Το κρυφό «πακέτο» 11 δις. στις τράπεζες!

από kapetanios

ΠΗΓΗ
Ένα μυστικό «πακέτο» στήριξης των ελληνικών τραπεζών, που ξεπέρασε και τα 11 δις. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταθέσεων του Δημοσίου στις τράπεζες, την ώρα ακριβώς που το κράτος βρισκόταν στην «εντατική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, ενώ «φόρτωνε» με τεράστια φέσια εργολάβους και προμηθευτές, με την επίκληση ταμειακής στενότητας!

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που φέρνει σήμερα στο φως το «B» είναι αποκαλυπτικά της προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών να στηρίξει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα τον κρίσιμο μήνα Σεπτέμβριο του 2010, όταν οι τραπεζίτες χρειάζονταν απελπισμένα πρόσθετες καταθέσεις, για να εξωραΐσουν τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, σε μια περίοδο συνεχούς φυγής καταθετών.

Αποκαλύπτουν, επίσης, την πραγματική έκταση του προβλήματος της φυγής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα: αν το Δημόσιο δεν υπερδιπλασίαζε τις καταθέσεις που διατηρεί στις τράπεζες –πλην της Τράπεζας της Ελλάδος-, η απώλεια καταθέσεων το 2010 θα ήταν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας της ΤτΕ,

 • Το Δημόσιο διατηρούσε την πενταετία 2005-2009 «μικροποσά» καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, της τάξεως των 3-4 δις. ευρώ. Το 2009, μάλιστα, όταν το Δημόσιο αντιμετώπισε τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι καταθέσεις του στις τράπεζες έπεσαν κοντά στα 3 δις. ευρώ, που ήταν και το χαμηλότερο ποσό της πενταετίας.
 • Το πρώτο τετράμηνο του 2010, συνεχίσθηκε η ίδια κατάσταση, με τις καταθέσεις του Δημοσίου να κυμαίνονται στα τέλη κάθε μήνα μεταξύ 2,9 και 4,5 δις. ευρώ. Όλα άλλαξαν εντυπωσιακά από τον Μάιο, τον πρώτο μήνα εισόδου της χώρας στην… εντατική, με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, από το οποίο φαίνεται ότι άρχισε να… ποτίζεται και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
 • Τον Μάιο, ειδικότερα, οι καταθέσεις του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 6,6 δις. ευρώ και τον Ιούνιο, μήνα κλεισίματος των βιβλίων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο, τα 7,1 δις. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2010, το υπό κατάρρευση Ελληνικό Δημόσιο κατέρριψε ρεκόρ καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλησίασαν τα 11,2 δις. ευρώ, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών των τραπεζών από τη φυγή ιδιωτικών καταθέσεων. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι καταθέσεις του Δημοσίου σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα (8 με 8,5 δις. ευρώ), παραμένοντας όμως διπλάσιες, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία της πενταετίας 2005-2009.

Προκειμένου να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι διαχειρίζεται τη ρευστότητα του με τρόπο που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα: την ίδια ώρα που διατηρεί υπερβολικά αυξημένες καταθέσεις στις τράπεζες, δανείζεται και μεγάλα ποσά κυρίως από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με επιτόκια που προσεγγίζουν το 5% και… τα όρια της τοκογλυφίας, αφού η Γερμανία δανείζεται με σχεδόν μηδενικό κόστος με τίτλους μικρής διάρκειας.

Δηλαδή, από τη μια πλευρά το Δημόσιο κρατά καταθέσεις δεσμευμένες στις τράπεζες, χωρίς να τις χρησιμοποιεί για να καλύπτει τρέχουσες υποχρεώσεις του, τις οποίες καλύπτει με βραχυπρόθεσμο δανεισμό υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Β», το φαινόμενο της υπερβολικής… έφεσης του Δημοσίου στην αποταμίευση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2011, καθώς οι πιέσεις στις τράπεζες από τη φυγή ιδιωτικών καταθέσεων συνεχίζονται με αρκετή ένταση –η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δημοσιοποιήσει ως τώρα τα σχετικά, απογοητευτικά στοιχεία του πρώτου διμήνου.

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος της υπόθεσης αφορά την κατανομή των καταθέσεων του Δημοσίου στις τράπεζες: οι καταθέσεις κινούνται με αξιοθαύμαστη… ακρίβεια πάντα προς τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τις πιεστικότερες ανάγκες ρευστότητας και περιμένουν τα δις. του Δημοσίου σαν… μάννα εξ ουρανού.

3 Σχόλια to “Το κρυφό «πακέτο» 11 δις. στις τράπεζες!”

 1. Κάπταιν δεν έχω χρόνο να το ψάξω αλλά το κομβικό σημείο είναι με τι επιτόκιο κρατούνται αυτές οι καταθέσεις και σε τι λογαριασμούς!
  Αν είναι σε άτοκους λογαριασμούς όψεως είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους!

 2. καλημέρα Νίκο
  τα σκάνδαλα είναι δύο. Το ένα αφορά την ΤτΕ που ελέγχει την ρευστότητα των τραπεζών που υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο επίπεδο (πχ στο 20% ) και το άλλο οι καταθέσεις του δημοσίου που σαφώς και οι τόκοι τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον τόκο ημέρας άντε εως και 5-6 μηνών (δλδ πάνω κάτω από 0,40 έως 1% το πάααρα πολύ-σε ετήσια βάση) μιας και τα κεφάλαια μετακινούνται διαρκώς από τράπεζα σε τράπεζα και κατά το δοκούν.

  Για το μεν πρώτο, το σκάνδαλο είναι ότι έχουν μετατρέψει την ΤτΕ από ελεγκτικό μηχανισμό σε μηχανισμό στήριξης των ιδιωτικών και για το δεύτερο ότι η υπόθεση αυτή δείχνει το μέγεθος της εξάρτηση αυτής της κυβέρνησης από τις τράπεζες. Θυμάσαι που ο γιωργάπης έλεγε και ξαναέλεγε «εμείς δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν»? Ε απ ότι φαίνεται χρωστούν πολλά και σε καμπόσους– έτσι εξηγείται και η πρεμούρα τους να προστατέψουν πάση θυσία των συμφέρον των τραπεζών εις βάρος της κοινωνίας και της χώρας

 3. Καλημέρα και από μένα!
  Καλά το ότι χρωστάνε ακόμη και της ..Μιχαλούς είναι κατοχυρωμένο με …συμβολαιογραφικές πράξεις!
  Σαυτόν τον ποταμό άγνοιας και παραπληροφόρησης που είμαστε χωμένοι ,να επαναλάβω μια φορά ακόμη ,για όσους τους ξεγελά το «της Ελλάδος» ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι τίποτε άλλο από μια ιδιωτική τράπεζα με μετόχους κυρίως τραπεζίτες και μάλιστα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών!
  Το μοντέλο των Ρότσιλντ και Ροκφέλερ που κατοχυρώθηκε το 1912 στην Αμερική με την ίδρυση της FED ,της Αμερικανικής ιδιωτικής κεντρικής τράπεζας έχει επεκταθεί παγκοσμίως και φυσικά στην Ευρώπη με την ΕΚΤ και στην Ελλάδα με την ΤτΕ!
  Άλλωστε τι είχε πει ο Μάγιερ Ρότσιλντ κάποτε;

  «Δώσε μου το δικαίωμα να εκδίδω και να ελέγχω την κυκλοφορία χρήματος σε μια χώρα και δεν με ενδιαφέρει ποιος ψηφίζει τους νόμους της» 😉

  Τέσπα,Κάπταιν μια πολύ καλή δουλειά που είδα : «Ζούσαμε με δανεικά!Ποιοι;»
  http://eparistera.blogspot.com/2011/02/blog-post_28.html
  Μέχρι και ποστ αξίζει να την κάνεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: