Jan-Egbert Sturm:»ο κόσμος είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο»

από kapetanios

Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του European Economic Advisory Group –του ομίλου κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων–, που κάνει λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ο επικεφαλής του μιλάει αποκλειστικά στο CapitalTV για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Jan-Egbert Sturm εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2013, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί ακόμα περισσότερα χρήματα μετά από αυτή τη χρονιά και προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως μία εκ των λύσεων για την έξοδο από την κρίση χρέους.

Δείτε όλη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο, είναι ενδιαφέρουσα

http://www.capital.gr/capitaltv/player.aspx?id=941&hd=0

Κάποιες από τις απαντήσεις του:

– Αναδιάρθρωση σε τι έκταση;

Δεν υπολογίσαμε μόνοι μας την έκταση, αλλά κυκλοφορούν διάφορα στοιχεία. Ένα πιθανό νούμερο θα ήταν 30% του τρέχοντος χρέους. Δεν το υπολογίσαμε εμείς στην έκθεσή μας. Αυτό που βασικά συνειδητοποιήσαμε είναι ότι είτε χωρίς μια πολύ αισιόδοξη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013, είτε χωρίς εξωτερική βοήθεια, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη δούμε μια κατάσταση, όπου θα απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους.

– Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία…

Το πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι πως βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και ο,τιδήποτε και αν συμβεί δεν θα είναι κάτι ωραίο. Δεν υπάρχει ωραία ή βολική λύση για την κρίση, στην οποία η Ελλάδα μπήκε από μόνη της.

– Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα μετά το 2013;

Θα χρειαστεί υποστήριξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο τέλος της ημέρας, ναι, αυτό σημαίνει χρήματα.

– Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση και υπάρχουν στο μνημόνιο. Ότι, δηλαδή, είναι πολύ οδυνηρά για τους πολίτες. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία ή υπάρχει άλλος δρόμος, που θα μπορούσε να ακολουθηθεί;

Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσεις, θα είναι δύσκολος. Πιθανώς εδώ υπάρχει θέμα αναδιανομής και ένα σενάριο είναι ότι οι τράπεζες είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο, άλλο σενάριο πως θα είναι η πραγματική οικονομία και οι μικρότερες επιχειρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική οικονομία θα περάσει πολύ δύσκολες ημέρες και αυτές έχουν ήδη αρχίσει, και ο κόσμος είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο.

– Η Ελλάδα πρέπει ή όχι να παραμείνει στην Ευρωζώνη;

Υποστηρίζουμε  ότι υπάρχουν δύο επιλογές στο τέλος της ημέρας. Η μία είναι ότι η Ελλάδα φεύγει εκτός Ευρωζώνης και προχωρά σε εξωτερική υποτίμηση στο νόμισμά της, τη δραχμή, ή μένει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών της τάξης του 30%-40% σε σχέση με τώρα, για να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση και να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρόκειται για ένα σκληρό και καθόλου εύκολο σενάριο και, βασισμένοι στα στοιχεία που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό εναπόκειται στους πολιτικούς και την ίδια την Ελλάδα, για το ποιο είναι το λιγότερο δεινό.,,»

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Έχει σημασία να ακούμε απόψεις όπως του Jan-Egbert Sturm ,όσο κι αν μας ξενίζουν, γιατί γίνεται ακόμη πιο φανερό  ότι δεν υπάρχει μια καλή λύση, το μνημόνιο, και μια κακή,  αλλά δυο κακές  για την κοινωνία και την χώρα μας λύσεις απ τις οποίες πρέπει να διαλέξουμε την λιγότερο κακή. Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την απομυθοποίηση της «λύσης των μνημονίων» γιατί τότε ενδεχομένως οι πολίτες αντιληφθούν ότι το κόστος της «διάσωσης της οικονομίας μας » για την ελληνική κοινωνία ίσως να είναι αρκετά μεγαλύτερο  απ  το κόστος της χρεοκοπίας της

7 Σχόλια to “Jan-Egbert Sturm:»ο κόσμος είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο»”

 1. Κιενώ εμείς ομφαλοσκοπούμε να τι γίνεται σε κρατίδια μεγέθους μικρότερου της ..Κρήτης!

  Η χώρα δεν ανήκει στην ευρωζώνη (έχει κορώνες), έχει 400.000 περίπου κατοίκους και Δημόσιο χρέος μικρό, γύρω στο 36% του ΑΕΠ της. Τα χρέη των τραπεζών είναι καμιά δεκαριά φορές το ΑΕΠ, τα ανέλαβε το κράτος και η χώρα χρεωκόπησε… Οι κάτοικοι ξαναγύρισαν στην παλιά τους τέχνη, ψαράδες (πολλή ρέγγα στην Ισλανδία). Εκείνη την ώρα μπαίνει το ΔΝΤ και η παρέα του (ξέρουμε εμείς…). Τους δίνει μια μικροδόση και κάνουν μια συμφωνία να ξεχρεώσουν τα 5,6 δισ. δολάρια που χρωστάνε στους δανειστές Βρετανούς και Ολλανδούς σε 13 χρόνια με επιτόκιο 5,55%.
  Βάζει η Τρόϊκα τα χαρτιά μπροστά στον Ólafur για να τα κυρώσει, αυτός όμως τα στέλνει σε δημοψήψισμα. «93,2% νιέτ», είπαν οι Ισλανδοί. «Ααα, λέει ο Ólafur, τα παιδιά δεν συμφωνούν… πρέπει να μας κάνετε καλύτερη πρόταση». «35 χρόνια και 3,2% επιτόκιο», λέει με μια φωνή η τρόϊκα. «ΟΚ, λέει ο Πρόεδρος, ωστόσο λέω να μην την κυρώσω εγώ, περιμένετε, θα κάνω σε λίγες μέρες δημοψήφισμα»… Αυτά…… Ο δικός μας Παπακωνσταντίνου κυρώνει ό,τι λάχει και ούτε από την Βουλή δεν υποχρεώνεται να περάσει..

  http://inconue.wordpress.com/2011/02/28/grece-l%E2%80%99ue-la-bce-et-le-fmi-preparent-le-pillage-du-patrimoine-et-le-presodent-de-lislande/

 2. Καλημέρα Νικαλφα
  Λες ο Παπακωνσταντίνου να περνά τις τελευταίες ένδοξες μέρες του στην ηγεσία του υπουργείου?

 3. Γεια σου ορέ Καπετάνιε
  Μάλλον δεν διάβασες για τις τρομερές επιτυχίες του Ξεφτεροκωνσταντίνου και του ΓΑΠ στις Βρυξέλλες!
  Λοιπόν έχουμε και λέμε:
  Μείωση επιτοκίου κατά μία μονάδα,επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια αποπληρωμής του δανείου και δυνατότητα αγοράς νέων κρατικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης αλλά οπωσδήποτε με παράλληλη «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις! 😉
  Επιμένουν να αγοράσουν φτηνά οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι τα ασημικά για να τα ρίξουν στην καταβόθρα του χρέους!Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!Ο δικός τους βέβαια ,όχι ο …Κανέλλος!
  Βλέπεις λοιπόν ότι δεν παραιτούνται εύκολα από τα κέρδη που θα έχουν οι δανειστές μας ,απλώς θα τα πάρουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αφού ο γάιδαρος αντέχει ακόμη ,για όσο αντέξει και δεν αρχίσει να ..κλωτσάει ,θα τον αρμέγουνε! 😉
  Τι περιμένουμε τώρα μετά από αυτή την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης;
  Μα να εκδόσει ομόλογα το ΥπΟικ να τα αγοράσει ο μηχανισμός στήριξης ,με καλό επιτόκιο (sic)
  χωρίς νέες υποθήκες και να μην πάρουμε την 5η δόση του μνημονίου αφού υπάρχει εναλλακτική οδός,έτσι δεν είναι; 😆
  Τι είπες ,αυτά δεν γίνονται ,εδώ είναι Βαλκάνια; Πάντα απαισιόδοξος βρε Καπετάνιε μου πάντα απαισιόδοξος!
  ΥΓ Επαναγορά ομολόγων για να γράψουν κέρδη (από την ζημιά) οι τραπεζίτες δεν υπάρχει .Είπαμε ότι είναι κουτόφραγκοι αλλά όχι μέχρι εκεί αδελφέ μου!Άρα για επαναγορά, μόνο από το ξεπούλημα θα υπάρχουν χρήματα! Ε εκεί αν δεν τα καταφέρει ο Παπάκης ,τότε θα φύγει ως …ανάξιος υπάλληλος των κατόχων Ελληνικών ομολόγων!

 4. Τις διάβασα τις διάβασα τις επιτυχίες του ελληνικού ζεύγους στις Βρυξέλες Νίκο (και κάθισα και έγραψα ένα σχετικό ποστ πρωί πρωί 😉 )
  Πάντως δεν νομίζω ότι οι μηχανισμοί (δύο είναι οι αναθεματισμένοι και μας έχουν μπερδέψει) ή μάλλον ο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα αγοράζει νέα ομόλογα σωρηδόν παρά μόνο σε έκτακτη περίπτωση και μόνο όταν αυτό επιβάλλεται για την προστασία του € . (το πολύ πολύ να συμμετέχουν κατά καιρούς σε εκδόσεις μόνο και μόνο για να συγκρατούν τα επίπεδα των προσφορών (δλδ τα επιτόκια)χαμηλά )
  Με τα παραπάνω και με δεδομένους τους λεγόμενους «κανόνες συλλογικής δράσης (CAC)» που θα συμπεριλαμβάνονται ως όρος στα νέα ομόλογα (μετά το 13) τα πράματα σκουραίνουν πολύ για τις υπερχρεωμένες χώρες, για τις οποίες το μόνο μέλλον που βλέπω είναι να πέσουν στα χέρια τίποτε κλαμπ όπως του Βερολίνου ή του Παρισίου .
  Η μικρή αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μάλλον χρειάζεται για να περάσουν στα χέρια του «τοξικά» ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
  Πάντως ,όπως λέει και το κοινό ανακοινωθέν των 17, σε κάθε περίπτωση «κατά τη μετάβαση από το EFSF στο ESM, η ενοποιημένη δανειοδοτική ικανότητα δεν θα υπερβαίνει τα 500δις ευρώ που σημαίνει ότι οι πράξεις που θα γίνουν έως το 13 θα είναι σχετικά λίγες
  Για τον Παπακ να με το θυμηθείς, ,θα είναι το πρώτο θύμα ενός ανασχηματισμού ενόψει των εκλογών 😉

 5. Οι Ισλανδοι, εχουν προεδρο τον δεξιο Grimsson, εμεις τον σοσιαλιστη Παπουλια

 6. Καπετάνιε μου
  το σενάριο αγοράς κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, που ανέφερα στο σχόλιο μου παραπάνω ως αδύνατο να συμβεί με αυτούς τους χέστηδες που έχουμε μπλέξει,θα ήταν μια ουσιαστική βελτίωση για την χώρα , που με τα αποτελέσματα της συνόδου απομακρύνθηκε οριστικά,καθώς παραμείναμε έρμαια των αγορών με μοναδικό ανέφικτο και ηλίθιο στόχο το ξεπούλημα της προίκας των παιδιών μας ,σε αντίθεση με τους Πορτογάλους, και Ισπανούς ίσως ,,που μπήκαν κάτω από την ομπρέλα του EFSF για την χρηματοδότηση του χρέους τους!
  Κάπως έτσι:
  »
  Στη Σύνοδο της Παρασκευής, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός πέτυχε το στόχο του και ίσως να μη χρειασθεί καν την ευρωπαϊκή στήριξη για το δανεισμό της χώρας: με έναν ελιγμό της ύστατης στιγμής (επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας), «στρίμωξε» την Γερμανία και η Μέρκελ ενέκρινε τη δυνατότητα του EFSF να αγοράζει ομόλογα κυβερνήσεων από την πρωτογενή αγορά. Με αυτό το (πραγματικό) «πιστόλι στο τραπέζι», η Πορτογαλία θα μπορεί από σήμερα να αντιμετωπίζει τις αγορές από θέση ισχύος, αφού αν δεν καλυφθεί μια έκδοση ομολόγων θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει στήριξη του EFSF. Και μόνο με αυτό το «όπλο», η Πορτογαλία πιθανότατα θα αποφύγει οποιαδήποτε διάσωση και θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Αυτές είναι πραγματικές επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, που δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, λόγω της προφανούς αδυναμίας της κυβέρνησης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων…»
  ¨
  «Η στρατηγική ήττα της 11ης Μαρτίου»

  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/03/11_14.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+YouPayYourCrisis+%28You+Pay+Your+Crisis%29

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: