DEBTOCRACY:Όταν η δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος

από kapetanios

ΠΗΓΗ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.

Την παραγωγή του DEBTOCRACY ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.

Σε αυτή την προσπάθειά ζητάμε τη βοήθειά σου. Οι δημιουργοί του DEBTOCRACY εργάστηκαν αφιλοκερδώς αλλά τα έξοδα ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να αποφύγουμε κάθε είδους εξαρτήσεις απευθυνόμαστε σε συνδικάτα και εργατικές ενώσεις. Κυρίως όμως απευθυνόμαστε σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί. Ενίσχυσε και εσύ την παραγωγή  ενός ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, καταθέτοντας όσα χρήματα επιθυμείς μέσω Paypal ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι το επιθυμούν θα αναφέρονται ως συμπαραγωγοί.

Οικονομικά στοιχεία

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και επειδή από την πρώτη ημέρα φάνηκε ότι οι φίλοι του εγχειρήματος είναι πολλοί αναρτούμε σήμερα το κοστολόγιο παραγωγής του DEBTOCRACY. Η μικρή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η τελική κοστολόγηση των εξόδων της παραγωγής. Στα ποσά που αναφέρουμε παρακάτω έχει γίνει στρογγυλοποίηση σε επίπεδο 10€ για την διευκόλυνση των υπολογισμών, ωστόσο όλοι όσοι συνεισφέρουν (ανεξαρτήτου ποσού συνεισφοράς) θα λάβουν στο τέλος αναλυτική κατάσταση εσόδων/εξόδων παραγωγής.

Τα συνολικά έξοδα που αναγράφονται παρακάτω (7.790€) περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα μέχρι και την παραγωγή του ντοκιμαντέρ υπολογίζοντας και την εθελοντική εργασία που έχει προσφερθεί για διάφορα στάδια της παραγωγής (Scripting, authoring, μετάφραση, μεταγλώτιση, υποτιτλισμός κ.λπ).

Στην παρακάτω λίστα δεν υπολογίζονται έξοδα προώθησης (Streaming server, προβολές σε κινηματογράφους, παρουσιάσεις, εκτύπωση flyer – αφισών κ.λπ.). Το κόστος προώθησης είναι ακόμα δυσκολότερο να προϋπολογιστεί και για αυτό θα εμφανίζεται σε ξεχωριστή λίστα που θα ανανεώνεται συνεχώς. Η σελίδα αυτή θα δημιουργηθεί μόλις θα πλησιάζουμε στην ημερομηνία προβολής.

Έξοδα production
Αεροπορικά εισιτήρια: 1150€ Χ 2 άτομα: 2300€
Διαμονή / Διατροφή στο εξωτερικο: 450€ (5 ημέρες για 2 άτομα)
Ενοικίαση εξοπλισμού σε Αργεντινή: 120€
Ενοικίαση εξοπλισμού σε Γερμανία: 160€
(Οι συνεντεύξεις σε Αργεντινή και Γερμανία έγιναν από επιτόπου συνεργεία)
Αγορά εξοπλισμού (4 κάρτες, μικροφωνικός εξοπλισμός): 540€
(για την βιντεοσκόπηση χρησιμοποιήθηκε προσωπικός εξοπλισμός)

Έξοδα post production
Montage: 1500€
Animation: 800€
Τίτλοι/animation editing: 300€
Αγορά εξοπλισμού (4,5 ΤB HDD, FaderND): 600€
Λοιπά ανελαστικά έξοδα: 500€
(Το audio editing γίνεται στο Studio του ThePressProject.gr – τα λειτουργικά έξοδα της παραγωγής καλύπτονται από την BitsnBytes)

Έξοδα παραγωγής
Παραγωγή μήτρας DVD: 320€
Μετατροπές XDcam/Beta κ.λπ.: 200€

(μέχρι στιγμής 11/3/2010 )

Σύνολο: 3489,67 €
Μέχρι την κάλυψη των εξόδων παραγωγής: 4300,33 €

~.~.~.~.~.~.~.~.~
Παλαιότερα είχα ακούσει και μια εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου με σχετικό θέμα. Φαντάζομαι ότι αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και ένα δείγμα γραφής του ντοκιμαντέρ στο οποίο η εικόνα σίγουρα θα προσθέσει το μερτικό της στην κατανόηση του προβλήματος

Σχετικά άρθρα:

One Comment to “DEBTOCRACY:Όταν η δημοκρατία υποτάχθηκε στο χρέος”

  1. Για όσους θέλουν να βοηθήσουν και να γίνουν συμπαραγωγοί του ντοκιμαντέρ περισσότερα στην ΠΗΓΗ (επάνω αριστερά) ή
    http://debtocracy.gr/profile.html

    Οι συντελεστές και οι συμμετέχοντες είναι όλοι αξιόπιστοι,εγνωσμένου κύρους και αγωνιστές!
    Μια ευκαιρία να συμμετέχουμε και να βοηθήσουμε σε μια πρωτοβουλία που η συμμετοχή μας θα εξασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: