Οι Ελληνικές τράπεζες και το μέλλον της χρηματοδότησης

από kapetanios

(για περισσότερες λεπτομέρειες του άρθρου των FT πατήστε στην εικόνα)

Οι Ελληνικές τράπεζες που είναι η κορυφαία πηγή χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας, έχουν να εξοφλήσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περίπου 80 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δανειστεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες τουλάχιστον για μια 5ετία, δεν θα μπορούν δανείζουν κανέναν, ή το σταγονόμετρο τους, θα είναι πάρα πολύ αργό και …επιλεκτικό! Η σημερινή εικόνα της αγοράς κεφαλαίων, σχεδόν προεξοφλεί ότι το 2014 με 2015 θα έχουμε μεγάλη άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων δανείων, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των αγαθών,  με απλά λόγια π.χ τα τρόφιμα θα γίνουν ακριβότερα και δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε στις εποχές που το κρέας ήταν το Κυριακάτικο και το γιορτινό οικογενειακό έδεσμα.

Οι τράπεζες για να μπορέσουν να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, θα πρέπει να κάνουν από 2 τουλάχιστον αυξήσεις κεφαλαίου ακόμη και αν μπορέσουν να σταθούν, κάτι που θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της αύξησης των επισφαλειών λόγω ύφεσης ( λουκέτα και ανεργία).

Οι καταθέσεις των Ελλήνων καταναλωτών στις τράπεζες το 2007 (που ήταν ένα πραγματικό νούμερο) ήταν 175 δισ. ευρώ. Σήμερα το νούμερο αυτό είναι στα 210 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που έχουν δώσει συνολικά όλες οι τράπεζες, είναι περίπου 240 με 250 δισ. ευρώ και άρα καταθέσεις μείον δάνεια προκύπτει ένα έλλειμμα περίπου 30 με 40 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά σε άλλη εποχή όταν δηλαδή δεν υπήρχε κρίση, δεν θα σήμαινε κάτι το αρνητικό. Αντιθέτως θα ήταν μάλιστα και ένα θετικό αναπτυξιακό στοιχείο. Σήμερα όμως που οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν καθόλου ( εκτός ΕΚΤ) και αν μπορέσουν, θα το κάνουν για να καλύψουν τα άλλα δάνεια που πήραν από την ΕΚΤ, αυτό κάνει το πρόβλημα δείχνει ιδιαιτέρως οξύ.

Σιγά – σιγά λόγω της κρίσης ο κόσμος σηκώνει καθημερινά από τις καταθέσεις του για να καλύψει τις ανάγκες του και να πληρώνει τους απανωτούς φόρους της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης και τις τρομερές αυξήσεις σε όλα τα αγαθά σε επίπεδα ρεκόρ.

Από αυτά λοιπόν τα 240 δισ ευρώ που έχουν συνολικά δάνεια όλες οι τράπεζες, έστω ότι λήγουν και πληρώνονται κανονικά 7 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θέλεις 8 χρόνια για να σβήσουν τα 40 δισ. ευρώ, του ελλείμματος που προκύπτει από την αφαίρεση καταθέσεων από τα δάνεια ( 210 – 250 = 40 δισ. ευρώ). Επομένως εκτός απροόπτου από το 2015 και μετά θα αρχίζουν οι τράπεζες σιγά – σιγά να κοιτάνε αισιόδοξες το μέλλον και να ξαναμπούν επιθετικά στις αγορές πώλησης χρήματος.

Στην επόμενη 4ετία, οι τράπεζες θα πρέπει να μαζέψουν πίσω τα δάνεια τους από όποιον μιλάει Ελληνικά και κινείται στην Ελλάδα, για να αποπληρώσουν την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα θα κάνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να διατηρούν στα κανονικά επίπεδα την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ας δούμε το πρόβλημα από την πλευρά των assets.

Δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα η πιο ισχυρή μας, θα πρέπει να πουλήσει ολόκληρη την Τουρκική Finansbank για να αντεπεξέλθει! Οι άλλες τράπεζες εάν είχαν ισχυρά assets θα τα είχαν πουλήσει ήδη και θα έδιναν τα δανεικά στην ΕΚΤ και ο Θεός να τις βοηθήσει να μην καταλήξουν σαν τον ΟΤΕ, που πριν έρθουν οι Γερμανοί της Deutche Telecom ( φοβερή επιτυχία του Ανδρέα Βγενόπουλου που όλοι ξεχνούν), όλοι θυμόμαστε ότι πουλούσε τις θυγατρικές του στα Βαλκάνια για ένα κομμάτι ψωμί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι δεν θα παρακαλάνε να τις αγοράσει κανένας ξένος ισχυρός όμιλος, εκτός και αν καταφέρουν και κάνουν από 2 και 3 ακόμη αυξήσεις κεφαλαίου η κάθε μία, κάτι που ελπίζουμε όλοι.

Οι επιχειρήσεις και το μέλλον της χρηματοδότησης τους

Στο περιβάλλον αυτό δεν θα χαθούν οικονομικά όλοι. Κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που θα έχουν λεφτά θα προχωράνε και θα κερδίζουν και μερίδιο και κάποιοι άλλοι θα πεινάνε έως ότου βάλουν λουκέτο. Ο κόσμος όμως θα συνεχίζει να στενάζει από τους απανωτούς φόρους.

Παράδειγμα, ο νέος φόρος στα ακίνητα – που δεν το έχουν προσέξει πολλοί – θα αναγκάσει πολύ κόσμο να πληρώσει χαράτσι για ανενεργά ακίνητα που κάποτε αγόραζε ως επένδυση. Αποτέλεσμα πολλοί θα θέλουν να τα πουλήσουν για να αντεπεξέλθουν στους φόρους. Λογικό είναι να μην βρίσκουν αγοραστές και έτσι μπορεί να δούμε το φαινόμενο, η αντικειμενική αξία να είναι μεγαλύτερη της εμπορικής, γεγονός που θα κάνει την αγορά να καταρρεύσει.

Τέλος, υπάρχει και η λύση των πρόωρων εκλογών και η εφαρμογή ενός διαφορετικού πολιτικού προγράμματος, που θα έχει την προσοχή του στον άνθρωπο και όχι στους αριθμούς, που η ιστορία έχει δείξει, ότι κάνουν πλούσιους μόνο τους λίγους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: