Μύθος η χρυσοφόρα άρση του καμποτάζ

από kapetanios

Την ώρα που ο μύθος της χρυσοφόρας άρσης του καμποτάζ στην χώρα μας μπάζει νερά απο παντού, οι πειραματισμοί της κυβέρνησης καταγράφουν ήδη τα πρώτα τους (400?)θύματα. Ο μοναδικός όμιλος που διατηρούσε μέχρι σήμερα πλοία υπό Ελληνική σημαία  της Louis Cruises ανακοίνωσε ότι θα την κατεβάσει σε   3 τουλάχιστον κρουαζερόπλοια του κρίνοντας την ασύμφορη στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης (στο τέλος του ποστ ακολουθεί μια αποκαλυπτική τηλεοπτική συνέντευξη στο www.nautilia.gr του  Αρχιπλοιάρχου της LOUIS CRUISES  Βασίλειου Γκάζικα )

Με στοιχεία λοιπόν που έρχονται στην δημοσιότητα αποδεικνύεται ότι:  θα παραμείνει ‘Όνειρο θερινής νυχτός  για τους αιθεροβάμονες συμβούλους της κυβέρνησης, οι οποίοι έπεισαν τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι η άρση του καμποτάζ θα φέρει στην Ελλάδα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του European Cruise Council, τα έσοδα από τις αγορές που πραγματοποιούν οι επιβάτες και οι ναυτικοί των κρουαζιεροπλοίων στην Ιταλία είναι 866 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Ιταλία δέχεται 1,704 εκατ. επιβάτες από home porting και 4,956 εκατ. επιβάτες τράνζιτ, ενώ διαθέτει αξιόλογα επιβατηγά λιμάνια όπως είναι η Civitavecchia, η Venezia, η Savonna, η Genova, η Napoli, η Livorno, η Bari, η Palermo και η Messina.

ΣΕ πανευρωπαϊκό επίπεδο τα έσοδα έφθασαν τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην έκδοση του Επιμελητηρίου του 2009:

– 4,8 εκατ. επιβάτες επιβιβάστηκαν σε πλοία από Ευρωπαϊκά λιμάνια

– 34,1 δις € υπήρξε η συνολική επίδραση της κρουαζιέρας στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

– 14,1 δις € συνεισέφεραν στις χώρες απ’ ευθείας οι εταιρείες, οι επιβάτες και τα πληρώματα.

– 9 δις € καταβλήθηκαν για μισθούς Ευρωπαίους πολιτών.

– 296.288 ήσαν οι θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την κρουαζιέρα.

Τα 14,1 δις της απευθείας συνεισφοράς της κρουαζιέρας στην Ευρωπαϊκή οικονομία κατανέμονται ως ακολούθως:

– 4,6 δις € ξοδεύτηκαν για τη ναυπήγηση και την μετασκευή/επισκευή πλοίων

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, είναι γνωστό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με την αναβλητικότητα που χρόνια χαρακτηρίζει τους «αρμόδιους», δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι θα υπάρξουν έσοδα από τη ναυπήγηση πλοίων.

Αλλά –και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες – η μετασκευή των πλοίων με την παρούσα κατάσταση, δύσκολα πραγματοποιείται στην Ελλάδα, εξ’ αιτίας των διαδοχικών απεργιακών κινητοποιήσεων, της ανύπαρκτης οργάνωσης, της περίεργης νοοτροπίας γενικότερα και φυσικά του υψηλού κόστους – σε σύγκριση με άλλες χώρες ακόμα και ευρωπαϊκές.

Άρα το “home porting” δεν μπορεί να συσχετιστεί με την αύξηση των εσόδων που δημιουργεί η βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο Κρουαζιέρας:

– 5,4 δις € κατέβαλαν οι εταιρείες κρουαζιέρας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών υποστήριξης του προϊόντος τους.

Τα μεγαλύτερα έξοδα ήταν:

 • 480 εκατ. € για τροφοδοσία επί των πλοίων.

Κοινό μυστικό – και προφανώς ηθελημένα και σκόπιμα δεν αναφέρθηκε στη βουλή όσο συζητούνταν το θέμα του καμποτάζ – οι μεγάλες, ξένες εταιρίες, τροφοδοτούν τα πλοία τους, ακόμα και στο λιμάνι του Πειραιά από δικές τους εισαγωγές. Έτσι οι τοπικές εταιρίες τροφοδοσίας πλοίων δεν κερδίζουν από την άφιξη των μεγαθήριων της κρουαζιέρας ούτε ένα λεπτό του ευρώ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους δύο εταιριών μεγάλων κρουαζιεροπλοίων, για το θέμα αυτό, η αιτία της μη συνεργασίας τους με τις ντόπιες εταιρίες τροφοδοσίας είναι τόσο οι μη ανταγωνιστικές τιμές όσο και οι πολύ μικρές δυνατότητες των ελληνικών εταιριών τροφοδοσίας. 

 • 780 εκατ. € πληρώθηκαν σε προμήθειες πρακτορείων καθώς οι επιβάτες αγοράζουν την κρουαζιέρα από τη χώρα προέλευσής τους και οι προμήθειες καταβάλλονται στους ξένους τουριστικούς πράκτορες.
 • 1 δις € καταβλήθηκαν για υπηρεσίες που περιλάμβαναν ασφαλίσεις, διαφημίσεις, τεχνικές και άλλες υπηρεσίες.

Και φυσικά ούτε αυτή η δραστηριότητα έχει σχέση με το καμποτάζ και το “home porting” , καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στο Λονδίνο, οι διαφημίσεις γίνονται στις χώρες προέλευσης των επιβατών και όχι στις χώρες προορισμού. Επίσης οι μεγάλες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών εδρεύουν στις χώρες Σκανδιναβία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και ήδη έχουν γραφεία ή αντιπροσώπους στον Πειραιά και αναλαμβάνουν εργασίες ως επί το πλείστον τεχνικής υποστήριξης.

Υπάρχουν επίσης και ορισμένες καλές Ελληνικές εταιρείες οι οποίες όμως συνεργάζονται ως επί το πλείστον με ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες εδρεύουν εδώ, έστω και αν τα πλοία τους ταξιδεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου.

 • 2,9 δις € ξόδεψαν οι επιβάτες και το πλήρωμα σε όλη την Ευρώπη.

Τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν από τους επιβάτες για εκδρομές, διαμονές στα ξενοδοχεία από πακέτα διαμονής πριν ή μετά την κρουαζιέρα, αεροπορικά εισιτήρια, για αγορές στα λιμάνια παραμονής και αποεπιβίβασης και από το πλήρωμα για αγορές και για ποτά και φαγητά. Ωστόσο, μετά από έρευνα του n@utilia.gr. διαπιστώνεται ότι καμία εταιρία κρουαζιέρας δεν προσφέρει διανυχτέρευση στους επιβάτες της μέσα το 2011 στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι οι επιβάτες στα λιμάνια αποεπιβίβασης ξοδεύουν 70 € κατ’ άτομο και στα λιμάνια προσέγγισης κατά μέσο όρο 60 € κατ’ άτομο.
Άραγε, ακόμα κι αν πιστέψουμε ότι οι διερχόμενοι τουρίστες πλοίων μη κοινοτικών χωρών, ξοδεύουν και στην Ελλάδα μεταξύ 60-70 ευρώ ανά άτομο, είναι αυτά τα ποσά που θα ανεβάσουν το σύνολο των εισροών σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ;

 • 1,2 δις € ανέρχονται τα έξοδα μισθοδοσίας των εταιριών (διοικητικούς και ναυτικούς)

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας απασχολούν περίπου 4500 Ευρωπαίους στα γραφεία τους και 46.500 Ευρωπαίους ως αξιωματικούς και πληρώματα στα πλοία τους.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να διώξει από την Ελληνική σημαία τα ελάχιστα πλοία που απέμειναν, και υπόσχεται κίνητρα σε μη κοινοτικά πλοία (σ.σ.: αμφίβολης αξιοπιστίας αν θυμηθούμε και τον νόμο Κεφαλογιάννη) για να προσλάβει 1% Έλληνες ναυτικούς. Και όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, θα είναι πολύ ευχαριστημένος εάν ένα πλοίο 1500 ναυτικών θα προσλάβει 15 Έλληνες (βλέπε βίντεο: http://217.118.24.72:8088/new/site/index.php?option=com_videoflow&task=play&id=23&sl=latest&Itemid=80 )

Επειδή το ζήτησαν οι ξενοδόχοι, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις εταιρίες να κάνουν home porting από τα ελληνικά λιμάνια, αντί να τους δώσει κίνητρα για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. κάνουν λάθη τέτοια, που δημιουργούν στις υπάρχουσες εταιρίες την υποψία ότι ίσως δεν είναι ευπρόσδεκτες στη χώρα. Και είναι να απορεί κανείς, πως το home porting – το οποίο ας σημειωθεί μέχρι στιγμής καμία εταιρία δεν κάνει από την Ελλάδα – θα δημιουργήσει 35.000 νέες θέσεις εργασίας όταν σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 143.233 θέσεις σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο Κρουαζιέρας.

Κατά τα άλλα ο τραγέλαφος συνεχίζεται:

σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης με τον Υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη, ο τελευταίος φέρεται να είπε και ο πρώτος να συμφώνησε: «Η ελληνική κρουαζιέρα είναι  τελειωμένη υπόθεση. Εμείς προχωράμε για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια»

Τι να πει κανείς για το μυαλό της αλληνής…

*

Ακολουθεί η τηλεοπτική συνέντευξη στο www.nautilia.gr του Αρχιπλοιάρχου της LOUIS CRUISES  Βασίλειου Γκάζικα

3 Σχόλια to “Μύθος η χρυσοφόρα άρση του καμποτάζ”

 1. ηθελημένα και σκόπιμα δεν αναφέρθηκε στη βουλή όσο συζητούνταν το θέμα του καμποτάζ – οι μεγάλες, ξένες εταιρίες, τροφοδοτούν τα πλοία τους, ακόμα και στο λιμάνι του Πειραιά από δικές τους εισαγωγές. Βεβαίως και αναφέρθηκε, αγαπητέ, από αυτους που φαντάζεσαι…
  Μου θυμίζει όλος αυτός ο… καταπέλτης μια συζήτηση που είχαμε την περασμένη άνοιξη, σε ιστολόγιο που συχνάζαμε όλοι 😉 με κάποιους αφελείς/μπιφτεκόμυαλους κτλ.
  Ας σημειώσουμε τώρα, πριν να έρθουν και οι απολογισμοί, οτι τα ίδια ακριβώς φούμαρα αποτελούν οι ισχυρισμοί για αναπτυξιακό όφελος από τη λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων: μόνον μονοπωλιακή επέλαση στους αντίστοιχους κλάδους θα επέλθει

 2. ..και τώρα μην νομίζεις μαυροπροβατή, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρώντα!
  Άσε που ο Διαμαντίδης δεν μπορεί να μας ακούσει γιατί είναι απασχολημένος με την σύσταση «ειδικού ταμείου Ελληνικών ναυπηγήσεων» στην ……… Κίνα 🙂
  Εξάλλου το είπε ο άνθρωπος πάμε για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια ( δεν τον είπαν φαίνεται στο χωριό του ότι όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα)

  Για τους άλλους κλάδους και την «απελευθέρωση» ο στόχος τους, και δεν το κρύβουν , είναι ακριβώς αυτός που είπες. Και φιλοδοξούν με την δημιουργία( ή την υποδοχή ) μεγάλων τραστ να οδηγήσουν τις τιμές προς τα κάτω !Το χουμε χάσει εντελώς- όχι αυτοί , ο κόσμος που τους πιστεύει

  (δες στην σπαμιέρα σου, πρέπει να με κράτησε ένα 3-4 ημερών σχόλιο 😉 )

 3. Έτσι ακριβώς και οι ευθύνες μας μεγαλώνουν φίλτατε, για το τι να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι – πολιτικά μιλώντας.
  (το κέρατό μου, δεν μπορώ και να τη βγάλω τη σπαμιέρα, το ξεμπλοκάρισα, ευχαριστώ!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: