Όπως Ιρλανδία ?

από kapetanios

Μια από τις πολύ σημαντικές  ειδήσεις των τελευταίων ημερών  είναι και η  προκήρυξη εθνικών εκλογών στην Ιρλανδία. Η νεοεκλεγείσα (2008) κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν μετά την απόφαση  για την ένταξη της χώρας  στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ διαλύθηκε *εκ πρώτης όψεως* εκ των έσω ( μόνο το τελευταίο 24ωρο παραιτήθηκαν 6 βουλευτές-υπουργοί  της). Ο Κόουεν παρά τις πολλές αντιδράσεις που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το πρόσωπο του επέμενε ντε και καλά να….. βγάλει  την χώρα από την κρίση!

Γιατί εκ πρώτης όψεως? Γιατί έχω την εντύπωση ότι και κάποιοι άλλοι εξωγενείς οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες συνέβαλαν, για τους δικούς τους λόγους, στην οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση της Ιρλανδίας. Ας βάλουμε στην εικόνα λίγες παραπάνω σκηνές του δράματος-γιατι περί δράματος του Ιρλανδικού λαού πρόκειται. Όπως ίσως γνωρίζετε  η ένταξη μιας χώρας μέλους στον μηχανισμό στήριξης προϋποθέτει μια συνταγματική εκτροπή όπως καλή ώρα έγινε και στην χώρα μας. Δηλαδή το Ιρλανδικό «μνημόνιο»(και τα ψιλά του γράμματα)  έπρεπε να αποκτήσει νομική ισχύ/κατοχύρωση  έναντι όλου του άλλου νομικού πλαισίου που διέπει την χώρα της Ιρλανδίας–έπρεπε μεν αλλά ουδέποτε την απέκτησε δε.  Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η ΕΚΤ είχε  «σοβαρές ανησυχίες πως το προσχέδιο της ιρλανδικής νομοθεσίας παρέχει ανεπαρκή νομική κατοχύρωση σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα του Ευρωσυστήματος» προειδοποιώντας την πως «τα νομικά κενά στην ιρλανδική νομοθεσία για τη διάσωση της οικονομίας ενδέχεται να υπονομεύσει και τα δικαιώματά της στις πρόσθετες αμοιβαίες εγγυήσεις»

Όπερ και εγένετο

Ένα δημοσίευμα του zerohedge στις 16 του Ιανουαρίου κάνει λόγο για ανεξάρτητη εκτύπωση χρημάτων της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας ύψους ~40δις ευρώ! Ακολούθησε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων-απαντήσεων  της ΕΚΤ και της κεντρικής Ιρλανδικής τράπεζας που επιβεβαίωσαν την είδηση ότι το Δεκέμβριο δόθηκαν 51,1 δις τα οποία είχαν προορισμό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας(!) Παραδέχονται ότι το ποσό αυτό είναι κατά 14,3% υψηλότερο από όσα άντλησαν οι ιρλανδικές τράπεζες το Νοέμβριο και κατά 23% από τις αρχές Οκτωβρίου. Το όνομα αυτών των χρημάτων: «άλλα κεφάλαια» (δεν σας κάνω πλάκα έτσι λέγονται!) Βεβαίως υπάρχουν αναλυτές που λένε ότι τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από τον ELA ( Emergency Liquidity Assistance ή άλλως ένα «κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης»)  αλλά όπως και να έχει ακόμη και ο Tim Congdon, του τμήματος έρευνας για την Ιρλανδία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι «Αυτό είναι μία τρομακτική εξέλιξη για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα».

Τι εννοεί τελικά ο ποιητής? Τι συμβαίνει πραγματικά? Πόσο αυτές οι παρασκηνιακές εξελίξεις και η αδιαφάνεια στους κόλπους της ΕΕ επηρεάζουν την δική μας Ελληνική υπόθεση? Τι συμβαίνει με το δικό μας τραπεζικό σύστημα που παρ ότι έχουμε υπογράψει ό,τι μας ζήτησαν οδηγείται από την ίδια την ΕΚΤ στην αποσταθεροποίηση και την κατάρρευση απειλώντας και το ίδιο το μέλλον μας ως χώρα? Σε ποιο σημείο πρέπει να μας φτάσουμε για να μας «σώσουν» ? Τι περιλαμβάνει αυτή η «σωτηρία»  που δρομολογείται πίσω από τις πλάτες μας ? Γιατί δεν επιλέγουμε ΕΜΕΙΣ τελικά τον τρόπο που θα καταστραφούμε αφήνοντας τουλάχιστον ένα παράθυρο ελπίδας για τις γενιές που έρχονται ?

6 Σχόλια to “Όπως Ιρλανδία ?”

 1. Λες να έχουμε και μεις εδώ κατά Απρίλη μεριά. Πολλά εγκαίνια βλέπω τελευταία , με ντομάτες και δακρυγόνα , πάντως εγκαίνια..

 2. Είναι ένα ισχυρό σενάριο. Απλά στην Ιρλανδία δεν έχουν την πολυτέλεια να κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση ή το σύστημα. Είναι ολοφάνερο ότι φταίνε μόνο οι τράπεζες που ουσιαστικά μένουν και αλώβητες.

 3. παπς
  χαμός έγινε στην Κοζάνη- το ξύλο της αρκούδας έπεσε

  *
  δείμε
  πως να κατηγορήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση αφού ο υπουργός οικονομικών εκείνης της κυβέρνησης είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της 🙂

  *
  Αυτό που μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση παίδες είναι το πως η ΕΚΤ δρομολόγησε την ασφυξία των Ιρλανδικών τραπεζών επειδή η νομοθεσία της Ιρλανδίας δεν συμμορφώθηκε σύμφωνα με τους όρους του μηχανισμού! Επίσης πως είναι δυνατόν μια χώρα μέλος της ΕΕ να κόβει χρήμα και να το διοχετεύει χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι στις τράπεζες? Τράπεζες που ήδη έχουν βουλιάξει την ίδια την χώρα αλλά συνεχίζουν να απορροφούν πόρους από το σύστημα φτάνοντας αισίως να έχουν δανειστεί 183 δις ευρώ, ήτοι το 110% του ΑΕΠ(!) Η αδιαφάνεια και ο χρηματισμός του πολιτικού προσωπικού στην Ιρλανδία ξεπερνά κάθε φαντασία

  Όσο για τις ομοιότητες με την χώρα μας σκεφτείτε ότι σε λίγες ημέρες θα ξεπεράσουν και οι δικές μας εγγυήσεις στις τράπεζες τα 85-90 δις δηλαδή το 40-45% του ΑΕΠ. Κάποιοι μάλιστα μέσα στην ΕΕ άρχισαν τις διαψεύσεις και τους καθησυχασμούς από τώρα _σε ένα ανύπαρκτο σενάριο?_ οπότε πρέπει να πλησιάζει η ώρα που θα χρειαστούμε και εμείς αυτά τα «άλλα κεφάλαια». Εγώ πάντως δεν πολυκατάλαβα ποια και πόσα είναι αυτά , πότε δίνονται κλπ
  Παπς, δεν ρίχνεις καμιά ερώτηξη στον Κώστα μήπως έχει πάρει τίποτα το αυτί του ?

 4. καλημέρα παιδιά
  (παπς γα την γραμματοσειρά έστειλα μπιγετάκι στην πορσε και περιμένω- προς το παρόν έχω ανεβάσει την γραμματοσειρά από τον υπολογιστή μου για να μπορώ να γράφω 🙂 )

  Όλο και αυξάνονται τα δημοσιεύματα για την περίεργη όσο και μυστήρια έκδοση νομίσματος(€) από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας. Γνώμη μου , στις ημέρες που έρχονται εάν δεν μπορέσουν τα διεθνή μίντια να ελέγξουν την ροή σχετικών ειδήσεων το ζήτημα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις μιας και τα ερωτηματικά είναι μεγάλα.
  Η euro2day εχθες είχε σχετικό άρθρο το οποίο συνόδευε και με μια εκτενή έκθεση της Citigroup για τα προγράμματα ELA
  Στο άρθρο της μάλιστα λέει ότι και εμείς κάποια στιγμή τους προηγούμενους μήνες χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα(!)

  Παπούλη σου έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, δεν ρωτάς τον Κώστα μήπως έχει κάποια παραπάνω ιδέα για το νέο αυτό φρούτο ?

  -η έκθεση της Citigroup

 5. Όχι μόνο αυξάνονται τα δημοσιεύματα αλλά και οι ερωτήσεις παίρνουν επίσημη μορφή

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=245417
  Η ελληνική Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί στο κατά πόσο η Ιρλανδία «τύπωσε» νέο χρήμα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών της.

  Το ζήτημα που έχει προκληθεί από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ιρλανδικών εφημερίδων έφερε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

  Ο υπουργός καλείται να απαντήσει ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει προβεί σε χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ του τραπεζικού ιρλανδικού συστήματος, και αν έχει μέχρι τώρα χρηματοδοτήσει με ανάλογα μέσα τις ελληνικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ δεν έχει κάνει χρήση του μηχανισμού «έκτακτης συνεισφοράς ρευστότητας» (Emergency Financial Assistance ή ELA), όπως έπραξε η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, καθώς η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών καλύπτεται επαρκώς τόσο από τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο όσο και από τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: