Ο Παπαδήμος χαρίζει 5,5 δις ευρώ στις τράπεζες..

από kapetanios

…ζημιώνοντας  από πάνω και το δημόσιο με 2,7δις τόκων που προκύπτουν από τον δανεισμό της χώρας από τον EFSF των 18δις ευρώ που θα διατεθούν σε πρώτη φάση. Ας δούμε πως προκύπτει η ,τεράστια για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, συνολική ζημιά των  8,2 δις ευρώ με τις ευλογίες του πρώτου τραπεζίτη της χώρας που τυγχάνει να είναι και πρωθυπουργός της (βαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!)
Το «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» είναι ένα νομικό πρόσωπο ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ δικαίου , με τον αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα του ταμείου να μην αναιρείται ούτε από την κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε από την μελλοντική έκδοση αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών . Ο σκοπός της ίδρυσης του ήταν  η ενίσχυση και η προστασία του τραπεζικού μας συστήματος  σε ένα οικονομικό περιβάλλον που όπως είχε προβλέψει η τρόικα (αλλά δεν διάβασε ο Χρυσοχοίδης) θα ήταν τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια ιδιαίτερα αρνητικό εάν όχι ζοφερό. Μέχρις εδώ καλά που και αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση. Το αρχικό κεφάλαιο του ταμείου  ορίστηκε κατά αρχή στα 10δις αλλά λίγο αργότερα και μέσα στα πλαίσια της νέας δανειακής σύμβασης που μας ετοιμάζουν αυτές τις ημέρες αυξήθηκε στα 30δις ευρώ. Για το κεφάλαιο αυτό η χώρα καλείται να πληρώσει σε τόκους  για τα επόμενα 5 χρόνια (έως το 17 που γίνεται και η τελική  εκκαθάριση του)  περί τα 7,5δις  ευρώπουλα (30δις χ 5% επιτόκιο χ 5 χρόνια) Βεβαίως οι τροοικανοί ,που είναι και φίλοι μας, μας είπαν ότι όσο κεφάλαιο περισσέψει από αυτά τα 30δις στο τέλος του 2017 θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο.
Και φτάνουμε στο σήμερα.
Εδώ και λίγες ημέρες παρακολουθήσαμε όλοι μας ένα απρόσμενο ,όσο και ανεξήγητο έως εχθες , πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο  με πρωταγωνιστές διάφορα τραπεζικά  χαρτιά. Και λέω μέχρι χθες γιατί τότε μάθαμε (κάποιοι άλλοι μάλλον το ήξεραν νωρίτερα) ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα γίνει μεν έναντι κοινών μετοχών , όπως διαβεβαίωνε ο υπουργός οικονομίας Βενιζέλος( ο οποίος τελικά ή αδαής είναι ή κοινός απατεώνας) αλλά ΧΩΡΙΣ  δικαίωμα ψήφου!
Δλδ «κάτι σαν» προνομιούχες μετοχές  που δεν μετέχουν στις αποφάσεις και την διοίκηση της τράπεζας ΑΛΛΑ και  χωρίς όμως τον ετήσιο τόκο(10%) που δικαιούνται  ως προνομιούχες!
Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο και ως συνέπεια και το ελληνικό δημόσιο χάνει (χαρίζοντας τα) 5,5δις ευρώ που προκύπτουν από το 10% των 18δις ευρώ που πρόκειται να δανείσουν στις τράπεζες   για ένα διάστημα 3 χρόνων που θα διαρκέσει η χρηματοδότηση τους.
Θέλω να πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει  η λογική και δεν θα περάσει αυτή η σκανδαλωδώς  ευνοϊκή για τους τραπεζίτες «λύση», μια «λύση» που οδήγησε σε τρελά κέρδη τους έχοντες «εσωτερική ενημέρωση»  τις τελευταίες ημέρες.
Με αποφάσεις σαν τις παραπάνω το πιο πιθανό είναι όχι μόνο να μην περισσέψει τίποτε στο τέλος της 5ετίας από τα 30δις κεφάλαια που θα διαθέσει η πολιτεία για την διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών αλλά να επωμιστεί και το όποιο κόστος μιας  ενδεχόμενης τελικά κατάρρευσης του

Ίσως το πιο δίκαιο  θα ήταν να ισχύσει το καταστατικό του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας  που προβλέπει για τις μεν  τράπεζες που έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας την χρηματοδότηση τους σε αντάλλαγμα   προνομιούχες μετοχές  και όσες δεν έχουν επαρκή κεφάλαια την χρηματοδότηση τους σε αντάλλαγμα κοινές μετοχές και την κρατικοποίηση τους. Η ανάληψη του ρίσκου που ενέχει ο τραπεζικός μας κλάδος από το ελληνικό δημόσιο πρέπει να συνοδεύεται και με το ανάλογο όφελος για την ίδια την κοινωνία

σχετικές αναρτήσεις

2 Σχόλια to “Ο Παπαδήμος χαρίζει 5,5 δις ευρώ στις τράπεζες..”

 1. εν τω μεταξύ το πλιάτσικο έχει ήδη ξεκινήσει..
  http://www.hradf.com/gr/privatisations-in-progress

 2. σήμερα το ξανασκέπτονται ή ψάχνουν καλύτερους τρόπους να κρύφτούν

  http://www.bankingnews.gr

  Ανησυχία προκαλεί στους τραπεζίτες η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων πιθανότατα μέσω ομολογιακών δανείων με υψηλά επιτόκια που θα φθάνουν ακόμη και το 10%.
  Το ζήτημα προκλήθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος ενημερώνοντας για τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στην πίεση της τρόικας για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με «εργαλεία άνευ ψήφου».
  Ουσιαστικά οι τράπεζες θα λάβουν ενίσχυση 30 δις. ευρώ, που θα έχει τη μορφή δανείου, καθώς το δημόσιο δεν θα λάβει μετοχές τους. Τα εργαλεία άνευ ψήφου, για τα οποία μίλησε ο υπουργός, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος μπορεί να είναι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια με υψηλή σταθερή απόδοση, μεταξύ 5% και 10%.
  Ο κ. Βενιζέλος εστίασε κυρίως στο ότι το δημόσιο προσδοκά ανταλλάγματα, μετοχές ή ομολογίες σταθερής απόδοσης, της τάξης του 5% με 10% και όχι 1%.
  Το πορτογαλικό μοντέλο φαίνεται να έχει θορυβήσει τους τραπεζίτες. Άμεση ήταν η πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστήριο. Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη περιορίστηκαν, μετά τη φημολογία για δυσβάστακτους όρους και κυρίως επειδή η απόδοση θα διενεργείται ανά έτος. Τραπεζικοί παράγοντες έκανα λόγο χθες για δυνατότητα επαναγοράς στην τετραετία ή την πενταετία του αρχικού κεφαλαίου συν την προσαύξηση από μια ετήσια σταθερή απόδοση.
  Το έτερο ζήτημα που θορύβησε τους τραπεζίτες είναι το υψηλό επιτόκιο δανεισμού τους, που μπορεί να ξεκινάει από 5% και να φθάνει ακόμα και στο 10%! Για παράδειγμα, αν μια τράπεζα αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 10%, θα πληρώνει κάθε χρόνο τόκους 180 εκατ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: