N. Σαρκοζί: Το ευρώ έναντι του δολαρίου είναι «υπερβολικά» ψηλά

από kapetanios

Είμαστε λίγο πριν  από  μια «ποσοτική χαλάρωση» ? Εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απόψεις του Σαρκοζί, μάλλον ναι!

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι το επίπεδο του ευρώ σε σχέση με το δολάριο εξακολουθεί να είναι «υπερβολικά» υψηλό, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε εργοστάσιο συναρμολόγησης των Airbus Α380 στο Μπλανιάκ (νοτιοδυτική Γαλλία).
«Σήμερα πάει καλύτερα, αφού βρισκόμαστε σε μια ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,29-1,30, όμως εξακολουθεί να είναι υπερβολική», δήλωσε ο Σαρκοζί μιλώντας ανεπίσημα σε μια δεκαριά εργαζομένους της Airbus. «Ξέρω πολύ καλά ότι 0,1 της μονάδας περισσότερο στο ευρώ κοστίζει ένα δισεκατομμύριο στην επιχείρηση (Airbus).
Βλέπετε αυτό που ως πρόεδρος της G20 προσπαθεί να κάνει η Γαλλία με το διεθνές νομισματικό σύστημα και να αποφύγει αυτό το νομισματικό ντάμπινγκ, όμως σας το λέω, θα υπερασπιστώ το ευρώ», πρόσθεσε. «Δεν θα αφήσω να καταστραφεί το ευρώ.
Αν παραιτηθούμε από το ευρώ, παραιτούμαστε από την Ευρώπη. Γνωρίζω τα προβλήματά σας με την ισοτιμία, θα αγωνιστούμε. Όμως δεν πρέπει να κάψουμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά», επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος.»

Με λίγα λόγια αυτό που μας λέει ο Σαρκοζι είναι ότι ο «πόλεμος» εναντίον του € όταν δεν γίνεται απ τους «κερδοσκόποι» και όλους αυτούς που αντιτίθενται ή και φοβούνται την ενωμένη Ευρώπη γίνεται εκ των έσω- τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κάθε φορά είναι που διαφέρουν. Ο σκοπός είναι ίδιος. Στο ξημέρωμα μιας μέρας που ο νομισματικός πόλεμος  που μόλις ξεκίνησε θα αναδείξει  τον  επόμενο οικονομικό ηγέτη, όλοι οι μεγάλοι παίχτες παρά τις φαινομενικές συμφωνίες και το κλίμα συνεργασίας τους σπεύδουν να πάρουν φανερά ή με προφάσεις την καλύτερη  θέση.

Όμως

Ας δούμε κάποιους  απο τους  προβληματισμούς  αυτής της ποσοτικής χαλάρωσης όπως αυτοί  παρουσιάστηκαν  σε ένα παλαιότερο  άρθρο των  Financial Times όταν οι ηγέτες της άλλης μεριάς του Αλλαντικού επιδίδονταν συχνά σε αυτό το σπορ

Το πρώτο είναι οι στόχοι. Η ομαλή διαδικασία για τις διαμορφώσεις των επιτοκίων βασίζεται στην επίδραση δεδομένων στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Έτσι, δίνεται ένα πλαίσιο στο οποίο μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τις διαμορφώσεις των επιτοκίων. Η ποσοτική χαλάρωση, όμως, είναι μπέρδεμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν και σαφείς στόχοι. Αλλά βασισμένοι σε τι; Η στόχευση μεγεθών όπως η προσφορά χρήματος, ο τραπεζικός δανεισμός (όπως έκανε η Ιαπωνία) ή οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων επιτοκίων είναι επίφοβη.

Ακόμη και με στόχους, το δεύτερο πρόβλημα είναι να αποσαφηνιστεί ακριβώς πόση ποσοτική χαλάρωση χρειάζεται. Για παράδειγμα, το εάν η αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος θα αυξήσει το εισόδημα εξαρτάται από αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν «εμβέλεια» χρήματος. Εάν όσοι πωλούν ενεργητικά στην κεντρική τράπεζα απλώς βάλουν τα έσοδά τους στην άκρη, για παράδειγμα, η δυνητική τόνωση από την αύξηση χρήματος θα είναι μικρή. Είναι κρίσιμο λοιπόν να είναι γνωστή η εμβέλεια του χρήματος. Είναι όμως και πολύ δύσκολο να γίνει.

Το τελευταίο πρόβλημα είναι η επιλογή των ενεργητικών που θα αγοραστούν. Όπως έδειξε η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επιλέγουν κρατικά ομόλογα. Αυτά όμως τείνουν να ανήκουν σε χρηματοοικονομικούς οίκους, όχι σε προβληματικές εταιρίες και νοικοκυριά, που χρειάζονται περισσότερο τα χρήματα.

Ουσιαστικά δηλαδή οι FT μας ενημερώνουν ότι  όλες αυτές οι δήθεν  ηρωικές προσπάθειες  να σωθούν οι οικονομίες των αδυνάτων χωρών, να προστατευτεί το € ή ότι άλλη μπούρδα μας πλασάρουν οι γιωργάπηδες  που αμύνονται  περί  πάτρης , δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα γνωστός για όλους αυτούς (αλλά όχι για μας τα χαϊβάνια) τρόπος να επιτευχθεί εμμέσως και με προφάσεις εν αμαρτίαις η ποσοτική χαλάρωση που τόσο έχει ανάγκη το €!

Καλά όλα αυτά, θα μου πείτε , αλλά τι μας νοιάζουν εμάς τα γιατί και τα πως από την στιγμή που το πρόβλημα μας με τα Ελληνικά ομόλογα  λύνεται. Αμ δε που λύνεται , θέλω να πω ότι το πραγματικό μας πρόβλημα δεν λύνεται και όχι αυτό που μας πλασάρουν για τους δικούς τους όπως είδαμε λόγους σαν πρόβλημα. Και τα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα πολίτη σήμερα είναι η αποανάπτυξη , η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η κάκιστη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , η έλλειψη του κοινωνικού  κράτους η αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού, η ξενοφοβία που κάνει ΚΑΙ στην χώρα μας δυναμική (βλπ σχετικές δημοσκοπήσεις) την παρουσία της λόγω της οικονομικής ανασφάλειας ή και ένδειας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και αυτά θα συνεχιστούν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση –ίσως γιατί πρέπει να παίξουμε τον ρόλο των τοξικών προϊόντων στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ. Η Ελλάδα τελικά δεν θα χρεοκοπήσει,τις ενδεχομένως και μειωμένες δόσεις θα τις πληρώνουμε κανονικά,  θα πτωχεύσει γιατί έτσι βολεύονται όλοι   τους.


7 Σχόλια to “N. Σαρκοζί: Το ευρώ έναντι του δολαρίου είναι «υπερβολικά» ψηλά”

 1. Σωστόοοος… Όλα στηρίζονται σε ένα πλέγμα ενδοευρωπαϊκών και ευρω-αμερικανικών ανταγωνισμών με φόντο την ουσιαστική οικονομική ενοποίηση.

 2. α μάλιστα. Έτσι το ταχτοποίησαν οι δύο .
  Τις ζυγές χρονιές η άνχελα.
  Τις μονές ο μικρός νικολάς.
  που να βρεις ενδιαμέσως χρονιά εσύ ως χώρα.
  δ

 3. Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο χαρακτήρισε το διεθνές νομισματικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο, ως «προϊόν του παρελθόντος» αλλά ανέφερε ότι θα χρειαστεί μία «αρκετά μακρά διαδικασία» για να γίνει διεθνές το νόμισμα της Κίνας.
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/01/2011_373476

 4. ε πως Δημητρούλα μ, είναι και τα δίσεκτα έτη που βάζουν τον γιωργάπη να κάνει παιχνίδι 🙂

  *
  Στέλιο
  ο Τζιντάο ή δεν ξέρει τι λέει ή έχει στο μυαλό του τον 3ο παγκόσμιο. Η ανάπτυξη της Κίνας οφείλεται και θα οφείλεται για καιρό ακόμη στις ΞΑΕ (ξένες άμεσες επενδύσεις) Ευρωπαίων και Αμερικανών που κατευθύνονται σε αυτήν . Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι η ακριβής θέση της Κίνας στην πυραμίδα του πλούτου και της δύναμης που αυτός συνεπάγεται. Επεισόδια αυτού του οικονομικού πολέμου (του οποίου γνωρίζουμε από τώρα τον νικητή-τουλάχιστον για τις πρώτες δεκαετίες αυτού του αιώνα) παρακολουθούμε και σήμερα.

  *
  κι ένα σχετικό ενδιαφέρον άρθρο
  Είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να αναγνωρίσουν την Κίνα ως παγκόσμια δύναμη?

 5. +1

 6. Σωστή τοποθέτηση. Όλα αυτά που γίνονται αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν αναλογηθεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που γίνονται με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. ένα δολάριο σε ευρώ ) θα καταλάβει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.

 7. Μαρία
  έστω και καθυστερημένα καλώς όρισες στο καρνάγιο
  Σαφώς και αλληλοσυνδέονται όλα αυτά πχ ρίξε μια ματιά σε μια προσέγγιση της ελληνικής κρίσης στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής ή πολέμου- όπως θέλει το βλέπει κανείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: