«Ψαλίδι» 2% στα επιτόκια μέσω… Δουβλίνου!

από kapetanios

ΠΗΓΗ
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με… μέγιστη διακριτικότητα να διαπραγματευθεί στο παρασκήνιο της ευρωπαϊκής διπλωματίας μια μείωση των τοκογλυφικών επιτοκίων δανεισμού για τα 110 δις. ευρώ, οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση του ιρλανδικού μνημονίου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στις 18 σελίδες του και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στην Αθήνα για μείωση και του ελληνικού επιτοκίου δανεισμού, ακόμη και κατά 2%.
Το ιρλανδικό μνημόνιο για το δάνειο «διάσωσης» της χώρας από τη χρεοκοπία εκλήφθηκε εξαρχής από την κοινή γνώμη της χώρας σχεδόν σαν πράξη προδοσίας και κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας, προκαλώντας έντονους κραδασμούς στη συντηρητική κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, η οποία τελικά κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η συμφωνία δανεισμού της Ιρλανδίας είναι αρκετά αξιοπρεπέστερη από το ελληνικό μνημόνιο, καθώς δεν περιλαμβάνει παραίτηση της χώρας από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας έναντι των πιστωτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι έκθετη ακόμη και σε κατασχέσεις στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αν αποδειχθεί ασυνεπείς στην εξυπηρέτηση του δανείου «διάσωσης».

Εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων που θεωρούνται πιθανοί νικητές των εκλογών δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Το επιτόκιο δανεισμού από το EFSF έχει ανεβάσει το μέσο κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας κοντά στο 6% και οι εκπρόσωποι του Fina Gael έχουν τονίσει, ότι θα επιδιώξουν να επαναδιαπραγματευθούν το επιτόκιο του ευρωπαϊκού σκέλους του δανείου (τα υπόλοιπα δάνεια του ιρλανδικού «πακέτου» έχουν χορηγηθεί με χαμηλότερα επιτόκια από το ΔΝΤ και τη βρετανική κυβέρνηση).

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, το Δουβλίνο έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει τους στόχους του, καθώς διαθέτει ένα ισχυρό «χαρτί»: όπως εκτιμούν αναλυτές, η επόμενη ιρλανδική κυβέρνηση μπορεί να θέσει, σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του για μεγάλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, το ζήτημα του «κουρέματος» των πιστωτών των ιρλανδικών τραπεζών, ώστε να ελαφρυνθούν τα βάρη της κυβέρνησης. Οι ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη την Γερμανία, τρέμουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θα υποστούν σοβαρές απώλειες οι τράπεζές τους, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι τελικά θα ενδώσουν στις πιέσεις των Ιρλανδών για καλύτερους όρους δανεισμού.

Σχετικά άρθρα:

3 Σχόλια to “«Ψαλίδι» 2% στα επιτόκια μέσω… Δουβλίνου!”

 1. @kapetanios
  Προς στιγμήν χάθηκα αλλά φαίνεται συμπαθητικό.

  Το πρώτο επίσημο «κούρεμα» (haircut) ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αυστριακός ασφαλιστικός όμιλoς Vienna Insurance Group (VIG), από τους μεγαλύτερους στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της εταιρείας Μάρτιν Σίμαντλ, μιλώντας προς δημοσιογράφους στη Βιέννη δήλωσε ότι η εταιρεία έχει διαγράψει το 25% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=380270&dt=25/01/2011#ixzz1C3BG5gcI

 2. Στέλιο
  είναι μέχρι να το συνηθίσεις (βέβαια ήδη δέχομαι πιέσεις για να το εγκαταλείψω αλλά αντέχω 🙂 )

  Ως το άκρο άωτο της ανοησίας εξελίσσεται το σίριαλ της αναδιάρθρωσης του χρέους μας καθώς οι μόνοι που δεν το θέτουν στο τραπέζι είμαστε εμείς!
  Παρ όλα αυτά υπάρχει η περίπτωση όταν αυτή συμβεί να μας πουν ότι δήθεν μου τάχαμου το σχέδιο ήταν οργανωμένο απ αυτούς .
  Πέρσι κατά τον Μάιο λίγες ημέρες μετά την ένταξη μας στο μηχανισμό έγραφα στην καλύβα επί λέξη ότι : «Όσο κι αν φαίνεται για τους εγχώριους φωστήρες “παράλογη” μια αναδιαπραγμάτευση ενός χρέους μπορεί να δράσει “αναζωογονητικά” στην αγορά ομολόγων. Οι “αγοραστές” ομολόγων δε είναι τίποτε άλλο παρά φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η τύχη στον σκληρό κόσμο του χρήματος δεν ενδιαφέρει και πάαααρα πολύ.
  Ουδείς αναντικατάστατος και για κάθε χαμένο υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάποιος κερδισμένος και το τέλμα μιας “αγοράς” που δεν έχει μοιράσει και κλείσει τις ζημιές της αφήνοντας τις στο παρελθόν δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η αγορά οφείλει να γράφει τις ζημίες και να κοιτά το αύριο , ένα αύριο που ούτως ή άλλως για τον κόσμο του χρήματος αθροιστικά και κάτω απ τις σημερινές προϋποθέσεις μόνο κέρδη υπόσχεται – υπερβολικά κέρδη»

  Σήμερα όλα αυτά φαίνονται σαν φυσικά επόμενα. Είναι λογικότατη η διαγραφή μέρους της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ο αυστριακός ασφαλιστικός όμιλος, με αυτόν τον τρόπο εξυγιάνει και το χαρτοφυλάκιο του. Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα όμως για μας είναι ότι ΔΕΝ διαγράφει και τις εξυπηρετήσεις του ( για μας τα τοκοχρεολύσια παραμένουν ίδια και αυτό μας προκαλεί ασφυξία )
  Ελπίζουμε ο θεούλης των αγορών να μας λυπηθεί και σε αυτό το κομμάτι 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: