Μαζι τα φάγαμε

από kapetanios

Εντάξει, αλλά δείξτε μας τουλάχιστον τον λογαριασμό!

Αυτό ακριβώς ζήτησε και η κ Στεφανία Λυγερού από  τον Πρόεδρο της Βουλής με αίτηση που κατέθεσε πριν από ένα μήνα περίπου κοινοποιώντας την και στο Υ Οικονομικών
με  « Θέμα: Κορυφαίοι οικονομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, υποστηρίζουν ότι ένα μέρος του χρέους μας είναι επαχθές (καταστροφικά δάνεια με τοκογλυφικά επιτόκια που δεν εμπίπτουν στο ελληνικό δίκαιο) και ότι έχουμε δικαίωμα ως χώρα να μην το αναγνωρίσουμε (παραγραφή του χρέους).Επειδή η αναδιάρθρωση του χρέους μας πρέπει να γίνει άμεσα, για να σταματήσει να ανταλλάσσει η Ελλάδα εκκρεμή χρέη, που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους, με νέα δάνεια που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθούν»
Ζητά λοιπόν : «Να ανοιχτούν τα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να δει η κοινωνία τι πραγματικά συμβαίνει με το χρέος. Ποιο μέρος είναι απεχθές, ποιο παράνομο, ποιο παράτυπο. Να δούμε επίσης ποιοι έχουν τις ευθύνες για/και να τους επιρριφθούν»
___________________________________________________________
Ακούστε και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή του  Άρη  Χατζηστεφάνου με σχετικό θέμα γιατί η κρίση ίσως μας ανοίξει τα μάτια για την κατάσταση που επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο
___________________________________________________________

Τον  δημόσιο λογιστικό έλεγχο του Χρέους και τον εντοπισμό του «επαχθούς χρέους» θέτει ως θέμα και ο Γιάννης Τόλιος ( διδάκτορας οικονομικών επιστημών) σε κείμενο/εισήγηση στο «Αριστερό Βήμα Διαλόγου» από το οποίο αντιγράφω  τα παρακάτω: 

Ζητήματα ορολογίας του Χρέους: Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τονόρο «επαχθές χρέος» (odious dept) ήταν ο ρώσος διεθνολόγος Alexander N. Sack στο Παρίσι το 1927. Προσδιόρισε εκείνο το χρέος που είναι σε βάρος του λαού, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ποτέ (χωρίς συναίνεση) και εν πλήρη γνώση των πιστωτών.!! Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί όροι για να αποδώσουν το χαρακτήρα του. «Επαχθές» χρέος = «δυσβάστακτο» χρέος, «ειδεχθές» = «αποτρόπαιο», «απεχθές» = «επονείδιστο» ή «βλαβερό» χρέος, κά.

Ποιο είναι το συνολικό ύψος του δημοσίου χρέους και ποιο είναι «επαχθές» χρέος; Με βάση τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού του 2011, το χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης» από 298,5 δις € το 2009 ( ή 127% του ΑΕΠ), ανέβηκε σε 343 δις € το 2010 (ή 148% ΑΕΠ) και προβλέπεται να σκαρφαλώσει στα 362 δις € το 2011 (ή 158,6% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς γύρω στο 80-85% του δημόσιου χρέους ανήκει στην κατηγορία του «επαχθούς» χρέους.

Σε ποιους χρωστάμε: Το 2009 συνολικό δημόσιο χρέος (σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου) ανέρχονταν στο ποσό των 295 δις €. Οι έλληνες κάτοικοι είχαν 77 δις (τράπεζες 42 δις, ασφαλιστικά ταμεία 29 δις και 6 δις άλλοι), ενώ οι Μη έλληνες κάτοικοι 218 δις € (τράπεζες 83 δις, ασφαλιστικές εταιρίες 49 δις, ασφαλιστικά ταμεία 47 δις, δημόσιες αρχές 33 δις, άλλοι 6 δις), ενώ υπήρχαν και άλλα 20 δις ήταν μη καταταγμένα δάνεια. Οι Μη έλληνες κάτοικοι στις χώρες της ευρωζώνης είχαν συνολικά 164 δις (τράπεζες 72 δις, ασφαλιστικές εταιρίες 44 δις, ασφαλιστικά ταμεία 33 δις, δημόσιες αρχές 9 δις και άλλοι 6 δις).

Υπάρχει ερώτημα ποια από αυτά τα κρατικά ομόλογα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «επαχθές χρέος». Χωρίς αμφιβολία το δάνειο της Goldman Sachs 3 δις € που έδωσε ως μίζα ο Σημίτης για εξωραϊσμό του δημόσιου χρέους ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Το δάνειο της «τρόϊκας», υψηλό επιτόκιο, αντισυνταγματική έγκριση, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση (άλλα έλεγε πριν εκλογές και άλλα κάνει). Ο δανεισμός με υψηλά κερδοσκοπικά επιτόκια (spreads) που ξεπερνούν το ύψος των γερμανικών ομολόγων. Δηλαδή όλα τα κρατικά ομόλογα με επιτόκια πάνω από το 3% είναι τοκογλυφικός δανεισμός, για να μην πούμε πάνω από 1% που δανείζει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δάνεια εξοπλιστικών προγραμμάτων (πχ. για την επισκευή του υποβρυχίου «Παπανικολής», που γέρνει. Δάνεια ΝΠΔΔ και δάνεια ΔΕΚΟ (πχ. η αγορά ηλεκτρονικού υλικού του ΟΤΕ από τη Siemens, το σύστημα C4I, κά). Δανειακές συμβάσεις για δημόσια έργα, κυρίως από το ΠΔΕ (πχ. στην Ελλάδα 1 χιλιόμετρο εθνικής οδού Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης/ΠΑΘΕ κοστίζει 6 φορές περισσότερο από ένα αντίστοιχο χιλιόμετρο στην Πορτογαλία και Ισπανία.!! Ληξιπρόθεσμα δάνεια κρατικών τραπεζών σε επιχειρήσεις (επισφαλείς απαιτήσεις), καθώς και δάνεια ιδιωτικών τραπεζών προς σε επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

15 Σχόλια to “Μαζι τα φάγαμε”

 1. Δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους πρότεινε και η Σακοράφα στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
  Καλησπέρα και χρόνια πολλά

 2. Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα απομαγνητοφωνημένη:
  http://www.sakorafa.gr/pages/page.php?pge=320&lng=320

 3. @Καπετάνιε μου καλέ, πριν επικαλεστείς την «αγωνιστική» συνδρομή αυτής της κυρα-Στεφανίας, δεν έκανες έναν τόσο δα κό, κι εσύ μην «εκτεθείς» και μας να προστατέψεις, να διαπιστώσεις περί τίνος ακριβώς…προσώπου
  (άλλο ήθελα να πω, αλλά βλέπεις η απουσία νικνέϊμ…εγκυμονεί κνδύνους. Ιδίως αν μπλέξεις με «κατά συνήθειαν & κατ επάγγελμα» καταγγέλοντες, που 11 φορές στις 10 αποδεικνύονται και δικομανείς)
  πρόκειται;
  Να ενημερωθείς τουλάχιστο για την ξεκαρδιστική περιπέτειά της, όταν κατά την προσφιλή της συνήθεια
  (του τύπου «ποιόν και τί καταγγέλλουμε σήμερα», κατά το «Τί φαϊ να βάλω Τριτιάτικα»)
  «περιέλαβε» το Καζίνο της Πάρνηθας, και όταν της εξήγησαν δημόσια, πως καθόλου δεν είναι τα πράγματα όπως τα λέει, απάντησε
  (άκουσον! άκουσον!) ότι
  σκοπίμως -λέει- ήταν πλημμελής η καταγγελία της, για να δείξει ότι δεν χρειάζεται ο πολίτης να πληρώνει δικηγόρους
  (που προφανώς θα του λένε καναδυό στοιχειώδη για να προστατευτεί από την άγνοιά του)
  όταν θέλει να κάνει μια καταγγελία!!

  Καλές γιορτές πάλι @κάπτεν μου, και ό,τι γουστάρετε, κι εσύ και το «αερικό σου…

 4. καλησπέρα Ευάγγελε και καλές γιορτές
  ε, και εσύ βρε αδελφέ μην δίνεις σημασία στην κ Λυγερού , δώσε σε όλους τους υπόλοιπους που ζητούν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
  Εκτός κι άν πια είσαι τόσο σίγουρος ότι το χρέος είναι καλά γινόμενο οπότε …
  Στο κάτω κάτω το «που πήγαν τα λεφτά» είναι ένα ερώτημα που πρώτος έθεσε ο γιωργάπης όταν «ξαφνικά» ανακάλυψε ότι λεφτά δεν υπάρχουν- ας στηρίξει λοιπόν το αίτημα για δημόσιο λογιστικό έλεγχο του χρέους , καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

  *
  ένα «χρόνια πολλά και καλά» στον φίλο δείμο του πολίτη , τον Στέλιο και τον Νίκο

 5. Με τα παραδειγματα της Ουγγαριας, της Αργεντινης, του Εκουαδορ, η Σακοραφα αποκαλυπτει τις ιδεολογικες της καταβολες. Σημερα στο κινημα επικρατει το πνευμα Σαχινιδη και του University of Manchester

 6. καλημέρα καθ έξιν ψευδώνυμε και χρόνια σου πολλά 🙂 🙂
  Μπα, στο Μάντσεστερ σπούδασε ο Σαχινίδης ?

 7. α! γιαυτό δεν ευτύχησε το αδερφάκι μου να κολλήσει στην παρέα της αγγλίας, αυτός μαστεράρισε στο Μπέρμινγκχαμ και δεν είχε χρόνο γιά φοιτητικούς συλλόγους καθότι όφειλε να τελειώσει το γρηγορότερον ενώ ο παιδικός του φίλος ο Βαγγελάκης βουλεύτηκε δις, και έλυσε το πρόβλημα της ζωής του.
  δ

 8. μανδαμ D (πώς πέρασες στην Πρέβεζα? )
  πε μωρέ και εμένα , ποιος Βαγγελάκης , αδερφούλης κλπ ?

 9. Κάπταιν, χρόνια πολλά και καλά! 🙂
  Eπίσης, χρόνια πολλά και καλά και σε όλους τους συνταξιδιώτες του καραβιού.

  Μακάρι ο νέος χρόνος να είναι λιγότερο οδυνηρός από οσο αναμένεται να είναι.

 10. αντεύχομαι Γιάννη να σαι πάντα καλά

 11. ακόμα περνάω καμάρι μου..
  ε, εμείς οι πρεβεζάνοι τα μικρότερα όσο και να μεγαλώσουν με τα υποκοριστικά τους τα φωνάζουμε.Να σε πω το λοιπόν..
  Ο Βαγγέλης ο Παπαχρήστος ντε.. που ήτανε δημοτικό και γυμνάσιο πακέτο με το αδερφάκι μου το μικρό.
  άντε , σε τα είπα όσα χρειάζεται να ξέρεις ..χα χα χα .
  φιλιά πολλά στην οικογένεια.
  δ

 12. Καλημέρα και καλή χρονιά

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=237352
  Το χρέος στο μικροσκόπιο

  Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, που τώρα ξεκινά, συμμετέχουν προσωπικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που κάθε μέρα πληθαίνουν, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι η ΑΔΕΔΥ, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Ερίκ Τουσέν κ.ά.

  «Η διαφάνεια δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα» επισημαίνει ο Κ. Λαπαβίτσας, καθώς γνωρίζει ότι το δημόσιο χρέος είναι πολυσύνθετο και πολύπλευρο. Είναι διμερές, πολυμερές, επίσημο, ομολογιακό, εμπορικό, διεθνές, εγχώριο κ.λπ. Εχει συναφθεί με πολλές και διαφορετικές συμβάσεις, σε διαφορετικούς χρόνους. «Η αποκάλυψη των παρατυπιών, των δωροδοκιών, των παρανομιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί ειδικές γνώσεις».

  Οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας πιστεύουν ότι η ελληνική ΕΛΕ πρέπει να λάβει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενώ είναι ήδη σε επαφή με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όπου υπάρχουν αντίστοιχες διεργασίες.

  Σχετικά με την οργανωτική στήριξη, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με θετικές απαντήσεις από παγκόσμια γνωστές οργανώσεις, όπως η Eurodad, η Bretton Woods Project και η Jubilee Debt Campaign. Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμες να διαθέσουν τεχνογνωσία κι επαφές, καθώς συνδέονται με οικονομολόγους διεθνούς κύρους, όπως τον Πολ Κρούγκμαν και άλλους.

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: