Ο τρίτος δρόμος για την διαχείριση του χρέους της Ελλάδας

από kapetanios

Τελικά δεν θα μας κάνουν όπως τις Φιλιππίνες που λέγαμε τις προάλλες , προτιμούν κάτι σε πρωτότυπο. Ο τρίτος δρόμος λοιπόν της σωτηρίας μας  δεν λέγεται αναδιάρθρωση του χρέους  αλλά αναδιάταξη. Με το ΠΑΣΟΚ ρε παιδί μου μαθαίνει κανείς νέες λέξεις/έννοιες , ο γιος του Αντρίκου πήρε τελικά  και κάτι από τον πατέρα του.
Αυτή λοιπόν η αναδιάταξη αφορά  ομόλογα  που λήγουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Απ τα λίγα που κατάλαβα θα γίνει λέει μια ανταλλαγή (ούτε κούρεμα ούτε τίποτα) των ομολόγων που έχει ήδη στην κατοχή της η ΕΚΤ (~45δις€) με νέα αλλά μακροπρόθεσμα ομόλογα με την οικονομική συμβολή του διευρυμένου πλέον_ και αφού συμφωνήσουμε με τις προτάσεις της Γερμανίας _ ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ΕFSF ).  Δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει αλλά μ  αυτά και μ αυτά έχουν βαλθεί να μας κρατήσουν χρεοκοπημένους αιωνίως. Θέλω να πω ότι άντε και μας αναδιάταξαν τα 45δις για τα επόμενα 5 χρόνια, μετά? Η Ελλάδα φίλοι μου παίζει και θα παίζει πλέον έναν από τους σημαντικότερους ρόλους που επιφύλαξε ειδικά γι αυτήν η Ευρωπαϊκή ιστορία , το παράδειγμα προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων. Εάν νομίζετε ότι η χώρα μας θα πάψει να γίνεται σάκος του μποξ ανάμεσα στους ισχυρούς λυπάμαι αλλά χάσατε.

Η νέα λοιπόν αυτή πρόταση εκτός των μειωμένων επιτοκίων (αυτό μένει να το δούμε γιατί με την κερδοσκοπική διάθεση των ευρωπέων φίλων μας μπορεί να ακούσουμε στο τέλος κάνα 5-6%) έχει και τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • δεν βλάπτει  κανέναν απο τους  δανειστές μας και δη τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία
 • δεν θεωρείται τυπικά «αναδιάρθρωση» και έτσι επιτρέπει στην χώρα να έχει καλές ψυχολογικές σχέσεις με παλαιούς και υποψήφιους δανειστές
 • και δεν αφορά όπως είπαμε το σύνολο του ελληνικού χρέους (αυτό δεν είναι δικό μας πλεονέκτημα αλλά μην ανησυχείτε ούτε και τα άλλα είναι)

Γιατί όμως η επιλογή του αργού θανάτου συνεχίζει να είναι η βασική  στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης? Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στους παλιούς γνώριμους και φίλους του Μαξίμου  την Goldman Sachs «υψηλό στέλεχος της οποίας βρέθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα»

Να τι λέει ο Σάιλοκ σε ένα σχετικό με το θέμα μας άρθρο

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι είναι το εύλογο ερώτημα. Να ψωνίσει, είναι η προφανής απάντηση. Τι πράγμα; Πληροφορίες και διαθέσεις της κυβέρνησης (της οποίας, άλλωστε, παραμένει εταίρος στη διαχείριση του χρέους) απέναντι στο επίμαχο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος σχετίζεται με την αγωνία του να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το επαχθές για τα χαρτοφυλάκιά της σενάριο ενός κουρέματος χρέους. Παρ’ ότι τα στελέχη της διαβόητης επενδυτικής τράπεζας διατυμπανίζουν προβλέψεις περί του «αναπόφευκτου της αναδιάρθρωσης», στην πραγματικότητα δουλεύουν για την αποτροπή της ή τον περιορισμό της στην ηπιότερη δυνατή εκδοχή.

Στην περίπτωση ενός εκτεταμένου «πιστωτικού γεγονότος», ενός βαθέως κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, η Goldman Sachs και άλλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες ίσως βρεθούν στην ανάγκη να πληρώσουν τεράστια ποσά για τα CDS, τα περίφημα συμβόλαια ασφάλισης ομολόγων στα οποία καταφεύγουν πολλοί επενδυτές κρατικού χρέους. Η ιδεώδης κατάσταση για τις επενδυτικές τράπεζες που πουλάνε τον κοπανιστό αέρα των CDS είναι μια διαρκής ισορροπία τρόμου. Να τείνουν δηλαδή οι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, μονίμως προς τη χρεοκοπία, χωρίς όμως να χρεοκοπούν ποτέ, χάρη στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. Γι’ αυτό κι οι αμερικανικές τράπεζες εμφανίζονται ένθερμοι οπαδοί ενός φιλοτραπεζικού «κεϊνσιανισμού», με ενισχυμένους μηχανισμούς στήριξης και πακέτα διάσωσης που τα πληρώνουν όμως μόνο οι μισθωτοί και οι φορολογούμενοι.

Τι απαντήσεις πήρε για τις αγωνίες του ο άνθρωπος της Goldman Sachs στο ταξίδι του στην Αθήνα; Κατά κάποιο τρόπο τις ακούσαμε ήδη κι εμείς από τα πιο επίσημα ελληνικά χείλη στο Νταβός.

Σχετικά άρθρα:

2 Σχόλια to “Ο τρίτος δρόμος για την διαχείριση του χρέους της Ελλάδας”

 1. Καλά κι εσύ δεν ήξερες τη λεξολογική εφευρετικότητα του ΠΑΣΟΚ; Τώρα θα το μάθεις;

 2. Στο Club των Παρισίων προσφεύγει η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση;
  του Γιάννη Τσαραγκλη

  Σύμφωνα με πληροφoρίες του GreekMoney.gr, η συζήτηση για την μερική ή όχι αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους δεν είναι Γερμανικό προϊόν σκέψης και πρωτοβουλίας, όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα διεθνή και τα εγχώρια ΜΜΕ. Παράγοντες από τις Βρυξέλλες φαίνεται να εκτιμούν ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ξεκίνησε πιθανόν με κρυφό αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης (ή κορυφαίων μελών της), προς το «Club των Παρισίων» στο οποίο συμμετέχουν οι 8 πιο ισχυρές χώρες του κόσμου που διαχειρίζονται όλα τα χρέη του πλανήτη και πρώην πρόεδρος του, ήταν ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλόντ Τρισέ.

  Από αναλυτές που ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις και την αγορά ομολόγων που κάνει το Club των Παρισίων, μάθαμε ότι εάν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο για την Ελλάδα θα εκδοθούν 2 τύποι ομολόγων:
  – Ο ένας τύπος ομολόγων θα είναι 100% της ονομαστικής αξίας. Θα έχει πολύ χαμηλό κουπόνι 2% με 3% και θα προορίζεται για τους θεσμικούς επενδυτές και τις τράπεζες που δεν θέλουν να γράψουν ζημιά.
  – Ο άλλος τύπος ομολόγου που θα εκδοθεί, θα έχει μηδενικό κουπόνι στο οποίο θα παραγραφεί το 70% των τόκων. Το δεύτερο δεν θα είναι ένα απλό ομόλογο, αλλά – προσέξτε – θα συνοδεύεται ως ενέχυρο από ακίνητη περιουσία της Ελλάδας. Θα είναι το Ελληνικό, θα είναι μερικά νησιά μας, θα είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου; Αυτό δεν το ξέρουμε και μάλλον θα κληθεί η Βουλή για να το αποφασίσει! (Δηλαδή το ομόλογο αυτό θα λέει ότι σε περίπτωση που δε το πληρώσουμε, ο αγοραστής θα πάρει μέρος της ακίνητης περιουσίας που θα είναι ενέχυρο).
  Η πρόταση αυτή επειδή θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις και γιατί όχι και πρόωρες εκλογές για να υπάρξει λαϊκή εντολή, αφού θα υπάρχει ομόλογα με ενέχυρο την ακίνητη περιουσία του κράτους.

  Γιατί στο Club των Παρισίων

  Οι αναλυτές λένε, ότι αυτές τις αναδιαρθρώσεις με ευνοϊκούς όρους για ορισμένες χώρες, τις κάνει το κλάμπ, στο οποίο ήταν πρόεδρος ο Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο οποίος είχε χρόνια αντιπρόεδρο και βοηθό στην ΕΚΤ τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος σήμερα είναι άμισθος σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ο πιο σοβαρός σύμφωνα με όλη την αγορά!
  Η αναδιάρθρωση αυτή – εφόσον γίνει – θα αποτελέσει ανάσα για τη χώρα καθώς θα συνοδεύσει την Ελλάδα έως το 2030. Ουσιαστικά θα επιμηκυνθεί ο χρόνος πληρωμής των 10ετών ομολόγων. Φυσικά με το ανάλογο haircut που συμβαίνει από την απώλεια τόκων, όταν κάποιος που λήγει σήμερα το 10ετές ομόλογο του, πάρει αντί των κεφαλαίων του νέο 10ετές ομόλογο!
  Η κίνηση αυτή εκτιμούν οι αναλυτές, δεν γίνεται τόσο για τα ομόλογα των Ελληνικών τραπεζών, αλλά για τα Ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, το οποίο χρέος πρέπει να μεταφερθεί στην Ελληνικό δημόσιο.
  Θα χάσουν οι Ελληνικές τράπεζες; Όχι γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην το αποδεχτούν ως σχέδιο αναδιάρθρωσης.
  Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος η διάρθρωση του Ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή έχει ως εξής:

  Περίπου 45 δισ. ευρώ ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου κατέχουν οι τράπεζες. Περίπου 60 δισ. ευρώ είναι τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκ των οποίων τα ίσως τα 25 δισ. ευρώ είναι επίσης σε κρατικά ομόλογα και περίπου Ελληνικά ομόλογα 40 δισ. ευρώ έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
  Η αναδιάρθρωση αυτή – εκτιμούν παράγοντες που παρακολουθούν στενά το Ελληνικό χρέος – θα γίνει για να δώσει η ΕΚΤ τα δικά της ομόλογα και το Ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να έχει μια ανάσα στο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων του.
  Εάν στο σχέδιο αυτό δεν υπάρξει πρόνοια να μην χτυπηθούν τα ομόλογα των τραπεζών, το ΧΑ δεν θα επηρεαστεί.
  Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι στο σενάριο αυτό θα συμφωνήσουν οι Ελληνικές τράπεζες. Γιατί εάν συμφωνήσουν θα εγγραφεί στα βιβλία τους υποχρεωτική ζημιά και αυτές δεν το θέλουν, υποστηρίζοντας ότι σιγά – σιγά θα μαζέψουν τα κεφάλαια τους με αυξήσεις κεφαλαίου.!! Και αυτό γιατί οι τράπεζες τα ομόλογα του Δημοσίου τα ε΄χουν μέχρι τη λήξη τους και άρα δεν έχουν κανένα λόγω να τα αναπροσαρμόσουν. Εκτός και αν προβλεφθούν κάποιοι πιο ευνοϊκοι όροι και πληρωθούν στο 100% της αξίας των ομολόγων πάλι με ομόλογα, αλλά η απώλεια από τους τόκους σίγουρα θα επηρεάσει τους ισολογισμούς τους.
  Κυρίως, όλο αυτό το σενάριο εάν εφαρμοστεί θα γίνει για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και κάποιες μεγάλες ξένες τράπεζες.

  Εάν γίνει πάντως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές για δανεισμό το 2012, γιατί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους θα ελαφρύνει από την επιμήκυνση και την παραπάνω αναδιάρθρωση (μείωση του χρέους). Μαζί με την Ελληνική Δημοκρατία στις αγορές θα βγουν και οι τράπεζες μας και η ρευστότητα θα επανέλθει στο σύστημα για να φέρει δάνεια, επενδύσεις και ανάπτυξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: