Δόμηση σε περιοχές NATURA

από kapetanios


ΠΗΓΗ
* Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν γενικά την εκτός σχεδίου δόμηση;

* «Οχι. Αναφέρονται μόνον στις ζώνες NATURA, αλλά θεωρούνται πρόκριμα και για άλλες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, όπως η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, που αναμένεται να ακολουθήσουν, σε μια προσπάθεια σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως ισχύει από δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η εκτός σχεδίου δόμηση έχει απαγορευτεί με νόμο του 1923, αλλά από τότε εφαρμόζεται το «παραθυράκι» της… εξαίρεσης».

* Ποιες είναι οι περιοχές NATURA;

* «Πρόκειται για 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) στους οποίους ισχύει καθεστώς προστασίας όλων των ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και 163 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), όπου προστεύονται μόνο τα πτηνά. Η συνολική τους επιφάνεια, αν αφαιρεθούν ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει επικάλυψη ζωνών, αφορά 340.700 στρέμματα, περίπου το 27% της χώρας. Το 21,1% αφορά χερσαίες και το 5,5% θαλάσσιες εκτάσεις. Ο κατάλογος, που εμπεριέχεται στο επίμαχο νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε το 2000 και με μικρές αλλαγές επικυρώθηκε το 2006 από την Κομισιόν. Το 2008 η χώρα μας καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας στις ΖΕΠ. Το 27% των σημαντικότερων βιοτόπων, με συνολική επιφάνεια 170.000 στρέμματα, διαθέτει ήδη ειδικό καθεστώς προστασίας και δεν επηρεάζεται από το προωθούμενο νομοσχέδιο. Πρόκειται για εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση, θαλάσσια πάρκα, κ.λπ. Από το υπόλοιπο 70% των οικοτόπων εκτιμάται ότι μόνο το 10% έχει τις προϋποθέσεις για δόμηση».

* Τι ισχύει σήμερα για τη δόμηση στους οικότοπους χωρίς καθεστώς προστασίας;

* «Εφαρμόζεται το διάταγμα 24 του 1985 που διέπει την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη χώρα, εκτός από περιπτώσεις για τις οποίες ισχύουν ειδικά διατάγματα, όπως στο χερσαίο τμήμα της Αττικής και ορισμένα νησιά. Με το συγκεκριμένο διάταγμα, στους οικότοπους σήμερα δικαίωμα δόμησης έχουν όλα τα γήπεδα με εμβαδόν 4 στρέμματα. Ισχύουν και οι λεγόμενες παρεκκλίσεις, που επιτρέπουν έκδοση οικοδομικής άδειας και σε μικρότερους χώρους. Αρκούν τα 2 στρέμματα, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται να είναι και μικρότερα, στα 1.200 ή και στα 750 τετραγωνικά. Τις ευνοϊκές αυτές δυνατότητες εξασφαλίζουν η πρόσοψη του ακινήτου που πρέπει να «βλέπει» σε εθνικό, νομαρχιακό ή και δημοτικό δρόμο, καθώς και η «ηλικία» του, δηλαδή ο χρόνος που έγινε η τελευταία κατάτμηση».

* Ποια ήταν η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου;

* «Προέβλεπε ότι από την ψήφισή του θα είχαν δικαίωμα δόμησης μόνον ακίνητα με επιφάνεια 10 στρεμμάτων και ότι οι φάκελοι για έκδοση οικοδομικών αδειών που εκκρεμούσαν στις πολεοδομίες θα εκδίδονταν μόνο αν εναρμονίζονταν με το νέο καθεστώς. Οι διατάξεις αυτές, που ισοδυναμούν με αναδρομική ισχύ νόμου, επιλέχθηκαν για λόγους προστασίας των οικοτόπων και αποφυγής νέας καταδίκης της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά δύσκολα θα γίνονταν δεκτές από την ελληνική δικαιοσύνη».

* Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του υπουργείου;

* «Το αρχικά προβλεπόμενο όριο των 10 στρεμμάτων διατηρείται και από την ψήφιση του νόμου ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κόψει το ακίνητό του σε τμήματα με επιφάνεια μικρότερη από αυτό το όριο. Αν ένα γήπεδο π.χ. 12 στρεμμάτων κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, χάνεται το δικαίωμα δόμησης. Ωστόσο, ένα οικόπεδο 20 στρεμμάτων μπορεί να γίνει δύο των 10 στρεμμάτων».

* Τι γίνεται με τα 4 στρέμματα;

* «Αν κάποιος έχει σήμερα ένα ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων, διατηρεί το δικαίωμα να χτίσει όποτε θέλει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα «πειράξει» τα όρια του οικοπέδου. Μπορεί επίσης να το πουλήσει και ο νέος ιδιοκτήτης να έχει το ίδιο δικαίωμα, φυσικά και την ίδια δέσμευση».

* Θα διατηρηθούν και οι παρεκκλίσεις του διατάγματος του 1985;

* «Οχι, αυτές καταργούνται».

* Τι γίνεται με τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες;

* «Εκδίδονται με το παλιό καθεστώς, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους θα κατατεθούν ώς την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου».*

7 Σχόλια to “Δόμηση σε περιοχές NATURA”

 1. Βασικά έχω την πολιτική εκτίμηση ότι τόσο οι βουλευτές όσο και η Μπιρμπίλη σύρθηκαν από το λαϊκισμό. Οι πρώτοι γιατί επέμεναν στη μη εφαρμογή ενός σωστού στην αντίληψή του νόμου, και η δεύτερη επειδή έβαζε ήδη στο νομοσχέδιο -και βάζει στο νόμο- το όριο των 10 στρεμμάτων. Καμία δόμηση στις natura παρά μόνο για χρήσεις σχετικές με το περιβάλλον (αναψυκτήρια, κήποι-πάρκα κλπ) και μόνο μετά από ειδικές επιτόπιες έρευνες για την εξακρίβωση της χρήσης του χώρου (για να αποφευχθούν τα βαφτίσια του παρελθόντος).

 2. Σε μια χώρα που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό (20% του ΑΕΠ) το να καταστρέφεις το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα ,δηλ.το φυσικό περιβάλλον για να ικανοποιήσεις τον κάθε μικροαστό που αγόρασε 200 τετραγωνικά (εκεί έχει φτάσει η κατάτμηση αγροτεμαχίων) ονειρευόμενος ότι κάποτε θα κτίσει την δική του «βίλα»των 50 m2,για να την χρησιμοποιεί 10-15 μέρες τον χρόνο,θάθελα να ξέρω σε ποια αναπτυξιακή διαδικασία εντάσσεται!
  Πας σε μια περιοχή που πριν 15-20 χρόνια ήταν παράδεισος και τραβάς τα μαλλιά σου από την κατάντια της.Κτισμένη 5 μέτρα από την θάλασσα και στην εναπομένουσα ακτή ο ένας πάνω στον άλλο.Και αυτά σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από αστικό κέντρο (Θεσσ/νίκη) .Αμάν πια, πως έχουμε καταντήσει έτσι;

 3. Στην αξιοποιηση του ελληνικου θα υπαρξουν περιβαλλοντικες προϋποθεσεις; Στον Αστακο εαν θυμουμαι καλως δεν υπηρξαν. Στην εποχή του fast trac και του ΠΩΛΕΙΤΑΙ οι περιβαλλοντικοι οροι μοιαζουν αναχρονιστικοι ή πονηροι

 4. Τα θέματα είναι δυο , αυτό που αφορά τις προστατευμένες περιοχές και αυτό που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση.
  Στο πρώτο καλό είναι να δούμε τελικά ποιες πως και γιατί εντάχθηκαν σε αυτές και στο δεύτερο το αποτέλεσμα του απαγορευτικού νόμου για την δόμηση εκτός σχεδίου.
  Γιατί το αποτέλεσμα που βλέπουμε γύρω μας όλοι οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ίδια την απαγόρευση και το πνεύμα της και όχι στην παραβατική συμπεριφορά αυτή καθ αυτή. Εκτός εάν το ρίξουμε πάλι στον παλιοχαρακτήρα του Έλληνα και τελειώσει η συζήτηση πριν καν ανοίξει

 5. καλησπέρα…

  Το θλιβερό είναι κυρίως ότι οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα χαϊδεύουν το μικροσυμφέρον και την άναρχη αλλόγιστη δόμηση για γελοίες δικαιολογίες…
  Ενίοτε αυτό το μικροσυμφέρον κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τα μεγάλα οργανωμένα φιλέτα.
  Η μεγαλύτερη όμως ζημία όλων είναι η ΑΠΟΥΣΙΑ οργανωμένου κράτους που διεκδικεί και εφαρμόζει τα δίκαιά του και τους νόμους… Αυτή η αναρχία και η παράλλογη προστασία της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα δεν έχει αλλού προηγούμενο και ευθύνεται εν πολλοίς για την κατάντια κυρίως της περιφέρειας…

  Επί του πρακτέου. Είναι σωστός ο νόμος. Είναι αλητεία αυτά τα «αναδρομικά» γιατί γίνονται υστερόβουλα, να σπεύσουν οι κακομοίρηδες οι ιδιοκτήτες των αξιοποιήσιμων 4-9.5 στρεμμάτων να βγάλουν άδειες, για το μέλλον. Εισπρακτική αναίδεια του επίσημου κράτους.

  (Άκουγα εχτές την Υπουργό μας και με έπιασε θλίψη με το απόλυτο τίποτε που έλεγε και το γεγονός ότι στην απελπισία μας θα γεμίσουμε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πανέλα, αρκεί να συνεχιστεί το αραλίκι στο καφενείο… -Δεν ξέρω που νομίζει ότι απευθύνεται)

 6. νικιπλε
  είναι έτσι?
  Θέλω να πω οτι η εικόνα των αστικών κέντρων, μια εικόνα που επεκτείνεται απαράλλακτη και στις ευρύτερες δομημένες περιοχές, οφείλεται σε κάποια «παράλογη προστασία της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα» ? Και γιατί παρακαλώ είναι αυτή η προστασία παράλογη ?
  Νομίζω οτι την αιτία πρέπει να την ψάξουμε στην διάταξη του ΟΚ που λέει οτι : «το ανεγερθησόμενο εντός τού γηπέδου κτίριο δέον να είναι ενιαίον, επιτρεπομένης της διάσπασης αυτού εις περισσότερα κτίρια, μόνο μετά την γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου» .
  Ή εν πάση περιπτώσει να δούμε το μέγεθος της ευθύνης του
  Να ξεκαθαρίσω την θέση μου , είμαι 100% ΥΠΕΡ της δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως -μένει να δούμε την καλύτερη για όλους εκδοχή

 7. εδω ο κοσμος καιγεται και αυτοι δεσμευουν τις περιουσιες μας, για να ζησουν τα πουλακια και να ψοφησουμε εμεις……..ΑΙΣΧΟΣ ΛΑΜΟΓΙΑ…………………..ΜΑΣ ΘΑΒΕΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ…………ΟΤΑΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΤΟΥΡΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ….ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΨΑΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ …………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: