Είναι η οικονομία των Παπούα το νέο μοντέλο για την Ελλάδα;

από kapetanios

Του Πάνου  Παναγιώτου

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/13814-einai-h-oikonomia-twn-papoya-to-neo-montelo-gia-thn-ellada

…..η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν εγγυάται τη λύση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και τη βελτίωση της, η σημαντικότερη απόδειξη γι’ αυτό ίσως είναι η οικονομική κατάσταση των κρατών που έχουν ήδη πρωτογενή και δημοσιονομικά πλεονάσματα. Με βάση τα στοιχεία του 2010, από τα 215 κράτη του κόσμου μόλις 45 βρισκόταν σε αυτήν την ‘ευλογημένη’ κατηγορία και τα 41 από αυτά συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες ή υπό ανάπτυξη χώρες.

Έτσι, στη θέση που επιδιώκει να φτάσει η Ελλάδα (και ακόμη καλύτερη με βάση τους αριθμούς) ως προς τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, βρίσκονται ήδη η Ζιμπάμπουε, η Τόνγκα, η Αγκίλλα, το Ουζμπεκιστάν, το Ταζικιστάν, το Περού, η Παραουγάη, η Βολιβία, το Τουρμεκινστάν, το Ιράν, η Λιβύη η Παπούα – Νέα Γουινέα και άλλες όχι και τόσο αναπτυγμένες χώρες. Αυτό δε συνεπάγεται, βέβαια, πως η οικονομίες αυτών των κρατών είναι ισχυρές, ούτε βέβαια ότι είναι οχυρωμένες απέναντι τους διεθνείς κινδύνους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την οικονομία των Παπούα: το δημοσιονομικό της πλεόνασμα κυμαίνεται περίπου στο 0,70% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 1,8%, το δημόσιο χρέος είναι μόλις 26% του ΑΕΠ ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ κυμαίνονται στο 7%. Τα στοιχεία αυτά φαντάζουν ονειρικά και είναι σίγουρο πως η Ελλάδα θα ‘σκότωνε’ για να τα κάνει δικά της. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Παπούα διαμορφώνεται στα 2500 δολάρια κάτι που καθιστά τους κατοίκους της χώρας πάμπτωχους.

Είναι καλό, λοιπόν, όσο οι προσπάθειες μας εστιάζουν στη θεαματική μείωση των ελλειμμάτων η προσοχή μας να στρέφεται στην αποφυγή της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας και της καταστροφικής συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας. Ειδάλλως, όταν θα έρθει η πολυπόθητη στιγμή που οι πολιτικοί της χώρας θα πανηγυρίσουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, θα έχει πολύ μικρότερη σημασία απ’ όσο θα έχουν πιστέψει αλλά και θα έχουν μείνει πολλοί λίγοι πολίτες ‘όρθιοι’ για να το γιορτάσουν μαζί τους.»

Σχετικές αναρτήσεις

2 Σχόλια to “Είναι η οικονομία των Παπούα το νέο μοντέλο για την Ελλάδα;”

  1. τι τα θές.. τα σύγχρονα κράτη δημιουργήθηκαν από το κεφαλαιο για να το εξυπηρετούν.. τα υπόλοιπα είναι φιλολογιές.. διασκεδαστικές μεν.. αλλά χωρίς αποτέλεσμα.. δε πιστεύω σε θεωρίες συνομοσίας.. ούτε ότι το κεφάλαιο έχει ενιαία λογική.. είναι σα τον ιο που θα παθάνει όταν σκοτώσει τον ξενιστή του.. 🙂 🙂
    την καλημέρα μου 🙂 🙂

  2. Δε μου βγάζετε από το μυαλό ότι αυτά με το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να το ξεσηκώσανε από το γαϊτανάκι στον Ιδιωτικό Τομέα με το εμπίντα.
    Εμφανίζονται (στους μετόχους , αλλά και γενικώς) καρακαταχρεωμένες εταιρίες ότι είναι ..πολύφερνες νύφες στους επενδυτές , γιατί λέει έχουν θετικό …εμπίντα.
    Να και τα στοιχεία (..χρήσης) που το διαμορφώνουν θετικό (χο χο χο).
    Τώρα άμα θέλει κανείς να επενδύσει με βάση αυτό, δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία έχουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: