Μαμούθ αποκρατικοποιήσεις και τεράστιες εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

από kapetanios

(η φωτο απο το Γρέκι)

ΠΗΓΗ
Αποκρατικοποιήσεις – μαμούθ ύψους 50 δις. ευρώ στην πενταετία 2011 – 2015 αλλά και νέα μέτρα τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να εφαρμόσει από φέτος μέχρι το 2015 ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 εντός της διετίας 2011-2012.Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα αφορούν σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, στην ακίνητη περιουσία του δημοσίου και στα εμπορικά ακίνητα του δημοσίου, όπως επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι της τρόικας στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Μάλιστα, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει ένα πρόγραμμα με έσοδα 8 δισ. ευρώ(φέτος) και τόσο η είσπραξη των 15 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2012 αλλά και των 50 δισ. μέχρι το 2015 είναι- κατά την τρόικα-είναι απόλυτα εφικτοί και ρεαλιστικοί στόχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους, αποκλειστικά. Σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικα η κυβέρνηση θα προσλάβει συμβούλους και θα προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν μιλάμε για μνημεία, αλλά για εταιρίες και ακίνητα» δήλωσαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας «προφανώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο μνημεία. Πολλές επιχειρήσεις είναι βασική πηγή σπατάλης».

Ενστάσεις και έγκριση

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας, η τέταρτη δόση του δανείου εγκρίνεται και έχει σημειωθεί πρόοδος με το πρόγραμμα να είναι εντός στόχων, αλλά είναι σημαντικές οι προκλήσεις και χρειάζονται πολύ περισσότερα για μείωση ελλείμματος και χρέους. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πωλ Τόμσεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι στη σωστή τροχιά αυτή τη στιγμή, αλλά δεν θα παραμείνει αν δεν γίνουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τις επιβεβλημένες αλλαγές, αυτές θα αφορούν, σύμφωνα με την τρόικα, στις ΔΕΚΟ, στη φορολογική πολιτική, το ενιαίο μισθολόγιο, τις κοινωνικές παροχές, τις αμυντικές δαπάνες και φυσικά, τις ιδιωτικοποιήσεις. Γενικότερα, η τρόικα διαπίστωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σύντομα.

Όσο για την πραγματική οικονομία, οι ξένοι εμπειρογνώμονες παρατηρούν ότι η ύφεση κινείται μέχρι σήμερα κοντά σε αυτό που αναμενόταν. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός μπροστά στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Η καθοδική κίνηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα υποστηρίξει οφέλη στην ανταγωνιστικότητα. Εκτιμούν πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εξαγωγές πήγαν καλά πρόσφατα, τονίζοντας «συνεχίζουμε να περιμένουμε την οικονομία να σταθεροποιείται στο τέλος του 2011».

Νέα μέτρα 20 δισ. ευρώ
Από εκεί και πέρα, το αναθεωρημένο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φέρνει και άλλες σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, και φυσικά στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς από φέτος μέχρι και το 2015 θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα 18,3 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) προβλέπονται μόνο για την τριετία 2012 – 2014 προκειμένου το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ φέτος να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ το 2015.

Να σημειωθεί ότι ήδη για το τρέχον έτος προβλέπονται μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμα το «λογαριασμό» του 2015.

«Διορία» 6 μηνών επιχειρησιακές συμβάσεις
Για το εργασιακό το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι θα θεσπιστούν πρόσθετες διατάξεις εντός του Ιουλίου αν κριθεί αναγκαίο, δηλαδή αν ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν λειτουργήσει στην πράξη.

Επειδή πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ορίσει άμεσα «εσωτερικούς ελεγκτές» σε όλους του φορείς της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) αλλά και στους μεγαλύτερους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης δηλαδή νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι θα υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος όλες οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο όπως η επανεξέταση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τα επικουρικά μέχρι τέλος Μαρτίου , επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εντός του επόμενου μήνα.

Ειδικότερα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει

Για τη δημοσιονομική πολιτική

Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει μια βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2014 και να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – πάνω από 5% του ΑΕΠ.

-Το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, από το 15,4% στο 9,4% – μια προσαρμογή μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

-Το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% (ή το μέγιστο 17 δισ. ευρώ), και θα εξεταστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

-Το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του δημοσίου έως το 2014, καθώς και τις παρεμβάσεις για την επίτευξή του.

-Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την περίοδο 2012-2014 είναι 8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα και πρόσθετες εναλλακτικές παρεμβάσεις για την διασφάλιση του απαιτούμενου ύψους προσαρμογής.

-Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν κυρίως τα εξής: δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, υγεία, δημόσιες επενδύσεις.

-Για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου.

-Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν συσταθεί διυπουργικές ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των τομεακών σχεδίων δράσης.

-Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μαζί με τα τομεακά σχέδια δράσης θα είναι έτοιμα (σε μια πρώτη εκδοχή τους) έως το τέλος Μαρτίου, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο έως τα μέσα Απριλίου για να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.

*Επόμενη φάση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων

• Ασφαλιστικό σύστημα:

-Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή με τις αναλογιστικές μελέτες για τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Ιουλίου του 2010.

-Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου.

-Στα επικουρικά ταμεία με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους.

-Θα αναθεωρηθεί η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

• Υγεία:

-Έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται οι περισσότερες δράσεις που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό (π.χ. συμμετοχή στη νοσοκομειακή περίθαλψη, μείωση κόστους στα νοσοκομεία, αρνητική λίστα φαρμάκων κ.λπ.)

-Έχει προχωρήσει η εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των δαπανών και των προμηθειών των νοσοκομείων.

-Για την επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρξει ένας διαγωνισμός έως τα τέλη Απριλίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου συστήματος.

-Θα δημοσιοποιηθεί η μελέτη από την Ομάδα Εργασίας για την Υγεία, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του συστήματος υγείας συνολικά.

*Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις

• Έσοδα

-Συνέχιση υλοποίησης των σχεδίων δράσης ενάντια στη φοροδιαφυγή από τις ειδικές ομάδες εργασίας.

-Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από το Υπουργείο Οικονομικών.

-Αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης έως το καλοκαίρι.

-Ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών, αυστηροποίηση των ποινών, σύστημα αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης και των λειτουργών της και αναμόρφωση συστήματος ελέγχων.

-Αξιολόγηση της φορολογικής πολιτικής και απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΚΒΣ.

• Δημοσιονομική διαχείριση

-Συνέχιση της υλοποίησης των μηχανισμών ελέγχου των δημοσίων δαπανών και τα αναλήψεων υποχρεώσεων

-Ορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και στους μεγαλύτερους οργανισμούς

*Πολιτική αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναδιαρθρώσεων

-Ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015.

-Ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012.

*Χρηματοπιστωτικό σύστημα

-Το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό, ενώ προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από νέα κανάλια χρηματοδότησης και η στήριξη πρωτοβουλιών για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να παράσχει 30 δισ. επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

-Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τους από άλλες πηγές πέραν του Ευρωσυστήματος.

-Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους.

-Η αναδιάρθρωση τραπεζών – ΑΤΕ και διαχωρισμός ΤΠΔ – προχωράει και υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ενέργειες τους επόμενους μήνες.

*Διαρθρωτικές αλλαγές

-Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, παρακολούθηση εφαρμογής του νέου εργασιακού νόμου, θέσπιση διορθωτικών διατάξεων εφόσον κριθεί αναγκαίο (Ιούλιος 2011).

-Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται στην Βουλή και παρακολούθηση στη συνέχεια της εφαρμογής του νόμου.

-Προσαρμογή στις προβλέψεις της Οδηγίας των Υπηρεσιών (μοναδικό σημείο επαφής, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε τομείς προτεραιότητας κ.λπ.).

-Παρεμβάσεις για την ενίσχυση κλάδων σημαντικών για την ανάπτυξη, ξεκινώντας από τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο.

-Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις του σχεδίου που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών.

-Ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για την προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές, την άρση των μονοπωλιακών πρακτικών και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

-Εφαρμογή και προώθηση των κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων (και περιβαλλοντικές άδειες).

-Επιτάχυνση υλοποίησης δημοσίων έργων και επενδύσεων και απορρόφηση ΕΣΠΑ.

-Ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τα one-stop shops και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ.

-Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών

23 Σχόλια to “Μαμούθ αποκρατικοποιήσεις και τεράστιες εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο”

 1. μετά από όλα αυτά νομίζω ότι το παίγνιο αρχίζει και γίνεται αντιληπτό από τον καθένα μιας και τα προσχήματα εγκαταλείπονται. Η χώρα μας ΠΩΛΕΙΤΑΙ όπως είναι επιπλωμένη και οι πολίτες της απλώς αυξάνουν την υπεραξία των προς πώληση προϊόντων .Στην περίπτωση που αυτοί αντιδράσουν η αφορμή για τις εκλογές την άνοιξη ακούει στο όνομα έγκριση από την βουλή «του σχεδίου μεσοπρόθεσμου προγράμματος» που ξεπερνά «την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της Κυβέρνησης». Το σκηνικό έχει στηθεί περιμένοντας πρωταγωνιστές και κομπάρσους

 2. Όπως το λες Κάπτεν, τα προσχήματα τέλειωσαν, οι μάσκες έπεσαν. Χρησιμοποιούν το χρέος σαν μοχλό πίεσης, σαν άλλοθι να βάλουνε πλώρη για τη λεηλασία της χώρας. Τα 50 δισ που ζητάνε σε ιδιωτικοποιήσεις συνιστούν ομολογία αποτυχίας. Όχι μόνον του Μνημονίου, αλλά και των ντόπιων εκτελεστών του. Σε 20 χρόνια δεν είχαμε ιδιωτικοποιήσεις πάνω από 10 δισ. Τώρα σε 5 (ή 4 😉 χρόνια θέλουν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να φθάσουν τα 50 δισ. Ζητάνε δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερης εμβέλειας ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Και από πάνω μας φεσώνουνε με άλλα 20 δισ μέτρα δημοσιονομικών περικοπών ως το 2015. Και έχεις και τον Ρουμελιώτη να λέγει ξεκάθαρα ότι η χώρα θα μείνει υπό κηδεμονία για άλλα 15 χρόνια. Τώρα, εγώ πετάω στα σύννεφα ή αυτοί είναι βαθιά νυχτωμένοι ;

 3. καλώς τον Κώστα
  λες να τα καταφέρουν στο εθνικό real estate? Κι αυτό χλωμό το βλέπω με την έννοια ότι στο «χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων» προϊόντος του χρόνου θα προστίθενται όλο και περισσότερα ακίνητα . Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη αποτίμηση της κρατικής περιουσίας ανακοινώθηκε από τον ΓΑΠ σε συναντήσεις που είχε στην Αμερική λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και έφτανε στο ύψος του συνολικού χρέους (~300δις ). Φυσικά τότε γελάσαμε , τώρα…

  Για τις τράπεζες τα πράγματα σίγουρα είναι πολύ πιο χειρότερα απ αυτό που νομίζουμε ή γνωρίζουμε. Μέχρι και προχθές αυτό που αναμενόταν ήταν οι νέες εγγυήσεις να μην ξεπεράσουν τα 10/15 δις(κι αυτό γιατί η υποβάθμιση των τραπεζών και της χώρας έγινε η αιτία να εκπέσουν από το πλαίσιο των αποδεκτών εγγυήσεων 7δις €) Σήμερα το ποσό αυτό εκτινάσσεται στα 30δις φτάνοντας συνολικά στα 100δις ευρώ μέσα σε μια 3ετία. Δεδομένου ότι οι συνολικές εγγυήσεις μόνο στην ΕΚΤ φτάνουν τα 138δις € (και ποιος ξέρει τι άλλες τιτλοποιήσεις έχουν γίνει στην ελεύθερη αγορά) είναι να αναρωτιέται κανείς ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης τους και μάλιστα σε χέρια ιδιωτών.

  Για τον Ρουμελιώτη, και στο άκουσμα του και μόνο με πιάνουν τα διαόλια. Ο φυγόδικος (παρ ότι παραπέμφθηκε από την βουλή δεν δικάστηκε ποτέ) υπουργός οικονομίας επί εποχής Αντρίκου για την υπόθεση της τράπεζας Κρήτης ,να ηγείται σήμερα , 20 χρόνια μετά, των «αδιάφθορων» ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ και να μας κάνει μαθήματα ή να μας εγκαλεί για το καθεστώς της ανομίας και της ατιμωρησίας ! Αθάνατη Ελλάδα

  «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λοιπόν?

  Καλημέρα

 4. Το sale and lease back γινεται πραγματικοτητα; Ο γνωστος Δουκας του προηγουμενου καταλληλοτερου το ελεγε «Leasing για ακινητα του δημοσιου». Τοτε ομως το ΠΑΣΟΚ ηταν στην αντιπολιτευση

 5. αυτά έγιναν χτές; που μου λες στο πόστ μου;
  Τελικά καπιτάνο, δεν κρατιούνται ε;
  Δεν το περίμενα γιά τόσο γρήγορα πάντως, αν και το ευχόμουνα, γιά να πάψουν επιτέλους οι παπαγαλίζοντες μαθήματα οικονομίας να παριστάνουν τους σωτήρες.
  Μάλιστα λοιπόν.
  Δικό μας το παιχνίδι καπετάνιε .. τώρα κανένας δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον αθώο , ούτε τον μαλάκα…
  δ

 6. xe xe xe ==>μέχρι και ο Πεταλωτής θύμωσε!

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=250754
  «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

  Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

  Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

 7. Εχει απολυτο δικιο, ειναι πολιτικα απαραδεκτο να τους βγαζουν στην φορα

 8. η είδηση κάνει τον γύρο της **σύμφωνης σε όλα** Ευρώπης.
  δλδ Στέλιο ότι και να λέει ο Πεταλωτής τα πράματα ήταν συμφωνημένα από τα προχθές, η διαφωνία στην διατύπωση ήταν αυτή που μετέφερε και την προκαθορισμένη συνέντευξη Τύπου των τροικανων μια ολόκληρη μέρα αργότερα
  Διάβασα και κάτι αναλύσεις για το χθεσινό παίγνιο στο ΧΑ (με τα «κρατικόχαρτα» να κάνουν ένα μικρό πάρτυ) που συνηγορούν στα παραπάνω- αυτοί ήξεραν.. 😉

  *
  Η μετάφραση που ακολουθεί είναι μια ευγενική συμβολή τoy Γαλλοαναθρεμμένου «αερικού» 🙂 🙂

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/02/11/la-grece-va-recourir-aux-privatisations-pour-sortir-de-la-crise_1478870_3214.html

  Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της οικονομίας της μέσω της χρήσης των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στα χρόνια που έρχονται. Μια «μεγάλη πρόκληση» μετά τις μεγάλες προσπάθειες της δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει ήδη σημειωθεί, δήλωσαν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, το ΔΝΤ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  Οι στόχοι της ιδιωτικοποίησης της χώρας τέθηκαν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015, συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2013, αντί των 7 δισ. που αρχικά είχαν ανακοινωθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι την Παρασκευή της «τρόικας» αποτελούμενη από τους πιστωτές της Ελλάδας.
  Ο στόχος αυτός, από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι «εφικτός» και «ρεαλιστικός», δήλωσε ο Servaas Deroose , εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα στο τέλος του τρίτου ελέγχου των οικονομικών της χώρας.
  » Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «απαραίτητες»
  Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και «αναγκαίες» για την χώρα που χρειάζεται να «επιταχύνει» και να «επεκταθεί» για να φτάσει στους στόχους της, έχουν προειδοποιήσει οι εκπρόσωποι των τριών οργανισμών υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια «αποφασιστική ώθηση» στην οικονομία της χώρας.
  Οι πράξεις μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης για τη βελτίωση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η αναδιάρθρωση των τραπεζών, καθώς και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών κυρίως στον τομέα της υγείας.

 9. Ο Γιώργος και ο Τόμσεν έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
  Τότε ο Τόμσεν σηκώνει το χέρι και ρίχνει μια σφαλιάρα στο Γιώργο.
  Εξαλλος αυτός πετάγεται πάνω:
  -Δεν μου λες Πωλ, στα αστεία ή στα σοβαρά μου έριξες τη σφαλιάρα ?
  -Στα σοβαρά.
  -Α ευτυχώς, επειδή ξέρεις εγώ δεν σηκώνω αστεία.

 10. Ο Καρχιμάκης χρειάζεται επειγόντως μαθήματα υποκριτικής

 11. ανώνυμε 🙂
  (καιρό έχω να σε δω 😉 )

  *
  Στέλιο
  και άντε και πες ότι η τρόικα δεν υπακούει στα διαβήματα του γιωργάπη και δεν φοβάται το ύφος «πολλά βαρύ» του Καρχιμάκη και λέει ότι εάν δεν πουλήσετε έτσι όπως τα συμφωνήσαμε στο μνημόνιο δεν σας δίνω άλλα «σωτήρια» φράγκα, τι θα κάνουν? Θα καταγγείλουν το μνημόνιο στον λαό ? 😆

  Απλά έχουν χάσει την μπάλα , δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτοί που είναι αναλώσιμοι στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι οι τροικανοί αλλά οι ίδιοι. Γρήγορα θα αντιληφθούν ότι εάν χρειαστεί να τους ρίξουν βορά στα πλήθη προς εκτόνωση θα το κάνουν. Ο δικομματισμός που έχει εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή αλλά και στις συνειδήσεις του εκλογικού σώματος(η αριστερά ποτέ δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει πειστικά την μη αναγκαιότητα του) τους αφήνει ελεύθερο το τοπίο να επιλέγουν αυτοί κάθε φορά τους πολιτικούς συνεργάτες τους. Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στην ίδια μας την κοινωνικοπολιτική δομή. Η απουσία μιας εναλλακτικής πολιτικής αφήγησης από την μια και η ελάχιστη να μην πω ανύπαρκτη κινηματική συνείδηση/δράση της κοινωνίας μας από την άλλη δεν μας αφήνουν, ως κοινωνία ,πολλά περιθώρια ελπίδας. Νομίζω ότι το προσωπικό συμφέρον θα κάνει ακόμη πιο έντονη την παρουσία του και το σύνθημα ο σώζων εαυτώ σωθήτω θα ακούγεται όλο και πιο συχνά στην «νέα εποχή» της χώρας.
  Εκτός εάν εμφανιστεί και πάλι εκείνο το χαρακτηριστικό της φυλής που μας ενώνει λίγο πριν την ολική καταστροφή και μπροστά στον κοινό εχθρό- και θέλω να πιστεύω ότι στην τελική θα εμφανιστεί

 12. Σοφή κουβέντα Κάπταιν

  Π΄ραγματι αν κάποιος είναι αναλώσιμος είναι οι γιωργάπηδες. 😉

 13. Για να αποκτησουν οντοτητα επανεφεραν τις κοκκινες γραμμες. Προς το παρον δεν χρειαζεται πανικος, την στιγμη ομως που θα βαλουν εκ νεου τα μπιστολια στο τραπεζι θα πρεπει να αρχισουμε να ανησυχουμε σοβαρα.

 14. παπς, δεν τον απασχολεί το πολιτικό κόστος αφού 🙂

  *
  πολίτη, δλδ τώρα δεν ανησυχείς καθόλου ?

 15. Τι είναι τούτοι ρε;
  Ακόμη τραβάν τα μαλλιά τους οι τροικανοί με την εξέλιξη της υπόθεσης!
  Όλες οι μεγάλες εταιρίες Δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας στέλνουν κλιμάκια στην Αθήνα για να πάρουν μαθήματα!Πληροφορίες για δάκτυλο Λούλη πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις διαψεύδονται αρμοδίως! 🙂
  Στρος Καν και Τρισέ επισκέφτηκαν επειγόντως διάσημο γαστρεντερολόγο στις Βρυξέλλες!Χέστηκαν πατόκορφα οι άνθρωποι μετά το τηλεφώνημα του Γιώργου! 🙂
  Δείτε αυτό:

  Πειραχτήρι says

  «»3. Ανάμεσα στα συμφωνηθέντα είναι και τα εξής:
  “- Ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2016.
  – Ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012.”
  4. Η κυβερνησάρα μας αναρτά το Ενημερωτικό Σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για την τρίτη επικαιροποίηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στην επίσημη ιστοσελίδα της.

  http://government.gov.gr/2011/02/11/7894/

  5. Οι τροϊκανοί δίνουν την περίφημη συνέντευξη τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν και τα συμφωνηθέντα για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
  6. Τα καθάρματα που μας “κυβερνούν” παρουσιάζονται διαμαρτυρόμενα, για να καλύψουν τους συμβιβασμούς και την συνθηκολόγηση τους.

  ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ!!! «»

  Από σχόλιο στου Παπούλη: http://papoylis.wordpress.com/2011/02/12/why-not/#comment-5115

  Και άντε αυτοί ,η κυβέρνηση ,ήξερε τι έκανε και βγήκε να πουλήσει πατριωτισμό την άλλη μέρα,οι υπόλοιποι γιατί μπήκαν στο στημένο παιχνίδι;
  Αλλά ξέχασα, θα έχαναν τέτοια ευκαιρία να δείξουν την αγάπη τους για την χώρα και τον γνήσιο πατριωτισμό τους;
  Για την Ελλάδα ρε γμτ!
  Και για τις εκλογές! 😉

 16. καλημέρα Νικολή
  είναι απόλυτα δικαιολογημένοι οι κυβερνάνθρωποι (κατά το αχυράνθρωποι) . Η τρόικα μπήκε σφήνα στον μοναδικό τομέα που έχουν αναλάβει αυτόν της επικοινωνίας με τον λαό… Επί τις διαδικασίας είναι το πρόβλημα και ουχί επί της ουσίας- βεβαίως οι τροικανοί την προηγούμενη φορά , κατά τον Σεπτέμβρη που είπαν ακριβώς τα ίδια, δεν βγήκαν από μόνοι τους να τα πουν στον κόσμο γιατί είχαμε εκλογές μπροστά μας 😉 🙂 Οπότε αφήσανε ελεύθερο χώρο στα παπαγαλάκια να πουλήσουν μέχρι και πατριωτισμό όπως είδαμε τις επόμενες ημέρες

  Είχαμε κάνει κι εμείς μια κουβέντα τότε αλλά κατηγορηθήκαμε ως.. οτιναναι τέλος πάντων, δεν έχει σημασία 😉

  Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»!

 17. Καλημέρα κάπταιν
  Ώστε θα βγαίναμε στις αγορές το 1ο εξάμηνο του 2011 ε; 🙂
  Ε καλά,που είναι το πρόβλημα;Ακόμη είμαστε στο 2ο μήνα βρε καπετάνιε μου!
  Αν προλάβουμε και πουλήσουμε κανα ΤΤ στα γρήγορα κιαυτό θα γίνει! 😉

  Εκείνο το ρημάδi το ….EFSF πως το λένε πως χάθηκε ξαφνικά από την επικαιρότητα;

 18. α, μην νομίζεις ότι θα τα βάψουν και μαύρα εάν δεν βγουν με ομόλογα Νίκο. Εδω βγαίνουν με έντοκα λίγων μηνών πληρώνοντας ~5% και πανηγυρίζουν !

  Όσο για το ΤΤ ,εγώ τους πιστεύω, ο στόχος τους είναι ένας ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας 🙂

 19. κι επειδή μόλις είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με έναν ντροπαλό αλλά αναγνώστη και αγαπητό φίλο ο οποίος μου εξέφρασε την απορία του για την αρνητική μου θέση για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας να πω και δυο κουβέντες παραπάνω. Η θέση μου ούτε ήταν ούτε είναι αρνητική, αρκεί το θέμα μας να είναι η αξιοποίηση της και μάλιστα υπέρ του πολίτη.

  Για το δεύτερο αγαπητέ Αντώνη η τρόικα ήταν σαφής, τα όποια έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του εξωτερικού χρέους ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
  Όσον αφορά τον ορισμό της αξιοποίησης σαφώς και διαφέρει απ αυτόν της εκποίησης για την οποία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συναινέσει και η πλειοψηφία (και όταν λέω πλειοψηφία το εννοώ) των κατοίκων αυτής της χώρας.
  Και εν πάση περιπτώσει ακόμη και ο ορισμός της αξιοποίησης δεν είναι και τόσο ξεκάθαρος. Προσωπικά δεν θεωρώ την επένδυση πχ της cosco στο λιμένα ως την πιο προσοδοφόρα μιας και πρόκειται για μια δημιουργία κράτους εν κράτη και στο εργασιακό καθεστώς αλλά και στο καθεστώς της φορολόγησης που ορίζεται εκ την σύμβασης και όχι εκ του κύκλου εργασιών. Μια πανομοιότυπη εκχώρηση πχ του Ελληνικού σε Αραβικών συμφερόντων εταιρία θα είναι το ίδιο αποικιοκρατική.
  Μια επίσης μεγάλη μου απορία/επιφύλαξη είναι στο τι θα περιλαμβάνεται κατ αρχήν στο «χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων». Κι αυτό γιατί το χαρτοφυλάκιο θα δημιουργηθεί με βάση συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη/στόχους πχ 50δις και όχι με βάση την καλύτερη αξιοποίηση κάποιων ακινήτων σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς .Ο εκβιαστικός στόχος των 50 δις σε βάθος 4ετίας ανεξαρτήτως συνθηκών θα μας οδηγήσει σε εξίσου εκβιαστικές επιλογές που είναι βέβαιο ότι θα μας ζημιώσουν
  Καλησπέρα

 20. καλησπέρα παιδιά… Τώρα που ετοιμάζονται οι εκλογές, έχουν πληθύνει οι καλοθελητές και οι κλακαδόροι τους. Τώρα διακονεύουν για ένα πόστο από τους Τροϊκανούς-Προστάτες. Υπάρχουν και τα μικτά σχήματα με Ντόρα κλπ.

  Και τίποτε πλέον δεν είναι προς διακύβευση για αυτό και έβαλαν την Μπιρμπίλω να καταπιεί τις βλακείς με πράσινα άλογα που εξήγγειλε δίκην εντυπωσιασμού (έτσι κι αλλιώς το νομοσχέδιο ήταν γεμάτο παράθυρα μεγάλα όσο η … καμάρα της Θεσσαλονίκης)

  Θα φάει η μύγα σίδερο… Εμπρός! Βάλτε τώρα που γυρίζει, λίγα βάζετε πολλά κερδίζετε…

  Η όλη κατάσταση θυμίζει έντονα την εποχή της παντοδυναμίας του Παλατιού, χωρίς αριστερούς ψάλτες όμως αυτή τη φορά δυστυχώς…

  είδομεν…

 21. καλημέρα νικιπλε
  (για το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη έχουμε αφήσει μια κουβέντα στην μέση 😉 )

  Ο γιωργάπης το είπε ξεκάθαρα, ελληνική γη δεν πωλείται ( αυτό το παιδί κάτι έχει με το «ΔΕΝ» , δεν πωλείται , δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, δεν θα βάλουμε νέους φόρους , δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, δεν … θα κάνουμε εκλογές 🙂 κλπ)
  Και έρχεται τώρα ρε αδερφέ ο κοινός νους και αναρωτιέται πως διάολο θα μπουν στα ταμεία του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ) ζεστά και σπαρταριστά 50 ολόκληρα δις εάν δεν πουλήσουμε? Ας πούμε το Ελληνικό, που παζαρεύει αυτόν τον καιρό, δηλαδή το τίμημα των 7δις περίπου δεν θα είναι τίμημα αλλά θα είναι πχ μίσθωμα? Το οποίο θα μας δώσει ο Άραβας καθ ολοκληρίαν προκαταβολικά? Και πόσο καιρό θα του το νοικιάσουμε , για 99 χρόνια? Κάτι σαν το γήπεδο του ΠΑΟ δλδ που η έκταση είναι δημόσια αλλά το γήπεδο είναι δικό του?
  Και έχει δικαίωμα άραγες κάποιος, που τον έβγαλε ο λαός ρε παιδί μου, έτσι για να τον δοκιμάσει και μετά από πχ 15-20 μήνες να τον στείλει στο σπίτι του, να παραχωρήσει δημόσια περιουσία για τόσα χρόνια ?
  Κι εγώ πιστεύω ότι πάμε σε εκλογές , αλλά θέλω επίσης να πιστεύω ότι τουλάχιστον αυτές θα γίνουν κάτω από πραγματικές βάσεις και διλλήματα. Ο πολίτης γνωρίζει ,όπως λέει και η Δήμητρα και γνωρίζει σχεδόν τα πάντα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: