Βόμβα Σόιμπλε εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου

από kapetanios


Σύμφωνα με πολλά χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα η Γερμανία  φέρεται να ανησυχούσε για το ελληνικό χρέος και την κλιμάκωσή του από πέρυσι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή!
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης  αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση πριν από το μνημόνιο και την ανάμιξη του ΔΝΤ το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν το αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση.

4 Σχόλια to “Βόμβα Σόιμπλε εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου”

 1. Ζήτημα συμφερόντων. Αυτός ζητούσε ό,τι βόλευε τις εξαγωγές και τις τράπεζές του και ο Παπανδρέου αρνήθηκε επειδή τα επιτόκια και οι διαδικασίες δε βόλευαν (απαιτούσαν σκληρότερα μέτρα και θα έπεφταν και οι ελληνικές τράπεζες).

 2. Δείμε (καλημέρα) δεν κατάλαβα χριστό!
  Δλδ ο Σόιμπλε ζητούσε αναδιάρθρωση για να ανεβάσει τις γερμανικές εξαγωγές θίγοντας τα συμφέροντα των Γερμανικών τραπεζών , ενώ ο ΓΑΠ δεν ήθελε ψηλά (ενώ τώρα είναι χαμηλά) επιτόκια και δεν ήθελε να πάρει σκληρότερα από τα σημερινά μέτρα?
  Δεν βγάζω άκρη φίλε, εάν θες εξηγήσου καλύτερα

 3. Αν κατάλαβα καλά (ίσως κάνω λάθος), ο Σόιμπλε ήθελε από πολύ νωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Ο ΓΑΠ, δεδομένης της λαϊκής αγανάκτησης και της αύξησης των επιθέσεων στην κυβέρνηση (και λόγω των ατιμώρητων σκανδάλων), δεν έβλεπε κανένα συμφέρον στην αναδιάρθρωση (για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κυρίως των τραπεζών, επειδή θα ανέβαιναν σημαντικά τα spreads). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι σήμερα είναι φτηνά/χαμηλά τα επιτόκια.

  Αλλά πάλι μπορεί να σφάλλω. Δεν ξέρω. Γράφω ό,τι κατάλαβα (ιστορικόα-κοινωνικός ανθρωπολόγος και πολιτικός είμαι, καημένε, όχι οικονομολόγος)..

 4. το πρόβλημα με τον ΓΑΠ είναι από την μια μεριά η ανικανότητα του και από την άλλη ότι η επάνοδος του στην εξουσία δεν έγινε με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα Ελληνικά_ έστω και επιχειρηματικά_ συμφέροντα. Την πρόθεση του αυτή την είχε ανακοινώσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους (βλπ συνομιλητές του ΓΑΠ, σύμβουλοι, αμερικανικά ως επι το πλείστον και αραβικά οικονομικά λόμπι που συνδιαλέγεται κλπ)
  Ο Σόιμπλε και η Γερμανική πλευρά επιμένουν να ζητούν ότι και τότε δλδ αναδιάρθρωση με συμμετοχή των ιδιωτών στις ζημίες γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι καλύτερα να πάρουν οι επενδυτές τους τα μισά από το να μην πάρουν τίποτε τινάζοντας και το € (που πρώτοι αυτοί έχουν ανάγκη) στο αέρα.
  Σαφώς και δεν τους απασχολούσε το μέλλον του Έλληνα πολίτη αλλά ούτε και σήμερα τους απασχολεί. Για την Γερμανία ο έλληνας παραμένει ο αλβανός της Ευρώπης. Όσο απασχολεί δηλαδή εσένα το μέλλον των Αλβανών της Αλβανίας ή της Βουλγαρίας τόσο απασχολεί την πολιτική ηγεσία και την Γερμανική κοινωνία το δικό μας.

  Κοίταξε δείμο, το λάθος να συμμετάσχουμε σε μια οικονομική ένωση πριν δημιουργηθούν εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα στήριζαν το εγχείρημα μιας ενωμένης Ευρώπης το πληρώνουμε σήμερα. Και το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Η πραγματική σύγκληση ήταν μια πολιτική μπαρούφα ολκής .
  Ο ΓΑΠ δεν δέχεται ακόμη και σήμερα αναδιάρθρωση γιατί η πλευρά με την οποία έχει συνταχθεί, το ΔΝΤ ,εξυπηρετεί συμφέροντα όχι ευρωπαϊκά- νομίζω ότι με καταλαβαίνεις.
  Δεν θέλω να πω ότι η ανάμιξη του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα έγινε ερήμην της Γερμανίας και της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ, το αντίθετο θα έλεγα , αλλά πάντα χρειάζεται και ένας μοχλός πίεσης –και αυτόν τον ρόλο παίζει η Ελλάδα σήμερα
  Και αυτός ο ρόλος να ξέρεις ότι όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και περισσότερο ορατός και δια γυμνού οφθαλμού 😉
  Οι ίδιοι που τον έβαλαν οι ίδιοι θα τον βγάλουν και στην σέντρα όταν δεν θα τους είναι πλέον απαραίτητος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: