Ακομη μια «επαρχία του Ράιχ» εντάσσεται στην ευρωζώνη

από kapetanios

Η ΕΕ μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε επαρχία της Γερμανίας. Διαβάστε και τα παρακάτω απίθανα!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=48850972
Δεκαεπτά θα είναι από μεθαύριο οι χώρες της ευρωζώνης. Μια μικρή χώρα της Βαλτικής, η Εσθονία, με πληθυσμό μόλις 1.300.000 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 400.000 είναι Ρώσοι, θα έχει ως νόμισμα το ευρώ.

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας… έλιωσε στην πείνα τους Εσθονούς για να τους βάλει στην ευρωζώνη. Εφάρμοσε μια εξοντωτική πολιτική λιτότητας, που καταβαράθρωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 14,1% (!) το 2009, το οποίο είχε ήδη ρίξει κατά 5% το 2008. Μείωσε συνολικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σχεδόν κατά 20%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μόνο πέρυσι η μείωση των μισθών υπερέβη το 15%. Η κυβέρνηση πέταξε στον δρόμο χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και επιδείνωσε σοβαρά την κατάσταση της δημόσιας παιδείας και της υγείας.
«Αυξήσαμε τον ΦΠΑ από το 18% στο 20%, αυξήσαμε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65 χρόνια και εισαγάγαμε μια ευρεία εργασιακή μεταρρύθμιση, για να κάνουμε πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας» δηλώνει με υπερηφάνεια ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Γιούχαν Παρτς στον απεσταλμένο της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς»,  ο οποίος έφριξε με όσα είδε εκεί. «Η εργασιακή μεταρρύθμιση είναι πρακτικά λευκή επιταγή για τους επιχειρηματίες, γιατί η απόλυση είναι δωρεάν, χωρίς αποζημίωση», γράφει ο Ισπανός δημοσιογράφος και συνεχίζει:

«Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 18% και στις ρωσόφωνες περιοχές της χώρας έφτασε στο 25%. Στην πράξη οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν καθόλου φόρο…Ο κατώτατος μισθός είναι 245 ευρώ τον μήνα»!

Με αυτή την εφιαλτική πολιτική η κυβέρνηση έριξε τους Εσθονούς στη δυστυχία, αλλά εμφάνισε απίστευτα δημοσιονομικά μεγέθη: το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι μόνο 1,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος -7,2% του ΑΕΠ! Οι 16 χώρες της Ευρωζώνης δηλαδή είχαν μέσο όρο δημόσιου χρέους 78,7% το 2009 και η Εσθονία 7,2% – ούτε το ένα δέκατο!
Το γεγονός ότι κατόρθωσε να υλοποιήσει μία τόσο αντιλαϊκή πολιτική χωρίς να ανατραπεί κάνει την εσθονική κυβέρνηση αλαζονική. Εχει την άποψη ότι δεν υπάρχει ούτε καν πρόβλημα με το ευρώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη!
«Ποια κρίση εννοείτε; Εμείς δεν γνωρίζουμε καμία κρίση. Υπάρχει μία κρίση σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όχι όμως και κρίση του ευρώ» δηλώνει υπεροπτικά ο Εσθονός υπουργός Οικονομίας Γίργκεν Λίγκι στον απεσταλμένο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» και συνεχίζει: «Μιλάει κανείς για κρίση του δολαρίου επειδή χρεοκόπησε η Καλιφόρνια;».

Ο Εσθονός δεν διστάζει μάλιστα να πει στον εμβρόντητο Γερμανό δημοσιογράφο: «Η κάθε χώρα πρέπει να πληρώνει η ίδια τα χρέη της. Αν και ακούγεται λίγο μεγαλόστομο, εμείς θα εμποδίζαμε ευχαρίστως τη Γερμανία από το να κάνει πολλούς συμβιβασμούς στο θέμα αυτό της αλληλεγγύης»!«Προσέξτε, εμείς είμαστε πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς!» δηλώνει στον απεσταλμένο της «Ντι Τσάιτ» άλλος Εσθονός υπουργός.

ΑΚΟΜΗ μια «επαρχία του Ράιχ» εντάσσεται στην ευρωζώνη. Καθόλου καλά δεν πρόκειται να τα πάνε οι χώρες της Μεσογείου με την Εσθονία, όπως καθόλου καλά δεν τα πηγαίνουν με τους άλλους δορυφόρους της Γερμανίας: Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, κ.λπ. Οι κακές προοπτικές συνεργασίας με τον νέο ενοχλητικό εταίρο της ευρωζώνης δεν οφείλονται μόνο στο βαρύτατα ένοχο ναζιστικό παρελθόν της Εσθονίας. Το κύριο εμπόδιο είναι η νοοτροπία που έχει εμποτίσει την πολιτική ηγεσία, αλλά και τον λαό αυτής της χώρας. Βαθύτατα ρατσιστικός και τυφλά αντιρωσικός εξαιτίας των πενήντα χρόνων στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ δεν ενοχλείται καθόλου από τα 400 χρόνια υποτέλειας και δουλείας στη Γερμανία.

15 Σχόλια to “Ακομη μια «επαρχία του Ράιχ» εντάσσεται στην ευρωζώνη”

 1. Captain our captain,

  Ευχόμαστε Καλή Χρονιά με Υγεία και Χαρά!

  Τα λέμε

  ΥΓ Αυτοί δεν είναι που έχουν φτιάξει μνημείο για τους ντόπιους συμπολεμιστές των SS;

 2. Καλώς τα παιδιά τα δικά μας 🙂
  Κι αν το μέλλον της κοινωνίας μας συνολικά δεν προμηνύεται θετικό, εύχομαι στον καθένα σας ξεχωριστά _όσο κι αν αυτό ακούγεται αντικοινωνικό _καλή χρονιά και καλή επιτυχία στους προσωπικούς σας στόχους.

  Όσο για τους Εσθονούς

 3. Καλημέρα σας

  Εσθονία 245 ευρώ, Ρουμανία 137 ευρώ, Βουλγαρία 112 ευρώ, Λετονία 228 ευρώ, Λιθουανία 232 ευρώ, Σλοβακία 267 ευρώ, , Ουγγαρία 285 ευρώ, Τσεχία 329 ευρώ, Πολωνία 334===> μήπως πρέπει να ανησυχούμε?

 4. Λεγεται κοστος /μοναδα παραγωγης και ουδολως εξαρταται απο τον «μισθο». Ενα παραδειγμα http://www.market-talk.net/images/uploads/3-15-10-Eurozone_labor_costs_800.jpg

 5. Ο Εσθονος υπουργος Οικονομιας τελει υπο πληρη συγχυση ή «ευφορια», τιμωρησε κανεις την «χρεοκοπημενη» Καλιφορνια;

 6. Πολίτη
  το γράφημα είναι γνήσιο ?

 7. Αν κρινω απο την ουγια , ναι http://www.stratfor.com/

 8. καλημέρα πολίτη
  και πως εξηγείς το γεγονός η ανταγωνιστικότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ , ακόμη και της Γερμανίας, να παρουσιάζει κάθετη πτώση (εως και 12% ) με την έλευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ? Η απότομη αύξηση αυτή, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν εξαρτάται καν από το κόστος παραγωγής αλλά από διαφορετικούς παράγοντες

 9. κι ένα πετυχημένο που διάβασα: Μη Κυβερνητική Οργάνωση «το ωραίο πασοκ» 😆

 10. Μερικές παρατηρήσεις για το ενδιαφέρον γράφημα που παραθέτει ο Πολίτης:
  Το γράφημα παρουσιάζει ρυθμούς μεταβολής του εργατικού κόστους ανά τυπική μονάδα παραγόμενου προϊόντος και όχι την εξέλιξη του μεγέθους σε απόλυτες αξίες.
  Με βάση αυτό προσπαθεί να ερμηνεύσει την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ευρωζώνης σε σχέση με το Μέσο όρο ( μαύρη γραμμή ) και τις ΗΠΑ.

  Θα δείτε ότι το τεράστιο ποσοστό χωρών της ΕΖ βρίσκεται κοντά ή πάνω από το μέσον όρο.
  Μάλιστα ο μέσος όρος δεν διαφέρει στατιστικά από τον αντίστοιχο δείκτη των ΗΠΑ. Θα μπορούσαν ΕΖ και ΗΠΑ να βρίσκονται στην ίδια γραμμική συνάρτηση τάσης – παλινδρόμησης.
  Βλέπουμε ότι λείπουν οι Πορτογαλία , Λουξεμβούργο , Κύπρος που ανήκουν στο ευρώ ( προφανώς ως μικρές οικονομίες ή λόγω πρόσφατης ένταξης )

  Ο σχετικά ομαλός μέρος όρος ( Μαύρη γραμμή ) διαμορφώνεται κατά βάση επειδή δύο μόνο χώρες η Αυστρία και η Γερμανία ( προπάντων ) κατόρθωσαν να υπολείπωνται σαφώς από τις λοιπές χώρες του ευρώ. Μάλιστα βλέπουμε ότι ειδικά η Γερμανία , επί μια τριετία τουλάχιστον αντί να αυξάνει , μειώνει το δείκτη. Αυτό οφείλεται είτε στο λεγόμενο «μισθολογικό dumping» είτε και στην εφαρμογή καλύτερων μεθόδων και τεχνολογιών ( χλωμό ).
  Επειδή προφανώς ο μέσος όρος είναι σταθμισμένος με βάση τα μεγέθη , γι αυτό ο δείκτης της ΕΖ βρίσκεται τόσο χαμηλά.

  Θα διαπιστώσουμε επίσης ότι σημεία καμπής – ασυνέχειας που οφείλωνται συνήθως σε έκτακτες καταστάσεις εμφανίζονται σχετικά νωρίς στη πολύπαθη Ιρλανδία ήδη από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Η χρονολογική σειρά της χώρας έχει μακροπρόθεσμη ανοδική τάση αλλά και τις πλέον απότομες κινήσεις επί μακρόν. Τέτοια φαινόμενα δεν υποκρύπτουν μεταβολές τεχνολογίας αλλά μεταβολές στα εργασιακά και τους μισθούς αλλά και το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ( ανάπτυξη ) Είναι προφανές ότι διαχρονικά η εργασία έκεί έχει περάσει από σαράντα κύματα.

  Θα διαπιστώσουμε ότι σε πολλές χώρες , με την είσοδο στη κρίση του 2008 – 2009 εμφανίζεται σημείο καμπής προς τα κάτω. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση μισθών και λοιπού εργατικού κόστους. Αν σκεφτούμε ότι την ίδια περίοδο σε όλες σχεδόν τις χώρες το ΑΕΠ μειώνεται , άρα η βάση ( παρονομαστής ) του δείκτη σε αποπληθωρισμένες αξίες πέφτει , τα συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους…

  Να σημειώσω ότι εδώ δεν έχουμε στοιχεία του 2010. Θα παρατηρούσαμε ίδιες καθοδικές καμπές και στην Ιταλία και την Γαλλία και την χώρα μας .

  Υπάρχει όμως και ένα αξιοπερίεργο. Δεν οφείλεται στο ερυθρό χρώμα που χρησιμοποιείται για τη χώρα μας αλλά στο γεγονός ότι το 1ο τρίμηνο του 2002 παρατηρείται η πλέον απότομη και ως εύρος και ως κλίση μεταβολή σε όλη την ΕΖ. Μια μεταβολή +9 ποσοστιαίων μονάδων που ψάχνω να εξηγήσω , αλλά απάντηση δε βρίσκω.

  Να πω τέλος ότι όταν μελετούμε τέτοια στοιχεία πρέπει να καταλαβαίνουμε τι εκφράζουν.
  Εκφράζουν την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος ( και τα δύο εκτιμημένα σε χρηματικές αξίες στη πραγματικότητα και ( φαντάζομαι ) σε σταθερές τιμές.
  Πρόκειται δηλαδή για σχετικό μέγεθος που δεν αποτυπώνει εισοδήματα , ευημερία κτλ αλλά μέρος του σχετικού κόστους παραγωγής. πχ. Μιά χώρα όπως η Σομαλία , αν ήταν στο ευρώ θα ξεκίναγε το το ίδιο σημείο ( 100 ) μαζί με τη Γερμανία και αν ο μισθός των 20 ευρώ γινόταν στο τέλος 30 , με το ίδιο παραγόμενο ΑΕΠ η Σομαλία θα βρισκόταν πιό ψηλά από εκεί που δείχνει το γράφημα.

  Είναι καταπληκτικό εργαλείο η Στατιστική , αρκεί να αντιλαμβανόμαστε το χειρισμό του ( Κοντοπυράτση σε ψάχνουν ! ) .

  Εξίσου ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε το ρυθμό εξέλιξης των κερδών ως ποσοστό του ΑΕΠ , το per product unit profit δηλαδή στην ίδια περίοδο. 😉

 11. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Ενδιαφέρον για τις πρόσφατες τάσεις το στοιχείο που δημοσιεύει το Σπήγκελ περί εντυπωσιακής μείωσης της απασχόλησης στη βιομηχανία (στη Γερμανία). Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το μέσο εργατικό κόστος στη βιομηχανία παρουσιάζει την εξέλιξη που διηγούνται οι προαναφερθείσες καμπύλες, ή οι τελευταίες προκύπτουν ακριβώς από τη σχετική αύξηση της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα στο σημαντικότερο μέρος του οποίου, παρά τα φαινόμενα, οι μισθοί έχουν χαμηλότερη συμμετοχή στο κόστος του παραγόμενου προϊόντος, απ’ό,τι στη βιομηχανία (πχ χρηματιστηριακά ή/και εμπόριο)

 12. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Ενδιαφέρον για τις πρόσφατες τάσεις το στοιχείο που δημοσιεύει το Σπήγκελ περί εντυπωσιακής μείωσης της απασχόλησης στη βιομηχανία (στη Γερμανία). Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το μέσο εργατικό κόστος στη βιομηχανία παρουσιάζει την εξέλιξη που διηγούνται οι προαναφερθείσες καμπύλες, ή οι τελευταίες προκύπτουν ακριβώς από τη σχετική αύξηση της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα στο σημαντικότερο μέρος του οποίου, παρά τα φαινόμενα, οι μισθοί έχουν χαμηλότερη συμμετοχή στο κόστος του παραγόμενου προϊόντος, απ’ό,τι στη βιομηχανία (πχ χρηματιστηριακά ή/και εμπόριο)

 13. Το διαγραμμα δειχνει το κοστος /μοναδα παραγωγης και βλεπουμε οτι στην Γερμανια παρα τους υψηλους μισθους η σχεση βρισκεται σε πολυ ικανοποιητικα επιπεδα. Ενας λογος θα μπορουσε να ειναι το μισθολογικο νταμπινγκ . Η αυξηση της απασχολησης στον τριτογενη τομεα ενω θα μπορουσε να ειναι ακομη ενας λογος ,η ελληνικη εμπειρια μας δειχνει το ακριβως αντιθετο. Αυτο ισως οφειλεται και στην μη ανταγωνιστικοτητα της οικονομιας μας που ειναι κατι διαφορετικο . Μπορει να ειναι οι μεταρρυθμισεις του Σρεντερ «στα πεδια της εργασιας και των κοινωνικων επιδοματων» που κοινωνικοποιησε μερος του εργατικου κοστους των επιχειρησεων . Το κοστος του χρηματος , ο μηχανολογικος εξοπλισμος, η υπεραξια, η ανταγωνιστικοτητα της οικονομιας τους θα μπορουσε να είναι μερικοι ακομη και ισως είναι αυτοι που επαιξαν καθοριστικο ρολο στην καμπη που εμφανιζεται στην αρχη της πιστωτικης κρισης στο συνολο της ΕΖ.

 14. Μια διευκρινιση ,ανεφερθην στην ανταγωνιστικοτητα μιας οικονομιας. Αυτη διαμορφωνεται απο παραμετρους οπως, της κυβερνητικης αποτελεσματικοτητας, της οικονομικης επιδοσης και επιχειρηματικης αποτελεσματικοτητας ,τις υποδομες κλπ. Αντιλαμβανεται κανεις τον ελαχιστο ρολο που παιζει ο μισθος και ολη η παραφιλολογια που εχει αναπτυχθει γυρω απ αυτον τον τελευταιο καιρο κρινεται εαν οχι υποπτη και αποπροσανατολιστικη τουλαχιστον υπερβολικη

 15. Δεν ξέρω γιατί, αλλά διαβάζοντας τις δηλώσεις του Εσθονού υπουργού, αυθόρμητα μού έρχονται στο μυαλό οι παροιμίες:

  Έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο.
  Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
  Όλα εδώ πληρώνονται
  Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό
  Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ΄ρθεις.
  Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του.

  Αλλά τι διαφορετικό να περιμένει κανείς από (αρχαιόθεν εξασκημένους) σφουγγοκωλάριους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: