Σεισάχθεια τώρα

από kapetanios

Διονύσιος Αλικαρνασεύς, Άπαντα, τόμος 13 βιβλίο 868 σελ23

Ο γιός του Ποπλιλίου , ενός από τους χιλίαρχους που παρέδωσαν το στρατό στους Σαυνίτες και πέρασαν κάτω από τον ζυγό, καθώς είχε μείνει σε μεγάλη φτώχια , αναγκάστηκε να πάρει δάνειο για να κηδέψει τον πατέρα του πιστεύοντας ότι θα το ξεπληρώσει συγκεντρώνοντας εισφορές από τους συγγενείς του.

Οι ελπίδες του όμως διαψεύστηκαν και αυτός συνελήφθη λόγω του χρέους του, όταν πέρασε η προθεσμία αποπληρωμής. Ήταν τότε πολύ νέος και ωραίος στην όψη. Αυτός λοιπόν δέχθηκε να κάνει όλες τις δουλειές που ο νόμος επιβάλει να κάνει ο δούλος στον κύριο του , όταν όμως ο δανειστής του του ζήτησε να του προσφέρει τις χάρες του σώματος του, οργίστηκε και αντέταξε πλήρη άρνηση.

Τότε βγήκε τρέχοντας στην αγορά , ανέβηκε σε ένα υπερυψωμένο σημείο , όπου θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολλούς μάρτυρες για την προσβολή που του έγινε, μίλησε για την ακόλαστη συμπεριφορά του δανειστή και έδειξε τις πληγές από την μαστίγωση. Καθώς ο λαός αγανάκτησε και θεώρησε την υπόθεση άξια να προκαλέσει την δημόσια οργή , οι Δήμαρχοι προχώρησαν σε καταγγελία εναντίον του ανθρώπου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Το γεγονός αυτό στάθηκε η αιτία ώστε όλοι οι Ρωμαίοι που είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών να ανακτήσουν την προηγούμενη ελευθερία τους βάση νόμου που ψηφίστηκε .

(για την αντιγραφή kapetanios)

4 Σχόλια to “Σεισάχθεια τώρα”

 1. ε ίσως τότε υπήρχε κάποιο ηθικό στάτους.. τώρα.. αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε.. και ερωτικές χάρες θα κάνετε κι όλα θα τα κάνετε.. :):)
  γιατί αλήθεια γίνατε στεριανοι; :):)

 2. θα κάνουμε τα πάντα όλα! 🙂
  (γιατί σαν βγήκαμε στο καρνάγιο όλα πάνε στραβά και δεν βλέπω να πέφτουμε νωρίς 😉 )

  καλησπέρα κούλπα
  ( εσείς ελπίζω να πέσατε-το ελπίζω γιατί όπως λένε και οι καπεταναίοι που ξέμειναν στην στεριά: το καλύτερο βαπόρι είναι του φίλου σου.. )

 3. χοντρικά υπάρχουν κάτι μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές.
  ως δούλοι, δεν είμαστε νέοι και όμορφοι, οπότε, αν περιμένουμε να μας γαμήσει το αφεντικό γιά να βρούμε το ύψωμα , να ανέβουμε απάνω, γιά να βάλουμε τις φωνές , που θα ξυπνήσουν το περί δικαίου αίσθημα του λαού, ώστε ούτος να εκμανεί , να εξεγερθεί και να διεκδικήσει..γάμησέ τα.
  Δούλοι θα μείνουμε καπετάνιοοοοοο
  δ

 4. Βέβαια, δεν ήταν τόσο απλό. Έγινε ολόκληρος ξεσηκωμός. Δούλοι και άλλοι πλαισίωσαν την πρώτη ομάδα διαμαρτυρομένων και σύντομα φοβήθηκε η Σύγκλητος ότι οι προλετάριοι (ρωμαϊκός όρος για τους φτωχούς ελεύθερους πολίτες) θα ξεσηκώνονταν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: