Κι όμως, το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος!

από kapetanios

Η δανειακή σύμβαση Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης υπό το πρίσμα των θεσμών και του δικαίου της ΕΕ
Επαμεινώνδα Μαριά
Αναπληρωτή Καθηγητή Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης

H αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με αξιοποίηση του άρθρου 123 § 2 ΣΛΕΕ

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει[108] η χώρα μας οφείλει σε πρώτη φάση να αξιοποιήσει το άρθρο 123 § 2 της ΣΛΕΕ σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ και οι λοιπές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης οφείλουν να επιφυλάσσουν στα πιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν στο δημόσιο την ίδια μεταχείριση όπως και στα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα, όσον αφορά τη διάθεση αποθεμάτων από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι μια τράπεζα που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ όπως ακριβώς συμβαίνει με τις υπόλοιπες ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία της ΚfW, δηλαδή της γερμανικής κρατικής τράπεζας η οποία δανείζει τη χώρα μας στο πλαίσιο της ΣΔΔ Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης.

Η ΚfW είναι μια γερμανική κρατική τράπεζα που ιδρύθηκε το 1948 προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του Σχεδίου Μάρσαλ στη Γερμανία. Μέτοχοί της είναι κατά 80% η Oμοσπονδιακή Γερμανία και κατά 20% τα γερμανικά κρατίδια. Αντλεί τα κεφάλαια της κυρίως από την αγορά με χαμηλά επιτόκια, μέσω της έκδοσης ομολόγων τα οποία εγγυάται η Ομοσπονδιακή Γερμανία, ενώ έχει αποκτήσει και το δικαίωμα να δανείζεται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση Ελλάδας -κρατών Ευρωζώνης η KfW θα δανείσει συνολικά τη χώρα μας τουλάχιστον με 22,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο περί το 5%. Έτσι μόνο από τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα η KfW θα αποκομίζει τεράστια κέρδη λόγω ακριβώς της ως άνω διαφοράς επιτοκίου υπέρ της που ανέρχεται τουλάχιστον σε 4%, ενώ σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου η διαφορά αυτή θα ανέλθει στο 5%!!!
Η Ελλάδα λοιπόν θα μπορούσε να ιδρύσει μια τράπεζα ειδικού σκοπού κατά τα πρότυπα της KfW προκειμένου να δανείζεται φθηνά από την ΕΚΤ και να αξιοποιεί τα κεφάλαια αυτά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι τους υπέρογκους ετήσιους τόκους που καταβάλλει η χώρα μας στους δανειστές της.

Ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας προσφέροντας φτηνά κεφάλαια στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2011 η χώρα μας θα καταβάλλει 15,9 δισ. ευρώ για τόκους, ενώ για το διάστημα 2011-2014 θα καταβάλει σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ 71 δισ. ευρώ για τόκους[109].
Η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους μέσω δανειοδότησης μιας κρατικής τράπεζας ειδικού σκοπού από την ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει το παραπάνω συνολικό ποσό των 71 δισ. ευρώ σε 20 δισ. ευρώ. Περαιτέρω λόγω της σύναψης των δανείων της χώρας μας με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ από το 2012 και μετά τουλάχιστον 110 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος θα έχει μετατραπεί σε χρέος που θα οφείλεται πλέον σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία η ΕΚΤ κατέχει σήμερα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα έχει αποκτήσει σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε συμφέρουσες τιμές με έκπτωση περίπου 30%. Έτσι μετά το 2012 τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρους του Ελληνικού δημόσιου χρέους δεν θα οφείλεται πλέον σε ιδιώτες αλλά σε κρατικές οντότητες και διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα μπορούσε να δανειοδοτήσει το Ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που χρεώνει στις ιδιωτικές τράπεζες[110], το οποίο σήμερα κινείται στα επίπεδα του 1%, προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει τα παραπάνω ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και μάλιστα με έκπτωση 20-25%. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το ελληνικό δημόσιο χρέος χωρίς ταυτόχρονη τοκογλυφική επιβάρυνση της χώρας μας.
Επομένως το δίλημμα ΣΔΔ και Μνημόνιο ή δήθεν πτώχευση της χώρας, αποδεικνύεται ότι είναι ψευτοδίλημμα αφού με την παραπάνω ευρηματική αξιοποίηση της ΣΕΕ και της ΣΛΕΕ αποδεικνύεται ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

___________________________

108. Πρβλ. Περιοδικό «Επίκαιρα» 21.10.2010.

109. Πρβλ. ΔΝΤ, Έκθεση 10/110, 5 Μαΐου 2010, σ. 125

110. Πρβλ. Ε. Μαριάς, Περιοδικό «Επίκαιρα», 23.9.2010, σ. 26-27.

2 Σχόλια to “Κι όμως, το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος!”

 1. Η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά…

 2. Ναι ,μόνο που αυτό προυποθέτει πολιτική ηγεσία και όχι παράσιτα του νεοφιλελευθερισμού που θα μείνουν «άνεργοι» αν κάνουν τέτοια πράγματα!Ποιος θα λειτουργήσει κρατική τράπεζα αν δεν προηγηθεί πολιτική αλλαγή;Γιαυτό νομίζω το πιο πετυχημένο σύνθημα που έκανε θραύση χθες στην Θεσσαλονίκη, στην πορεία ,ήταν το

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΪ ,
  να φύγει η κυβέρνηση και οι Τροικανοί!

  Και για να εξηγήσω τι εννοώ με τους υπαλλήλους του νεοφιλελευθερισμού να επαναλάβω ένα παλιότερο μου σχόλιο στην καλή μας Ντοματίτσα (δ):

  «Άλλωστε η μεγάλη επιτυχία του νεοφιλελευθερισμού που οφείλεται και τρέχουν (σχεδόν) όλοι οι «υπηρέτες της πατρίδας» να συγκεντρωθούν κάτω από την ομπρέλα του;
  Έρχεται και τους λέει:
  Καλά μαλάκες είστε που θα ασχολείστε με την παιδεία ,την υγεία ,την προστασία του πολίτη;
  Θα κάθεστε να οργανώνετε νοσοκομεία ,σχολεία ,πανεπιστήμια ,πυροσβεστικές ,ασφαλιστικά ταμεία ,μεταφορές και υποδομές;
  Βρε μην είστε κορόιδα ,αυτά θέλουν δουλειά για να γίνουν!
  Αράξτε ,θα τα αναλάβουμε όλα εμείς ,η ιδιωτική πρωτοβουλία ,οι αγορές ,θα κάνουμε ΣΔΙΤ ,θα εισπράττουμε διόδια για τους μελλοντικούς δρόμους,θα εκδίδουμε το χρήμα με ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες,θα ρυθμίζουμε τις νομισματικές ισοτιμίες,
  δεν θα μας φορολογείτε ,
  για να έχουμε λεφτά να σας δανείζουμε, 😉 ….κανένα πρόβλημα!
  Εσείς κάνετε ότι σας λέμε ,περάστε από τα κανάλια μας ,μαζί θα τους ψήσουμε, πάλι θα σας ψηφίσουν,
  θα περνάτε ζωή και κότα,αφήστε το πράγμα επάνω μας ,
  ΜΟΝΟ αυτό θέλουμε!
  Χρυσά παράσιτα θα γίνετε και κορόνες στο κεφάλι μας!
  Ε, κιαυτά τα μέλη του θιάσου που μας κυβερνούν ,με τη βοήθεια μας ,35 χρόνια ,
  μοιάζουν με ….μαλάκες;
  Δεν θα προδώσουν τα αφεντικά τους λοιπόν! 😉

  Καλή η ιδέα του Μαριά ,που αυξάνει τις υποχρεώσεις και δείχνει τον δρόμο για την διαμόρφωση μιας συνεκτικής εναλλακτικής πρότασης στους μονόδρομους της κυβέρνησης και της τρόικας!

  Ακούει όμως κανείς από τους καθ ύλην αρμοδίους;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: