Ευρωπαϊκή Ένωση(ή άλλως η Ευρώπη των λαών) στο σωτήριο έτος 2011

από kapetanios

Από προηγούμενη προσπάθεια της δικής μας τράπεζας (πατήστε πάνω στην εικόνα) συλλογής τροφίμων

ΠΗΓΗ
Στις «Τράπεζες Τροφίμων» όλο και περισσότεροι Πορτογάλοι

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στους Πορτογάλους, τα οποία πλήττουν κυρίως τους κοινωνικά ασθενέστερους. Όμως η χώρα στο δυτικό άκρο της Ευρώπης έχει φθάσει ήδη στα όριά της.
Στην «Τράπεζα Τροφίμων» για την καταπολέμηση της πείνας στη Λισαβόνα επικρατεί το αδιαχώρητο.  Εθελοντές φορτώνουν μικρά φορτηγά με χαρτοκιβώτια. Δύο κιβώτια ρύζι και πατάτες για τον Ερυθρό Σταυρό, κονσέρβες τόνου και λαχανικά για την οργάνωση αρωγής Κάριτας. Είναι προφανές ότι αυτή η ’τράπεζα’ δεν συμβατική. Αντί να δανείζει χρήματα διανέμει τρόφιμα, λέει η Ιζαμπέλ Ζονέ, ιδρύτρια και διευθύντρια της «Τράπεζας Τροφίμων» και διευκρινίζει:

«Η ’Τράπεζα Τροφίμων’ μαζεύει τρόφιμα, που περισσεύουν από την βιομηχανία τροφίμων, τη γεωργική παραγωγή, από τα δίκτυα διανομής και τις αγορές, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα καταστρέφονταν. Τα τρόφιμα ωστόσο δεν διανέμονται απευθείας σε εκείνους που τα χρειάζονται, αλλά σε οργανώσεις αρωγής, οι οποίες αναλαμβάνουν να τα δώσουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη».

Ένα πιάτο φαί για 280.000 ανθρώπους

Κονσέρβες, των οποίων η ημερομηνία λήξεως πλησιάζει, τσιπς που πωλούνται πλέον σε διαφορετική συσκευασία, μαρούλια που έμειναν στα τελάρα στις αγορές. Όλα αυτά μεταφέρονται στην «Τράπεζα Τροφίμων». Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Πορτογαλία οι εθελοντές δεν προλαβαίνουν να φορτώνουν προϊόντα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεινούν, εξηγεί η Ιζαμπέλ Ζονέ: «Υπάρχουν σήμερα 18 «Τράπεζες Τροφίμων» στην Πορτογαλία, οι οποίες τροφοδοτούν 1.830 οργανώσεις. Εκείνες με τη σειρά τους φροντίζουν έτσι ώστε 280.000 άνθρωποι να έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό την ημέρα».

600.000 χωρίς κοινωνική ασφάλιση;

Τα στοιχεία για την φτώχεια στην Πορτογαλία είναι απογοητευτικά. Περίπου 1 εκ. συνταξιούχοι ζουν με λιγότερα από 300 το μήνα, ενώ ο μέσος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ. Ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά. Και επειδή η Πορτογαλία προσπαθεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της μειώνονται ακόμα περισσότερο οι ήδη πενιχρές προνοιακές παροχές. Ο κοινωνιολόγος Ζοζέ Μαρία Κάστρο Κάλντας  προειδοποιεί ότι «το κόστος της κρίσης κατανέμεται άνισα και πλήττει κυρίως τους ανέργους, που είναι πλέον το 10% του πληθυσμού. Και τώρα, με τη μείωση του επιδόματος ανεργίας περίπου 600.000 Πορτογάλοι θα μείνουν χωρίς σχεδόν κανένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας».

One Comment to “Ευρωπαϊκή Ένωση(ή άλλως η Ευρώπη των λαών) στο σωτήριο έτος 2011”

  1. Ο νεοφιλελευθερισμός στη φτωχή χώρα έφτασε πριν την οικονομική κρίση. Η κρίση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο, απλά επιδεινώνουν την κατάσταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: