Έλληνας κροίσος με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

από kapetanios

ΠΗΓΗ
Έλληνας κροίσος με έξι γράμματα και… εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου:  ο κ. Σπύρος Λάτσης είναι και φέτος πρώτος στην κατάταξη των πλουσιότερων Ελλήνων, σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes”, ενώ ο τραπεζικός όμιλος της Eurobank, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων του στον τραπεζικό κλάδο, παραμένει κορυφαίος σε μια άλλη λίστα, που δεν παρακολουθείται από το “Forbes”, έχοντας εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες κρατικές εγγυήσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Με μια περιουσία που έχει αποτιμηθεί από το Forbes, με βάση διαθέσιμα, δημοσιοποιημένα στοιχεία, σε 4,8 δις. δολ., ο κ. Λάτσης εμφανίζεται να έχει χάσει αρκετά σε σχέση με το 2007-2008, λόγω της κρίσης, αλλά να παραμένει σταθερά πλουσιότερος Έλληνας και στη θέση 219 της παγκόσμιας κατάταξης των μεγιστάνων, αρκετές θέσεις υψηλότερα από τον απόγονο του μυθικού εφοπλιστή Στ. Νιάρχου.

Το 2011 η αξία της περιουσίας του αποτιμήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι (4,8, έναντι 5,3 δις. δολ) και μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με τη διετία 2007-2008, όταν έφθανε τα 11 δισ. δολ.

Πάντως, ο κ. Λάτσης ίσως να μην είχε αντιμετωπίσει τόσο καλά τη διεθνή κρίση, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, αν η Eurobank δεν είχε υποστηριχθεί με μεγάλα ποσά εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας από τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, η Eurobank είχε λάβει εγγυήσεις δανεισμού ύψους 7,7 δις. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 5,486 δις. ευρώ. Δηλαδή, οι εγγυήσεις δανεισμού έφθαναν σε ποσοστό σχεδόν 142% των ιδίων κεφαλαίων, που είναι και το υψηλότερο στο τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα έχει λάβει ελαφρώς υψηλότερες εγγυήσεις (8,7 δις. ευρώ), αλλά διαθέτει κεφάλαια 8,2 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα η σχέση εγγυήσεων-κεφαλαίων να είναι πολύ χαμηλότερη, στο 107%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Eurobank είχε τα μεγαλύτερα οφέλη, μαζί με την Alpha Bank, και από το πρόγραμμα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από το Δημόσιο, αντλώντας κεφάλαια σχεδόν 1 δις. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει επιστρέψει, ούτε και έχει ανακοινώσει κάποιο πλάνο για την επιστροφή τους. «Τα λεφτά πηγαίνουν… στα λεφτά», σύμφωνα με μια παλιά ελληνική παροιμία, που η σχέση Σπ. Λάτση-Δημοσίου φαίνεται ότι επιβεβαιώνει απόλυτα.

Οι τραπεζικές δραστηριότητες της Eurobank υπήρχαν ορισμένες αμφιβολίες αν θα μπορούσαν να δεχθούν ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς η απώτερη μητρική εταιρεία του ελληνικού ομίλου είχε την έδρα της στην Ελβετία. Αυτή η «τεχνική λεπτομέρεια» διευθετήθηκε έγκαιρα, ώστε να λάβει χωρίς προβλήματα τις κρατικές ενισχύσεις η Eurobank, με ενδοομιλικές μεταβιβάσεις μετοχών, δια των οποίων μεταφέρθηκε η έδρα της απώτερης μητρικής εταιρείας εντός ευρωπαϊκού εδάφους, στο Λουξεμβούργο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του ομίλου βρίσκεται στην Ελλάδα, η εποπτεία της Eurobank αναλήφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και, έτσι, έγινε απόλυτα συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς η παροχή ενισχύσεων κεφαλαίου και ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο…

4 Σχόλια to “Έλληνας κροίσος με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου”

  1. Δηλαδή ορέ Κάπταιν αν οι εγγυήσεις μετατραπούν σε μετοχές , το δημόσιο , δηλαδή εμείς κατέχουμε το 142% του μαγαζιού του Λάτση και το 106% του μαγαζιού της Εθνικής ;;;

  2. καλημέρα παπς
    θαρρώ ότι εάν επιχειρούσαμε μια επιθετική εξαγορά ( μέσω ΧΑ) θα αγοράζαμε το μαγαζί του Λάτση με πάρα πολύ λιγότερα χρήματα απ τα 7,7δις 😉 🙂

    (και έτσι όπως το πάνε να δεις ότι θα ρθουν από μόνοι τους κάποια στηγμή και θα μας αφήσουν τα κλειδιά του μαγαζιού τους κάτω από το χαλάκι γιατί θα το χουν καταντήσει χωματερή το μαγαζί με τα τόσα «σκουπίδια» που χουν μαζέψει ..)

  3. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιό πιθανό Κάπταιν. 🙂

  4. Δεν είναι η πρώτη φορά… Ο Αντρέας στα 80ς βάφτιζε ετούτα «εθνικοποιήσεις». 😉

    Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όλα αυτά δεν έχουνε νόημα πλέον, αφού σιγά, σιγά γίνεται χωματερή ούλη η χώρα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: