Papadimos go home

από kapetanios

Ιστορικές στιγμές. Σταύρος Ψυχάρης, Γιώργος Μπόμπολας και Γιάννης Αλαφούζος χαιρετούν τον δοτό πρωθυπουργό της Ελλάδος που σύντομα θα τακτοποιήσει τις υποθέσεις τους

Η ομιλία του υπηρεσιακού και προσωρινού πρωθυπουργού απ την αρχή έως το τέλος της ήταν γεμάτη ανακρίβειες  ,λογικά άλματα και ασύστολα ψεύδη. Από που να αρχίσει και που να τελειώσει αλήθεια κανείς?

 • Από τις απειλές κενού περιεχομένου περί αποπομπής των διαφωνούντων υπουργών απ μια  κυβέρνηση που η θητεία της λήγει την επομένη της ψήφισης?!
 • Από την εξύμνηση της «προσπάθειας που άρχισε πριν από δύο χρόνια» ( δεν πρέπει να έχει επαρκή επαφή με την πραγματικότητα ο άνθρωπος μιας και δείχνει ότι δεν  έχει αντιληφτεί τα εγκληματικά λάθη της διετίας που πέρασε)  και πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί?!
 • Απ το ψεύδος

ότι η «νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ»? «Ομαλή χρηματοδότηση» η οποία ουδεμία σχέση έχει με την χώρα μας και τον προϋπολογισμό της –πόσο μάλλον με την ανόρθωση της οικονομίας μας-  παρά μόνο με τις τράπεζες εγχώριες και μη? Χρηματοδότηση που όχι μόνο ΔΕΝ θα μειώσει δήθεν μου τάχαμου το χρέος μας κατά 100δις αλλά που οι όροι της όχι μόνο θα το αυξήσουν, σε ελάχιστο χρόνο,  περισσότερο από τα σημερινά του επίπεδα(στην σχέση χρέους/ΑΕΠ ), θα μας σπρώξουν και  στο κενό την μετά το 2020 εποχή- εάν όχι αρκετά νωρίτερα …

Και άλλα πολλά
Ας μην κοροϊδευόμαστε, τουλάχιστον όχι μεταξύ μας.  Το πραγματικό δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά είναι εάν προτιμούμε μια  χρεοκοπία ΠΡΙΝ  την δανειακή σύμβαση η μια χρεοκοπία ΜΕΤΑ  την δανειακή σύμβαση– και το δεύτερο σενάριο , κατά την γνώμη μου ξεπερνά ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία.

Ας τους στείλουμε στο διάολο τώρα όσο είναι ακόμη νωρίς.

Eκλογές το επόμενο ΣΚ και διαπραγμάτευση από μηδενική βάση . Το ομόλογο ΤΟΥΣ που λήγει τον Μάρτιο πάει με νόμο για αργότερα –για να σφίξουν λίγο οι κώλοι .Μπορούμε να το κάνουμε(είδες το ελληνικό δίκαιο?) εξάλλου θα το έκανε και ο Παπαδήμος τις προάλλες. Η διαπραγμάτευση θα αφορά είτε την παραμονή μας στο ευρώ με βιώσιμους όρους είτε την έξοδο μας από αυτό με όσο λιγότερες απώλειες (για όλους μας , κι αυτούς μαζί) γίνεται Το δημόσιο έχει κηρύξει (εσωτερική) πτώχευση. Αυτό ΔΕΝ θα αλλάξει ούτε και μετά την δανειακή σύμβαση γιατί πολύ απλά φράγκο δεν προορίζεται για τις εσωτερικές μας ανάγκες. Η χώρα μας , με το αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες της , το οποίο μάλιστα δεν έχει καμία νομιμοποίηση ( είναι τέτοια η διαφορά μεταξυ της κοινωνίας και των εκπροσώπων της στην βουλή που και αυτή η δεδηλωμένη έχει αναιρεθεί από την ίδια την πραγματικότητα), οδηγείται ως ιδανικός αυτόχειρας στην κοινωνική και οικονομική (το «εθνική» το βάζω στην άκρη)αυτοκτονία. Όποιος υπογράψει αυτήν την σύμβαση εγκληματεί συνειδητά εναντίον των πολιτών αυτής της χώρας- και θα λογοδοτήσει..

Σχετικές αναρτήσεις

3 Σχόλια to “Papadimos go home”

 1. http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4693305

  Σε άμεση επιτροπεία σε κομβικούς τομείς της διοίκησης και της οικονομίας θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσεχές διάστημα.

  Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν ανακοίνωσαν μετά την λήξη του Eurogroup πως μέσα στους επόμενους μήνες θα δοθεί μεγαλύτερη «τεχνική βοήθεια» προς την Ελλάδα μέσα από την τοποθέτηση στελεχών της Κομισιόν που θα αναλάβουν τους τομείς της φοροδιαφυγή, της φορολογικής διοίκησης και των αποκρατικοποιήσεων.

  Ουσιαστικά θα πρόκειται για επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ που ήδη έχει εποπτικό ρόλο στην Ελλάδα και μόνιμη αποστολή 30 περίπου ατόμων.

  Η σύσταση μηχανισμών παρακολούθησης της πορείας των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που θα παρακολουθείται από τους «επίτροπους» χαρακτηρίσθηκε κομβική χθες από το Eurogroup, καθώς εφεξής εάν δεν επιβεβαιώνεται η εφαρμογή των μέτρων δεν θα παρέχονται οι προβλεπόμενες δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα.

 2. Captain, my captain, προσυπογράφω επακριβώς το δίλλημμα που βάζεις… μόνο που η υποχώρηση ΠΡΙΝ τη δανειακή συμφωνία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι άτακτη. Αν δεν υπάρχει ένα προετοιμασμένο κράτος δλδ… Εδώ ο κάθε βλαχοδήμαρχος στέλνει στο λογιστήριο τους δικούς του, αδιαφορώντας αν το επόμενο τρίμηνο υπάρχουν χρήματα ακόμη και για μισθούς… «Δεν βαριέσαι, το πρόβλημα θα λυθεί συνολικά» είπε ένας τέτοιος… Θέλω να πω, πως αυτή τη στιγμή γίνεται ισχυρή διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από ημέτερους και έμπιστους του συστήματος. Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ούτε να φάει σχεδόν δεν έχει, πόσω μάλλον να πληρώσει τα χρέη του…

  Σκέφτομαι ότι το μνημόνιο Ι και η δανειακή σύμβαση του Ιουλίου για την επιμήκυνση, κυρίως απέτυχε γιατί δεν υπήρχε στοιχειώδης κρατικός μηχανισμός να ελέγξει τα χρέη και κυρίως τις εισπράξεις… Το βιολί συνεχίστηκε απρόσκωπτα. Τζίροι και κέρδη ενός εκατομυρίου ευρώ, φορολογήθηκαν μόλις για 40.000€ που λέει «η πιάτσα»… όλα μέλι, γάλα… Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ… και ενωμένο και δυνατό, και άς τους να λένε…

  Ο ενδοιασμός μου είναι ότι με μια ανεξέλεγκτη χρεωκοπία πριν τη σύμβαση, θα έθετε σε εκκίνηση έκκεντρους μηχανισμούς βίας, εγκληματικότητας και διαφθοράς. Εδώ ο μπαρμπα-Δήμος έχει δίκιο: Κανείς από τους κρατικούς υπαλλήλους δεν θα εισέπρατε τίποτε… (εδώ τους έπιασαν να κλέβουν τα δημόσια ταμεία και δεν τους έκαναν τίποτε). Όλοι θα κρυφτούμε πίσω από το δακτυλάκι της δήθεν κοινωνικής μας ευαισθησίας…

  Δεν ξέρω… κατά τη γνώμη μου, το αίτημα δεν μας αφορά και πολύ… σκούρα είναι τα πράγματα έτσι κι αλλιώς…

 3. νικιπλε
  η άποψη μου είναι ότι το μνημόνιο 1 απέτυχε εν τη γενέσει του ή καλύτερα εν τη έμπνευση του. Θα έλεγα ότι ήταν ακριβώς αυτό που ΔΕΝ χρειαζόταν για την ελληνική οικονομία και τις (διεθνής κυρίως )προκλήσεις που αυτή αντιμετώπιζε. Αλλά ακόμη μια φορά εγκλωβιστήκαμε σε μια κοντόφθαλμη οπτική των πραγμάτων θεωρώντας ίσως αυτήν την γωνιά του πλανήτη ως το κύριο και σημαντικό πρόβλημα -συνεπικουρούμενοι βέβαια από όλους αυτούς που η ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος έσπρωχνε κάτω από το χαλάκι τα δικά τους τεράστια προβλήματα.
  Τέλος πάντων ω γέγονε γέγονε και δεν είμαι άνθρωπος που στέκομαι περισσότερο απ ότι πρέπει στο παρελθόν
  Στο δια ταύτα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφτούμε ότι όποιο κόστος κι να πληρώσουμε αναλαμβάνοντας εμείς τις πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μας θα είναι σίγουρα λιγότερο απ το κόστος που μας επιφυλάσσουν αυτοί που διαχειρίζονται άλλου (και άλλων) είδους συμφέροντα και σίγουρα διαφορετικά από τα δικά μας. Μια παύση πληρωμών και μια επαναδιαπραγμάτευση με τους όρους που έθεσα στο ποστ θα φέρει την τελική λύση πιο κοντά μας και ως εκ τούτου πιο ανώδυνα («με έναν πόνο» θα έλεγα χρησιμοποιώντας την συνήθη έκφραση)
  Τα φαινόμενα που περιγράφεις είναι υπαρκτά και συνηθισμένα θα έλεγα ακόμη και στις προηγούμενες «καλύτερες ημέρες» του κράτους μας. Αλλά αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούν ούτε και πρόκειται να εκλείψουν με μια «τακτική»(επέτρεψε μου τον αδόκιμο όρο) χρεοκοπία- το αντίθετο θα έλεγα
  καλημέρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: