Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

από kapetanios

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που εξέφρασα  την ανησυχία μου  ότι πέραν του ότι διαισθανόμουν  την  δημοκρατία έτσι όπως την γνωρίσαμε ή την φανταστήκαμε να αποτελεί παρελθόν ,ήταν και ότι  διαφαινόταν μια  αργή μεν ( 28-35δις σε ετήσια βάση)  αλλά σταθερή μετατροπή του συνόλου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε δανειακές συμβάσεις  με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η ανησυχία μου αυτή βασίζονταν τότε:

 • στην βεβαιότητα όλων των παραγόντων της αγοράς  για την αποτυχία του μνημονίου,  τουλάχιστον όσον αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του (πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που χαρακτηρίζουν την χρεοκοπία της Ελλάδος «αναπόφευκτη»)
 • και στα πολύ υψηλά σπρεντ

που όχι μόνο δικαιολογούσαν τα σενάρια της ύπαρξης 2ου μνημονίου αλλά συνηγορούσαν στην «ανάγκη» της ύπαρξης του εδώ και τώρα.

Ένας λόγος παραπάνω ήταν και ότι αντηχούσαν ακόμη στα αυτιά μου τα λόγια του Άκερμαν από τον Μάη ακόμη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ομολόγησε ότι ο μηχανισμός στήριξης είχε σκοπό να σταθεροποιήσει , δίνοντας τους χρόνο, κυρίως τις χώρες της  Ισπανίας και της Ιταλίας που κινδύνευαν άμεσα στην περίπτωση που άφηναν την χώρα μας να καταρρεύσει. Δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει τις σοβαρές αμφιβολίες του « εάν η Ελλάδα σε βάθος τριετίας  θα είναι πράγματι σε θέση να έχει τη δέουσα οικονομική αποδοτικότητα, ώστε να εξυπηρετήσει ένα χρέος 300 δις ευρώ» , ένα χρέος που υπολογίζεται τελικά να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400δις ευρώ.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα,  λίγες μόνο ημέρες πριν η  Fitch υποβαθμίσει ΚΑΙ αυτή τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «junk». Ένα  γεγονός που θα οδηγήσει το Ελληνικό δημόσιο σε μεγαλύτερη έκθεση απέναντι στις εγγυήσεις του στο τραπεζικό σύστημα, εγγυήσεις που απ την μια μεριά οδήγησαν το χρέος μας  σε δυσθεώρητα ύψη (η αναθεώρηση του  στο 127% του ΑΕΠ  περιλαμβάνει και την ενσωμάτωση των «κρυφών χρεών») και απο την άλλη  τείνουν να μας βάλουν σε τροχιά Ιρλανδίας! Και μόνο στην σκέψη ότι οι συνολικές εγγυήσεις μας θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες κοντά στα (28+25+20) 73δις ευρώ δεν αργεί κανείς να στοιχηματίσει, με πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ότι η χρεοκοπία μας θα προέλθει από την χρεοκοπία των τραπεζών. Εξάλλου ένα από τα σενάρια που έπαιξαν εξ αρχής  πέρσι τέτοιον καιρό για την χρεοκοπία μας ήταν και αυτό.

Σήμερα λοιπόν ,με τους «οίκους ανοχής» να απειλούν ευθέως την Γερμανία
–είτε υποβαθμίζοντας την Ιρλανδία την ίδια ώρα που παίρνεται η απόφαση για την ένταξη της στον μηχανισμό στήριξης
–είτε εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού των κρατών μελών της ευρωζώνης   ( η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) κατηγόρησε ευθέως την  «γερμανο-γαλλική συμμαχία ότι αυτή ευθύνεται για την άνοδος των spreads των εν λόγω κρατών» επειδή Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι στην περίπτωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κρατικού εξωτερικού χρέους από ένα κράτος στην ευρωζώνη, τότε θα ξεκινά το ‘κούρεμα’ των ομολόγων» )
ποιος  είναι αυτός που μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα  ότι θα μας αφήσουν να επιστρέψουμε το 2013 υγιείς και ακέραιοι «στις αγορές»?
Μήπως τελικά πρέπει να ακούσουμε τις  φωνές που προτείνουν την  εδώ και τώρα αναδιάρθρωση του χρέους μας με πρωτοβουλία της χώρας μας και όχι με πρωτοβουλία των δανειστών μας και της ΕΕ?
Μήπως τελικά πρέπει να επιλέξουμε την «χρεοκοπία» («αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους» ) απ την «πτώχευση»(σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά οικονομικά κλπ )  που μας υπόσχεται
–και ο μηχανισμός στήριξης όπως είδαμε παραπάνω
–αλλά και  ο ξαφνικός θάνατος μιας  δρομολογημένης από άλλους  «ελεγχόμενης πτώχευσης» στα πλαίσια  του νέου μηχανισμού σταθερότητας?

Εκτός και εάν πια πιστεύει κανείς ότι η χώρα μας θα μείνει αλώβητη από τον οικονομικό πόλεμο που θα ξεκινήσει ανάμεσα  στους  «χαμένους»  των κρατικών ομολόγων προ ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ) και τους νέους προνομιούχους πιστωτές /επενδυτές των πακέτων στήριξης και των «ασφαλών» ευρωομολόγων ..

Σχετικά άρθρα:

Χρεοκοπία και εντος εε

21 Σχόλια to “Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”

 1. http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/618169/ArticleFTgr.aspx
  George Soros: Σώστε τις τράπεζες πριν τα κράτη

  Οι αρχές κάνουν δύο τουλάχιστον λάθη. Ενα είναι ότι είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν χρεοστάσια ή «κουρέματα» στα κρατικά ομόλογα που εκκρεμούν σήμερα, γιατί φοβούνται ότι θα προκαλέσουν τραπεζική κρίση. Οι ομολογιούχοι χρεοκοπημένων τραπεζών προστατεύονται, εις βάρος των φορολογούμενων. Κι αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο. Η νέα ιρλανδική κυβέρνηση που θα εκλεγεί την Άνοιξη, είναι καθ’ οδόν να επαναλάβει τις τρέχουσες συμφωνίες. Οι αγορές το αναγνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό η ιρλανδική διάσωση δεν έφερε ανακούφιση.

  Δεύτερον, τα υψηλά επιτόκια που χρεώνουν τα πακέτα διάσωσης, καθιστούν αδύνατο για τις πιο αδύναμες χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ισχυρότερων. Οι αποκλίσεις θα συνεχίσουν να διευρύνονται και οι πιο αδύναμες χώρες θα συνεχίσουν να αποδυναμώνονται. Η αμοιβαία απέχθεια μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών θα αυξηθεί και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το ευρώ να καταστρέψει την πολιτική και κοινωνική συνοχή της Ε.Ε.

  Και τα δύο αυτά λάθη, μπορούν να διορθωθούν.

  Στο πρώτο, τα έκτακτα δάνεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, όσο και για να προσφέρουν πίστωση στα κράτη. Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά τα κεφάλαια από τα εθνικά δημόσια.

 2. Πολύ εύστοχο ποστ,
  τώρα… κατά πόσον ο Σόρος που λέει «πρώτα οι τράπεζες» (αντί να πει… «πρώτα ο θεός») δεν ευλογεί τα γένια του… ένας θεός ο ξέρει (Στέλιο).

  Χρόνια πολλά και πάλι καπετάνιε.

 3. καλημέρα Γεώργιε (δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πορσε έστειλε το σχόλιο σου στα σπαμ!)
  και καλή χρονιά.

  *
  Στέλιο
  ο Σόρος , όπως και το δντ ,σπρώχνει και αυτός την ΕΕ στην έκδοση €ομολόγου εξασφαλίζοντας έτσι τα κέρδη που γράψανε όλοι τους στις πλάτες των «εθνικών δημοσίων» όπως τα ονομάζει. Θέλει να «ξέχνα» όμως ότι η κρίση είναι κατ αρχήν χρηματοπιστωτική και προήλθε απ αυτούς που θεωρεί ως καλύτερους διαχειριστές, τις τράπεζες. Γιατί εάν αφαιρέσει κανείς από το σύστημα τα δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα που δόθηκαν από τα κράτη για να τις σώσουν ιν δε φερστ πλεης αλλά και την ευνοϊκή χρηματοδότηση τους ( πχ από την ΕΚΤ που έγινε η αιτία να παιχτεί ένα πολύ μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών οικονομιών με την τεράστια διαφορά των επιτοκίων )το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα θα ήταν κατά πολύ μικρότερο. Δεν λέω ότι δεν θα υπήρχε ( οι κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα είναι μέρος του παιχνιδιού) αλλά ότι θα ήταν μικρότερο.
  Καλημέρα

 4. Μια από τις πολλές αντιφάσεις του Σόρος είναι που απ την μια μεριά εγκαλεί στην τάξη τα εθνικά δημόσια γιατί δεν αφήνουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες να καταρρεύσουν(«πολιτικά απαράδεκτο») και από την άλλη τα καλεί να δώσουν » έκτακτα δάνεια για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος». Απώλεια ψυχραιμίας ;

 5. Στέλιο
  δεν νομίζω ότι πρόκειται για αντίφαση αλλά για δυο διαφορετικά μηνύματα και ίσως με διαφορετικούς αποδέκτες. Τα αδύναμα κράτη κατά τον Σόρος είναι η Ιρλανδία η Ελλάδα και η ίσως και η Πορτογαλία. Μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αυτών των κρατών παρά τα αντίθετα που υποστηρίζουμε ακόμη και εμείς κάποιες φορές ίσως δεν είναι «too big to fail» -τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο Σόρος

  Η πρόταση του για «έκτακτα δάνεια» δεν νομίζω ότι αφορά τα εθνικά δημόσια αλλά ουσιαστικά την ΕΚΤ ως υπερεθνικό και ανεξάρτητο οργανισμό. Δηλαδή η πρόταση του είναι μια απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών απο την ΕΚΤ οι οποίες και θα κρίνουν εάν, πως και πότε θα χρηματοδοτήσουν με την σειρά τους τα εθνικά δημόσια
  Σήμερα η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΕ (με το απίστευτα χαμηλό επιτόκιο) περνά μέσα και από την αγορά του χρέους των μελλών της ΕΕ (τα κρατικά ομόλογα αποτελούν προϋπόθεση ) και ο Σόρος εύχεται αυτός ο ενδιάμεσος κρίκος να εκλείψει.
  Οι τράπεζες πριν και πάνω απ όλα

 6. Όλο και πυκνώνουν οι φωνές ακόμη και από την ίδια την Γερμανία που ζητούν «κάτι διαφορετικό» για την περίπτωση της Ελλάδος. Οι μόνοι που δεν ζητούν τίποτε απολύτως είμαστε εμείς

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=48610949
  Πέτερ Μπόφινγκερ
  «Είναι αδύνατο να φανταστώ τη Γερμανία ως νησίδα ευδαιμονίας μέσα σε ένα κόσμο με οικονομικά προβλήματα και μόνη αχτίδα φωτός την Ασία και τη Βραζιλία», είπε.

  Όσο αφορά την Ελλάδα, δήλωσε: «Βρίσκω την στρατηγική της Ελλάδας πολύ φιλόδοξη για να το εκφράσω με θετικό τρόπο. Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος (…) Σε ένα – δύο χρόνια οι Έλληνες θα αναρωτηθούν εάν άξιζε τον κόπο η θυσία και -εφόσον χρέος και ανεργία ανεβαίνουν- εάν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση».

 7. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν δυο χρόνια για να καταλάβουν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους δεν γίνονται για την σωτηρία τους αλλά σηματοδοτούν το μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι «αγορές». Και οι δικές μας πολιτικές φωνές αγαπητέ Στέλιο όχι μόνο δεν ζητούν/διεκδικούν κάτι διαφορετικό «για την περίπτωση μας» αλλά τουναντίον γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως(τους).Κάπου, αλλά δεν θυμάμαι που, διάβασα ότι στο Μαξίμου στην προσπάθεια τους να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα και για το καλό μας σκέπτονται να πάψουν να αναφέρονται στο μνημόνιο σαν την αιτία όλων των δεινών μας. Στο εξής θα τα περιγράφουν σαν τον τέταρτο δρόμο για τον σοσιαλισμό ένα πράμα

 8. Χα χα
  Μέκανες και γέλασα καπετάνιε με τον επίλογο σου .Πικρά αλλά γέλασα!
  Όλα δείχνουν ότι αν δεν βρούμε τρόπο να πιέσουμε την κυβέρνηση ,έστω για αναδιάρθρωση του χρέους μας το συντομότερο και αλλαγή πορείας,βαδίζουμε στον δρόμο της Αργεντινής όπου μετά από την τριετή παρέμβαση του ΔΝΤ η εξαθλίωση ήταν τέτοια που οδήγησε την κυβέρνηση στα ελικόπτερα και τον κόσμο στην βία!
  Και το ζήτημα είναι πως θα αποφύγουμε κιεμείς αυτήν την πορεία και την αθλιότητα.
  Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αντιστρέψουμε την κατάσταση ,να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα πιέσει για κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους το συντομότερο δυνατό,πριν μας χώσουν το «επιμηκυμένο» αγγούρι που ετοιμάζουν ;
  Αυτό πρέπει να μας απασχολεί με το έμπα του νέου χρόνου γιατί ο χρόνος κυλά σε βάρος μας και το δέσιμο γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό.
  Από την άνοιξη πρότεινα να γίνει κάποια ομαδική πρωτοβουλία μπλόγκερς με κάποια θέματα όπως το δημοψήφισμα για το χρέος ή την στάση πληρωμών αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.Αν περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα πρωτοβουλίες το κενό είναι δυσθεώρητο δυστυχώς ακόμη και στην αριστερά που έχει μάθει να λειτουργεί και να φυτοζωεί εντός συστήματος!
  Τεσπα Κάπταιν και αγαπητοί φίλοι χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους!

 9. Ομαδικη πρωτοβουλια bloggers σαν να λεμε απο τις εκκωφαντικες σιωπες , στα petition και την ΦΙΣ. Θα παρω τα ρισκα μου περιμενοντας τα πολιτικα κομματα

 10. @nikos__alfa καλησπέρα σας
  Ποιο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο μπορεί σήμερα να βρει δίοδο επικοινωνίας με τον σοκαρισμένο μέσο πολίτη , σε σημείο μάλιστα να τον μεταπείσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι μονόδρομος ; Η απαξίωση της πολιτικής συμπαρέσυρε και το σύνολο των δημοσίων προσώπων που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συνέδεσαν το όνομα τους με την πορεία μας τα προηγούμενα χρόνια. Ρίξτε μια ματιά πως λοιδορούνται οι κινήσεις Θεοδωράκη, τα επίθετα που συνοδεύουν τον Γιανναρά, τον χλευασμό που υφίστανται οι οργανωμένοι πολίτες, οι συνδικαλιστές , οι κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς πρώτα χρεοκοπούν οι κοινωνίες και μετέπειτα τα κράτη ===> κι εμείς είμαστε λίγες ημέρες πριν την χρεοκοπία της χώρας. Μοναδική ελπίδα η συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς και η σθεναρή αντίδραση της στους δρόμους===> η πολιτική μειοψηφία καλείται ακόμη μια φορά να παίξει τον ιστορικό της ρόλο και να σταθεί απέναντι στα γεγονότα

 11. Ειναι η βια μαμμη της ιστοριας; Tης ανοησιας έγραψε ο Mανδραβελης, o Ζιζεκ που είναι και της μοδος τι εχει να πει επ αυτου;

 12. @πολιτης Κειν
  Δεν είχα την βία στο μυαλό μου αλλά και κάθε τοκετός έχει και τις οδύνες του..

 13. Συγνωμη ,δεν μου βρισκεται προχειρη αλλη ερμηνεια της «σθεναρης αντιδρασης στους δρομους»

 14. Πριν απαντήσω πολίτη Κέιν μήπως είναι εύκολο να μου πείς τι είναι αυτή η ΦΙΣ;

 15. ΦΙΣ ή αλλως Φιλελευθερη Συμμαχια, μια ομαδα πολιτων που ανδρωθηκε πανω στην εκρηξη της ηλεκτρονικης επικοινωνιας ,της κοινωνικης δικτυωσης και των 20χιλ+ μπλογκς του 07. Στοχος της , να καλυψει το πολιτικο κενο, ecc, ecc

 16. καλημέρα Νίκο
  Εγώ , σε αντίθεση με τους φίλους Στέλιο και πολίτη(καλημέρα παιδιά) ,θα συμφωνήσω με την ανάγκη ενός «ειδησεογραφικού μετώπου» που θα αναδείξει το πρόβλημα της αλλαγής στην σύσταση του χρέους , την ανάγκη μιας αναδιάρθρωσης του, το πρόβλημα του ενιαίου νομίσματος κλπ κόντρα στο ρεύμα της «ενημέρωσης» που υφίσταται ο πολίτης από τα ΜΜΕ. Και αυτός ο χώρος, εννοώ των σοσιλ μιντια, είναι ο μόνος που μπορεί να προβάλει μια τέτοια αρθρογραφία και θεματολογία.
  Και κατά την γνώμη μου αυτήν την στιγμή ,
  -με την συγκεκριμένη πολιτική σύσταση της
  – με την απουσία ικανών πολιτικών ανδρών σε κάθε χώρα ξεχωριστά ,
  -και με τον οικονομικό εμφύλιο που διεξάγεται στην ΕΕ
  κινδυνεύουμε περισσότερο από την ίδια την Ένωση παρά από το ΔΝΤ

 17. Αγαπητοί φίλοι καλημέρα
  πολίτη Κέιν(πολύ βαρύ όνομα αγαπητέ μου) έκανα κιεγώ μια μικρή έρευνα για την ΦΙΣ η οποία έχει μετεξελιχθεί πλέον σε πολιτικό κόμμα για να υπερασπισθεί τον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό καλύτερα!Ως εκ τούτου καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με εμένα.Αλλά ο Μανδραβέλης τον οποίο επικαλείσαι σίγουρα θα αισθάνεται πολύ άνετα με κάτι τέτοιους τύπους υπέρμαχους του άκρατου και γνήσιου κορπορατισμού.Οπότε σε τι ακριβώς διαφωνείς;
  Οι ηλεκτρονικές συλλογές υπογραφών έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά μέχρι σήμερα γιατί δεν εξασφαλίζουν την ανωνυμία του τοποθετούμενου και είναι, εντελώς αντίθετα με τις προδιαγραφές του μέσου ,του διαδικτύου δλδ, υπερβολικά γραφειοκρατικές.
  Η αμφίδρομη επικοινωνία που εύκολα εξασφαλίζει το νετ ανάμεσα στον μπλόγκερ και τον απλό αναγνώστη που μετατρέπεται σε σχολιαστή και καταθέτει και αυτός προτάσεις προσδίδει ένα ιδιαίτερο δυναμισμό στο μέσο που καλό θα είναι να βρούμε τρόπους να το αξιοποιήσουμε για να μπορέσει η κοινωνία να εκφρασθεί οργανωμένα ελεύθερα και μαζικά για διάφορα θέματα αιχμής αφού προηγηθεί οργανωμένη συζήτηση για καθένα από αυτά!
  Και ,έρχομαι σε σένα φίλε κάπταιν,αυτό το ειδησεογραφικό μέτωπο που λες νομίζω ότι ,για αυτούς που ψάχνουν κάπως την ενημέρωση τους,ήδη υφίσταται και υπάρχει μεγάλος αριθμός μπλόγκς που προσφέρουν αξιόπιστη και εναλλακτική ,σε σχέση με την άκρως κατευθυνόμενη των ΜΜΕ,ενημέρωση άρα εμένα με απασχολεί ,μπροστά στον κατήφορο που έχουμε πάρει πως αυτό το «μέτωπο» που είναι εύκολο να ανιχνευθεί και να προσδιοριστεί , θα μπορέσει να επιτύχει ένα βαθμό συνεργασίας τέτοιο που να μπορεί να παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις δημιουργώντας συγκεκριμένες ομάδες έκφρασης γνώμης και πίεσης στις πολιτικές εξελίξεις ,για όλα τα θέματα που αναφέρεις και για πολλά άλλα. Και για να γίνω πιο πρακτικός ας φανταστούμε 50 η 100 μπλόγκς που ιδρύουν μια κοινή ιστοσελίδα στην οποία αναρτάται ένα θέμα ,γίνεται συζήτηση επ αυτού, πχ αναδιάρθρωση η επιμήκυνση του δημοσίου χρέους διαφημίζεται από όλους τους συνεργαζόμενους ιστολόγους και ακολουθεί μια ψηφοφορία με κατοχύρωση μοναδικού ψήφου για κάθε υπολογιστή που είναι πιστεύω σχετικά εύκολο να πιστοποιηθεί.΄Ετσι ίσως έχουμε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών που πιέζουν προς μια κατεύθυνση και ο μεγάλος αυτός αριθμός θα υποχρεώσει και τα μέσα του συστήματος να αναφερθούν στην ψηφοφορία και να την ανατροφοδοτήσουν.Αυτές σε αδρές γραμμές είναι οι σκέψεις μου.Και το ερώτημα είναι :
  Μπορεί να γίνει και είναι χρήσιμο κάτι προς αυτή την κατεύθυνση;
  Τώρα φίλε Στέλιο είσαι ο ίδιος που σχολιάζει στο you pay και στην CYNICAL ; Λίγο απελπισμένος μου φάνηκες εδώ.Ο κόσμος μπορεί κάπου να είναι μπερδεμένος με όλα αυτά που τον βομβαρδίζουν καθημερινά αλλά συγχρόνως είναι βαθιά αηδιασμένος από την «Ενημέρωση» που του παρέχουν και επίσης βαθιά οργισμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα.Και ψάχνει τρόπους να αντιδράσει.Οι κινητοποιήσεις σίγουρα είναι χρήσιμες αλλά όταν έχει προηγηθεί η σαλαμοποίηση των κοινωνικών ομάδων και η πριμοδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού από τα μέσα του καθεστώτος τότε λίγα μπορούν να προσφέρουν και εκεί πρέπει να βρούμε τρόπο αντίδρασης πριν φτάσουμε να βασιζόμαστε στην εξαθλίωση που έρχεται ολοταχώς!Τώρα για την αριστερά όταν για παράδειγμα ο Τσίπρας μλούσε για φτιαχτή κρίση και ψελλίζει κάτι για δύναμη του δανειζόμενου και η Παπαρήγα κάτι για άρνηση του λαού να πληρώσει το χρέος κιαυτό μετά από πίεση ερωτημάτων πόσο μπορείς να βασιστείς σε αυτούς για κάτι καλύτερο΄;
  Έλεγα πριν λίγο καιρό μετά από πέντε προτάσεις που κατέθεσε ο Π.Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις δηλώσεις Μέρκελ για το βάρος που πρέπει να επωμισθούν οι ιδιώτες και την αντίδραση του Γιωργάκη, ότι στην επανάσταση του αυτονόητου η αριστερά οφείλει και πρέπει να αντιδράσει με την επανάσταση του συγκεκριμένου.Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει οι σημερινές ηγεσίες και οι παρακοιμώμενοι να πάνε σπίτια τους και η υπεράσπιση του κάθε μικρομάγαζου να υποχωρήσει μπροστά στο γενικότερο συμφέρον των εργαζομένων ,όπως επίσης να στρωθούμε στην δουλειά όλοι για θέσεις που θα απαντούν στα προβλήματα του κόσμου τεκμηριωμένα και όχι με γενικολογίες και ξόρκια για τον επάρατο καπιταλισμό.
  Αυτά και συγχωρήστε μου την πολυλογία και ίσως την κάπως βιαστική οικειότητα!

 18. Νίκο
  η γνώμη μου είναι ότι τέτοιες κοινές προσπάθειες έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας – έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι εμπειρίες του παρελθόντος . Παρ όλα αυτά δεν στέκομαι ντε και καλά αρνητικά απέναντι τους 😉
  Όσο για το «ειδησεογραφικό μέτωπο» σαφώς και υπάρχει αλλά το «λαϊκό τους έρεισμα» παραμένει μικρό-στο βαθμό τουλάχιστον που να μπορεί να δημιουργήσει συγκεκριμένες τάσεις στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

  Δυστυχώς η επισκεψιμότητα τους δεν μπορεί να φτάσει την επισκεψιμότητα σελίδων όπως τα τρομακτικά , τρωκτικά, πρες και άλλους λοιπούς συγγενείς που δημιουργούν κλίμα και παράγουν πολιτισμό(μη χε) γι αυτό τον λόγο κρίνω ως αναγκαία κάθε φωνή που έρχεται να προστεθεί σε αυτό το μέτωπο. Πάντως όπως σου είπα στην περίπτωση που προκύψει μια κουβέντα γύρω απ την ιδέα σου αυτή να με υπολογίζεις

 19. Κάπταιν αγαπητέ είσαι ο πρώτος μπλόγκερ που αντιδρά θετικά σαυτή μου την πρόταση!
  Θα γράψουμε ιστορία λέμε!
  Παλιότερα ίσως επειδή πολλοί περίμεναν πολλά από τις κινητοποιήσεις του κόσμου ή από τις περιφερειακές εκλογές δεν υπήρξε ενδιαφέρον όταν την πρωτοδιατύπωσα στο you pay your crisis.Βέβαια αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν ,όχι τόσο οργανωτικές πιστεύω όσο επειδή διακινδυνεύεται αυτή η ονομαστή αυτονομία του κάθε ιστολόγου πράγμα που είναι απόλυτα σεβαστό αλλά από την άλλη όταν τα μέσα του καθεστώτος λειτουργούν τόσο ξεδιάντροπα παραπλανητικά όλοι πρέπει να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητες μας, πιστεύω!
  Θα δείξει.

 20. Καπετάνιε, πάντα εύστοχος στις αναλύσεις σου. Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα η χρεοκωπία θα προέλθει από την χρεοκωπία των τραπεζών. Μόνο που δεν θα είναι εξαιτίας μόνο των κρατικών ομολόγων, αλλά και των δανείων στον ιδιωτικό τομέα. Αν θυμάσαι, πριν λίγο καιρό έκανα έρευνα για το τι συμβαίνει με τα στεγαστικά δάνεια και πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους. Ο αριθμός των 500 χιλ. σου είχε φανεί πολύ μεγάλος… σύμφωνα με τα στοιχεία που βρήκα από ΕΣΥΕ και ΤτΕ, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Όταν σκάσει και αυτή η φούσκα, (εξέλιξη που νομίζω θα επιταχυνθεί λόγω της ύφεσης) δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα πλέον.

  Καλή χρονιά, με υγεία, χαρά, δημιουργικότητα και πολύ δύναμη

 21. καλή χρονιά φίλτατε Νίκο, να μαστε καλά να τα λέμε

  *
  καλησπέρα KnowDame και καλή σου χρονιά.
  Όπως και να έχει ο συνδυασμός του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους είναι ένα θανατηφόρο κοκτέηλ για τα εγχώρια μικρομάγαζα-τράπεζες.
  υγ
  πάντως είχα την εντύπωση ότι το άρθρο μιλούσε για 500χιλ οφειλέτες στεγαστικών δανείων που κινδύνευαν από τις κατασχέσεις και όχι για τον συνολικό αριθμό τέτοιων δανείων! Ρίξε και μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο , τα όργανα έστω και δειλά δειλά-ως προς τον αριθμό των διαταγών πληρωμής που έχουν να κάνουν με τα στεγαστικά – ήδη έχουν αρχίσει
  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=237279

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: