Βάλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

από kapetanios

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=234549
Εφιαλτικά σενάρια για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επεξεργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συντηρώντας έτσι τη λύση της αναδιάρθωσης του χρέους. Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με αφορμή την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου, προβλέπει ότι το χρέος της χώρας μπορεί να φτάσει ακόμη και το 192% του ΑΕΠ το 2014.

Με τον τρόπο, όμως, αυτό όμως ο μεγάλος σύμμαχος της χώρας στην ουσία ρίχνει νερό στο μύλο των κερδοσκόπων εκείνων που ποντάρουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία και τροφοδοτεί το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εις βάρος της χώρας. Βέβαια η κατάσταση είναι οριακή, ακόμη και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει το βασικό σενάριο εργασίας που έχουν εκπονήσει οι δανειστές μας (Ε.Ε. και ΔΝΤ) καθώς το 2013 η χώρα θα εξέλθει του Μνημονίου με δημόσιο χρέος, το οποίο θ’ αντιστοιχεί στο 158% του ΑΕΠ, ενώ η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει από το 2014. Τουλάχιστον στην Ουάσιγκτον οι επιτελείς του ΔΝΤ έχουν αντιληφθεί ότι υπό τις συνθήκες αυτές η χώρα δεν θα μπορεί ν’ αντεπεξέλθει. Για το λόγο αυτό τόσο ο γενικός διευθυντής Ντ. Στρος Καν, αλλά και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Πολ Τόμσεν, έχουν ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις προκειμένου να πετύχουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των περίπου 30 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ως γνωστόν τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια από την Ε.Ε., για τα οποία όμως θα κληθούν να αποφασίσουν τα εθνικά κοινοβούλια.

Ακόμη και στο πιο ευνοϊκό σενάριο, αν δηλαδή η οικονομία ανταποκριθεί στη θεραπεία-σοκ και αρχίσει η ανάκαμψη από το 2012 με ρυθμούς υψηλότερους κατά 1% το χρόνο απ’ αυτούς που προβλέπει το Μνημόνιο, η σταθεροποίηση του χρέους θα ξεκινήσει από το 2014. Το σενάριο αυτό, το οποίο όμως δεν φαίνεται και τόσο ρεαλιστικό με δεδομένη τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, προϋποθέτει ότι το 2011 το ΑΕΠ δεν θα συρρικνωθεί κατά 3% αλλά κατά 2%, και το 2012 η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμό 2,1% (αντί του 1,1% που προβλέπεται στο βασικό σενάριο).

Με αυτές τις παραδοχές το 2013 το Δημόσιο Χρέος θα έχει φθάσει το 147%.

Στο διαμετρικά αντίθετο σενάριο, εκείνο δηλαδή που προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειώνεται περαιτέρω κατά 1% ετησίως, την ίδια χρόνια το χρέος θα έχει φθάσει το 169%. Αν μάλιστα η χώρα εισέλθει σε φάση αποπληθωρισμού, σενάριο το οποίο όμως δεν επαληθεύεται καθώς ο πληθωρισμός παρά την ύφεση συνεχίζει να καλπάζει, τότε το χρέος το 2013 θα φθάσει το 175% του ΑΕΠ.

Ακραία τρομολαγνεία

Το πλέον όμως ακραία τρομολαγνικό σενάριο είναι αυτό που συνδέεται με την ανάληψη κρυφών χρεών ΔΕΚΟ από το Δημόσιο, οι οποίες στην πρόσφατη αναταξινόμηση από την Eurostat δεν περιελήφθησαν στη Γενική Κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό ενσωματώνει κατάπτωση εγγυήσεων περίπου 8 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε διάφορους φορείς, αλλά και τα 55 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Το σενάριο αυτό εκτοξεύει το χρέος στο 194% του ΑΕΠ το 2013.

5 Σχόλια to “Βάλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα”

 1. Να που υπαρχει ολοκληρωμενο και μοναδικο σχεδιο για την σωτηρια της χωρας

 2. ολοκληρωμένο σχέδιο για την σωτηρία των κερδοσκόπων υπάρχει και το δντ πιέζει με τον τρόπο του για το ευρωομόλογο που
  α. θα σιγουρέψει τις αποδώσεις των κρατικών ομολόγων που ήδη έχουν στην κατοχή τους
  και β. θα δημιουργήσει μια νέα αγορά στα ευρωομόλογα που θα είναι σχετικά μικρού ρίσκου με σίγουρες αποδώσεις.

 3. Και όχι μόνο αυτά, αλλά στην ουσία μας λένε ότι τόσοι κόποι είναι άδικοι, γιατί παρά τα σκληρά μέτρα δεν πρόκειται να διορθώσουμε σχεδόν τίποτα.

 4. λέει και κάτι άλλο πιο σημαντικό δείμε
  . ότι ο αποπληθωρισμός που μας πρότεινε το ταμείο ως την μόνη λύση στην έλλειψη της ανταγωνιστικότητας μας πριν από κάποιους μήνες αποτελεί την ταφόπλακα της οικονομίας μας.

  . ότι τα 55 δις των συνολικών εγγυήσεων που έχει δώσει το κράτος μας_ με τις ευλογίες να μην πω τις πιέσεις του ταμείου_ στις τράπεζες αποτελούν δυναμίτιδα έτοιμη να εκραγεί στις βάσεις του κράτους μας

  . και βεβαίως μας λέει ότι εμείς δεν θα διστάσουμε να σας τινάξουμε στον αέρα εάν εσείς δεν συνεχίσετε να παίζεται τον ρόλο που σας δώσαμε από την αρχή, δλδ ένα μέσο πίεσης προς την ΕΕ και την Γερμανία να δεχτεί το €ομόλογο εξασφαλίζοντας
  – για τον εαυτό τους τεράστια κέρδη ( μια ματιά στα χρέη των χωρών του ΕυρωΝότου αρκεί για να προκαλέσει τον σχετικό ίλιγγο )
  -και για την Γερμανία την ηγεμονία της Ευρώπης

 5. http://www.topontiki.gr/Articles/view/12351
  Όταν ο Γιώργος «συγκλίνει» με τον… Σόρος!

  ● Τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης όχι μόνο θα δανείζουν τα αδύναμα και χρεοκοπημένα, αλλά και θα φροντίζουν για τη διασφάλιση της διατήρησης και… επαύξησης του χρέους αυτού – το ίδιο το ελληνικό Μνημόνιο περιλαμβάνει μια ανάλογη… προφητεία για δραματική αύξηση του χρέους στο τέλος της δημοσιονομικής «προσαρμογής» και, μάλιστα, τα μέχρι τώρα στοιχεία την υπερβαίνουν κατά πολύ!

  ● Τα ίδια αυτά ευρωπαϊκά κράτη θα δανείζονται προκειμένου να διασφαλίζουν τα τεράστια κονδύλια του «μηχανισμού στήριξης». Επομένως το τραπεζικό σύστημα αφενός θα έχει την καλύτερη δυνατή… πελατεία και αφετέρου θα είναι ο κύριος αποδέκτης της βοήθειας προς τις χειμαζόμενες οικονομίες.

  ● Κυρίως όμως με τον τρόπο αυτόν – καθώς οι «αγορές» θα πιέζουν όλο και περισσότερο για μεγαλύτερη «στήριξη» προς τους παρίες της Ευρωζώνης – οι σήμερα ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες. Έτσι από τη μια το ευρώ θα αποδυναμώνεται και από την άλλη οι «αγορές», δηλαδή ο Σόρος και οι… «ομότεχνοί» του, θα κερδοσκοπούν όλο και πιο ασύστολα όχι μόνο με τα ομόλογα, αλλά κυρίως με τα νομισματικά παιχνιδάκια, τα οποία είναι το ψωμοτύρι τους.

  Η… σύμπτωση με το ευρωομόλογο

  Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η έως τώρα ταύτιση απόψεων του Γ. Παπανδρέου και του Σόρος είναι απλώς μια σύμπτωση. Η πλάκα όμως είναι ότι η ταύτιση αυτή πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού οι δυο τους συναντιούνται στο… ευρωομόλογο!

  ● Ο πρωθυπουργός της χώρας μας δεν τάχθηκε τώρα υπέρ του ευρωομολόγου, αλλά ήδη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2010 – σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, συμφωνώντας μάλιστα με τον έτερο σοσιαλισταρά ηγέτη υπό χρεοκοπία χώρας, τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο. Άρα η άποψή του αυτή δεν είναι συγκυριακή. Ίσχυε αρκετά πριν προσφύγουμε στον «μηχανισμό».

  ● Ο Σόρος, στο άρθρο του που αναφέραμε πιο πάνω, σημειώνει: «Το επιτόκιο των πακέτων διάσωσης θα πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο στο οποίο μπορεί να δανειστεί και η ίδια η Ε.Ε. Αυτό θα έχει το πλεονέκτημα να αναπτυχθεί μια ενεργή αγορά ευρωομολόγων»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: