Ο «θεσμός της επιφανείας» και άλλα κουλά

από kapetanios

Ο  «θεσμός  της επιφάνειας», προϋπήρχε στο δίκαιό μας πριν από την εισαγωγή του Aστικού Kώδικα το 1946.

H «επιφάνεια» είναι, όπως το λέει και η λέξη, το εμπράγματο δικαίωμα που παρέχει χωριστή πλήρη κυριότητα (με ανώτατο εκ του νόμου χρονικό μόνο περιορισμό) της υπέρ το έδαφος ακίνητης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα ο μεταβιβάζων να παραμένει κύριος του εδάφους, ο δε «επιφανειούχος» κύριος των κτισμάτων (υπαρχόντων ή μελλόντων).

H πρώτη προσπάθεια επανεισαγωγής του θεσμού της Eπιφάνειας είχε γίνει από τον Στρατή Στρατήγη [ βιογραφικό αυτού του φιλοβασιλικού στο τέλος του ποστ] όταν ήταν  γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού (το σημερινό Oικονομίας), το 1980 .

Διαπιστώθηκε η χρησιμότητά του και τον Φεβρουάριο του 1981 υποβλήθηκε πλήρης μελέτη με Eισηγητική Eκθεση και Nομοσχέδιο. Mετά την κυβερνητική αλλαγή του Oκτωβρίόυ 1981 ο φάκελος «μπήκε στο συρτάρι» και από τότε, πολλές προσπάθειες για την ανάσυρσή του και την επαναχρησιμοποίηση του θεσμού της επιφάνειας, κυρίως για την οικονομική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, των NΠΔΔ και των κληροδοτημάτων, έμειναν άνευ αποτελέσματος.

H επαναφορά του θεσμού της Eπιφάνειας, προκειμένου περί εκτάσεων του Δημοσίου, ή νομικών προσώπων του Δημοσίου υπό την ευρεία έννοια που δίδει το Aρθρ. 101 (1β) του N. 2238/94 του Kώδικα Φορολογίας Eισοδήματος, έχει ένα σημαντικότατο πολιτικό πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας πολιτών και θιγομένων. Δεν «ξεπουλιέται» η δημόσια γη. Mε τη δημιουργία δικαιώματος «επιφάνειας» ο κύριος του εδάφους συνεχίζει να παραμένει ιδιοκτήτης του, αλλά συγχρόνως δεν παρακωλύεται η οικονομική αξιοποίηση εκτάσεων ή ακινήτων, που δεν θα έπρεπε να εκποιηθούν για πολιτικούς λόγους ή δεν μπορούν να εκποιηθούν εκ του νόμου (όπως επί απαλλοτριωθέντων) ή από όρους (όπως σε κληροδοτήματα υπέρ κοινωφελών σκοπών).

Σημαντικά είναι και τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ιδιοκτητών της  «επιφάνειας» σε σχέση με τον παρεμφερή θεσμό της πολυετούς μισθώσεως ή άλλου είδους παραχώρησης:

 • O «επιφανειούχος» αποκτά ίδιο εμπράγματο δικαίωμα, μεταγραφόμενο, υποθηκευόμενο και συνεπώς χρηματοδοτούμενο.
 • Tο αντάλλαγμα για την απόκτηση της Eπιφάνειας, το «εδαφονόμιο», όπως λέγεται, δεν είναι μίσθωμα και συνεπώς εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος, αλλά οιονεί τίμημα ακινήτου, υποβαλλόμενο σε ΦMA έστω και αν καταβληθεί τμηματικά, και μη υποκείμενο σε αναπροσαρμογές, όπως τα μισθώματα.
 • Σαν περιουσιακό στοιχείο επιχείρησης, πέραν της δυνατότητος πωλήσεώς του, εμφανίζεται στον ισολογισμό, είναι δεκτικό απόσβεσης και εισφέρεται σε είδος σε σύσταση εταιρείας. Σαν περιουσιακό στοιχείο φυσικού προσώπου δωρίζεται και κληρονομείται.
 • Δεν «λήγει» με καταγγελία, αλλά μόνον με παρέλευση του χρόνου ισχύος του. Mέχρι τότε μόνον «εξαγοράζεται».

Υποτίθεται λοιπόν κατά τα δημοσιεύματα ότι ο Γερουλάνος είναι αυτός που σκέφτηκε να επαναφέρει τον θεσμό της επιφανείας.
Αμ Δε!
Ο ίδιος ο Στρατής Στρατήγης ,31 χρόνια  μετά, του το σφύριξε στο αυτί. Μα θα μου πείτε που γνωρίζονται οι δυο αυτοί κύριοι?
Κατ αρχήν είχαν για χρόνια και οι δύο δικηγορικά γραφεία με ειδίκευση «τις δύσκολες -για το δημόσιο- υποθέσεις».
Κατά δεύτερον οι σχέσεις τους το προηγούμενο διάστημα ήταν τέτοιες που λίγο έλλειψε να φέρουν(με εισήγηση του Γερουλάνου)  τον Στρατήγη στην θέση του προέδρου της  » Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε»  μια  ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό _προς το παρόν _  μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία, ναι καλά το καταλάβατε,  διαχειρίζεται και αξιοποιεί τη δημόσια ακίνητη τουριστική περιουσία (βρε κάτι συμπτώσεις)
Κατά τρίτον ακόμη και η ρήση των ινδιάνων (ζουλού?) «τη γη μας δεν την αποκτήσαμε από τους γονείς μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας» ήταν αυτή που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Στρατήγης στην δική του εισήγηση πριν αρκετά χρόνια.
Και κατά τέταρτο ο Στρατήγης δεν είναι άγνωστος βρε κουτά στο ΠΑΣΟΚ. Επί Σημίτη ήταν πρόεδρος της (χε χε χε) » Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004″–ναι, ναι, αυτής που ξετίναξε τον προϋπολογισμό της χώρας στον αέρα (και παραμένει ξετιναγμένος μέχρι σήμερα)
(βεβαίως το γεγονός ότι ο Στρατήγης εκφράζει τους πλέον φανατικότερους φιλοβασιλικούς κύκλους στην χώρα μας δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν-γιατί να ενοχλήσει τον φίλο του Γερουλάνο τον οποίον φήμες φέρνουν να βάφτισε ο ίδιος ο τέως)

Καλημέρα και καλή βδομάδα

ΠΗΓΕΣ:

9 Σχόλια to “Ο «θεσμός της επιφανείας» και άλλα κουλά”

 1. Πάντως αυτό που με ανησυχεί σχετικά με την εν λόγω «αξιοποίηση» δημόσιας γης, είναι τα ανενεργά στρατόπεδα. Φοβάμαι πραγματικά μη τεθούν προς πώληση ή ιδιωτική «αξιοποίηση» και αντί για χώροι πρασίνου γίνουν καφετέριες κι εμπορικά κέντρα.

 2. Το ΠΑΣΟΚ ,πιστο στις σοσιαλιστικες του καταβολες , κανει επιτελους πραξη την κοινοκτημοσυνη

 3. Δείμε είδες,
  τα στρατόπεδα δεν με πέρασαν από το μυαλό!

  *
  πολίτη
  είναι άδικος αυτός ο «θεσμός της επιφάνειας». Να σκεφτείς ότι σε μας τους θνητούς , ετούτο το χώμα που πατούμε, μας το «δανείζει» το κράτος λιγότερα-συνήθως- απ τα 99 χρόνια που θα το δανείσει στους επενδυτές

 4. Εμένα, καπετάνιε, εκεί πήγε πρώτα το μυαλό μου. Προς το παρόν όλες οι δηλώσεις απέχουν από αυτό το σενάριο. Αλλά με όσα είδα φοβάμαι πολύ. Και τόσο το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (πρωτίστως) όσο και το «Καρατάσιου» (δευτερευόντως) είναι «καθαρά» (όρος του Βενιζέλου) νομικά. Ευτυχώς για σένα προς το παρόν το «Κόδρα» δεν αχταρμάς ιδιοκτησιακός.

 5. μανδαμ D
  άνοιξα τον γούγληερθ και διάβασα το ποστ σου για τα λουτρά Κυλλήνης (πέρσι που γύρισα όλη την Πελοπόννησο δεν είχα πάει προς τα εκεί). Είδα και κάτι φωτο με το δάσος που αναφέρει ο Μπαλαούρας.
  Η ανάληψη της «βρώμικης » δουλειάς από το δημόσιο στις συμβάσεις παραχώρησης ήταν κανόνας στην χώρα μας και όχι η εξαίρεση, ένα περισσότερο τώρα με το φαστ τρακ και τις πωλήσεις εδάφους. Δεν βλέπεις το γίνεται με το ελληνικό και τους Καταριώτες ? πρώτα τους δείχνουμε τα σχέδια και αφού θα κάνουμε τις διορθώσεις κατά τις επιθυμίες τους_ με την σχετική νομική κατοχύρωση_ μετά θα πέσουμε στα γόνατα και θα τους παρακαλέσουμε μήπως και δεήσουν να μας δώσουν κάνα φράγκο, ας είναι και σε 300 δόσεις.
  Επί ΝΔ η προσπάθεια «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας λεγόταν «Leasing για ακίνητα του Δημοσίου», το ΠΑΣΟΚ κατά την προσφιλή του συνήθεια την μετονόμασε σε «θεσμό της επιφανείας» . Ουσιαστικά ,όπως θα διαβάσεις εδώ ,πρόκειται για την ίδια δρομολόγηση μόνο που στην περίπτωση του πασοκικού «θεσμού» δίνονται και κάποια έξτρα μπόνους στους επενδυτές –ένεκα των δύσκολων ημερών 😉

  Τώρα που το θυμήθηκα , ο Αλογοσκούφης κάποια στηγμή είχε και μια άλλη ιδέα: το «sale and lease back». Δηλαδή το δημόσιο να πουλούσε την περιουσία του στους ιδιώτες για 99χρόνια την οποία εν συνεχεία θα νοίκιαζε για ιδία χρήση από τους νέους ιδιοκτήτες- ρε έχουμε ακούσει ΤΙΣ μαλακίες από τους τσάρους (μη χε) της οικονομίας που μας φορτώνουν οι κληρονόμοι

 6. Κανονικά συνεταιράκια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ… αφού έφαγαν από τις νόμιμες και μη «προμήθειες» από το ξεπούλημα που ξεκίνησαν το 1992(;) τώρα φτάνουμε στο τελικό στάδιο

  Αλήθεια, πόσο διαφέρει αυτό που θα κάνουν από το λεγόμενο land grabbing με το οποίο έχουν ρημάξει την Αφρική και την Ασία οι «επενδυτές» και έχουν ξεσπιτώσει εκατομμύρια ανθρώπων;
  99 χρόνια νοικιάζουν και οι αφρικανικές κυβερνήσεις τεράστιες εκτάσεις γης

  υγ. 1. Οι νόμιμες προμήθειες είναι 2%, οι κρυφές πόσο θα είναι άραγε;
  υγ. 2. Στα περισσότερα σκάνδαλα της «αδιάφθορης» και «διαφανούς» κυβέρνησης ΓΑΠ που έχω εντοπίσει μέχρι στιγμής, το όνομα του Γερουλάνου εμπλέκεται υπερβολικά συχνά.

 7. καλημέρα KnowDame
  ο Γερουλάνος αποδεικνύεται ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Είναι έξυπνος είναι νομικός και είναι εκτός από κουμπάρος και το δεξί χέρι του γιωργάπη -μαζί μεγάλωσαν που λέει ο λόγος. Βέβαια δεν το λέει μόνο ο λόγος μιας κα οι δύο αυτοί φίλοι συνεργάστηκαν και κατά το διάστημα που ο γιωργάπης ήταν στο ΥΠΕΞ με τον Παμπούκη να αναλαμβάνει , με το αζημίωτο(βλπ ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» και «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου» ) να προωθήσει τα συμφέρονται της χώρας στα Βαλκάνια. (πχ πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία και άλλα νόστιμα …)
  «όλα στο φως» λέμε 😉 🙂

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: