Σύνοδος Κορυφής: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

από kapetanios

Του Γιάννη Βαρουφάκη
ΠΗΓΗ
Η Σύνοδος Κορυφής διαφημιζόταν ως η Τελική Λύση, η στιγμή που, επί τέλους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας θα κατάφερναν να προσπεράσουν τις εξελίξεις, να βγουν μπροστά από την καταστροφική δυναμική της Κρίσης και να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων που θα έπλητταν καίρια και αποτελεσματικά την Κρίση της Ευρωζώνης. Ή, τουλάχιστον, ότι θα έκαναν αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία, κατόπιν, θα συμπλήρωναν με επί πλέον κινήσεις έως τα τέλη Μαρτίου. Αντ’ αυτού, δύο πράγματα προέκυψαν:

• Ένας ακόμα θρίαμβος του Τέρατος της Κρίσης επί των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
• Μία μεγάλη ήττα της όλο και ισχνότερης ελληνικής δημοσιογραφίας.
#
Ας αναλογιστούμε την πεμπτουσία των συζητήσεων που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες: Η μόνη κουβέντα για το δια ταύτα του προβλήματος (για την Κρίση) αφορούσε την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Τι ακριβώς ήταν το ζητούμενο; Το αν θα αυξηθεί η δυνατότητά του να δανείζει από τα €250 δις στα €440 δις. Βλέπετε, όταν στήθηκε το EFSF τον περασμένο Μάη, του δόθηκε η δυνατότητα να δανείζεται εκ μέρους της ευρωζώνης, εκδίδοντας δικά του ευρωομόλογα, €440 δις. Επειδή όμως τα ευρωομόλογα αυτά είχαν την δομή των τοξικών ομολόγων, για να μην αγωνιούν οι δανειστές του EFSF (δηλαδή οι αγοραστές των τοξικών του ευρωομολόγων), το EFSF δεν τολμά να δανείζει πάνω από €1,13 για κάθε €2 που δανείζεται εκείνο! Πρόκειται για τρέλα. Φανταστείτε να θέλατε να δανείσετε στα παιδιά σας ένα ποσό για να αγοράσουν σπίτι και να έπρεπε να δανειστείτε €440.000 ώστε να τους δανείσετε (με την σειρά σας) €250.000.
#
Αυτό ήταν λοιπόν το μοναδικό προς συζήτηση μέτρο που έχει την οποιαδήποτε σχέση με την Κρίση: Μια μικρή, σχετικά ασήμαντη, αύξηση των πόρων του EFSF. Ήταν η μόνη ‘υποχώρηση’ που ήταν διατεθειμένη να συζητήσει η κα Μέρκελ στην Σύνοδο. Το φύλλο συκής πίσω από το οποίο οι ηγέτες μας θα έκρυβαν την γύμνια τους βγαίνοντας από την Σύνοδο. Κι όμως. Ούτε σε αυτό συμφώνησαν. Ακόμα και αυτό το ελάχιστο αποδείχθηκε μέγιστο εμπόδιο. Αντ’ αυτού, οι ηγέτες μας αναλώθηκαν σε μια συζήτηση άνευ ουσίας για ένα ανούσιο κατ’ όνομα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Τι είναι αυτό το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας; Τίποτα άλλο από ένα συμβολικό λάφυρο που ζητεί το μικρό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών για να παραμείνουν στην κυβέρνηση της κας Μέρκελ και να μην την ανατρέψουν. Δεν αξίζει καν συζήτηση περί αυτού. Τι σχέση έχει το όριο ηλικίας των συνταξιούχων στην Γαλλία, ο τρόπος που υπολογίζονται οι αυξήσεις των μισθών στο Βέλγιο, και ο φόρος επιχειρήσεων στην Ιρλανδία με την παρούσα Κρίση; Απολύτως καμία! Ακόμα και να συμφωνούσαμε με την κα Μέρκελ ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης θα εκτοξευόταν στα ύψη αν αποδεχόμασταν όλοι το προτεινόμενο Σύμφωνο, αυτή η βελτίωση έχει την ίδια σχέση με την καταπολέμηση της Κρίσης που θα είχε η βελτίωση της αποδοτικότητας των μηχανών του Τιτανικού λίγο πριν την μοιραία συνάντησή του με το παγόβουνο: Καμία!
#
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, οι αγορές πράγματι θα τιμωρήσουν την Ευρωπαϊκή ηγεσία. Εκείνη, με τον γνωστό άγαρμπο τρόπο της, τελικά θα συμφωνήσει στην μικρή ενίσχυση του EFSF που δεν συμφώνησε χτες. Πολύ κακό για πολύ λίγα χειροπιαστά αποτελέσματα. Το μεγάλο θύμα της υπόθεσης; Η προοπτική αποτελεσματικής υπέρβασης της Κρίσης η οποία βρίσκεται ακόμα πέρα από τον ορατό ορίζοντας. (Την τύχη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα μου επιτρέψετε να μην την συζητήσω, μιας και θεωρώ ότι είναι και θα παραμείνει άνευ ουσίας – τουλάχιστον όσον αφορά την Κρίση.)

Κλείνω με τα της απαράμιλλης ελληνικής δημοσιογραφίας.
Με την λήξη της Συνόδου, η Financial Times εμφανίστηκε με κεντρικούς τίτλους όπως: «Το Παρίσι και το Βερολίνο απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς την μεταρρύθμιση της ΕΕ», ή «Ρωγμές στο Γαλλο-γερμανικό Σχέδιο για την Ευρωζώνη». Την ίδια ώρα η Guardian αναφερόταν στην απόρριψη της Γερμανικής στάσης από το Βέλγιο και η Frankfurter Allgemeine σκιαγραφούσε την αντιπαλότητα που δημιούργησαν οι προτάσεις της κας Μέρκελ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο μεταξύ, τα δικά μας μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι παρακολούθησαν κάποια εναλλακτική Σύνοδο Κορυφής στην οποία μάλιστα επετεύχθη «Υιοθέτηση λύσης – πακέτου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη» ή, ακόμα πιο αισιόδοξα, συμφωνήθηκε «Λύση πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», ή «Κοντά σε μια συμφωνία για τη υιοθέτηση συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη»…

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες άφηνε να εννοηθεί ότι η λύση βρίσκεται προ των πυλών. Κύκλοι της Πλατείας Συντάγματος διαβεβαίωναν δημοσιογράφους και μη ότι η χτεσινή Σύνοδος θα ήταν η αρχή του τέλους των προβλημάτων μας. Αναρωτιέμαι: Τόσο πολύ επικράτησαν οι φρούδες ελπίδες επί της κριτικής ικανότητας της δημοσιογραφίας μας; Ή μήπως η αποψίλωση του κλάδου, λόγω της Κρίσης, έχει οδηγήσει την δημοσιογραφία μας σε μια απλή αναπαραγωγή της επίσημης προπαγάνδας;

11 Σχόλια to “Σύνοδος Κορυφής: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν”

 1. Μάλλον το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι η ολοκλήρωση του λαϊκού βιασμού… Πάντως τα εσωτερικά/ενδοευρωπαϊκά αντικρουόμενα συμφέροντα είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας. Ακόμα όμως οι υπερεθνικές επιχειρήσεις δε βρήκαν ένα τρόπο συνύπαρξης και μείωσης των ανταγωνισμών τους. Και η πλάκα είναι ότι η Ευρώπη αν ακολουθούσε άλλη πολιτική, θα μπορούσε να βοηθήσει για την κοινωνική ανάπτυξη της Αιγύπτου.

 2. μια χαρά άρθρο-αλλά, νομιζω πως σε ένα συγκεκριμένο σημείο ο Βαρουφάκης επικεντρώνει στο σημαίνον και όχι στο σημαινόμενο: η στάση των ελληνικών εφημερίδων, πέραν του πολυσυζητημενου βεληνεκούς της ελληνικής δημοσιογραφίας, σχετίζεται επίσης με την -πάση θυσία- δημιουργία κλίματος για τις εξελίξεις που εκκολάπτονται πιθανότατα στο επόμενο τρίμηνο.
  Δλδ, την προετοιμασία κλιματος εκλογών..
  δεν προεξοφλώ τη διενέργεια τους-εκτιμώ, ωστόσο, πως, από την πλευρά της κυβέρνησης, απαιτείται η διαμόρφωση μιας ατμόσφαιρας που να τις νομιμοποιεί/δικαιολογεί, κλπ, αν οι εσωτερικές συνθήκες ευνοήσουν.
  προς τούτο, τα ενορχηστρωμένα παπαγαλάκια θα ήσαν ικανά να κελαηδήσουν ακόμα πιο σόλοικα..

 3. Καλημέρα και καλή βδομάδα να χουμε

  δείμε
  σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών πολιτικών παραγόντων της ένωσης, η βοήθεια προς την Αίγυπτο ή άλλες χώρες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και ως όνειρο θερινής νυκτός παρά μόνο μέσα στα πλαίσια ενός δούναι και λαβείν της Ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ

  *
  Σούη
  και η δική μου άποψη είναι ότι οι εκλογές είναι κοντά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του γιωργάπη. Πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό και να δημιουργήσουν εκείνες τις πολιτικές συναινέσεις στους κόλπους της ένωσης για την λύση του ελληνικού αλλά όχι μόνο προβλήματος? Κατά την γνώμη μου, αρκετά. Και αυτό γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει διαλέξει αντίθετο των συμφερόντων μας στρατόπεδο ,το ΔΝΤ, που παρότι η ανάμειξη του στα εσωτερικά της ένωσης έγινε με τις ευλογίες και τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής ελίτ εντούτοις γίνεται φανερό ότι προσπαθεί να δράσει αυτόβουλα. Οι δηλώσεις γιωργάπη στο Νταβός δεν είναι άσχετες με την επίσκεψη αξιωματούχου της GS πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Η Μερκελ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα βρει απέναντι της στην ιδέα της αναδιάρθρωσης τον ίδιο τον Παπανδρέου και την Ελλάδα!

  Στο εσωτερικό κάθε διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι σίγουρα καλύτερο απ αυτό που φαίνεται ότι προτιμά το κυβερνητικό τρίο το οποίο μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον πάτο του βαρελιού. Βεβαίως υπάρχουν πολλοί ακόμη που πιστεύουν το αντίθετο-ελπίζω να δικαιωθούν (το ίδιο ήλπιζα και πριν τρία χρόνια αλλά ΔΕΝ)
  Σε κάθε όμως περίπτωση πιστεύω ότι και το ΠΑΣΟΚ σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διαφοροποιήσει την θέση και την στάση του σε αρκετά θέματα- οι εσωκομματικές διεργασίες /αντιπαραθέσεις το εγγυούνται αυτό 😉

 4. ..Για να μας φλομώσει πάλι με πίτουρα ότι «λεφτά υπάρχουν» και να πάρουν συγχωροχάρτι για το φιάσκο της μέχρι τώρα γιωργάπικης διακυβέρνησης..

  Να σημειώσω εδώ ότι το σενάριο εκλογών για την άνοιξη το βλέπει και το συζητά ο Δόκτωρ Σούης εδώ και καιρό. 😉

 5. Να συμπληρώσω ότι αν επιδιώκεται να προλάβουμε τις εκλογές με λίστα , μέχρι τις αρχές Απρίλη θα πρεπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες μέσα σε λίγο σχετικά πολιτικά εκμεταλλεύσιμο χρόνο.

  Πρώτα το check up της τρόικας για τη 4η δόση να έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα. Να πάρουμε δηλαδή τα άκρως απαραίτητα 15 δις γιατί μέσα στο επόμενο διάστημα λήγουν υποχρεώσεις σημαντικές , υποχρεώσεις που σε καμμία περίπτωση δεν θα προλάβουμε να εντάξουμε σε κάποιο σχήμα «αναδιάταξης» ( ο νέος γιωργάπειος όρος ) .
  Δεύτερο ζήτημα η συμπεριφορά των αγορών μπροστά στο διαφαινόμενο πρόβλημα συντονισμού στην ΕΕ.
  Τρίτο και επίσης σημαντικό , όχι μόνο για μας , το άν θα προλάβουν οι ευρωπέη «ηγέτες» να τα βρούν μέχρι τα μέσα Μάρτη , ώστε να μπορέσει ο γιωργάπης να εμφανίζεται ως «σωτήρας» της ‘Πατρίδας» . Γιατί χωρίς αυτό το δεδομένο , κερασάκι , ο σκέτος φόβος δεν αρκεί για να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα εκλογικό που να του επιτρέπει εξουσία , έστω και με συνεργασίες Ντόρας , Κουβέλη.

  Πολλές επομένως υποθέσεις πρέπει να ικανοποιούνται για να πετύχει το γιωργάπειο εγχείρημα. Ότι αυτή τη στιγμή τα ΜΜΕ και οι καλοθελητές σπρώχνουν προς μια τέτοια κατεύθυνση είναι φανερό. Το πρόβλημα είναι αν θα τους κάτσουν τελικά τα πραγματικά δεδομένα.

  Γιατί αν δεν τους κάτσουν και δεν προλάβουν τώρα τις εκλογές ο μικρός γιωργάπης είναι αναγκασμένος να καταπιεί το ποτήρι μέχρι τέλους και να οργανώσει από τώρα τη φύγή του με το ελικόπτερο 🙂

 6. Εδω και τωρα το πουλιτζερ της δημοσιογραφιας στον Χασαποπουλο. Ο ετερος διεκδικητης Τρεμη μπροστα του

 7. καλησπέρα… προς επίρρωσιν του σεναρίου εκλογών και η άκαιρη πρόταση της Ντόρας στον Καραμανλή…

 8. παπς
  εμένα πάλι γιατί μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «το check up της τρόικας» και τα μέτρα που επιβάλει ως αναγκαία μετά γίνονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης γιωργάπη? 😉
  Πάντως αυτή η πιθανολογούμενη συνεργασία μεταξυ γιωργάπη Ντόρας και Κουβέλη θαρρώ ότι είναι πολύ προχω 🙂

  *
  πολίτη
  με φαίνεται ότι αδικείς πολύ τον Πρετεντέρη 🙂

  *
  νικιπλε
  για πε κατιτις παραπάνω γιατί σήμερα έλειπα ολημερίς και δεν είμαι ενημερωμένος

 9. Κάπταιν

  Πράγματι , αν λάβουμε υπόψιν ότι επίκειται η γενική λύση – θεραπεία δια γερμανικού κλύσματος , υπό προϋποθέσεις η τρόικα αυτή τη στιγμή δε σκίζεται για να επιβάλλει κάθε δυνατό μέτρο. Μπορούν δηλαδή τώρα να τα βρούν με το γιωργάπη προκειμένου να δοθεί ο βραχυπρόθεσμος πολιτικός χρόνος – αέρας μέχρι το Μάρτη – Απρίλη.
  Σκέψου ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας , καυτή και επείγουσα πατάτα μέχρι πρότινος , και ούτε φαίνεται ότι θα κλείσει τώρα με αυτό το check up.
  Δεν νομίζω πως έχεις την εντύπωση ότι οι Τροικκανοί είναι απολιτικ τεχνοκράτες. Λαμβάνουν εντολές από κλιμάκια πολύ ανώτερα που και πολιτική βούληση έχουν και πολιτική ισχύ διαθέτουν 😉

  Τώρα για την εκδοχή κυβέρνησης συνεργασίας , φαντάζεσαι ότι αν δε βγαίνουν τα νούμερα , η Ντόρα και ο κουβέλης θα αρνηθούν να «σώσουν» τη πατρίδα ;;; Γιατί δε φαντάζομαι πως οι γιωργάπηδες θα κάνουν το λάθος να στραφούν στο Καρατζαφέρη 😉 🙂

 10. Για να σωσει ο Κουβελης την πατριδα πρεπει να περασει πρωτα το κατωφλι του ναου της δημοκρατιας, το αυτο και η Ντορουλα. Το Μεγγαλο καναλι τι λεει επ αυτου;

 11. πολίτη
  βλέπω μια συμπάθεια για τον Κουβέλη την έχεις

  *
  παπς
  υπάρχει και η λύση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. 🙂
  Ειδικά τώρα που το ΠΑΣΟΚ ως κολυμβήθρα του Σιλωαμ νομιμοποίησε/εξάγνησε το ΛΑΟΣ στην συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων. Κανείς από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής απ εδώ και πέρα δεν θα κατηγορήσει το ΛΑΟΣ σαν ακροδεξιό κόμμα. Εδώ ο αντιπρόεδρος του κινήματος προτιμά ως συνομιλητή το ΛΑΟΣ γιατί είναι το μόνο κόμμα που κάνει σοβαρή «αντιπολίτευση», χώρια που εάν δεν με απατά η μνήμη μου η πρόσφατη υποψηφιότητα της συζύγου του αντιπροέδρου στηρίχτηκε και από το κόμμα του («κυρίου» κατά τον κοπρίτη Πάγκαλο) Καρατζαφέρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: