Διαφθορά και επιχειρηματικότητα

από kapetanios

Πόσο αλήθεια ψεύτικη και υποκριτική φαίνεται η «προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς» από την κυβέρνηση που θεωρεί μήτρα της  τον δημόσιο υπάλληλο . Η διαφθορά κατά τον ΓΑΠ είναι αυτή που εμποδίζει/ παρακωλύει την επιχειρηματικότητα !Δεν του είπανε ότι η διαφθορά και η αδιαφάνεια είναι αυτή που δημιουργεί την «επιχειρηματικότητα» στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και της ανταγωνιστικότητας. Δεν γνωρίζει ότι η διαφθορά του πολιτικού προσωπικού και των κομμάτων που διαχειρίζονται την εξουσία είναι αυτή που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα μιας Siemens.  Ίσως έχει στο μυαλό του ότι η cosco και  εταιρίες από το Κατάρ, που ο ίδιος προσκαλεί δίνοντας γη και ύδωρ   στην χώρα μας, αποτελούν φωτεινά   παραδείγματα αδιάφθορων . Είναι τα «καθαρά χέρια» που έχει επιλέξει (μέσα από ποιες άραγε διαδικασίες?) ως βασικούς  συνεργάτες του στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Τα “μνημόνια συνεργασίας” είναι η νέα μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας, διαπλοκής της πολιτικής ηγεσίας με τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες (γιατί αυτοί είναι η βασική αιτία της διαφθοράς )  και πρωταγωνιστές στην διακίνηση μαύρου χρήματος,  και σε αυτές τις νέες μορφές πρωταγωνιστεί αυτός που διατείνεται υποτίθεται την καταπολέμηση της.

Σχετικά άρθρα:

16 Σχόλια to “Διαφθορά και επιχειρηματικότητα”

 1. Η Boeing επιβληθηκε της EADS, με διαφανεις διαδικασιες, σε μια μπιζνα 35 εως και 100bn, american dollars http://www.guardian.co.uk/business/2011/feb/25/boeing-beats-eads-to-35bn-contract

 2. Καπετάνιε, εύστοχο το post και μεγάλο θέμα ανοίγεις…
  Ας πούμε, στο παρόν σύστημα είναι εφικτός ο στόχος της διεκδίκησης ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ως αντίπαλο δέος στη δια της διαφθοράς επέκταση ή έστω έχοντας αποκλείσει από τη «φαρέτρα» την …καλλιέργεια τοπίου ;;

  Παλιά λέγανε (όχι οι Αριστεροί, οι άλλοι που το θέλανε , αλλά …δεν) ότι «αν θες να κάνεις επιχείρηση και να την μεγαλώσεις, το ενδεχόμενο να χρειασθεί να μπεις μέχρι φυλακή, πρέπει να το συνυπολογίζεις», εννοώντας ότι από τη φύση της αυτή η δραστηριότητα παίζει στα όρια της νομιμότητας.
  Ο Βγενόπουλος μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο όταν του έθεσαν το θέμα των «κερδοσκόπων» απάντησε λέγοντας «ξέρετε κανέναν …χασοσκόπο;;» , απομυθοποιώντας διάφορες μεγαλοστομίες , ήτοι την αντικειμενικοποίηση και ηθικοποίηση των αιτιάσεων για ενέργειες , όπως «μόχλευση» κλπ, όπου αν και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανεκτές, σε άλλες δαιμονοποιούνται .

  Φυσικά δεν θα κομίσω γλαύκες μέσω περισπούδαστων αναλύσεων.
  Θεωρώ προφανές ότι η έννοια του Δικαίου και της Νομιμότητας πολλές φορές γίνεται «εργαλείο» για τη διατήρηση του συσχετισμού δυνάμεων σε μια Κοινωνία (προφανώς από τους «πάνω» ) όπως και το ότι το αίτημα για αποκατάσταση ενός συστήματος δικαίου προς όφελος όλων των συνιστωσών μπορεί να είναι ρεαλιστικό και όχι απλώς κίνηση «αποκάλυψης» παραπέμποντας το ζήτημα της όποιας διευθέτησης στο (σοσιαλιστικό) μέλλον.

  Όπως θάλεγαν και ..κάποιοι το Κράτος είναι πεδίον Ταξικής Πάλης (αχ βρε Δήμητρα «τι με κάνεις, τι με κάνεις» που έλεγε και ο Βουτσάς, εννοώντας τι με βάζεις και λέω με τις αναμνήσεις για τον Τσαουσέσκου ) . 🙂

  Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που έχουμε αρκετούς λόγους για να ασχοληθούμε με το ζήτημα της εν λόγω ισορροπίας, και πολιτικούς και …θεωρητικοφιλοσοφικούς, αλλά και προσωπικούς.

  Σχετικά με τη πολιτικιά πολιτική 🙂 , θα επαναλάβω την άποψή μου ότι υπάρχει ανάγκη διεκδίκησης θεσμών και πλαισίου λειτουργίας που θα δίνει τη δυνατότητα (έστω και ανάσες) για …σύννομη ανάπτυξη του επιχειρείν, έστω και ως καλή πρακτική στην αρχή με στόχο τον μετασχησμό της σε αντίπαλο δέος για τα ειηθότα.
  Κρίσιμο θεωρώ το να ανασκευάζονται τα «εύκολα σχήματα» της γενίκευσης και της ηθικολογίας, σαν αυτά που κυριαρχούν στα ΜΜΕ, αλλά κυρίως στο Πολιτικό Πεδίο, δυστυχώς σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

  Σχετικά με την ιδεολογικιά και θεωρητικιά Πολιτική , αν δεν θέλουμε να μπούμε στον «αστερισμό του Φουκουγιάμα» ή απλώς να τον ξορκίσουμε υιοθετώντας μηχανιστικά τα «γνωστά», θα οδηγηθούμε στο δύσκολον να απαντηθεί πώς μπορεί να είναι ρεαλιστικό το αίτημα της ρύθμισης στη λειτουργία ενός συστήματος που το ισχυρόν του κέρας (Κεφάλαιο παντός είδους ή μορφής), αναπτύσσεται παρά (ενίοτε και σε κόντρα) τις ρυθμίσεις … γενικώς … από φυσικού του.

  Ευτυχώς το θέμα με την προσωπικιά Πολτική το έχω λύσει και έχω βρει την καλύτερη δυνατή ισορροπία, απλώς μου λείπουν κάποιες λεπτομέρειες.
  Καλώ τους νέους να υιοθετήσουν την σοφή αυτή προσωπική στάση , γνωρίζοντας ότι δεν θα θυσιάσουν παρά μόνον κάποια επουσιώδη ( την επιχειρηματική Ανάπτυξη, την Κερδοφορία και κάποια σκέλη των χρηματοροών, όπως οι «εισροές», αλλά δεν υπάρχει φόβος, λογιστκώς μπορεί να διαπρέπουν , καμιά φορά, όχι συνέχεια, μην το παραγ@@σουμε κιόλας ). 😀

  Κλείνω την εμβριθή ανάλυση ενθυμούμενος ότι ακόμη και ο Μαρξ είχε πει ότι το κίνητρο του κέρδους βασίζεται στην ψυχολογική ανθρώπινη ανάγκη για επέκταση του ζωτικού του χώρου στο περιβάλλον (Αχ βρε Νίκο τι με κάνει τι με κάνεις 😀 )

 3. Έχουμε και Ελληνική ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς»
  http://www.transparency.gr/Home.aspx

 4. Έλα μου ντε. Μα η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Η ίδια η φύση της πολιτικής που ταυτίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα με τα συλλογικά, που ταυτίζει τα συμφέροντα υπερεθνικών επιχειρήσεων με εθνικές πολιτικές, είναι από μόνα τους διαφθορά. Κάτι τέτοια είχα γράσψψει και σhη δημαγωγία της δημοκρατίας

 5. αναγνώστα
  η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μικρομεσαίο επίπεδο είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί πέρα και έξω από την διαπλοκή και την διαφθορά του πολιτικού προσωπικού που απορρέει απ αυτήν. Τι γίνεται όμως όταν η δυναμική (σε μέγεθος)της επιχείρησης ξεπερνά ακόμη και αυτήν του ίδιου του κράτους που την υποδέχεται? Έφερα το παράδειγμα της cosco , που έχοντας πίσω της μια Κίνα η δυνατότητα της χώρας μας να θέση αυτή το πλαίσιο λειτουργίας βρίσκεται κάπου κοντά στο μηδέν. Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα α-διαφάνειας, μιας και πρόκειται περί επιλογών και αναθέσεων, είναι η επιλογή των καθ εαυτών επιχειρήσεων και τα κριτήρια που θέτονται κάθε φορά όχι από την βουλή αλλά από το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα και τους παράγοντες του.
  Και ποια τελικά η σχέση της «διαφθοράς» , έτσι όπως αυτή ορίζεται και διατυπώνεται από την κυβέρνηση και τον γιωργάπη, με την κρίση που βιώνουμε είτε στην χώρα μας είτε σε παγκόσμιο επίπεδο ?
  Το ρωτώ γιατί η σχετική παραφιλολογία και οι κραυγές για την διεφθαρμένη χώρα μας, εκτός ότι έχρισε πρωθυπουργό μηδαμινού -σύμφωνα και με τους συνοδοιπόρους του- πολιτικού αναστήματος μας έφερε και σε μια τραγική θέση στην σχέση μας με οποιονδήποτε μπορεί να προφέρει το όνομα της χώρας μας
  Σχετικά πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που αποτιμούσε την παγκόσμια διαφθορά στο 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
  Παρ ότι αφορά ένα σεβαστό ποσοστό (~10%) του παγκόσμιου ΑΕΠ δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πειστικά ότι είναι και η βασική παράμετρος της φτώχειας (γιατί αυτή είναι που βασικά μας απασχολεί) που μαστίζει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, και τις αιτίες της πρέπει κανείς να τις αναζητήσει στις «νόμιμες», πολιτικές ή οικονομικές, συναλλαγές των εμπλεκομένων επίσημων φορέων
  Όσο για το κυνήγι της διαφθοράς από τους διεθνείς οργανισμούς θα το παραλλήλιζα με το κυνήγι του παράνομου στοιχήματος …

  *
  Στέλιο
  πόσο σίγουρος είσαι ότι αυτή η ΜΚΟ είναι ελληνική ? 🙂

  *
  δείμε
  την «δημαγωγία» την διάβασα αλλά μπορώ να πω ότι δεν πολυκατάλαβα την θέση σου στο συγκεκριμένο θέμα. Δλδ λες πχ ότι:
  «στο δημοκρατικό σύστημα της σκληρής οικονομικής δράσης και του καβαλιστικού ανταγωνισμού ο νόμος έρχεται με την ψευδαίσθηση να θέσει κάποιους όρους υγιούς παιχνιδιού αλλά η προσπάθεια αυτή είναι μια αυταπάτη αφού η ίδια η δημοκρατία επιβάλει τον ιδιότυπο κανιβαλισμό με διαιτητές τις όποιες κυβερνήσεις» Δλδ κατά την γνώμη σου ο κανιβαλισμός είναι σύμπτωμα του πολιτεύματος και όχι σύμπτωμα του οικονομικού συστήματος των «ελεύθερων» αγορών που καθυποτάσσουν την πολιτική σε ρόλο –στην καλύτερη- κομπάρσου ?

 6. Το αντίθετο: όπου υπάρχει η λέξη δημοκρατία (με πλάγια γραφή) δεν είναι το πολίτευμα, αλλά το ίδιο το σύστημα. Ο κανιβαλισμός και η διαφθορά είναι συμπτώματα του ίδιου του καπιταλισμού.

 7. καπετάνιε καλημέρα, προφανώς συμφωνώ με τη διάκριση που κάνεις ανάμεσα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μικρομεσαίο επίπεδο και σε αυτήν «του μεγάλου , πόσω μάλλον του διεθνούς επιπέδου».
  Καταλαβαίνεις, φυσικά, ότι η αναφορά στο «προσωπικό» ήταν αστεϊσμός , αλλιώς το να εμφανιζόμουν , ως περσόνα για να πω ότι «με τη στάση μου στην πραγματική ζωή υπερασπίζομαι τη σύννομη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» θα ήταν το λιγότερο …..κιτσ (κάτι σε Βέγγο που φώναζε ..μικρέεμποραα!! και ο άλλος θα «φτιαχνόταν» ότι τον λέει επιχειρηματία 🙂 ) .

  Αυτό όμως που ήθελα να θέσω (στο συγκεκριμένο και δευτερεύον σκέλος του σχολίου μου) είναι το ότι ακόμη και ο απλός ελεύθερος επαγγελματίας , ούτε καν ο επιχειρηματίας ΜΜΕ, καθορίζει τη στάση του σε σχέση με τον «τρόπο κίνησης» κατά μεγάλο ποσοστό από το είδος του γηπέδου που έχει ορισθεί από τις «ατμομηχανές», ήτοι από τη σχέση των Κυβερνώντων με τους «Μεγάλους Επενδυτές».
  Με άλλα λόγια θα έλεγα ότι το πώς θα αναπτυχθεί ο Χ υπεργολάβος του υπεργολάβου της κάθε Κόσκο, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση του Κύριου Επενδυτή στο γενικό και από τη στάση των .
  Εδώ υπάρχει ένα θέμα και προσπάθησα να το θέσω με το παράδειγμα «η SIemens καλλιέργεια τοπίου έκανε σε πολλές χώρες», σε άλλες όμως έμενε σε επίπεδο Κύριου Αναδόχου και Ανώτατων Κλιμακίων και σε άλλες, φευ, εκμαύλισε μεγάλο μέρος του Πολιτικού Προσωπικού, αλλά και της εγχώριας Αγοράς.
  Η άποψή μου είναι ότι το κύριο αίτιο δεν ήταν αυτά που λέει ο ΓΑΠ και οι λοιποί (αχαϊρευτοι, λαμόγια από κούνια κλπ), αλλά το ότι δεν υπήρχε, κατά το μάλλον, η δυνατότητα εναλλακτικής κίνησης , είτε των Πολιτικών, είτε των παραγόντων της Αγοράς.
  Ο λόγος που το ανέφερα είναι ότι φυσικά πχ οι Κινέζοι δεν είναι «τα καθαρά χέρια» σε σχέση με τα «βρώμικα» των ..Γερμανών, όμως έχει σημασία ο έλεγχος και διάθεση εναλλακτικών δυνατοτήτων ανάπτυξης, έστω και ως αίτημα, έστω και ως κριτήριο για έλεγχο των Κυβερνώντων.

 8. Εως 10% χαρακτηριζεται «νομιμη προμηθεια», περαν αυτου του ποσοστου «διαφθορα». Η Κινα η Ινδια και το Καταρ συναγωνιζονται στην εξαγωγη επιχειρηματικοτητας και η αναπτυξη τους θυμιζει ρυθμους σκληρου ροκ εν τρολ.

 9. πολίτη
  ρίξε και μια ματιά εδω
  http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/bpi/bpi_2008
  *
  αναγνώστα
  ας ξεχωρίσουμε λίγο την μικροδιαφθορά που αφορά το σύνολο σχεδόν των πολιτών στην σχέση τους με την πολιτεία από την πραγματική (ως προς το μέγεθος του προβλήματος) διαφθορά, πρωταγωνιστές της οποίας είναι το πολιτικό προσωπικό και το μεγάλο κεφάλαιο απ την οποία βγαίνουμε πολλαπλά και σε βάθος χρόνου ζημιωμένοι . Διαβάζοντας λίγο και τις αναμνήσεις σας σε άλλο ποστ θυμήθηκα ότι το πρώτο μέλημα του Αντρίκου μόλις πάτησε το πόδι του στην πρωθυπουργία ήταν η δημιουργία νέων τζακιών που θα εξασφάλιζαν την μακροημέρευση του κόμματος του στην εξουσία. Δεν ντρεπόταν μάλιστα να το διαλαλεί. Το πρόβλημα λοιπόν δεν άργησε να φανεί με κορυφή του παγόβουνου τον Κοσκωτά τον Σαλιαρέλη και άλλους πικραμένους ( βλπ ΟΑΕ)τους οποίους το σύστημα προσπάθησε με νύχια και με δόντια και εις βάρος του συνόλου να στηρίξει.
  (τώρα με έδωσες ιδέα για να ψάξω λίγο τα χρόνια εκείνα με την ιστορία του ΟΑΕ για να γελάσουμε-κλαίγοντας- και λίγο ,μιας και οι προβληματικές επιχειρήσεις αποτελούσαν _και αποτελούν και σήμερα όπως βλέπεις_ την καλύτερη δικαιολογία για την εκάστοτε κυβέρνηση να διαπλέκεται , με το αζημίωτο, με τα μεγάλα συμφέροντα )

 10. ————————-================================—————————————-
  «ας ξεχωρίσουμε λίγο την μικροδιαφθορά που αφορά το σύνολο σχεδόν των πολιτών στην σχέση τους με την πολιτεία από την πραγματική (ως προς το μέγεθος του προβλήματος) διαφθορά,…….
  —————————==================================————————————
  Φυσικά και να τη ξεχωρίσουμε και όχι λίγο, είναι άλλης τάξης πρόβλημα η μία , άλλης η άλλη.
  Δεν έχω καταλάβει κάπου να διαφωνούμε, εκτός αν είναι στο ότι ψάχνω το «σημείο τομής τους», το οποίο όμως προσπαθώ να πω (με σαφή ή ..λιγότερο σαφή διατύπωση) ότι είναι δευτερεύον για το πρόβλημα.
  Άλλωστε το θέμα της διαφθοράς ποτέ δεν θα το προσέγγιζα ως γεννεσιουργό αίτιο και ακόμη περισσότερο, την επίλυσή του δεν θα τη θεωρούσα κινούσα πλευρά για την επίλυση των προβλημάτων, πόσω μάλλον τη μικροδιαφθορά

 11. πουθενά (περιέργως 🙂 )δεν διαφωνούμε αναγνώστη και θα βρούμε και το σημείο τομής, που θα μας πάει

 12. Σωστός Καπετάνιε για άλλη μία φορά 🙂
  Δυστυχώς, ενώ ανεβάζεις πάρα πολλά καλά ποστ, τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνω να σχολιάσω λόγω έλλειψης χρόνου

  Για τη «Διεθνή Διαφάνεια» θα σε ενδιαφέρει αυτό το άρθρο: «Διεθνής Διαφάνεια»: ένα μεγάλο «πλυντήριο» διαφθοράς

  Όσο για το ελληνικό παράρτημα του οποίου έδωσε το λινκ ο Στέλιος., είχα κάνει μία μικρή έρευνα μόνο για τον Πρόεδρο του ΔΣ,. Θυμάστε ποιες εταιρείες κατηγορούσε ο Τενέζος όταν έκανε την απεργία πείνας; 😉

 13. Καλησπέρα κυρα Δράκαινα
  Ξέρεις , αυτό το θέμα με την ,απολύτως κατανοητή, δυσκολία/αδυναμία να σχολιάσει κανείς σε όλα τα ποστ που ανεβάζω με έχει απασχολήσει αρκετά. Με αυτό τον ρυθμό χάνεται κατά κάποιον τρόπο η πεμπτουσία των μπλογκς όπως είναι τα σχόλια και ο διάλογος και από χώρος κοινωνικής δικτύωσης μεταμορφώνεται σε μια κοινή σελίδα ενημέρωσης. Απ την άλλη όμως είναι τόση μεγάλη η ανάγκη ( η δική μου τουλάχιστον) μιας διαφορετικής ενημέρωσης _ με την έννοια της θεματολογίας και της διαφορετικής πολιτικής χροιάς που αποπνέουν τα κείμενα _ που πολλές φορές υπερτερεί (μιας και οι μέρες που ζούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και τα γεγονότα τρέχουν με την ταχύτητα του ήχου )εις βάρος της εκτενής συζήτησης. Παρ όλα αυτά πιστεύω ότι ακόμη κι έτσι υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας ουσιώδης (έστω και χωρίς τα 100+ σχόλια σε κάθε ανάρτηση) διάλογος μιας και ανεξάρτητα από τα ποστ που βρίσκονται πάνω πάνω ,τα σχόλια με τις θέσεις των φίλων του καρνάγιου φαίνονται με την πρώτη ματιά στην δεξιά μπάρα σχολίων

  Για το θέμα μας
  Α , αυτός Μπακούρης είναι λοιπόν ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας»?!
  Και… για την ιστορία (που διάβασα στον σύνδεσμο που έδωσες) , ο νυν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», κ. Κώστας Μπακούρης, είναι ο ίδιος ο οποίος φέρεται να έλαβε ως αποζημίωση για την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το 2000, μόλις λίγους μήνες μετά το διορισμό του, 400 – 450 εκατομμύρια δραχμές (ή 1,2 – 1,3 εκατομμύρια ευρώ). Το ποσό αυτό, επισήμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί γιατί όπως ο τότε υπουργός Πολιτισμού (2000) κ. Πάγκαλος δήλωνε ανερυθρίαστα στη βουλή: δεν μπορεί να απαντήσει για την αποζημίωση του κ. Μπακούρη, «επειδή είναι θέμα που εμπίπτει σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα!»

  Τότε βλέπεις δεν τα «τρώγαμε μαζί» με τον Πάγκαλο και δεν χρειαζόταν να τα μαθαίνουμε όλα!

 14. Μερικές φορές δεν σας καταλαβαίνω!!
  Οι άνθρωποι απλώς αξιοποιούν ανθρώπινους πόρους με εμπειρία και γνώση στο θέμα, γιατί αν βάλουν καναν ..άσχετο, οι άλλοι θα τον δουλεύουνε και ο στόχος (της καθολικής εφαρμογής των αρχών του τρανσ-πάρενσι) μπορεί και να ..καθυστερήσει.
  Πώς να το πω, είναι σα να βάζεις κάποια που έγινε καλόγρια πριν από την εφηβεία της, να προσέχει κορασίδες μην ..παραστρατήσουν (η χαρά του γειτονικού Λυκείου αρρένων θα καταλήξει και δεν θα πάρει και χαμπάρι) .
  Δείτετ το έτσι (να λείπουν οι αναλογίες που σας υπέδειξε το πονηρό μυαλό σας) και μην είσθε γκρινιάρηδες

 15. Με αυτό τον ρυθμό χάνεται κατά κάποιον τρόπο η πεμπτουσία των μπλογκς όπως είναι τα σχόλια και ο διάλογος και από χώρος κοινωνικής δικτύωσης μεταμορφώνεται σε μια κοινή σελίδα ενημέρωσης.

  Καπετάνιε, νομίζω ότι έχει υπερεκτιμηθεί ο λεγόμενος διάλογος στα μπλογκ, γιατί για να υπάρχει πραγματικά διάλογος, απαιτείται καλόπιστη στάση και το κυριότερο απαλλαγή από δογματισμούς πάσης φύσεως. Μετά από κάτι παραπάνω από 3 χρόνια στην μπλογκόσφαιρα, διαπιστώνω ότι ακόμα και ιστολόγοι υπεράνω υποψίας, στην πραγματικότητα είτε κομματικές ατζέντες προωθούν στο διαδίκτυο, είτε προσωπικές φιλοδοξίες προσπαθούν να ικανοποιήσουν, είτε τον ναρκισσισμό τους ικανοποιούν. Για τους άτυπους Πεταλωτήδες και για τα κομματόσκυλα του διαδικτύου δε, τι να πούμε; Χυδαιότητα και καλυμένες ή μη ύβρεις, όταν αντιληφθούν ότι απεναντί τους δεν έχουν άλλο ένα πρόβατο από κάποιο κομματικό μαγαζάκι και απίστευτη σπατάλη σε χρόνο και ενέργεια για να διαβάζει κανείς την προπαγάνδα τους.

  Νομίζω ότι τελικά, είναι πολύ λίγοι αναλογικά, αυτοί που αναζητούν πραγματικά το διάλογο. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρώ ότι ακόμα και καλοπροαίρετοι ιστολόγοι, μπλέκουν σε αερομαχίες. Όσο περνάει ο καιρός, η νηφαλιότητα χάνεται όλο και περισσότερο.

  Συνέχισε να ανεβάζεις ποστ με αυτούς τους ρυθμούς εφόσον σου το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος σου. Τα γεγονότα τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα και δεν προλαβαίνουμε να δούμε τα πιο σημαντικά και κρίσιμα. Μία κοινή σελίδα ενημέρωσης δε διαθέτει τις γνώσεις και την κρίση του Καπετάνιου 🙂 και κάθε άλλου «Καπετάνιου» που έχω επιλέξει να ενημερώνομαι, ακριβώς γιατί εκτιμώ αυτά τα στοιχεία σας 🙂

  @Αναγνώστη

  Καλύτερο παράδειγμα θα ήταν οι πρώην χάκερ που προσλαμβάνονται για να θωρακίσουν συστήματα ασφαλείας από πρώην «συναδέλφους’ τους. Το παράδειγμα της καλόγριας και των αθώων κορασίδων όμως εξιτάρει περισσότερο, απ’ ότι φαίνεται 😉 😆 😆

  Καλή σαρακοστή !

 16. KnowDame, καλημέρα
  το πρόβλημα είναι ότι από μια ηλικία και μετά αρχίζουν και μας εξιτάρουν (τουλάχιστον τους άρρενες) και οι αναμνήσεις αυτών που κάναμε κάποτε και όχι μόνο η προσδοκία αυτών που θα κάνουμε (στο απώτερο μέλλον, τρομάρα μας).
  Προϊόντος μάλιστα του χρόνου πάμε όλο και πιο πίσω (τσάμπα είναι , για αναμνήσεις μιλάμε, αρκεί να κρατάμε την ισορροπία και να μην οδηγούμαστε σε αιτήματα για …ντεζαβού).
  Τώρα, τι να σου πω , εκείνα το χρόνια με Η/Υ δεν ασχολιόμουνα, αλλά σε σχολείο αρρένων πήγα… 😉 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: