Η Ελλάδα του σήμερα

από kapetanios

..είναι χωρίς αμφιβολία το ιδανικότερο περιβάλλον που θα μπορούσε να “φανταστεί” η τρόικα και η υπηρεσιακή της κυβέρνηση στην προσπάθεια της να δημιουργήσει  το εργασιακό ,οικονομικό κοινωνικό και κρατικό(αυτό μένει να το δούμε αν και έχω την εντύπωση ότι δεν θα αργήσουμε και πολύ) μοντέλο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της.

Βέβαια ο κοινός νους αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το περιβάλλον αυτό δεν «έτυχε» αλλά καλλιεργήθηκε συστηματικά από τα πειθήνια (δέστε ως εξέχον αλλά όχι και μοναδικό παράδειγμα τον Λοβέρδο ο οποίος δεν ντρέπεται διόλου να ομολογήσει δημόσια ότι το μοναδικό του καθήκον όπως αυτός το αντιλαμβάνεται είναι η πλήρη εφαρμογή του μνημονίου !) πολιτικά της όργανα και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Έχω την εντύπωση ότι όσο αυτό το περιβάλλον

-της πλήρους απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού,
-της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας,
-της διάχυτης οργής που δεν μπορεί να μεταφραστεί και να οργανωθεί πολιτικά
– του αισθήματος της ματαιότητας και της συλλογικής ευθύνης και ενοχής
– του αισθήματος της κοινωνικής και προσωπικής ανεπάρκειας και της αναξιότητας κλπ

παραμένει ως έχει, ο στόχος των:

α.ντόπιων επαγγελματιών της πολιτικής που οι φιλοδοξίες τους εξαντλούνται στα κατ επίφαση πολιτικά αξιώματα και
β. του ΔΝΤ (και της τρόικας συμπεριλαμβανωμένης )όπως αυτό έχει προσδιορίσει τον ρόλο του στα παγκόσμια πολιτικοοικονομικά δρώμενα,

φαντάζει εφικτός.

Σήμερα επιχειρείται από την τρόικα κάτι που φάνταζε απίθανο πριν από λίγους μήνες , η μετατροπή της χώρας μας ,με εργαλείο το δημόσιο χρέος  και την σχετική κινδυνολογία, σε μια χώρα φτηνού εργατικού κόστους , ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους , ελάχιστης εάν όχι ανύπαρκτης εσωτερικής κατανάλωσης με πολίτες ελάχιστης να μην πω ανύπαρκτης εθνικής συνείδησης .

Το πολιτικοοικονομικό αυτό μοντέλο μπορεί και πρέπει κατά τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του ΔΝΤ να πετύχει και προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για την θετική_γι αυτούς_ έκβαση του.

Υπερχρεωμένες οικονομίες που βάσιζαν(και βασίζουν) την ύπαρξη τους κυρίως στις εξαγωγές και την «βοήθεια» των συμμάχων υπήρξαν και στο παρελθόν , κάλλιστα μπορούν να υπάρξουν ως «βιώσιμες» και κάτω από τις σημερινές (ΕΕ κλπ) προϋποθέσεις και η Ελλάδα φαντάζει αυτήν την στιγμή ως την ιδανική χώρα πειραματόζωο.

Ήδη οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους πολίτες ανικάνους να αντιδράσουν περιμένοντας μοιρολατρικά αυτά που θα τους συμβούν και τους συμβαίνουν.

Αυτό που μένει να δούμε

– δεν είναι το τέλος των μεσοστρωμάτων(είναι ήδη γεγονός)
-δεν είναι η αναπαραγωγή της υφιστάμενης κοινωνικής δομής ( έχει ήδη δαιμονοποιηθεί από τους εγχώριους δοσίλογους και υποστηριχτές του ΔΝΤ)
-δεν είναι η χρεοκοπία των μικρομεσαίων εμποροβιοτεχνών
-ούτε και το οικονομικο/κοινωνικό κραχ ( εάν δεν αναγνωρίζει κανείς ΣΗΜΕΡΑ όλα τα έντονα χαρακτηριστικά του γύρω του απλώς δεν αντιλαμβάνεται τον ορισμό)

είναι οι αναμενόμενες από την τρόικα επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα εκμεταλλευτούν αυτό το περιβάλλον

γνώμη μου,
με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες ( λόγω του χρεοκοπημένου ευρωπαϊκού νότου) πλέον να αυξάνονται, οι προσδοκίες του ΔΝΤ για την χώρα μας δεν βρίσκω και πολύ πιθανό να επαληθευτούν .
Είναι πιθανό λοιπόν να μας  παραδώσουν τελικά την χώρα μας -αφού ασελγήσει πολιτικά και οικονομικά επάνω μας και ο κάθε πικραμένος από δαύτους

(προς το παρόν απολαμβάνουμε την ασέλγεια του ντόπιου πολιτικού κατεστημένου και των χρηματοδοτούμενων ημιεπαγγελματιών ψηφοφόρων τους)

Σχετικές αναρτήσεις :

5 Σχόλια to “Η Ελλάδα του σήμερα”

 1. Αυτά που μας συμβαίνουν Κάπταιν ,φάνταζαν απίθανα πριν από λίγους μήνες γιατί και πάλι μας έπιασαν στον ύπνο,κυρίως την αριστερά βέβαια, αυτοί που γνώριζαν ότι η κρίση,οποιουδήποτε είδους είναι ευκαιρία,όσο βρισκόμαστε υπό την επήρεια του κλονισμού από αυτήν ,για να προωθηθούν ως και δραματικές αλλαγές χωρίς οργανωμένη αντίσταση!
  Το ότι υπήρξαμε πειραματόζωο νομίζω ότι είναι μεγάλη μπαρούφα,άλλωστε ο Γιώργος την είπε πρώτος,αυτοί που μας οδήγησαν εδώ διαμόρφωσαν τις συνθήκες ,η ΕΚΤ ,το ΔΝΤ,οι ευνοημένες χώρες του ευρώ,το τραπεζικό πρωτίστως κεφάλαιο αλλά και το βιομηχανικό κεφάλαιο του Βορρά ,οργανωμένα για να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα συμφέροντα τους σε βάρος μας, αφού και την κρίση ήταν σε θέση να προβλέψουν ,ως εγγενής στον καπιταλισμό καζίνο που προωθήθηκε από την δεκαετία του 80 και την δυνατότητα είχαν να μας χώσουν στη δίνη της επισείοντας το φόβητρο της χρεωκοπίας μας ως χώρας!Και βέβαια όταν στήθηκε το σκηνικό ήταν έτοιμοι να προωθήσουν όλα εκείνα τα μέτρα εκμεταλλευόμενοι το σοκ που εξαπλώθηκε στην κοινωνία της …ισχυρής Ελλάδας!

  Άλλωστε ο γκουρού τους,του φιλελευθερισμού ,ο Μίλτον Φρίντμαν το είχε πει καθαρά από πολύ παλιά:
  «Η κρίση ,είτε πραγματική ,είτε αντιληπτή ,είναι ευκαιρία για πραγματική αλλαγή!»

  Η Ναόμι Κλάιν περιγράφει στο βιβλίο της ¨Το δόγμα του σοκ» όλες εκείνες τις προυποθέσεις και τις αλληλουχίες γεγονότων που οδήγησαν στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού,βάσει οργανωμένου σχεδίου και εκμετάλλευσης των ευκαιριών των δυνάμεων που εκφράζονται από αυτόν και στην μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά το μεγάλο κραχ! Ίσως είναι δύσκολο να διαβάσουν πολλοί το βιβλίο αλλά είναι πολύ εύκολο να δουν το σχετικό ντοκυμαντέρ!

  ¨Ένα μικρό κομμάτι του αρκετά κατατοπιστικό εδώ:

  Και ολόκληρο εδώ!
  http://www.rednotebook.gr/details.php?id=1298

  Σε μας,ως κοινωνία, πέφτει η ευθύνη να ανακτήσουμε τον προσανατολισμό μας ,μετά τον κλονισμό και να βρούμε τρόπους να αντιδράσουμε!

 2. Νίκο
  παρ όλα αυτά μια ελεγχόμενη πτώχευση μέσα στα πλαίσια της ΕΕ ήταν -και είναι- ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό μας ως πειραματόζωα.
  Θεωρώ μάλιστα ότι το βήμα αυτό μένει μετέωρο σήμερα με την τοποθέτηση του στρωσεκανε στον πάγο( η συμμετοχή του σε αυτό το ευρωπαϊκό «όραμα» των δυο μεγάλων χωρών της ένωσης ήταν τεράστια – και η απουσία του ενδεχομένως αποδειχθεί καθοριστική )

 3. Άλλη ήταν η εστίαση η δική μου Κάπταιν!Τώρα όποιες και αν είναι οι εξελίξεις η απουσία δικής μας στρατηγικής ,σαν κοινωνικού σχηματισμού η σαν Νότου γενικότερα είναι καταλυτική.Εις βάρος μας!

  Παρεμπιπτόντως ρίξε μια ματιά εδώ!Θα …σαρέσει σίγουρα:

  http://histologion-gr.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

 4. Νίκο καλημέρα
  πολύ καλό, πάρα πολύ καλό !

 5. Καλημέρα Κάπταιν!
  Καμιά φορά ζηλεύω αυτούς τους βόρειους που παραθέτουν τα επιχειρήματα τους ψυχρά και στέρεα χωρίς φόβο και πάθος!
  Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν,για μας η λέξη προγραμματισμός σημαίνει να αγκαλιάσουμε ένα άγιο δισκοπότηρο,είτε ευρώ λέγεται είτε δραχμή και από εκεί και πέρα να βλέπουμε τον κόσμο υπό συγκεκριμένη γωνία,προσπαθώντας να τον φέρουμε στα μέτρα μας,αγνοώντας το γεγονός ότι υποχρέωση βασική επιτυχίας είναι να βλέπεις και τις δύο πλευρές κάθε νομίσματος και να προετοιμάζεσαι για όλες τις πιθανές εκδοχές έστω και αν κάποιες από αυτές δεν σου αρέσουν ή κρίνεις ότι δεν ταιριάζουν στην κοσμοθεωρία σου!Όταν υποτάσεις τις πιθανές λύσεις σε ένα άκρατο ιδεολογικό βολονταρισμό για να δικαιώσεις τις θεωρίες σου, τότε έχεις εξασφαλίσει την αποτυχία σου!Ακόμη χειρότερα θωρακισμένοι και εγκλωβισμένοι σε διαφορετικούς μονοδρόμους, εξασφαλίζουμε; την διατήρηση κάθε μικρομάγαζου ,που έχει πια ξεπεραστεί δραματικά από τις εξελίξεις και δεν προσφέρει τίποτε όσο συνεχίζει να λειτουργεί με τα παλιά δεδομένα που του επέτρεπαν να φυτοζωεί για να επιβιώνει κάθε φορά μια συγκεκριμένη νομενκλατούρα!
  Και αυτό πέρα από τις ταμπέλες περί προοδευτικότητας και ριζοσπαστισμού είναι ο ορισμός της συντήρησης!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: