Paul Krugman:πολιτικοί που εμφανίζονται ως σταυροφόροι κατά των ελλειμμάτων κοροϊδεύουν τον κόσμο

από kapetanios

ΠΗΓΗ

Τρία πράγματα πρέπει να ξέρετε για τον προϋπολογισμό Ομπάμα.

Πρώτον, κατά βάθος πρόκειται για απάτη.

Δεύτερον, οι περισσότεροι πολιτικοί που  εμφανίζονται ως σταυροφόροι κατά των ελλειμμάτων κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Τρίτον, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα δεν απέφυγε την εξαπάτηση, είναι σαφώς καλύτερος από τους αντιπάλους του.

Όσον αφορά την απάτη: σε αντίθεση με τους ληστές τραπεζών, που προτιμούν τις τράπεζες επειδή εκεί βρίσκονται τα περισσότερα λεφτά, ο πρόεδρος επιμένει να κόβει ή να παγώνει δαπάνες από κωδικούς του προϋπολογισμού που αποτελούν μικρό ποσοστό των  συνολικών δημοσίων εξόδων. Το ίδιο κάνουν όμως όλοι: και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που επιμένουν για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, εστιάζουν  στις δαπάνες που δεν αφορούν το Πεντάγωνο ή την κρατική ασφάλεια.

Πόσο μάλλον που η «σφαγή» δαπανών, σε μια στιγμή που η οικονομία παραμένει σε βαθύ τέλμα, είναι η τέλεια συνταγή για μειωμένη οικονομική ανάπτυξη, που με την σειρά της σημαίνει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Με άλλα λόγια, η περιστολή του ελλείμματος από περικοπές δαπανών σαν αυτές που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι  θα αντισταθμιστεί, τουλάχιστον εν μέρει, από την μείωση των δημοσίων εσόδων.

Όλη η διαμάχη γύρω από τον προϋπολογισμό, λοιπόν, είναι μια απάτη. Ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής κλέβουν κυριολεκτικά το φαγητό μέσα από τα στόματα των μωρών – αφού μια από τις περικοπές που προτείνουν είναι αυτή των κονδυλίων για την επιδότηση θρεπτικών τροφών για έγκυες γυναίκες και νήπια.

Είναι αλήθεια πως για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά μας προβλήματα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που χρηματοδοτούμε το σύστημα περίθαλψης. Προσοχή: την περίθαλψη, όχι τις συντάξεις. Άλλο το Medicare, άλλο η Social Security – κι ας τα συγχέουν επίτηδες οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ζητήσουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα παρόμοια.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κόστη της περίθαλψης – όχι βέβαια με κάποιον «μαγικό αστερίσκο», όπως αποκαλούν οι οικονομολόγοι την τάση της περικοπής «στρογγυλών» αριθμών, χωρίς να εξηγούν πως ακριβώς θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες για την περιστολή των δαπανών. Γιατί, αν ακούσουμε τους  Ρεπουμπλικάνους και προχωρήσουμε στις περικοπές που προτείνουν, πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας θα βρεθούν χωρίς αξιοπρεπή περίθαλψη.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι ενέργειες; Θα μπορούσε, ας πούμε, να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που να διασφαλίζει πως το σύστημα Medicare πληρώνει μόνο για διαδικασίες με πραγματική ιατρική αξία για τους ασφαλισμένους της. Η να επιβραβεύει τους πάροχους ιατρικών υπηρεσιών ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών τους, και όχι «οριζόντια». Μέτρα, δηλαδή, που προβλέπονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πέρασε πέρσι η κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά οι αντίπαλοι του εξακολουθούν να πολεμούν κραυγάζοντας για… επιτροπές θανάτωσης των ηλικιωμένων. Γι’ αυτό επιμένω πως ο κ. Ομπάμα είναι καλύτερος από τους άλλους προέδρους: έχει κάνει περισσότερα απ΄όλους για να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα.

Ακόμη πάντως κι αν καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τα κόστη της υγείας, πάλι μακροπρόθεσμα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά ελλείμματα, αφού τα έξοδα της κυβέρνησης θα είναι σταθερά περισσότερα από τα φορολογικά της έσοδα. Πιστεύω πως ο μόνος σοβαρός τρόπος αντιμετώπισης του ελλείμματος είναι η αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνοι, η αύξηση των φόρων δεν είναι δημοφιλής πολιτική – αλλά το ίδιο ισχύει και για τις περικοπές κοινωνικών δαπανών. Γι’αυτό και πρέπει να θεωρούμε κάθε πολιτικό που επιμένει θορυβώδικα πως η μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την περικοπή δαπανών, σαν άνθρωπο που στερείται κάθε σοβαρότητας.

9 Σχόλια to “Paul Krugman:πολιτικοί που εμφανίζονται ως σταυροφόροι κατά των ελλειμμάτων κοροϊδεύουν τον κόσμο”

 1. Μισόλογα του Κρούγκμαν.Υποταγμένος αναγκαστικά υπό το δέος των Ρεμπουμπλικάνων στην λογική του μικρότερου κακού!’Οχι άδικα αν σκεφτούμε το αμερικανικό σκηνικό! 😉
  Ενώ ο Γουλφ τα λέει έξω από τα δόντια,για το ποιοι έχουν το χρήμα και πρέπει να φορολογηθούν!

  Και τον υπολογίζω περισσότερο μετά που διάβασα αυτόν τον λίβελο του χις μαστερς βόις (Αλαφούζου) ,κ.Κασιμάτη στην Καθημερινή!

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_25/01/2011_429988

  Βέβαια για να είμαι απόλυτα δίκαιος ,αγαπητοί μου Αναγνώστες,και η λύση Γουλφ αντιμετωπίζει το πρόβλημα ,όπως διατυπώνεται,μόνο για το διάστημα ενός έτους ! 😉 🙂

 2. νικαλφα
  από τον σύνδεσμο σου στο youtube οδηγήθηκα σε έναν εξίσου ενδιαφέροντα
  http://jungle-report.blogspot.com/2011/01/o-r-wolff.html

  όσο για τον Κασιμάτη ο άνθρωπος πραγματικά παραληρεί. Λοιπόν πράγματι η κρίση είναι και μια ευκαιρία , να αντικρύσουμε γα πρώτη φορά το πραγματικό πρόσωπο όλων αυτών που είτε διαπλέκονται με την εξουσία (ΜΜΕ) είτε την ασκούν. Βεβαίως των περισσοτέρων η καριέρα βρίσκεται στο τέλος της κι έτσι βρισκόμαστε και κερατάδες και δαρμένει

 3. Κάπταιν καλημέρα
  αν θέλεις ενημέρωση για διαπλοκή και ΜΜΕ σε παραπέμπω στον ..ειδικό!

  http://mallon-akindynos.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

  Να πάρεις ένα καλό φαρμακευτικό σαμπουάν όμως πρώτα ! 😉 🙂

  Οι υπόλοιποι φίλοι ας κάνουν κιαυτοί ένα μικρό κόπο!Η αποζημίωση τους είναι εξασφαλισμένη! 😉

 4. Για τους τεμπελάκους ας βάλω ένα δείγμα:

  * Καθημερινή/Σκάι ρ/φ: Οικογένεια Αλαφούζου (50%/75%), Ε. Μαρινάκης (25%, ρ/φ Σκάι)
  * ΔΟΛ: Β. Ρέστης (13-19%)
  * Ελεύθερος Τύπος: Οικογένεια Αγγελόπουλου (πωλήθηκε). Ο σταθμός City FM πέρασε στα χέρια του Β. Ρέστη
  * Ιμάκο: Β. Ρέστης (34%)
  * Δάφνη Επικοινωνίες: Μ. Κυριακού (100%)
  * Εκδόσεις Λυμπέρη: Ν. Πατέρας (5%), Ε. Μαρινάκης (5%)

  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  * Antenna TV: Οικογένεια Κυριακού (98,5%)
  * Star Channel: Οικογένεια Βαρδινογιάννη (60%)
  * Σκάι ΤV: Ι. Αλαφούζος (75%), Ε. Μαρινάκης (25%)
  * Alter: Αδερφοί Βαφειά (5%), Βγενόπουλος (1,5% μέσω MFG)
  * Mega Channel: Β. Ρέστης (5%), Οικογένεια Λάτση (1% μέσω Eurobank)

  Το εφοπλιστικό λόμπυ στα Μέσα και άλλα ορέα ..φρούτα!

 5. Νικο
  τι γίνεται εκεί?
  http://e-cynical.blogspot.com/2011/02/262.html
  (όλος ο κόσμος μια γειτονιά είμαστε και τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη παντού)

 6. Αχ βρε Καπετάνιε με τσίγκλισες μαυτό το

  «όλος ο κόσμος μια γειτονιά είμαστε και τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη παντού)»

  και δες τι πήγα και της έγραψα της κοπέλας (τηςcynical) νυχτιάτικα:

  Όσο περνάμε σε πιο μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας και δύναμης στις αγορές,όσο η ολιγαρχία του κεφαλαίου μετατρέπεται σε μια νέα φεουδαρχία ,όσο η παγκόσμια διακυβέρνηση γίνεται όλο και περισσότερο πράξη ,τόσο οι εξεγέρσεις θα μοιάζουν μεταξύ τους και θα απλώνονται σε Δύση και Ανατολή ενάντια στον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας,στους εξουσιαστές της ,
  τους νέους (επίδοξους) ιδιοκτήτες της Γης (by Ankostis)!

  Μπορεί τα διακυβεύματα από χώρα σε χώρα να είναι πολύ διαφορετικά αλλά ο πυρήνας της αντιπαράθεσης είναι παντού ο ίδιος!Οι δούλοι ενάντια στους νέους αφεντάδες!
  Και αν αλλού η αντιπαράθεση γίνεται με τα όπλα και με ποταμούς αίματος και αλλού με ποταμούς παραπληροφόρησης και αντιστροφής των εννοιών το διακύβευμα είναι το ίδιο!
  Ελεύθερες κοινωνίες και άνθρωποι ή υποταγή και υποδούλωση!

  Η μητέρα των μαχών είναι εδώ!

  Φως και σκοτάδι!

  Αν αυτό είναι ολοφάνερο για τις κοινωνίες της Ανατολής θα γίνει σε λίγο ολοφάνερο και στην Δύση!

  Αν εκείνοι αντιμετωπίζουν τείχη των φυλακών και σφαίρες εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυλακές που δημιουργούν οι λέξεις μιας εικονικής πραγματικότητας!

  Προσφεύγω στην βοήθεια του ΚΙΜΠΙ:

  «Τι είναι ελευθερία; Ελευθερία είναι η ασυδοσία των αγορών. Και τι άλλο; Το δικαίωμα της επιχειρηματικής ελίτ να απολύει με ελάχιστο κόστος και να μειώνει τους μισθούς κατά βούληση. Τι είναι δημόσιο χρέος; Δημόσιο χρέος είναι αυτά που κλέψαμε από τους ανυποψίαστους φιλάνθρωπους που μας δάνειζαν. Τι είναι σωτηρία; Σωτηρία είναι το μνημόνιο της τρόικας. Και τι άλλο; Η υπακοή στις εντολές της. Τι είναι πατρίδα; Πατρίδα είναι το trading book των τραπεζών, οι τιμές των μετοχών τους, το δικαίωμα των ξένων επενδυτών να παίρνουν κοψοχρονιά τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Τι είναι πρόοδος; Πρόοδος είναι να ρίχνεις το εισόδημα των ήδη φτωχών κατά 30%, να καταργείς τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας και να προασπίζεις το δικαίωμα των πιστωτών να πάρουν μέχρι δεκάρας τους τοκογλυφικούς τους τόκους.

  Αυτό είναι ένα μικρό απάνθισμα του λεξιλογίου της κρίσης, η γλωσσική φυλακή που κρατά την ελληνική κοινωνία εντός του μνημονιακού τείχους, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες εντός των τειχών του νεοφιλελευθερισμού, τις αφυπνισμένες αραβικές κοινωνίες στα τείχη του αυταρχισμού, της φτώχειας, του αμερικανικού imperium, της κοινωνικής και εθνικής καταπίεσης. Και ο κυνόδοντας; Πού κολλάει; Ο δικός μας κυνόδοντας, που καρτερικά περιμένουμε να πέσει, ακούει στα ονόματα επιστροφή στις αγορές, επιμήκυνση, αναδιάρθρωση χρέους, ανάκαμψη… Ούτε κουβέντα για έξοδο από τον φαύλο κύκλο του χρέους. «Εκεί έξω περιμένουν τα τέρατα, οι αγριόγατες των αγορών». Τις οποίες φροντίζουμε να εξευμενίσουμε, ταΐζοντάς τις με τις σάρκες του μέλλοντός μας…»

  http://kibi-blog.blogspot.com/2011/02/522011_06.html

  Θα χρειαστούμε κουράγιο και δύναμη ,είθε να το βρούμε, πριν φτάσουμε στην εξαθλίωση που υποκριτικά αγνοήσαμε ότι επιβάλλαμε στον υπόλοιπο κόσμο ,εμείς οι Δυτικοί που υποκύψαμε τόσα χρόνια στο καταναλωτικό τέρας και στην λεηλασία της Γης επειδή απλά ήταν άλλοι πολύ χειρότερα από μας και η παγκόσμια ιεραρχία μας επιφύλαξε καλύτερη θέση μέχρι σήμερα!Αυτή η ιεραρχία καταρρέει μέρα με την μέρα από την απληστία των αφεντικών, που δεν δέχονται συνεπεία της κρίσης, να τρέφουν πια πολυπληθείς ομάδες πραιτωριανών,(μεσαία τάξη ας πούμε) ούτε στις μητροπόλεις του καπιταλισμού ,τυφλωμένοι από τις εξουσίες που κατέκτησαν ως ελίτ,υποκαθιστώντας σε πολλά το σύγχρονο κράτος!
  Οφείλουμε να παλέψουμε για μας και ακόμη περισσότερο για τα παραμελημένα αδέλφια μας όπου Γης, για μια νέα πλανητική ισορροπία ,για τα πανανθρώπινα ιδανικά ,της ελευθερίας ,της δημοκρατίας και της ισότητας,για μια Γη των λαών που θα την φροντίσουν και όχι των δυναστών της που θα την καταστρέψουν!
  Ας κάνουμε επιτέλους αρχή σαυτόν τον αγώνα από την χώρα μας και την Ευρώπη!

  Τι με κάνεις βρε Κάπταιν ,τι με κάνεις! 😉 🙂

 7. Καλημέρα Κώστα
  Καλό μήνα σε όλους
  Όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στο Μάντισον πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και προγραμματίζει περικοπές που θα οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις χαρακτήρισαν το Ουισκόνσιν Αίγυπτο της Αμερικής και το Μάντισον Κάιρο!Σήμερα που ο καθίκης αυτός ο κυβερνήτης τους ο Γουόλκερ έχει καλέσει την Εθνοφρουρά για να βγάλει τους διαδηλωτές από το Καπιτώλιο του Μάντισον ,κινδυνεύει να μετατραπεί σε ..Λιβύη!
  Εν τω μεταξύ διαδηλώσεις έγιναν και στο Οχάιο αλλά και σε άλλες 50 πολιτείες που εξέφρασαν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του Γουισκόνσιν, ενώ παράλληλα δήλωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν και τα δικά τους δικαιώματα καθώς παρόμοια νομοσχέδια προωθούνται επίσης στο Οχάιο, το Τενεσί, το Αϊντάχο, την Ιντιάνα, την Αϊόβα και το Κάνσας. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, αλλά και στο Σικάγο, το Ντένβερ και το Μαϊάμι.
  Η κρίση κινητοποιεί τον κόσμο από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη μέχρι και την Μητρόπολη,την καρδιά του καπιταλιστικού τέρατος!Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις τέτοιου μεγέθους είχαν να γίνουν στην Αμερική από την δεκαετία του 70 μου φαίνεται!
  Εδώ σε μας τώρα πολλοί άρχισαν συνειδητοποιούν που το πάει η τρόικα ,με τις συγχωνεύσεις σχολείων που μας γυρίζουν 40 χρόνια πίσω ! Σε λίγες μέρες στην επαρχία γιαυτό το θέμα θα γίνει κόλαση ιδίως όσο γίνεται συνείδηση ότι πέρα από την ταλαιπωρία των παιδιών ,ότι χρήματα θα γλυτώσει το δημόσιο από μείωση κτιρίων και απολύσεις (μη προσλήψεις) καθηγητών θα τα δίνουμε στους λεωφορειούχους για τις μεταφορές .
  Και δεν μιλάμε Κάπταιν για κλείσιμο σχολείων με 5-10 μαθητές που έχει μια λογική,αλλά για γυμνάσια 150 μαθητών και βάλε!Αν όμως πολλοί σκύβουν το κεφάλι για τα οικονομικά μέτρα και την σφαγή στο πορτοφόλι τους τώρα αυτή την απειλή ενάντια στα παιδιά τους δεν πρόκειται να την ανεχτούν με τίποτε!
  Εδώ η λαίδη Άννα παίζει με το πιο ευαίσθητο σημείο της Ελληνικής κοινωνίας !
  Σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: