Ομολογία αποτυχίας το ΜΠΔΣ 2012 – 2015

από kapetanios

Τρία σενάρια για την πορεία του χρέους της Ελλάδας ως το 2024 παρουσίασε χθες το πρωί στους κοινωνικούς φορείς ( βλπ φωτο..) ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου:

 • το απολύτως καταστροφικό: απο το 153% του ΑΕΠ το 2011 στο 220% του ΑΕΠ το 2024
 • το μεσαίο:  κάτω από 100% του ΑΕΠ το 2024
 • και το ιδανικό ή διαχειρίσιμο:  κάτω από 80% του ΑΕΠ το 2024

Αυτό όμως που ξέχασε  να πει είναι ότι:
–χωρίς την έκτακτη δημοσιονομική προσαρμογή (τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ από το 2012 ως το 2015!)
–και χωρίς την εκποίηση εως 50δις της  δημόσια περιουσίας

ΚΑΙ τα τρία σενάρια του είναι απολύτως καταστροφικά. Και αυτή η δημόσια παραδοχή αποτυχίας γίνεται μέσα σε μόλις  10 μήνες αφότου το υπουργείο του σε συνεργασία με την Τρόικα και το ΔΝΤ σχεδίασε την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από την κρίση και την «διάσωση» της  με στόχο, προσέξτε,  την πλήρη επανάκαμψη της στις αρχές του  2013. Τι είναι αυτό που άλλαξε κύριε Παπακωνσταντίνου και μας παρουσιάζετε ως απολύτως αναγκαία τα νέα σκληρά μέτρα από το 2013 και μετά ,την στιγμή που εσείς ο ίδιος ορκιζόσασταν ότι ΔΕΝ χρειάζονται ούτε και θα παρθούν νέα μέτρα μετά το πέρας του πρώτου μνημονίου ?  Ο ίδιος ο Τόμσεν δεν ήταν που  τον περασμένο Αύγουστο μας εγγυόταν την επιτυχία του προγράμματος του  όντας «πεπεισμένος» πως με την υλοποίηση του θα δούμε την ύφεση να υποχωρεί ίσως και από το τέλος του 2010(!) αλλά σίγουρα από τα μέσα του 2011. Οι μεταρρυθμίσεις (στις οποίες ουδέποτε έκανε λόγω για «αξιοποίηση»  της ΔΠ ύψους 50 δις  ούτε και για νέα μέτρα μετά το 2012 ύψους , κρατηθείτε, 22δις €)μας είπε  ο πλέον αρμόδιος υπερυπουργός κύριος  Τόμσεν «μπορεί να φέρουν κάποιες δυσκολίες τον επόμενο(2011) χρόνο αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να  υπάρξει διαρκής ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Τι είναι αυτό που δεν ξέρατε, ή δεν φανταζόσασταν πάλι κύριε υπουργέ μας?
Και γιατί να μην υποθέσουμε ,με σχετική μάλιστα βεβαιότητα,  ότι δεν ξεχνάτε ή δεν σας διαφεύγει  και σήμερα κάτι?
Ας φρεσκάρουμε την μνήμη μας με λίγο απο Τόμσεν

Και πάμε παρακάτω
Τι μας λέει λοιπόν αυτό το «σχέδιο» της  έκτακτης δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο ονομάσανε «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» τρομάρα τους!

Μας λέει κατά αρχήν ότι το χρέος μας από 122% το 2009 θα πάει φέτος στο 153% του ΑΕΠ με τις μέχρι στιγμής  προβλέψεις τους (δηλαδή με απλά ελληνικά το 153% είναι το καλύτερο σενάριο που μπορούμε να δούμε για φέτος)

Αυτό σημαίνει ότι πάπαλα κύριοι τα μέχρι σήμερα λεγόμενα μας, έχουμε χάσει ήδη την μπάλα και στο εξής ολόκληρη η κοινωνία και η χώρα θα κινείται αποκλειστικά με γνώμονα την μείωση του ΔΧ πάση θυσία –ανθρώπων τε και υλικών πόρων συμπεριλαμβανομένων.

Μας λέει επίσης ότι ένα μεγάλο   μέρος των θυσιών από τους πολίτες που απαιτούν οι λεγάμενοι θα απορροφηθεί  από τους τόκους των μέχρι σήμερα δανείων (από τα 22δις τα 8δις ήτοι ~35% ) θα πάνε για τόκους  αλλά πουθενά δεν μας λέει τι  σκοπεύουν να κάνουν για αυτό.

Μας λέει ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους (την ώρα που οι έμμεσοι φόροι  απειλούν να τινάξουν κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα) υπολείπονται σημαντικά αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να μας ποσοτικοποίησει (όπως κάνει με πολλά άλλα) τους στόχους από την αύξηση τους – εκτός εάν με τους κοινωνικούς φορείς που βλέπετε στην φωτο δεν συμφώνησε κάτι τέτοιο. Και να σκεφτεί κανείς ότι από τα 93δις ευρώ των εσόδων της γενικής κυβέρνησης τα 60 δις (85%) προέρχονται από τους έμμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές

Μας λέει φερ ειπείν ότι υπολείπονται (και θα υπολείπονται στον αιώνα τον άπαντα) τα έσοδα από τις κοινωνικές εισφορές αλλά δεν μας λέει πως σκέπτονται να τα αυξήσουν μέσα από την αύξηση αυτής της ρημάδας της απασχόλησης— εκτός εάν με τους κοινωνικούς φορείς που βλέπετε στην φωτο συμφώνησαν ότι ένα 20% ανεργία τους  βολεύει μια χαρά : α)για να μειώσουν το εργατικό κόστος σε επίπεδα Ζιμπάμπουε αλλά και β)για να τελειώνουν με τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία μια ώρα αρχύτερα

Αντιθέτως μας λέει πολύ καθαρά  ότι το μόνο που έχουν, οι αχυράνθρωποι αυτοί που το συνέταξαν στο μυαλό τους είναι:  να στραγγαλίσουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας επιβάλλοντας και αυτήν την έκτακτη δημοσιονομική προσαρμογή των 22δις € προς την κατεύθυνση(τα 2/3) της περαιτέρω μείωσης του κράτους πρόνοιας και του κοινωνικού κράτους και της περαιτέρω (πόσο άλλο ρε γμτ?!) μείωσης των δημοσίων επενδύσεων παρά προς την πλευρά της αύξησης των  εσόδων που απ ότι προβλέπουν δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια  πέραν του 1/3

Όχι μόνο δεν επιτρέπεται η συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων στην τοποθέτηση μιας τέτοιας ωρολογιακής βόμβας στα θεμέλια της οικονομίας μας έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκραγεί , αλλά πρέπει άμεσα να τελειώνουμε με δαύτους  – από τα χθες λέμεεε

5 Σχόλια to “Ομολογία αποτυχίας το ΜΠΔΣ 2012 – 2015”

 1. Δεν λείπουν, μιας και τώρα βολτάρω στο νετ ,και κάποια σχετικά με το θέμα μας δημοσιεύματα από τον τύπο απ τα οποία αντιγράφω δυο που κατά την γνώμη μου παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον:

  __ .__. __. __

  «Αναπότρεπτη η καθοδική πορεία της Ελλάδας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της σημερινής Die Welt του Βερολίνου, το οποίο κάνει μια ανασκόπηση της ελληνικής κρίσης τον τελευταίο χρόνο.

  Κατ’ αρχήν αναφέρεται στη περσινή ρήση Παπανδρέου ότι ‘δεν προτίθεται’ η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα σεντ από τους Γερμανούς φορολογούμενους, κατόπιν στην ευρωβοήθεια, στις επιτυχίες της κυβέρνησης όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στα προβλήματα ιδιωτικοποίησης και επιβολής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και καταλήγει:
  «Ένας στους τρεις Έλληνες καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του για να τα φέρει βόλτα. Ήδη τον Οκτώβριο η ανεργία άγγιζε το 13,5% και όπως φαίνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται συνεχώς.

  Η καθοδική πορεία δεν έχει ανακοπεί.

  Στα μέσα Φεβρουαρίου η ΕΤΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, η οποία προβλέπει και νέα συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ασκεί κριτική στο γεγονός ότι ακόμη δεν άρχισαν καν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τονίζει πως δεν υφίσταται μέχρι τώρα καμία ουσιαστική βελτίωση στον κρατικό μηχανισμό. Ένα πρόγραμμα μαζικών απολύσεων θα προκαλούσε όμως σοβαρές συγκρούσεις της κυβέρνησης με τους ψηφοφόρους της.»
  «Η μέχρι τώρα εξέλιξη της ελληνικής κρίσης επιβεβαιώνει τους σκεπτικιστές, όπως π.χ. την Άνε Κρύγκερ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, που δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι όχι μόνον δεν έχει νόημα η ευρωβοήθεια χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα προκαλέσει και ζημίες, γιατί θα εκτινάξει στα ύψη το ελληνικό χρέος Όμως Βερολίνο και Παρίσι απέρριπταν τότε τη χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης.»

  «Τώρα αναζητούν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διέξοδο από το δεδηλωμένο τους ‘όχι’ στην αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση του χρέους Σε αυτό παραπέμπουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τόμας Μίροφ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ότι είναι λάθος ‘να κάνουμε ταμπού’ την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας.
  ‘Είναι καλύτερα να ασχοληθούμε έγκαιρα με τα χρέη της Ελλάδας, παρά να μεταθέσουμε την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον’, είχε δηλώσει ο κ. Μίροφ. Η γερμανική κυβέρνηση είναι όμως αυτή που διστάζει ακόμη να δώσει την συγκατάθεσή της για μια ευρεία μείωση του χρέους.»
  __. __. __. ___. ___.

  Το επόμενο περιγράφει την κατάσταση μας με μια απλή μαθηματική πράξη επιπέδου δημοτικού σχολείου. Αυτά τα άτιμα τα μαθηματικά , ώρες ώρες…

  *
  Οι προβλέψεις της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2010 αποδείχτηκαν υπεραισιόδοξες καθώς τα τελικά στοιχεία έδειξαν μείωση του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2010 έναντι του προηγούμενου έτους κατά 6,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των 50 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

  Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% σε ετήσια βάση σημαίνει απώλειες για την ελληνική οικονομία της τάξης τουλάχιστον των 11,5 δις ευρώ. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% θα σήμαινε κέρδη τουλάχιστον κατά 4 δις ευρώ.

  Αν με όλα τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 6 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, τότε το κέρδη ανέρχονται περίπου στα 13,5 δις ευρώ δηλαδή υπολείπονται περίπου κατά 2 δις από τα κέρδη που θα είχε η Ελλάδα αν δε λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο και απλά πετύχαινε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
  __.__.__.__.__.
  ρε τι πάθαμε ρε με τους μεγαλοοικονομολόγους που μπλέξαμε! Αλήθεια εκείνοι οι σύμβουλοι του γιωργάπη που τους έφερνε από τα εξωτερικά και τους τάιζε τις πρώτες μέρες του στην εξουσία τι έγιναν? 😀

 2. Τους έκατσε βαριά η αστακομακαρονάδα captain μου…
  Και είναι τουλάχιστον φαιδρό να προτείνονται σχέδια μέχρι το 2024.
  Το πολύ 5ετία για να είναι πιστευτά. Όχι για να βγούμε από την κρίση, αλλά για να αλλάξουμε τη μοίρα μας…

 3. και πότε φίλε νικιπλε ορίζαμε εμείς την μοίρα μας? Κατά πως βλέπεις άλλοι είναι αυτοί που την ορίζουν κι ας ψήφησε ο κοσμάκης τον γιωργάπη περιμένοντας κάτι διαφορετικό.
  επι τη ευκαιρία διάβασα κάτι εχτες που μου φυγε το σαγόνι. Δεν ξέρω εάν και πόσο στέκει ( με την έννοια ότι δεν έχω διαβάσει και πολλά για το EFSF) γι αυτό και το παραθέτω αυτούσιο:
  _._._._._._._

  Ενώ εδώ και μήνες η Ελλάδα αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης υποτίθεται πως ψάχνουν να βρουν τη σωστότερη χρήση ενός πιθανού δανείου της χώρας από το EFSF -το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – η Γερμανία έχει φροντίσει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Ταμείου να υπάρχει η πρόβλεψη πως ειδικά και μόνο η Ελλάδα “δε χρειάζεται να αντλήσει χρήματα από το Ταμείο” και επομένως δε μπορεί να το πράξει.

  Το XrimaNews.gr αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο του EFSF όπου στην παράγραφο D12, που είναι και η τελευταία, αναφέρονται κατά λέξη τα εξής:

  «Δικαιούται η Ελλάδα να αντλήσει χρήματα από το EFSF;»
  «Η Ελλάδα έχει το δικό της πακέτο σωτηρίας. Επομένως δεν έχει γίνει πρόβλεψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη από το EFSF».

  Το κείμενο αποδεικνύει πως η καγκελάριος Μέρκελ είχε αποφασίσει αρνητικά για το ενδεχόμενο χρήσης του EFSF από την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή και ότι οι πρόσφατες κινήσεις της με το σχετικό ψήφισμα που απορρίπτει τα ελληνικά αιτήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά εφαρμογή της στρατηγικής που είχε εξ αρχής.
  Το EFSF δεν είναι εκεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και η Γερμανία φρόντισε να το εξασφαλίσει αυτό από τη σύσταση του και μάλιστα να το προβάλλει γραπτώς στο κείμενο με τις ‘πιο συχνές ερωτήσεις για το EFSF’ το οποίο βέβαια συγγράφηκε και αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του EFSF πριν προλάβει ο οποιοσδήποτε να κάνει την παραμικρή ερώτηση σχετικά με αυτό.
  _._._._._.

  πράγματι, εάν ανοίξει κανείς τον σύνδεσμο (εδω) θα δει κάτω κάτω ότι η απάντηση είναι αυτή ακριβώς!
  Έχουμε γίνει ντεντέκτιβς που να πάρει ο διάολος με αυτούς τους «όλα στο φως» που μας έχουν κάτσει στον σβέρκο

 4. Ακόμη και αυτό το EFSF Καπετάνιε έχει σχεδιαστεί έτσι (μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων)που να προστατεύει τα συμφέροντα των τραπεζών ,κάτι ανάλογο με το πρόγραμμα TARP στις ΗΠΑ που λέγαμε στου Waste ,αν θυμάσαι!

  «Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε μέσω Νταβός το «παγκόσμιο επενδυτικό κοινό» ότι δεν είναι στα υπό εξέταση σχέδια μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (σύμφωνα με την κραυγαλέα και επίμονη ροή πληροφοριών από παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο ίδιο φόρουμ, χαρακτήριζε ελκυστική την «πρόταση για επαναγορά ομολόγων» με χαμηλότοκο δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο διαδικασίες, εκτός από το τεχνικό μέρος τους; Οικονομικά και οι δύο μέθοδοι κάνουν την ίδια δουλειά, μειώνουν δηλαδή το βάρος για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν τα προσεχή χρόνια. Η διαφορά βρίσκεται στο ποιος πληρώνει. Η αναδιάρθρωση χρέους συνεπάγεται ένα άμεσο, έστω λογιστικό κόστος που είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν οι τράπεζες-κάτοχοι ομολόγων ως ζημιές. Αυτό σημαίνει το γνωστό «κούρεμα» (σε ποσοστό 20%-30%) που επί της ουσίας το έχουν ήδη υποστεί οι τράπεζες, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την ονομαστική τους αξία. Αντιθέτως, επαναγορά χρέους (την οποία τώρα η κυβέρνηση βρίσκει «ελκυστική πρόταση») ρίχνει τις τράπεζες στα μαλακά. Βάσει της ιδέας που ωριμάζει στο Βερολίνο, η επαναγορά «τραυματισμένων» ελληνικών ομολόγων δεν θα γίνει από τη «δευτερογενή αγορά», αλλά με μια ανταλλαγή ομολόγων μεταξύ ΕΚΤ, που κατέχει ελληνικά ομόλογα 48 δισ., και ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, που θα εκδώσει νέα, μακροχρόνια ομόλογα για τη χρηματοδότηση του. Αυτή η ανταλλαγή φαίνεται πως αφήνει αλώβητες τις τράπεζες και ίσως γι’ αυτό γοητεύει την… υπεράνω αναδιάρθρωσης ελληνική κυβέρνηση.»
  Και το υπόλοιπο άρθρο έχει ενδιαφέρον:
  http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/02/blog-post_3550.html

  Τελικά Κάπταιν μου από όπου και να τους πιάσεις αυτούς …καίγεσαι! 😉 :mrgreen:

 5. Captain πραγματικά τα έχω χάσει με αυτό που διαβάζω! Αν τελικά ισχύσει και δεν κάνουν κάτι διορθωτικό μια άλλη υποπαράγραφο ας πούμε (ευελπιστώ όλα αυτά να είναι μέχρι τις Γερμανικές Εκλογές), τότε δεν είναι ότι γίνεσαι ντέντεκτιβ (και άριστος θα έλεγα σωστός Σέρλοκ! 😉 ), αλλά ότι τα ελληνικά ΜΜΕ πρέπει να μετονομαστούν σε Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, με πρώτο και καλύτερο τον great Pretender!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: