Έρχεται πρόταση από την ΕΤΕ στην Eurobank;

από kapetanios

ΠΗΓΗ
Ένα μεγάλο ερωτηματικό… αιωρείται από χθες το βράδυ στην τραπεζική αγορά: γιατί δύο καθ’ όλα σοβαρές τραπεζικές διοικήσεις διαπραγματεύονται σε συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας για τέσσερις εβδομάδες μια συγχώνευση, για να καταλήξουν σε μια δημόσια αποτυχία; Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το… «όλα του γάμου δύσκολα», στην περίπτωση της Εθνικής και της Alpha;

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως εμφανίσθηκαν χθες στην αγορά, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η διατύπωση μιας δημόσιας πρότασης συγχώνευσης και η απόρριψή της θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά η διοίκηση της Εθνικής πιθανότατα επέλεξε αυτή τη δημόσια διαδικασία, για να στείλει στην αγορά το σαφές μήνυμα, ότι η ώρα των συγχωνεύσεων έφθασε και η ίδια θα έχει τον πρώτο λόγο:

 • Όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική, η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Alpha άρχισε με δική της πρωτοβουλία στις 18 Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι δύο διοικήσεις υπέγραψαν εξ αρχής συμφωνία εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας, στοιχείο που υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για μια κουβέντα μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά για σοβαρή διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η διοίκηση της Εθνικής είχε προσλάβει δύο κορυφαίες διεθνείς τράπεζες (Morgan Stanley, Merrill Lynch) ως συμβούλους για τη διαπραγμάτευση.
 • Η πρόταση που δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της Εθνικής ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένη: δεν περιελάμβανε μόνο μια σχέση ανταλλαγής, αλλά και πλήρη στοιχεία για το πώς προτείνεται να λειτουργήσει η νέα τράπεζα, από την κατανομή των κορυφαίων θέσεων και των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, μέχρι την επωνυμία, το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί, το ύψος των προσδοκώμενων συνεργειών και τα συνδυασμένα οικονομικά στοιχεία της νέας τραπεζικής οντότητας. Οι περισσότεροι υπέθεσαν, ότι μια τόσο λεπτομερής πρόταση δεν μπορούσε παρά να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζών, η οποία είχε εκ των προτέρων καταλήξει σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα.
 • Η ιστορία όλων των εμπλεκομένων στελεχών και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης πείθει, ότι γνώριζαν καλά εκ των προτέρων όλες τις ενδεχόμενες «κακοτοπιές» και δεν θα επαναλάμβαναν σφάλματα του παρελθόντος. Ο κ. Απ. Ταμβακάκης ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας Καρατζά, που είχε διαπραγματευθεί και το 2001 με τον Γ. Κωστόπουλο και τα βασικά στελέχη της Alpha, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται και σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση. Συνεπώς, όλοι στην αγορά υπέθεσαν, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της Εθνικής, ότι οι εμπλεκόμενοι θα απέφευγαν το… δις εξαμαρτείν.
 • Επιπλέον, και μόνο το γεγονός, ότι η πρόταση της Εθνικής κατέληξε να δημοσιοποιηθεί με κάθε επισημότητα, αφού προηγήθηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών, αρκούσε για να προσδώσει μεγάλη σοβαρότητα στην υπόθεση, πείθοντας όλους ότι πρόκειται για ένα «κλεισμένο deal», όπου εκκρεμούσαν μόνο οι τυπικές διαδικασίες ολοκλήρωσης. Άλλωστε, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών έχουν συζητήσει τα περισσότερα πιθανά deal στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συζητήσεις παρέμειναν παρασκηνιακές, χωρίς να καταλήξουν σε δημόσιες ανακοινώσεις.

Μετά την ομόφωνη απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha, πολλοί στην αγορά λένε ότι εξαρχής η προταθείσα σχέση ανταλλαγής μετοχών ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση της Alpha.

Πολλοί από τους μετόχους της τράπεζας, όπως τα fund από την Ολλανδία και το Κατάρ, έχουν πληρώσει υψηλές τιμές για να αποκτήσουν τις μετοχές τους και δεν θα μπορούσαν να δεχθούν μια προσφορά, που αποτιμά την Alpha περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας και δίνει στους μετόχους της μόνο 30% στη μετοχική σύνθεση της νέας τράπεζας (στη διαπραγμάτευση Καρατζά-Κωστόπουλου το 2001, η συμμετοχή διαμορφωνόταν πολύ ευνοϊκότερα για τους μετόχους της Alpha, με μια σχέση περίπου 60-40).

Άλλωστε, οι μέτοχοι της Alpha δεν αντιμετωπίζουν άμεση πίεση λόγω κάποιου σοβαρού οικονομικού προβλήματος της τράπεζας και θα μπορούσαν να περιμένουν μια άλλη ευκαιρία για deal.

Θα μπορούσε, άραγε, η διοίκηση της Alpha να αποδεχθεί μια βελτιωμένη προσφορά από την Εθνική; Αναλυτές τονίζουν ότι τα περιθώρια σύγκλισης είναι πολύ μικρά, αφού αν η Alpha αποτιμηθεί για τη συγχώνευση κοντά στη λογιστική της αξία θα πρέπει να πάρουν οι μέτοχοί της πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική.

Θα μπορούσε να προχωρήσει η Εθνική σε μια «επιθετική» προσφορά με τους ίδιους όρους που ανακοίνωσε χθες, περιμένοντας να συγκεντρώσει μετοχές απευθείας από τους μετόχους, χωρίς την έγκριση της διοίκησης; Το σενάριο αυτό μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί, αφού σε αυτή την φάση ο μόνος κανόνας που σέβονται όλοι οι τραπεζίτες είναι ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν με «φιλικές» διαδικασίες.

Όσοι προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Εθνικής καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το πιθανότερο είναι να τελειώσει εδώ η προσπάθεια για μια συμφωνία με την Alpha και να κινηθεί η διοίκηση της κορυφαίας ελληνικής τράπεζας το αμέσως προσεχές διάστημα προς την κατεύθυνση της Eurobank. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, αν αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί…

#

Λέτε μετά την επικοινωνιακή πατάτα της κυβέρνησης που βιάστηκε (όντας, όπως απεδείχθη,  πολύ μακριά νυχτωμένη )να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα ενδεχόμενο τραπεζικό ντιλ, να επαναληφθεί μια μεγαλύτερου  μεγέθους πατάτα στην επίσκεψη του Παμπούκη στο Κατάρ για την υπόθεση του Ελληνικού – το βρίσκω πολύ, πάρα πολύ , πιθανό

Σχετικά άρθρα :

5 Σχόλια to “Έρχεται πρόταση από την ΕΤΕ στην Eurobank;”

 1. Κάπταιν

  έτσι και αλλιώς οποιοδήποτε ντηλ σήμερα θα γίνει σε τιμές σκοτωμένες και πολύ κάτω από τη book value , στο μέτρο που οι τράπεζες έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστοτήτας. Εξαντλούνατι τα περιθώρια της ΕΚΤ όπως άκουσα σήμερα , που για τις ελληνικές τράπεζες είναι στα 120 δις. Επίσης αυξάνωνται συνεχώς οι επισφάλειες που τις θάβουν με ρυθμίσεις και άλλα μέσα ώστε να μην αναγκαστούν να εγγράψουν προβλέψεις. Αυτό που λείπει και θα εξακολουθήσει να λείπει είναι ένας ισχυρός δημόσιος τραπεζικός βραχίων για άσκηση πολιτικής με ουσία και αποτέλεσμα. Δεν το θέλουν οι αφεντάδες ούτε οι εδώ γιωργάπειοι λούστροι. Αυτό είναι προφανές. 😉

 2. έχει ξεπεράσει τα 135 δις παπς, ζωή ναχουνε, η ρευστότητα που έχει δώσει η ΕΚΤ στα ελληνικά μαγαζιά και βλέπω να μην φτάνουν. Τι λες να γίνει με τα στρες τεστ του Απριλίου?

  Και για ποιον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα να κάνουμε λόγο πλέον παπούλη απ την στιγμή που η Αγροτική βαδίζει τον δρόμο της καταστροφής ή πώλησης και το Ελληνικό κράτος ότι είχε να δώσει το έχει ήδη δώσει στις ιδιωτικές τράπεζες? Ακούγεται τραγικά αστεία σήμερα κάθε τέτοια ιδέα ειδικά εάν ειπωθεί από τους σημερινούς κυβερνώντες οι οποίοι έσκουζαν όταν το πακέτο στήριξης του τραπεζικού συστήματος το 2008 έφτανε τα 25δις και σήμερα οι ίδιοι το έχουν φτάσει στα 100δις περίπου

 3. Μα εγώ Κάπταιν την υπόθεση του Δημόσιου τραπεζικού βραχίονα την είχα ξεγραμμένη εξ αρχής. Ή είσαι λούστρος ή δεν είσαι ( ο γιωργάπης εννοώ ) 😉

 4. ΟΤΟΕ: Στην πρόταση Εθνικής – Alpha αγνοήθηκαν ζητήματα απασχόλησης

  «..Τη στιγμή που η Προστασία της Απασχόλησης στις Τράπεζες είναι κυρίαρχο ζήτημα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να στηρίξουν σε όλα τα επίπεδα αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις, δυστυχώς, στην πρόταση της Εθνικής αγνοήθηκαν, επιβεβαιώνοντας έτσι το «σήμα κινδύνου» που έχει εκπέμψει η ΟΤΟΕ, θέτοντας ως κεντρικό αίτημα στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση την Προστασία των Θέσεων Εργασίας στις Τράπεζες εν’ όψει εξαγορών και συγχωνεύσεων, για να συναντήσει μέχρι σήμερα τις υπεκφυγές και τις αρνήσεις των Τραπεζών.

  Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκείται σε δηλώσεις ενθάρρυνσης αυτών των κινήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενες» χωρίς να θέτει τα οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια εντός των οποίων πρέπει αυτές να κινούνται, όταν γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η ύφεση και η ανεργία είναι τα κεντρικά προβλήματα της χώρας σήμερα και στις Τράπεζες που αποτελούν τα κατ’ εξοχήν εργαλεία για την αντιμετώπισή τους, δεν επιτρέπονται πειραματισμοί, παραγκωνισμός και απαξίωση του εργατικού παράγοντα…»

 5. Με εκεινη την προταση Σαλλα για την εξαγορα Τ.Τ.& ΑΤΕ τι εγινε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: