιας οικονομικής πράττουν ακριβώς τα αντίθετα. Δεν πρόκειται για σφάλμα ή για παράνοια. Υπάρχει και στόχος και σχέδιο

 2. αυτό θα είναι ευχής έργο παπς, γιατί θα σημαίνει ότι σε αυτήν την συγκυρία το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ζεστάθηκε. Νομίζω( με γνώμονα τις πληροφορίες φίλων που δραστηριοποιούνται στις «εναλλακτικές» πηγές θερμότητας ) ότι ένα ποσοστό 20% των νοικοκυριών που σήμερα καίει πετρέλαιο θα κατευθυνθούν για φέτος στα πελετ και στο ξύλο. Ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 5-6%& θα υιοθετήσει σαν κύρια πηγή θέρμανσης το αιρκοντίσιον –μέχρι να τους κόψουν και αυτούς τον κώλο. Στην κατακλείδα θεωρώ ότι η απώλειες θα πλησιάσουν εάν όχι θα ξεπεράσουν για φέτος το 40% μιας και πιστεύω ότι ένα ποσοστό 10% των συμπολιτών μας που χρησιμοποίησαν έστω και λίγο πετρέλαιο πέρσι καλύπτοντας μέρος των αναγκών του δεν θα μπορέσει τελικά να εξασφαλίσει την θέρμανση του.
  Όχι δεν είναι ανόητοι. Ανόητοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι η εσωτερική υποτίμηση ( που επιτυγχάνεται ακριβώς λόγω της αδυναμίας του πληθυσμού να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ) δεν έχει θύματα. Πραγματικά, δεν ξέρω εάν θα πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν συχνά ακούω απο τα ΜΜΕ και τον κόσμο να αναρωτιέται γιατί δεν πέφτουν οι τιμές. Καλά ρε βόδια μην σας πει κανείς, εάν έπεφταν οι τιμές των αγαθών στο βαθμό που έπεσαν και πέφτουν οι μισθοί και τα εισοδήματα, θα μπορούσε να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση?!Τότε το «πραγματικό εισόδημα» που αφορά στην αγοραστική δυνατότητα θα παρέμενε ακριβώς το ίδιο..

  Καλημέρα παπς

 3. Καλημέρα κι από μένα και καλή …επιβίωση για τον χειμώνα.
  Αισιόδοξους σας βρίσκω ως προς τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης.
  Της πουτάνας θα γίνει.
  Το 20% Κάπταιν που έχουν στραφεί στα ξύλα και στα πέλετς ίσως ισχύει για τις πόλεις αλλά ήδη έχει ξεπερασθεί για την ύπαιθρο από πέρυσι! Και φέτος το ποσοστό που θα στραφεί εκεί θα ξεπεράσει το 60%. Και επειδή είναι πιο εύκολο για τις μονοκατοικίες και επειδή η δαπάνη με πετρέλαιο στις σημερινές τιμές φτάνει σε εξωφρενικά επίπεδα.
  Επίσης το λαθρεμπόριο θα αυξηθεί και αν προσθέσουμε τη λαλακία με το αέριο θα δούμε να πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο της …στήριξης της αγοράς καυσίμων στα Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία και Αλβανία.
  Όταν με ένα γέμισμα αέριο-βενζίνη έχεις αυτονομία 1500 χλμ ποιος δεν θα κάνει μια βόλτα 50-150 χλμ για αυτονομία ενός μηνός με κέρδος 40%;
  Εδώ αυτό γίνεται κατά κόρον από πέρυσι. Να μη μιλήσω για τα τσιγάρα .
  Κράτος των Αθηνών Κάπταιν . Τι περιμένεις; 😆 😉

 4. καλησπέρα νικαλφα 🙂
  εκτός από την θέρμανση , που θέλω να ελπίζω ότι απ όποια πηγή κι αν προέλθει θα καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, υπάρχει και η ανάγκη σίτισης την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ οι οικονομικοί μας φωστήρες φαίνεται ότι πάνε να την καλύψουν μεεε.. ληγμένα προϊόντα. Να δεις ότι το φαινόμενο θα πάρει διαστάσεις

  εν τω μεταξύ όσο πάνε και αυξάνουν τη ανάγκη μείωσης δαπανών κάνοντας λόγο πλέον για μέτρα 18δις ευρώ –χωρίς την «επιμήκυνση». Νομίζω ότι η ώρα των αθρόων απολύσεων στον δημόσιο τομέα είναι κοντά, πολύ κοντά

 5. Κάπταιν μου
  όταν υπάρχουν τόσοι …κάτοικοι στα νεκροταφεία γιατί να υπάρχουν ζωντανοί;
  Δεν είναι άδικο; (Για τους …πεθαμένους;)
  Αφού λοιπόν υπάρχουν άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα γιατί να μην υπάρχουν και απ΄τον δημόσιο;
  Με αυτήν τη λογική οι αξιαγάπητοι φωστήρες της διπλοτρόικας ,που βρίσκει ευήκοα ώτα στους μικροαστούς της καθημερινότητας μας, προχωρούν ακάθεκτοι.
  Ενώ φεύγουν όλα τα έμπειρα και αξιόλογα στελέχη του δημοσίου για να προλάβουν τα χειρότερα, αυτοί συνεχίζουν να το φορτώνουν με στρατιές ακριβοπληρωμένων συμβούλων και ασχολούνται με …ανακαινίσεις γραφείων και άχρηστα εργάκια που δίνουν κονόμα, ακόμη, στα φιλαράκια τους! Επίσης συνεχίζονται οι προσλήψεις υποβαθμισμένων συμβασιούχων της κακιάς ώρας για να κρατούν ομήρους ανθρώπους χωρίς αύριο!
  Εν τω με ταξί αλλά και με απλά εξελάκια οι δαπάνες του δημοσίου για μισθούς και συντάξεις είναι προ πολλού λιγότερες από τις δαπάνες για τόκους . Αφαιρούν αγοραστική δύναμη από τη χώρα και θέσεις εργασίας για να έρθουν οι τοκογλύφοι από το εξωτερικό και οι συνεργάτες τους να τα αγοράσουν όλα τζάμπα.
  Όσο λιγοστεύουμε βέβαια από τον ενεργό πληθυσμό μας τόσο πιο εύκολα θα έρθουν οι …αντικαταστάτες μας. Το οικόπεδο είναι γωνία φίλε και φαίνεται πως για πολλούς ήρθε η ώρα να πατήσουν τα βρωμοπόδαρα τους εδώ πέρα!
  Εύχομαι να βγω ψεύτης αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα εκτός από τη μετανάστευση το επόμενο επεισόδιο θα είναι η μετοίκηση μεγάλου αριθμού συνταξιούχων στις γειτονικές χώρες γιατί εδώ δεν θα μπορούν πια να επιβιώσουν ούτε υποτυπωδώς !
  Ξέρεις τι μου θυμίζει φίλε η κοινωνία μας όλο και πιο πολύ;
  Το κοπάδι με τα πρόβατα που παρακολουθεί αδιάφορα τον λύκο να αρπάζει το διπλανό του γιατί αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι αύριο θα είναι η σειρά του!

 6. Κάπταιν

  και εσύ ορέ δε με διαβάζεις με προσοχή ;;;

  Η πτώση > 20% που λέω θα είναι στα ΕΣΟΔΑ από το ΦΟΡΟ σε σχέση με πέρσυ. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στη κατανάλωση θα ξεπεράσει μακράν το 40% … είναι ο άτιμος ο Λάφφερ που λέγαμε 😉

  ΥΓ συγγνώμη για τη καθυστέρηση στην απάντηση αλλλά έλειπα 🙂

 7. παπς παρ ότι διάβασα (εξαιτίας σου) ολόκληρα κατεβατά σου γι αυτόν τον άτιμο τον Λαφφερ παρέμεινα στουρνάρι. 🙂

  *

  Νικαλφα θα συμφωνήσουμε (ακόμη μια φορά)
  τα φιλέτα που έχουν απομείνει, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης , φιλέτα που αγωνιωδώς ψάχνει το επενδυτικό κεφάλαιο μιας και στην «πραγματική οικονομία» δεν έχουν απομείνει και πολλά , είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις (την ενέργεια συμπεριλαμβανομένης την οποία φιλοδοξούν να ελέγχουν πλήρως). Ένα σχετικό άρθρο είχα ανεβάσει και παλαιότερα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: