ΧΑΑ, την πόρτα της εξόδου ψάχνουν πολλές από τις εισηγμένες

από kapetanios

προεκλογική αφίσα του ΠΑΣΟΚ το 1999

Ανάπτυξη είπατε?

ΠΗΓΗ

Η διατήρηση της ύφεσης στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2012 και το α’  εξάμηνο του 2013 έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας σε δεκάδες εισηγμένες που επιθυμούν να εξέλθουν εθελοντικά από το ΧΑ  αφενός γιατί  αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ετήσια κόστη και αφετέρου γιατί η δραστηριότητά τους καθίσταται μη αναστρέψιμη λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα στο Χ.Α. είναι εισηγμένες 265 εταιρείες. Στην Κύρια Αγορά διαπραγματεύονται 188 εταιρείες, στη χαμηλή διασπορά βρίσκονται 16 εταιρείες, στην επιτήρηση είναι 35 και στην κατηγορία προς διαγραφή είναι 3 .Τη φετινή χρονιά, υποστηρίζουν πολλοί επιχειρηματίες, θα δούμε ιστορικές εταιρείες να αφανίζονται και ακόμη περισσότερες να εισέρχονται στον λαβύρινθο της χρεοκοπίας, μέσω του άρθρου 99, απ όπου ελάχιστες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανακάμψουν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι υγιείς και κερδοφόρες εισηγμένες, που δεν ξεπερνούν τις 30 σε σύνολο 265, έχουν διακόψει από το β΄ εξάμηνο του 2011 την προμήθεια προϊόντων σε πελάτες τους που δεν είχαν τη δυνατότητα να προκαταβάλουν την αξία των παραγγελιών και μάλιστα σε διάστημα 30 ή και 60 ημερών. Για τις υπόλοιπες εταιρείες, που συνεχίζουν να λειτουργούν, η παραμονή στην αγορά είναι μια μάχη με τον χρόνο, καθώς ο βαθμός δυσκολίας για την επιβίωσή τους στην πραγματική οικονομία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το 2012 είναι η χρονιά που θα αποκαλυφθεί ολόκληρη η εικόνα της κατάρρευσης επιχειρήσεων από πολλούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. Μέχρι και το τέλος του 2011 καταβλήθηκαν προσπάθειες από τις τράπεζες να διασωθούν οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να παράγουν προϊόντα έστω και υπό το βάρος δανειακών υποχρεώσεων.

Τώρα όμως όλα έχουν κριθεί.

3 Σχόλια to “ΧΑΑ, την πόρτα της εξόδου ψάχνουν πολλές από τις εισηγμένες”

  1. Είναι όμως το Χρηματηστήριο η εικόνα της οικονομίας;

  2. Στην αγορά κεφαλαίων(και άρα στην οικονομία) παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο.

  3. Αφήστε που νομίζω ότι η εικόνα της Αγοράς στο επίπεδο εμφάνισής της στο Χρηματιστήριο είναι εξωραϊσμένη (και για τυπικούς λόγους).
    Τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι φαίνονται
    Γενικά συμφωνώ με την εκτίμηση για καταρρεύσεις κλάδων και θα δούμε και τα ντόμινο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: