Ομπάμα: Χειρότερη ύφεση αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους

από kapetanios


ΠΗΓΗ

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα φτάσει σήμερα το ανώτατο όριο του δανεισμού για τις ΗΠΑ που βρίσκεται στα 14,3 τρισ. δολ. με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να προσφύγει στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σε χθεσινή του δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί να αντιμετωπίζει μια νέα χρηματοοικονομική κρίση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα πρέπει να συνδέουν το θέμα της αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού με τις διαπραγματεύσεις για τις περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών το υπουργείο Οικονομικών θα φτάσει σήμερα το ανώτατο όριο δανεισμού, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση είναι σε θέση μέσω λογιστικών ελιγμών να τροποποιήσει τους λογαριασμούς της αναστέλλοντας το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής έως τις αρχές του Αυγούστου, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τους Ρεπουμπλικανούς για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.
Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η αύξηση του ορίου δανεισμού είναι αναγκαία αν και επανέλαβε ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να συμφωνήσει σε μαζικές περικοπές δαπανών προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα.

Πωλητής τίτλων των ΗΠΑ η Κίνα για πέμπτο διαδοχικό μήνα

Πωλητής ομολόγων των ΗΠΑ για πέμπτο διαδοχικό μήνα ήταν η Κίνα το Μάρτιο παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση της λίστας των πιστωτών της χώρας.Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Κίνας υποχώρησε κατά 9,2 δισ. δολ. στα 1,145 τρισ. δολ. ενώ αντίθετα η Ιαπωνία προχώρησε σε αγορές 17,6 δισ. δολ. διαμορφώνοντας τη συμμετοχή της στα 907,9 δισ. δολ.
Συνολικά οι καθαρές αγορές τίτλων του δημοσίου των ΗΠΑ υποχώρησαν στα 26,78 δισ. δολ. από 30,58 δισ. δολ. Φεβρουάριο. Από το παραπάνω ποσό οι ιδιώτες αντιστοιχούν στα 19,54 δισ. δολ. έναντι 14,72 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα ενώ τα θεσμικά ιδρύματα, όπως οι κεντρικές τράπεζες, αντιστοιχούν στα 6,84 δισ. δολ. έναντι 15,87 δισ. δολ. Επίσης, οι ξένοι προχώρησαν σε καθαρές αγορές μακροπρόθεσμων αμερικανικών χρεογράφων 24 δισ. δολ. έναντι 27,2 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα
Οι καθαρές αγορές ομολόγων αυξήθηκαν στα 14,7 δισ. δολ. από 6,1 δισ. δολ. ενώ των εταιρικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στα 3,77 δισ. δολ. έναντι πωλήσεων 2,54 δισ. δολ. το Φεβρουάριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: