Το παραμύθι της χαμένης ανταγωνιστικότητας

από kapetanios


Μιλώντας χθες βράδυ σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι η Ελλάδα «σπατάλησε» την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, «αφού έχασε το μονοπώλιό της ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι», είπε ο Γερμανός Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών».

Ας δούμε μια σύγκριση μισθών και επιπέδου ζωής μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης
ΠΗΓΗ

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπετε πόσος χρόνος εργασίας απαιτείται να δουλέψει ένας εργαζόμενος σε χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα για να αποκτήσει τα ΙΔΙΑ ΑΓΑΘΑ.
Σύμφωνα με τη Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης):
Ο μέσος μισθός του Έλληνα εργαζόμενου φτάνει το 57,3% του μέσου Ευρωπαϊκού μισθού. Ο μέσος όρος μισθών στην ευρωζώνη υπολογίζεται στα 2.141€. Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός είναι 1.141€ το μήνα. Είμαστε προτελευταίοι, με τελευταίους τους Πορτογάλους (951€), οι οποίοι όμως είναι σε καλύτερη μοίρα από μας διότι έχουν χαμηλότερο κόστος ζωής (79% του μέσου όρου στην Ευρ. Ένωση).

13 Σχόλια to “Το παραμύθι της χαμένης ανταγωνιστικότητας”

 1. Ο Πίνακας είναι εκπληκτικός. Και μετά σου λένε ότι κάποιοι δε δουλεύουν.

 2. Ζητάνε/απαιτούν μείωση μισθών σε «τριτοκοσμικά» επίπεδα λες και η χώρα μας θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια χώρα έντασης εργασίας !

 3. με μια κουβέντα κάπταιν ο κος Άσμουσεν μας επιφυλάσσει μείωση μισθών κατά τουλάχιστον 20% , άρα αν διατηρηθούν οι γερμανικοί μισθοί που έχουν ήδη υποστεί την «εσωτερική υποτίμηση» , ενώ αυτοί θα θέλουν εργασία 179 ημερών για όλα τα αγαθά εμείς θα θέλουμε εργασία 432 ημερών. Νάναι καλά ο άνθρωπος. Αλλά να δούμε στο τέλος σε ποιούς θα πουλάνε τα προϊόντα τους στις τιμές εκείνες που θα εξασφαλίζουν ότι και αυτοί δεν θα χρειάζεται να εργάζωνται πάνω από 179 μέρες για τα ίδια αγαθά.

  Χθες έβλεπα το φυλλάδιο ενός ιταλικού σουπερμάρκετ, εκεί τα ίδια ακριβώς μακαρόνια γνωστής μάρκας πουλιόντουσαν 0.52 ευρώ ενώ τα ίδια ακριβώς εδώ πωλούνται κοντά στο 1.10 ευρά. Α; αρχίσει από εκεί η «εσωτερική τους υποτίμηση»

 4. παπούλη
  το πρόβλημα των μειωμένων εισαγωγών γερμανικών προϊόντων της χώρας μας είναι κάτι που σίγουρα τους απασχολεί. Νομίζω προσπαθούν να διευρύνουν τους προορισμούς των εξαγωγών τους γιατί με το 70% να αφορούν αποκλειστικά χώρες της ΕΕ παίζουν επικινδύνως. Νομίζω ότι οι φωνές για μια μικρή υποχώρηση του € έναντι του δολαρίου και όλων των άλλων νομισμάτων πληθαίνουν και αυτή είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει στρατηγική επιλογή για στροφή σε άλλες, πέραν της Ευρώπης, αγορές. Το τεστ πάντως με την προσωρινή υποχώρηση του € τις προάλλες πέτυχε. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 1,5% . Ίδια φιλοσοφία βλέπω να έχει και η Γαλλία (είδαμε τις δηλώσεις του Σαρκοζι σε προηγούμενο ποστ ) –σίγουρα πάντως δεν θα κάτσουν να σκάσουν επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει στο βαθμό που απορροφούσε τα προϊόντα τους. Θα σου φέρω ως παράδειγμα τα ΑΛΤΙ , μόλις πήραν στα χέρια τους μελέτες που έδειχναν ότι η χώρα μας θα στραφεί σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα μάζεψαν και την έκαναν μέχρι να πεις κύμινο αδιαφορώντας για τις ζημίες που γράψανε με την Ελληνική επένδυση τους

 5. όλα τα προϊόντα στο εξωτερικό είναι πολύ φτηνότερα άπό όσο πουλιόνταν στην ελλάδα.
  Κουρελού , κουρελου, αλλά ήταν κοινο μυστικό πως καθόμαστε και μας τον πιάνουν.
  Μέχρι και η Ικεα , στην ολλανδία πουλάει 30% φτηνότερα τα πάντα.΄
  Και μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη αγορά η ελλάδα, αλλά πως έκανε χρυσά αυγά, η κόττα, δεν ήταν και άσχημο γιαυτούς που τα μάζευαν.
  Με αυτό το μείον 20% ,εκτός από τους γερμανικούς μισθούς που διατηρούνται,
  ΚΑΙ τα δικά μας κατεβασμένα βρακιά επιτρέπουν σε κολοσσούς λέγε με ΤUI να έχουν βάλει ενάμισι πόδι στα ξενοδοχεία του πεθερού Δασκαλαντωνάκη, ο δε μέσος γερμανός εργαζόμενος να έχει την εύχέρεια (που δεν την έχει ούτε ο υψηλά αμειβόμενος εδώ) της κατάληψης της δυτικής πελοποννήσου από τον μάη μέχρι τον οχτώβρη. ολλ ινκλουσιβ βέβαια.)
  Γιατί βέβαια, αν άφηναν και κανά φράγκο στους ντόπιους , δεν θα ήταν και κακό.

 6. Δημητρούλα
  δεν ξέρω τι γίνεται στα νησιά σας αλλά η Χαλκιδική από πέρσι πουλάει τις ξενοδοχειακές της μονάδες σε Ρώσους , Άγγλους και Γερμανούς. Και τις πουλάει τζάμπα. Δεν λέω ότι οι ξενοδόχοι είναι άμοιροι ευθηνών αλλά οι συγκυρίες ευνόησαν την πλευρά των ξένων επενδυτών- και όσο οι συνθήκες για την ελληνική μικρομεσαία ουσιαστικά επιχειρηματικότητα δυσχεραίνουν τόσο ευνοϊκότερο θα γίνεται το κλίμα ια τους ξένους.

  Η ανταγωνιστικότητα που συχνά πυκνά ακούμε τόσο καιρό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως αυτός της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας , των υποδομών , της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας και φυσικά της οικονομικής επίδοσης τμήμα της οποίας αφορά και τους μισθούς για τους οποίους γίνεται λόγος
  Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι μόνο έναν λόγος υπάρχει που καλλιεργείται/ διατηρείται μια διαρκή συζήτηση για την μείωση των μισθών και αυτός σίγουρα είναι πονηρός 😉

 7. το ίδιο γίνεται και δω,
  πρόσθεσε απλώς και τους κύπριους που πρωτοξεκίνησαν τις αγορές.
  Το αποτέλεσμα είναι πως φαινομενικά τα πράμματα δείχνουν πως ο τουρισμός πάει
  καλά, ενώ αντίθετα πάει κατά διαόλου, σε πεντέξι τσέπες δηλαδή του εξωτερικού.Αυτά τα τομάρια δε ,οι μεγαλοξενοδόχοι πριν πουληθούνε σε διάφορες πολυεθνικές,
  καθιέρωσαν το ολ ινκλούσιβ , και παίρνοντας προκαταβολές , έτσι που στο τέλος έφτασαν να πουλάνε στους ξένους σε εξευτελιστικές τιμές, πακέτα.
  Το μόνο που κατάφεραν ΄΄ηταν να επιζήσουν πεντέξι χρόνια ακόμα, αλλά τώρα πάει τελείωσε κι αυτό, και να καταστρέψουν τις τοπικές κοινωνίες που ζούσαν απο τον τουρισμό.
  ας προσέχαμε .
  Γιαυτό σε λέω. τους μικροξενοδόχους και τα μάτια μας
  αχχχ κώστα κώστα , ..
  🙂
  (μωρέ σε βλέπω ανάσκελα κάτω απο τα πλατάνια …. ..χε χε χε )
  δ

 8. καλησπέρα… Οι τιμές εδώ (το κόστος ζωής δλδ) είναι υψηλό εξαιτίας των καρτέλ και των κακών υπηρεσιών μεταφορών… Τα πρώτα δεν θα καταστρατηγηθούν αν δεν υπάρξει λαϊκή αντίδραση-οργάνωση ώστε να υπάρξει διανομή ανεξάρτητη λαϊκή και κόντρα σε αυτό που λέμε καρτέλ των ειδών διατροφής ΣΜ. Οι κακές μεταφορές είναι τελειωμένη υπόθεση… θα μπορούσε να λυθεί πριν 10-15 χρόνια αν υπήρχαν πολιτικές και πολιτικοί που δεν ήταν δουλικά υποταγμένοι σε συμφέροντα-μικροσυμφέροντα νταβατζήδων…

  Η ιστορία στην Ελλάδα έχει δείξει ότι μόνο νταβατζηλίκι γίνεται αντί για επένδυση και έτσι θα πάει το πράμα μέχρι να γίνουμε σαν τις φτωχές περιοχές των ΗΠΑ…

 9. Η Aldi κάπταιν είναι μια πονεμένη ιστορία. Ο λόγος που τελικά την έκαναν ήταν ότι δεν θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το real estate που ήθελαν να δημιουργήσουν σε μια οικονομία που θα πήγαινε σε αποπληθωρισμό. Το θέμα με τις πωλήσεις είναι το ελάχιστο από τα προβλήματα τους.

 10. νικιπλε
  δεν θα συμφωνούσα τόσο εύκολα στο ότι για τις αυξημένες τιμές των σουπερ μαρκετ φταίνε οι συντεχνίες και οι μεταφορείς. Και απέφυγα πολλές φορές στο παρελθόν να συνταχθώ με τις φωνές εκείνες που μιλούσαν για αισχρή κερδοσκοπία στην χώρα μας.
  Νομίζω ο κλάδος αντιμετωπίζει πιο ειδικά προβλήματα όπως η μερική (αλλά όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλύτερη)οικονομική συγκέντρωση , το δίκτυο πωλήσεων και ο αριθμός τους, τα αυξημένα λειτουργικά και πάει λέγοντας.
  Στις μέρες μας βλέπουμε ότι οι τιμές των ειδών σούπερ μάρκετ όλο και χαμηλώνουν και όλο και περισσότερα καταστήματα πωλούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (με διαφορές τιμών που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50%).Αυτό σημαίνει ότι εκλείπουν όλοι αυτοί οι (ενδεχομένως και σωστοί σε ένα βαθμό) λόγοι που εξέθεσες?

  *
  παπούλη
  Η αλτι είναι μια πονεμένη ιστορία και δική μου 😉
  Είχα γράψει από τον Αύγουστο ένα σχετικό σχόλιο αλλά όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ πείθομαι ότι η αποχώρηση του Ρόζου από τον τομέα που αφορά στα βαλκάνια έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο. Είναι βέβαιο ότι ο Ρόζος ρετουσάρισε αρκετά τις τεχνικοοικονομικές μελέτες που αφορούσαν στην χώρα μας , τουλάχιστον τόσο όσο να γίνουν ελκυστικές στα μάτια της διοίκησης. Για το real estate δεν μπορεί να γίνει λόγος μιας και είχαμε πάρει ήδη (έως και 2 ολόκληρα χρόνια πριν) τον κατήφορο
  Εκτός εάν έχεις κάποια παραπάνω πληροφορία

 11. εμένα γιατί δε με απάντησες καλέ;
  😦

 12. γιατί με σένα συμφωνώ βρε! 😉
  Μπονζουρ μανδαμ D

 13. α καλά.
  καλημέρα τότε.
  χα χα χα
  δ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: