ΔΕΚΟ: αποτελέσματα 9μήνου του 2010

από kapetanios

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και «φωτογραφίζοντας την διαχρονική αναποτελεσματικότητα του κράτους». Γιατί τι άλλο φανερώνει η παρακάνω εικόνα?

Με αφορμή την κουβέντα που γίνεται γύρω από τις προβληματικές ΔΕΚΟ κάθισα και έφτιαξα ένα πινακάκι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο οικονομικών για το πρώτο 9μηνο του 2010. Πράγματι το πρόβλημα είναι ορατό και στους πιο αδαείς  με τα νούμερα και τους ισολογισμούς , με την διαφορά ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο κόστος των ΔΥ αλλά στην οργανωτική αναποτελεσματικότητα ή και άγνοια των πολιτικών προϊσταμένων τους. Γιατί πως μπορεί να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών των  52 ΔΕΚΟ σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας  δεν ξεπερνά τα 12 εκ ευρώ! Συγνώμη αλλά αυτός ο τζίρος δεν αντιστοιχεί καν σε μια μικρομεσαία κατασκευαστική εταιρεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης – που στην περίοδο πριν την κρίση συνήθως ξεπερνούσε τα 30 εκατ ευρώ. Μελετώντας τις μισθολογικές καταστάσεις αλλά και τον αριθμό των υπαλλήλων που χρησιμοποιούνται στις ΔΕΚΟ δεν μπορώ να πω ότι βρήκα κάτι υπερβολικό. Σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ίσως οι αριθμοί να είναι  ελαφρώς (15- 20%)τσιμπημένοι  ( ακόμη και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την οποία  έσκιζαν τους κορσέδες τους τα ΜΜΕ πριν από λίγο καιρό ο ΜΟ** των μισθών  δεν ξεπερνά  τα 2600€ συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, τα εκτός έδρας κλπ)  αλλά αυτή η διαφορά δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει την τεράστια ζημία που γράφουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις αυτές. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την θέση των πολιτικών παραγόντων διευθυντών και παρατρεχάμενων (συμβούλων κλπ) που πιστοί (ίσως και ανίκανοι για κάτι περισσότερο) στο φύγε κακό από τα μάτια μου προσπαθούν πάση θυσία να απαλλαγούν από το βάρος της ευθύνης αλλά και την επίπονη εργασία που χρειάζεται μια πραγματική αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση του Δ Τομέα, αλλά εμείς πως δεχόμαστε να πληρώνουμε  πολιτικούς τζιτζιφιόγκους κοπρίτες και τεμπέληδες? Πως επιτρέπουμε να πουλήσουν το βιός μας γιατί δεν θέλουν να εργαστούν και να παράγουν χρησιμοποιώντας το? Ξέρετε πόσοι από δαύτους θα πάρουν με πλάγιους τρόπους  ένα μεγάλο τμήμα αυτών των εν δυνάμει χρυσοφόρων επιχειρήσεων βάζοντας «δικούς τους ανθρώπους»  να τις  αγοράσουν?

Με την λογική των ιδιωτικοποιήσεων της τρόικα ή δεν ξέρω κι εγώ ποιου άλλου λεμέ ευρωπαίου τεχνοκράτη που βλέπει τέτοιες επιχειρήσεις όχι μόνο να χάνονται στα χέρια του κράτους (στερώντας από τον αγαπημένο τους ιδιωτικό τομέα αρκετά εκατομμύρια) αλλά να προσθέτουν διαρκώς  νέα χρέη στα ήδη υπάρχοντα  ΔΕΝ μπορεί να διαφωνήσει ΚΑΝΕΙΣ. Δεν είναι αυτοί που θα κάτσουν να δουλέψουν για πάρτη μας και δικαίως μας στέλνουν στο διάολο- κι εγώ στην θέση τους το ίδιο ακριβώς θα έκανα …. στην χώρα τους. Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο εκνευρισμός τους  απέναντι στον γιωργάπη και την παρέα του που προσπαθούν  (για το θεό τους ρε οι ανεπρόκοποι!)  να τους πείσουν ότι αυτή η κυβέρνηση «δουλεύει» και βρίσκεται κοντά στους στόχους της γιατί πχ πέτυχε να μειώσει τις συνολικές δαπάνες της μισθοδοσίας του 2010 κατά 143,4 εκατ. Ευρώ ,δλδ  ποσοστό 15%! Μα είναι δυνατόν να δεχτεί κανείς τις προτάσεις σου και να πιστέψει στις αναπτυξιακές σου ικανότητες όταν μετά από δυο σχεδόν χρόνια στην κυβέρνηση του παρουσιάζεις μια απλή μείωση μισθών της τάξεως του 15% (αποτέλεσμα μιας υπουργικής απόφασης 5-10 λεπτών κι αυτά σκάρτα) στις ΔΕΚΟ και πέραν τούτου ουδέν ? Όχι μόνο θα σε υποχρεώσει να πουλήσεις αύριο όλα ,όλα όμως , τα «ασημικά» σου ( για να πάρουν στα χέρια τους κάποια από τις επιχειρήσεις που φαίνονται στον πίνακα ο Δασκαλόπουλος και η παρέα του είναι ικανοί να πουλήσουν  ακόμη και  την μάνα τους )  αλλά θα σου απαγορεύσει στο εξής ακόμη και να παραβρίσκεσαι στις συνεδριάσεις τους- και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ακόμη μια φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας ότι είναι ανίκανο να διαχειριστεί τις τύχες μας- και πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι διαφορετικό από την στιγμή που όλα σχεδόν τα κυβερνητικά του στελέχη που συμμετέχουν σε αυτή την «προσπάθεια»  είναι αυτά που μας έφεραν στην θέση που βρισκόμαστε

Καλησπέρα

8 Σχόλια to “ΔΕΚΟ: αποτελέσματα 9μήνου του 2010”

 1. Καλησπέρα και να χαίρεσαι τη γιορτή σου 🙂

 2. Καπετάνιε
  χρόνια πολλά και καλά.Σιδεροκέφαλος και πάντα στις επάλξεις! 🙂

 3. Χρόνια πολλά…Με υγεία!

  (Άγγιξες ένα πολύ σημαντικό σημείο που σπάνια αναφέρεται.
  Ότι το μνημόνιο δεν εφαρμόζεται…
  Ίσως και το καλύτερο σχέδιο να ήταν,
  να είχε και πάλι ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
  Η τελευταία σου παράγραφος δυστυχώς, ισχύει πέρα για πέρα…)

 4. φχαριστώ παίδες 🙂

  *
  να σαι καλά Λεμέσια μου
  Δυστυχώς κατ εμέ πάντα, το μνημόνιο(της σκληρής λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων) είναι το μόνο που εφαρμόζεται. Ή για να το πω καλύτερα η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να το καταστήσει μονόδρομο. Όταν απαξιώνεις και υποβαθμίζεις συστηματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια τις επιχειρήσεις που διαθέτεις και μάλιστα συνεχίζεις την απαξίωση τους ακόμη και αυτήν την ύστατη ώρα (και αυτό είναι που δείχνει το πινακάκι του ποστ) τότε ή το κάνεις επίτηδες ή είσαι ανίκανος–εγω προτίμησα αυτή την φορά, στην τελευταία μου παράγραφο, να υιοθετήσω το δεύτερο. Μια αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ πρέπει να ξεκινά από την οργάνωση και των σχεδιασμό, την στελέχωση και τον έλεγχο, την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση του κύκλου εργασιών, την επέκταση /κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς και σε άλλους παραπλήσιους τομείς και ούτω καθεξής.

  Θα σε φέρω και ένα παράδειγμα που με αφορά . Στον όμιλο ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) 7ο στο σχετικό πινακάκι (με ζημίες που φτάνουν τα 90εκ €!) ανήκει ουσιαστικά και η «Μεταλλουργική βιομηχανία Ηπείρου» (ΜΒΗ) στην 31η θέση στο πινακάκι που και αυτή επίσης γράφει ζημιές 700 χιλ ευρώ περίπου. Η μονάδα αυτή που λες τυγχάνει να βρίσκεται στο χωριό από το οποίο κατάγομαι και όταν ξεκίνησε(πριν πολλά χρόνια) ζωντάνεψε πολλές ελπίδες των κατοίκων για ανάπτυξη της περιοχής μιας και η ανεργία μέχρι εκείνη την ώρα οδηγούσε τους νέους μακριά από τον τόπο τους. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργία της έφτιαχνε κάλυκες για τον ελληνικό στρατό και άλλα παρελκόμενα .Στην μονάδα αυτή φτιάχτηκαν και τα πρώτα νομίσματα του € μια παραγγελία που ενεργοποίησε και τροφοδότησε την μονάδα για τουλάχιστον 5-6 χρόνια . Λοιπόν για να μην μακρηγορώ η μονάδα αυτή εδώ και κάμποσο καιρό(3-4 χρόνια ) απαξιώνεται συστηματικά(τα μηχανήματα της είναι από τον καιρό του Νώε) δεν στελεχώνεται επαρκώς ( όσοι βγαίνουν στην σύνταξη δεν αντικαθιστούνται) ούτε και δραστηριοποιείται κανείς ώστε να ρθουν νέες παραγγελίες στο εργοστάσιο. Αποτέλεσμα, ακόμη μια επένδυση με λεφτά από τον κρατικό κορβανά χάνεται, η περιοχή μαραζώνει , και το εργοστάσιο έχει μετατραπεί πλέον σε πάρκινκ λίγων εργαζομένων που και αυτοί με την σειρά τους περιμένουν καρτερικά την μοίρα τους. Η παρούσα λοιπόν κυβέρνηση είναι ακόμη μια κυβέρνηση αχρήστων και τεμπελχανάδων που όχι μόνο δεν αξιοποιούν την περιουσία μας αλλά κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ούτως ώστε η πώληση πχ της συγκεκριμένης επιχείρησης να φαίνεται ως η μόνη διέξοδος

 5. Captain, χρόνια πολλά (έστω και ετεροχρονισμένα) για χθες… Να είσαι υγιής και ευσταλής!!!

  Στο ανωτέρω προσυπογράφω 100% όσα έγραψες!!!
  Σχετικά με το 15% αυτό, μάλλον δεν οφείλεται ούτε σε 10 λεπτά υπουργικής απόφασης…
  οφείλεται στο ότι έχουν αφήσει όλους τους ιδιώτες απλήρωτους, φεσωμένους…

 6. καλημέρα νικιπλε και καλή βδομάδα 🙂
  αυτό το ευσταλής (και σε ευχαριστώ) δεν τοχα ξαναματακούσει 🙂

  όχι όχι, αυτό το 15% αφορά αποκλειστικά δαπάνες μισθοδοσίας , τα άλλα που αναφέρεις τα παρουσιάζουν ως «μείωση του ελλείμματος» χο χο χο

 7. Καπετάνιε καλημέρα,
  κοίταξα λίγο τα αποτελέσματα (η παράθεση που έκανες είχε αξία από μόνη της , γιατί τάψαχνα έτσι κι αλλιώς 🙂 ).
  Έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι έτσι όπως τα «έβγαλαν» δεν κάνουν τις απαραίτητες διακρίσεις για αυτό που λένε «τζίρο» (κύκλο εργασιών).
  Υπάρχουν επιχειρήσεις όπου οι Υπηρεσίες δεν τιμολογούνται σε άλλους Φορείς του Δημοσίου και κάποιες που τιμολογείται ένα μέρος αυτών που παράσχονται.
  Εδώ είμαστε λοιπόν!!.
  Αν βάλεις στον «κύκλο εργασιών» μόνο τα τιμολογημένα και στα «έξοδα» όλα , η «ζημιά» είναι δεδομένη, αλλά …δεν (πρέπει να ) είναι ακριβώς έτσι (πχ στην ΚΤΠ ΑΕ, ορθώς, δεν εμφανίζεται ζημιά, στην ΗΔΙΚΑ για τους ίδιους λόγους κλπ, αλλά το ποσοστό αυτού σε άλλες ΔΕΝ εμφανίζεται).
  Κανονικά, θα είχαμε σοβαρά συμπεράσματα αν το παρακολουθούσαν με αριθμοδείκτες (η Λογιστική Δημοσίου προβλέπει και επειδή οι Τροϊκανοί αφελείς δεν είναι , τα στοιχεία που ζητούν από το ΓΛΚ για τους Φορείς του Δημοσίου, τα θέλουν και με τέτοια ανάλυση).
  Αλλιώς, μιλάμε για νούμερα προς χρήση ΜΜΕ.

  Τώρα, το κύριο για μένα είναι αυτό που λες: «Θέλουν οι «μέτοχοι» να τις αναδιοργανώσουν και να «κάνουν τζίρους και να φέρνουν κέρδη» ή θεωρούν ότι «δεν έχει μέλλον η επιχείρηση, οπότε για να περιορίσω τις ζημιές της πουλάω ή τις κλείνω» ;; 😉
  Και εδώ αγαπητέ εγώ δεν έχω αντίρρηση να το «πάμε όπως ιδιωτικό τομέα».
  Όπως κι εκεί υπάρχουν αυτοί που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να πουλάνε κουφάρια, άρα δεν έχει νόημα να περιμένεις κάτι άλλο από δαύτους και κάποιοι που έχουν μάθει να το παλεύουν.
  Το θέμα είναι σε ποια Εταιρία είμαστε Μέτοχοι, ώστε να δούμε ποιο είδος διαχειριστή χρειαζόμαστε.
  Ουφ!! 🙂

 8. αναγνώστη
  θα συμφωνήσω *εν μέρει* με την πολιτική του δημοσίου που περιγράφεις επί των τιμολογήσεων, γιατί στην κατάσταση του ενεργητικού και του παθητικού των ΔΕΚΟ περιγράφονται αναλυτικά και οι μελλοντικές απαιτήσεις και οι μελλοντικές υποχρεώσεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι η εικόνα των στοιχείων που δόθηκαν ήταν η καλύτερη δυνατή, από πλευράς τζίρου τουλάχιστον (γιατί βάζω στοίχημα ακόμη και τον δείκτη του δεξιού μου χεριού ότι λίγες ημέρες πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων ζητήθηκαν όλες οι δυνατές πιστοποιήσεις εργασιών /υπηρεσιών 😉 )

  Σε ότι αφορά την ΚτΠ ο κύκλος εργασιών και τα έξοδα έχουν μηδενικό άθροισμα μιας και αφορούν σε συγκεκριμένα ,ως προς το ύψος τους, προγράμματα(που απ τα πολύ λίγα που κατάλαβα χρηματοδοτούνται από άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια) που υλοποιούνται κάθε φορά .πχ οι δαπάνες της μισθοδοσίας κατά το οικονομικό έτος του 09 ήταν 6,5 εκ ευρώ ενώ για την περίοδο του 10 που συζητούμε ήταν μόνο 400χιλ ευρώ (που σημαίνει απλά ότι τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ήταν ελάχιστα)Δεν έχουν να κάνουν δλδ με πωλήσεις γι αυτό και τα αποτελέσματα χρήσης τους είναι μηδενικά .Έτσι το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον ,μπορεί να κάνω και λάθος

  Ας πάμε όμως στο βασικό μας θέμα όπως πολύ σωστά έθιξες στην τελευταία σου παράγραφο . Το θέμα λοιπόν αγαπητέ φίλε δεν είναι απλά ποιο είδος διαχειριστή χρειαζόμαστε γιατί η Ελλάς μόνο τύποις είναι Α.Ε . Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι μια κερδοφόρα σαφώς διαχείριση αλλά και μια διαχείριση που θα δώσει εκείνα τα στοιχεία που θα θέσουν τις βάσεις και για μια γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις . Άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που θα προκύψουν από μια πώληση ή σωστή και κερδοφόρα διαχείρισή της αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας που έμμεσα ή άμεσα έχει σχέση μαζί της. δλδ καταλήγουμε ακόμη μια φορά στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι κατά βάση πολιτικό- και αυτό το συμπέρασμα απαντά νομίζω και στο ερώτημα σου για το είδος της εταιρίας που είμαστε μέτοχοι 😛

  Αλλά μιας και ανοίξαμε κουβέντα πε με σε παρακαλώ ,γιατί το μυαλό το δικό μου δεν φτάνει, ΠΩΣ είναι δυνατόν ο ΟΔΙΕ (ιππόδρομος) με 181 άτομα προσωπικό όλο κι όλο και 150εκ τζίρο να γράφει ζημιές 20 εκ – κοινωνικό έργο εκτελούν ρε γμτοκέρατοτους εκεί στο δέλτα του Φαλήρου και σε όλους τους παίχτες δίνουν λεφτά ?! 😯

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: