Ξεπουλάμε σε τιμή ευκαιρίας ?

από kapetanios

Για να πάψουμε να είμαστε ψωροκώσταινα λέει  ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Μανιάτης και για να επανέρθουμε σαν χώρα  στο προσκήνιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, πρέπει να πουλήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο τον οποίον υπολογίζει στα 40δις ευρά. Με τους δικούς του υπολογισμούς (έρευνες του ΙΓΜΕ) αυτά τα «τρελά λεφτά»  θα προέλθουν  από :

 • το αποθεματικά βεβαιωμένο δυναμικό περίπου 420 τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη

 • τα κοιτάσματα ουρανίου, που ανέρχονται στους 1.200 τόνους συνολικά στο Παρανέστι Δράμας
 • και από δύο περιοχές κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα .

Η πρώτη περιοχή αφορά στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο Πέλαγος, Ήπειρος, βορειοδυτική Πελοπόννησος, Πατραϊκός Κόλπος) και η δεύτερη στο Λιβυκό Πέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, τη λεγόμενη Λεκάνη Ηροδότου της οποίας το κεντρικό και βόρειο τμήμα βρίσκονται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τα αποθέματα πετρελαίου όπως μας διαβεβαιώνουν οι Παπακωνσταντίνου Ραγκούσης  Διαμαντίδης και Χρυσοχοϊδης καλύπτουν το 1/3 των αναγκών της χώρας μας τα επόμενα 30 ολόκληρα χρόνια .  Αυτές τις ημέρες μάλιστα έχει ξεκινήσει η «Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου Σύσταση φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» ο  οποίος φορέας προβλέπεται  να είναι ευέλικτος και να μην ξεπερνά τα 15 άτομα – ίσως γιατί δεν θέλουν να βαρύνουν τις τσέπες του ελληνικού λαού με άσκοπες μισθολογικές δαπάνες. Όπως επίσης μας διαβεβαιώνουν οι παραπάνω κύριοι στην σχετική αιτιολογική έκθεση «έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά τόσο για τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους κοιτάσματα υδρογονανθράκων όσο και για τις πετρελαϊκές εταιρίες που τα εκμεταλλεύονται» . Για το τελευταίο δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία  αλλά για όλα τα υπόλοιπα να μου επιτρέψουν οι αγαπητοί και σεβαστοί κύριοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης του μνημονίου να έχω. Διαβάζοντας μάλιστα έναν πρόχειρο υπολογισμό του  techiechan θα υιοθετήσω χωρίς ενδοιασμούς τις δύο παρακάτω εκδοχές του:

 1. Εάν πράγματι το πετρέλαιο που διαθέτει το αιγαίο, είναι περίπου αυτό που υπολογίζει το ΥΠΕΚΑ, τότε όλο το επικοινωνιακό πανηγύρι μπορεί να γίνεται προκειμένου να πουλήσουν στο κοινό μια κάποια συμφωνία με την Τουρκία. Η επικοινωνιακή λογική του Γεωργίου Αλ Καστρί (του Β) είναι “βρε εδώ θα πνιγούμε στο πετρέλαιο και θα γίνουμε σεΐχηδες, κι εσείς ασχολείστε με το πως θα μοιράσουμε τα ψάρια του Αιγαίου?”

 2. Υπάρχει η περίπτωση τα νούμερα που υπολογίζει το ΥΠΕΚΑ να είναι πολύ μικρότερα από αυτά που υπολογίζουν οι εταιρίες που θα αναλάβουν την “έρευνα και εκμετάλλευση”. Αυτό είναι μια κλασική περίπτωση αργεντινής. Όταν η κυβέρνηση Μένεμ θέλησε να ιδιωτικοποιήσει την εκεί εταιρία πετρελαίου (και μαζί και τα αποθέματα της χώρας), έβαλαν μια εταιρία φούφουτο να τα υπο-εκτιμήσει τόσο πολύ, που στο τέλος η εταιρία πουλήθηκε σ’ ένα κλάσμα της πραγματικής αξίας της. Τυπικά νεοφιλελεύθερα κόλπα δηλαδή.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη την διακωμώδηση του όλου θέματος από αυτόν τον ανόητο Χαρδαβέλα  και να το δούμε με την σοβαρότητα που του πρέπει?
Γιατί το ότι θα στηθούν εξέδρες άντλησης πετρελαίων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή  είναι το μόνο σίγουρο-στο χέρι μας είναι να έχουμε λόγο για το μέλλον των παιδιών μας

Σχετικά άρθρα:

14 Σχόλια to “Ξεπουλάμε σε τιμή ευκαιρίας ?”

 1. Καλημέρα
  Κάτι ξεχνά ο υφυπουργός μας
  Για βρίσκεται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων η «Λεκάνη Ηροδότου» προϋποθέτει την αποδοχή στο δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ του Καστελόριζου εκ μέρους της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανο.
  Το σενάριο της συνεκμετάλλευση μέσω εγκατάλειψης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι το πιθανότερο γιατι το κέρδος των πολυεθνικών υπερισχύει των κυριαρχικών δικαιωμάτων
  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6057186&publDate=23/1/2011

  Αυτό που γίνεται τοις πάσι αντιληπτό ==>βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων στο παρασκήνιο μεταξύ των δυο πλευρών και του συντονιστή τους .

 2. καλημέρα Στέλιο
  ΚΑΙ σε αυτήν την περίπτωση, δλδ της συνεκμετάλλευσης, οι δύο εκδοχές ισχύουν απαράλλακτες 😉

 3. Και μην επικεντρωνόμαστε μόνο στα πετρέλαια. Το πρόγραμα των απο-εθνικοποιήσεων έχει ήδη πρωχωρίσει στους άλλους τομείς όπως πχ στα κοιτάσματα χρυσού της Β Ελλάδας. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στον τομέα αυτό δεν χάνει καθόλου χρόνο-ίσως γιατί δεν έχει και πολύ..

  Σύμφωνα με τον Μόργκαν-Γουάιν οικονομικό διευθυντή της εταιρείας European Goldfields περιμένουν ότι θα λάβουν άδειες για όλα τα σχέδιά της εταιρείας στην Ελλάδα για το 2010, μεταξύ αυτών και ένα πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων. Θέλει λέει να ελπίζει ότι : τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ίσως να επιταχύνουν τη διαδικασία αδειοδότησης του προγράμματος εξόρυξης. «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τα έξοδά της και να δημιουργήσει ΑΕΠ και γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να προωθήσει και να διευκολύνει προγράμματα προκειμένου να βοηθήσει αυτή την εξέλιξη. Η επιθυμία της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη».
  «Η European Goldfields μπορεί να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να φέρει μεγάλα ποσά επενδύσεων στο διάστημα των 20 ετών που θα διαρκέσει αυτό το πρόγραμμα» μας είχε πει πριν λίγους μήνες ο Μόργκαν Γουάιν- εάν ξέραμε και τις εξελίξεις από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα ίσως να αισθανόμασταν καλύτερα

 4. http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/01/21/xronos/

  Ο λαμπερός χρυσός και τα κέρδη του πάνε σε διεθνείς κοινοπραξίες

 5. Η κυβερνηση στον δρομο που χαραξε ο Χαρδαβελας

 6. να τι γίνεται όταν έρχονται αντιεξουσιαστές στην εξουσία 😆

 7. Το βεβαιον ειναι οτι η χωρα θα ξεπληρωσει στο ακεραιο το χρεος της επανακτωντας την χαμενη της αξιοπιστια. Αλλη μια βεβαιοτητα ειναι οτι ανηκομεν εις την δυση

 8. Από βεβαιότητες χορτάσαμε πολίτα Κέιν 🙂

 9. Και οι βεβαιοι βρισκονται σε αφθονια, το Μεσογειακο ταπεραμεντο εχει παιξει τον ρολο του. Στην Ιταλια Πορτογαλια και Ισπανια, όπως στην Ελλαδα, ειναι βεβαιοι οτι ο Ευρωπαϊκος καπιταλισμος εχει ανθρωπινο προσωπο. Αυτοι ομως δεν εχουν πετρελαια

 10. πάντως αυτή που δεν είναι βέβαιη είναι η Μπιρμπίλω.
  αυτό το καημένο κορίτσι έχει υποστεί διχασμό προσωπικότητας. Τον περασμένο Αύγουστο είχε βαλθεί να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο _έκανε μάλιστα και σχετική οικολογική τουρ ανά τους ευρωπέη ομολόγους της_ και τώρα, ως σχετική υπουργός, διαβουλεύεται την εξόρυξη των δικών μας πετρελαίων

 11. περί καστελορίζου και ζωνών και τουρκικών επιθυμιών, θύμισέ μου να σου πω
  μιά ιστορία που έζησα στο νησάκι την εποχή του σχωρεμένου πατρός Ανδρέου
  γιά το πως αντιμετωπίζονται οι προκλησεις.
  Προφορικώς εννοώ , γιατί αλλιώς θα με χώσουν μέσα ως προδίδουσα εθνικά μυστικά.
  δ

 12. Καλημέρα Καπετάνιε,
  ίσως να σ’ενδιαφέρει αυτό:
  http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/01/28/imf/
  “Η εκμετάλλευση του χρυσού θα σώσει την Ελλάδα” – ένας μύθος της εποχής του ΔΝΤ

 13. καλημέρα antigoldgreece και καλώς ήρθες απ τα μέρη μας- που σημαίνει ότι με ενδιαφέρει οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση μου αλλά και των φίλων του καρνάγιου.

  Θα συμφωνήσω, η κρίση όπως πλασάρεται στον μέσο πολίτη και η αυξημένη τιμή του χρυσού καθιστά την (πάση θυσία) εξόρυξη του χρυσού στην χώρα μας σχεδόν τετελεσμένο γεγονός- σχεδόν όμως. Δυστυχώς όμως η κοινωνική κρίση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: