Τα έντοκα γραμμάτια και η πιστωτική μας κάρτα

από kapetanios


Τις προάλλες, σε ένα καθοδικό πικ των spreads ( όρε παναίαμ όλοι οικονομολόγοι γίναμαν , σαν τον καιρό του χρηματιστηρίου που και η κυρά Κατίνα κυκλοφορούσε με 2-3 οικονομικές εφημερίδες κάτω από την μασχάλη και είχε άποψη για τα λιμιταπ και τις τεχνικές αναλύσεις  ) σκεπτόμουν ότι για το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ήταν σχεδόν επιβεβλημένη η χειραγώγηση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα κοντά στο 6% . Και αυτό γιατί οι ανάγκες της χώρας μας που ΔΕΝ θα καλυφτούν από τον μηχανισμό ρευστότητας την φετινή χρονιά είναι περίπου 15-20δι€ και αυτά τα χρήματα πρέπει να τα αντλήσουμε απ ευθείας από τις αγορές με ένα «βιώσιμο» (που λέει ο λόγος) κόστος.
Βρε εγώ καλά τα σκεπτόμουν αλλά δεν υπολόγιζα σωστά τα επικίνδυνα γονίδια του ΠΑΣΟΚ που ακούν στο όνομα «έντοκα γραμμάτια του δημοσίου  βραχυπρόθεσμης διάρκειας» . Τα γονίδια αυτά έκαναν πρώτη φορά έντονη την εμφάνιση τους την εποχή των εξη-χρονιστών του Σημίτη ο οποίος είχε βρει έναν τέλειο τρόπο να δανείζεται χωρίς πολύ φασαρία αδιαφορώντας για το κόστος που έκρυβαν για όλους μας αυτά τα προϊόντα. Σκεφτείτε ότι από το σύνολο των 193 έντοκων γραμματίων δημοσίου που έχει εκδώσει η χώρα μας από το 1960 έως τα σήμερα, τα 118 εκδόθηκαν ( και με διπλάσιο -~9,5%-σχεδόν επιτόκιο απ αυτών των ομολόγων τα οποία έτρεχαν τότε με ~6%(99) ) την δεκαετία του «εκσυγχρονισμού» 1994-2004.

Πολύ φοβάμαι λοιπόν , εξάλλου το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει, ότι τα 20δις που χρειαζόμαστε θα τα πάρουμε όχι από τις αγορές και τα ομόλογα αλλά από την τελευταία μας  πιστωτική  κάρτα , αυτή των έντοκων γραμματίων, που εκτός του ότι κοστίζει αρκετά, απλά μεταφέρει το πρόβλημα λίγους μήνες αργότερα. Είναι σαν τους χρεοκοπημένους πολίτες που:
–βγάζουν λεφτά από την πιστωτική τους κάρτα,
–πληρώνουν τον λογαριασμό της
–και μετά από  δυο τρεις μέρες πηγαίνουν και τα ξαναβγάζουν!

Προσέξτε όμως, από το φαγοπότι που θα στηθεί σε αυτό το εξάμηνης διάρκειας παιχνίδι εις βάρος μας,  το Ελληνικό δημόσιο κατά περίεργο τρόπο αποκλείει τα ίδια του τα παιδιά!
Δώστε λίγο βάση στο παρακάτω και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα

Πριν λίγες ημέρες η ΙΔΙΩΤΙΚΗ  Τράπεζα της Ελλάδος απέρριψε αίτηµα του ∆.Σ. του Ταµείου Επικουρικής Ασφάλισης∆ηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑ∆Υ)για αγορά εντόκων γραµµατίων του ∆ηµοσίου αξίας 100 εκατ. ευρώ (έκδοσης 11/1/2011). Ως αποτέλεσµα, το Ταµείο θα στερηθεί περίπου 700.000 ευρώ το επόµενο εξάµηνο.

Σύµφωνα µε τη σχετική εισήγησητης διοίκησης του ΤΕΑ∆Υ, η επένδυση κρίνεται συµφέρουσα για το Ταµείο αφενός γιατί τα έντοκα γραµµάτια του ∆ηµοσίου ως επενδύσεις βραχυπρόθεσµης διάρκειας δεν προκαλούν πρόβληµα στην ταµειακή ρευστότητα του ΤΕΑ∆Υ και αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι το µέσο σταθµικό επιτόκιο των λογαριασµών διαθεσίµων του Ταµείου στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 3,4674%, ποσοστό σαφώς χαµηλότερο από την αναµενόµενη απόδοση.

Είμαστε καλά γιατρέ μου ?!

Σχετικά άρθρα

7 Σχόλια to “Τα έντοκα γραμμάτια και η πιστωτική μας κάρτα”

 1. Είναι άλλοι που έχουν πάρει σειρά για να κονομήσουν Κάπταιν. με Ταμεία θα ασχολούμαστε τώρα ;;

 2. Ρώτησα το γιατρό που λες @καπετάνιε, και είπε να σου πω, ότι
  δεν γίνεται
  *από τη μια να ζητάμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων επενδυτών στα ΕΓΔ,
  κι απέ την άλλη,
  *όταν τα δίνουν πράγματι, όσο πιο πολύ γίνεται σε ξένους

  (ξένη συμμετοχή 80%+ στο σημερινό,
  -αυτό με το 4,1% και την υπερκάλυψη 4 ή 5 φορές αν θυμάμαι καλά, και το κλείσιμο σε 650 μύρια από τα 500 που ζητούσαν-,
  για το οποίο δεν ακούω κανέναν να πολυκελαϊδάει)

  να παραπομιέμαστε -λέει- που δεν τα βγάζουνε στο εσωτερικό γιάγμα σ΄ένα «τρελάθηκε τ αφεντικό και τάβαλε στο τζάμπα»
  Δε γίνεται δηλαδή -μου είπε-
  μονά να κερδίζετε, και ζυγά να χάνουν οι άλλοι…

 3. Εδώ ήρθαμε Καπετάνιο μου
  Γιατί έγραψες ότι η Τράπεζα Ελλάδος είναι ιδιωτική τράπεζα;Νομίζω είναι πλεονασμός φίλε μου!
  Τώρα αν θέλουμε οι ξένοι να τοποθετούνται στα ΕΓΔ ξέχασες να πείς ότι αποφεύγουμε και τον κίνδυνο του πληθωρισμού αφού οι τόκοι δεν πέφτουν στην εσωτερική αγορά και έτσι μειώνεται η προσφορά χρήματος!
  Φαντάζεσαι τι θα γινόταν με ένα πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού και 5-6 δις ευρώ. το 1/4 των τόκων που πληρώνουμε ,να έμενε εδώ ; Ο πληθωρισμός θα έπιανε το 10% και πάπαλα η εσωτερική υποτίμηση!
  Επίσης σκέψου ότι αφού θέλουμε να τοποθετούνται οι ξένοι, τα δίνουμε στις Ελληνικές τράπεζες.Το ίδιο δεν είναι;

 4. Ρε Βαγγέλη τι κάνεις θέμα τα 150εκ παραπάνω , αφού αυτά αφορούσαν μη-ανταγωνιστικές προσφορές τις οποίες έκανε δεκτές ο ΟΔΔΗΧ ! Και εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι μιλάμε για έντοκα 13 εβδομάδων πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θέλω να πω ότι εάν τα 20δις χρειαστεί να τα δανειστούμε/χρυσοπληρώσουμε δύο φορές μέσα στον ίδιο χρόνο χέστα κι άστα
  *
  Παπς και Νικολή
  σήμερα διάβασα ότι μέσα σε 18 μέρες κατέπεσαν 12 δισ ευρώ εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ! Αυτή η εξέλιξη μας οδηγεί εκ νέου στο σημείο να αυξήσουμε πάλι το πακέτο στήριξης των τραπεζών κατά 10-15δις ευρά! Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ θα φτάσουμε να έχουμε δώσει (σαν να τα ρίχνουμε σε έναν πηγάδι δίχως πάτο ένα πράμα) 80δις ευρώ ζωή να έχουμε. Και να τα είχαμε πάει στο διάολο! Υπόψη ότι εμείς σαν χώρα για να πάρουμε 110δις σε 3 χρόνια έχουμε δώσει και θα δίνουμε κώλο για καιρό πολύ. Το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Και γμτ, μονά ζυγά κερδίζουν που λέει και ο Βάγγος !

  Όσο για το παιχνίδι με τα ταμεία το παραπάνω που περιγράφω μεταξύ της ΤτΕ και του ΤΕΑ∆Υ είναι απλά ένα επεισόδιο το οποίο εντάσσεται μέσα σε ένα ακήρυχτο πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ τραπεζών και ταμείων. Οι πρώτες μάλιστα έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο σημείο που ζητούν από το δημόσιο να σταματήσει τα ταμεία από την αναζήτηση τους για το καλύτερο επιτόκιο των αποθεματικών τους.
  Ρίξτε μια ματιά να δείτε τι γίνεται ρε, θα τρελαθούμε στο τέλος!

 5. Διαβάζωντας το τελευταίο λινκάκι καπετάνιε μου βλέπει κανείς ότι αυτό που προτείνεται είναι ένα τράστ ( μια συμφωνία μείωσης των προσφερόμενων επιτοκίων στους πλειστηριασμούς με παράλληλη διευκόλυνση ρευστότητας στους αδύναμους κρίκους των μικρών τραπεζών ) .
  Επίσης είναι νομίζω πρόδηλου ενδιαφέροντος η πληροφορία ότι οι καταθέσεις ιδιωτών έχουν μειωθεί κατά 24 δις μέσα στο 2010.

 6. παπούλη
  τραστ σε μια κυβέρνηση που κάνει πόλεμο στα καρτέλ και απαιτεί την απελευθέρωση της αγοράς εις το όνομα του πολίτη ? 🙂
  Αυτό που προτείνουν είναι να τους δοθούν/χαριστούν ακόμη 2 δις σε ετήσια βάση σε ζεστό χρήμα αυτή την φορά εις βάρος των ταμείων που ούτως ή άλλως πλήττονται σοβαρά από την πολιτική κυρίως και την οικονομική κρίση. Για την μείωση των καταθέσεων που λες το τρομαχτικό (για ένα τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις) είναι ότι για το 11 περιμένουν να φτάσουν τα 40δις ευρώ! Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια να χαθεί το ~20% των κατατεθειμένων κεφαλαίων της χώρας.
  Είναι φανερό δηλαδή ότι πάμε καλά και όσο ακολουθούμε το πρόγραμμα του μουνιμονίου θα πάμε καλύτερα….

 7. http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=242573
  Ο Τάκερ τόνισε πως οι τράπεζες όφειλαν να αναλάβουν τις ζημιές όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα και πως οι αλλαγές που έχουν γίνει στο τραπεζικό σύστημα δεν πήγαν αρκετά μακριά ώστε να επιτρέψουν το ενδεχόμενο αυτό.

  «Εάν έχουμε ένα σύστημα όπου οι τράπεζες απολαμβάνουν πάντα τις καλές μέρες και οι φορολογούμενοι πάντα τις κακές μέρες, κάτι έχει στραβώσει με τον καπιταλισμό, με την καρδιά του καπιταλισμού, και χρειάζεται να το διορθώσουμε» δήλωσε στην τηλεόραση του BBC. «Θέλουμε τις καλές μέρες να τις απολαμβάνουν οι μέτοχοι και σε κάποιο βαθμό και οι μάνατζερ, αλλά πρέπει να συμβαίνει το ίδιο και στις βροχερές μέρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: