Ευρωζώνη: Tα στοιχεία υπαγορεύουν αναδιάρθρωση

από kapetanios

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-t—-2010120731339/

«Οι αγορές δυσκολεύονται να καταλάβουν την Ευρώπη», είτε η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Όχι, την καταλαβαίνουν πολύ καλά. Οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα, της οποίας το χρέος της προβλέπεται να φτάσει ως το 2013 το 160% του ΑΕΠ, είναι καταδικασμένη να βουλιάξει μέσα σε μια μαύρη τρύπα, εκτός κι αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.  Οι ελληνικές τράπεζες, που τα κέρδη τους βυθίζονται εν μέρει εξαιτίας της φορολογίας, έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η Ιρλανδία αποτελεί το θύμα μιας απόφασης της κυβέρνησής της να βάλει τους φορολογουμένους να πληρώσουν το κόστος της τρέλας των τραπεζών που δάνειζαν πακτωλούς χρημάτων σε εξίσου τρελούς κτηματομεσίτες. Η Ισπανία είναι πιασμένη σε παγίδα: όσο κόβει δημόσιες δαπάνες, τόσο περισσότερο η οικονομία της βυθίζεται σε ύφεση,  η ανεργία που είναι άνω του 20.7% ανεβαίνει περαιτέρω και τόσο πιο πιθανό γίνεται το έλλειμμά της να παραμείνει στα ύψη του 10% του ΑΕΠ. Οι Πορτογάλοι είναι ο φτωχότερος λαός της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οικονομία τους δεν εμφανίζει ανάπτυξη εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι δυνατό να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Οι ιταλικές ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις – το 80% των Ιταλών εργαζομένων απασχολούνται σε εταιρείες με λιγότερους των 250 υπαλλήλων – δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό ούτε μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους υπερατλαντικούς αντιπάλους τους, εκτός κι αν η Ιταλία προχωρήσει σε νομισματική υποτίμηση, πράγμα αδύνατο εξαιτίας της συμμετοχής της στο ευρώ. Και όσα λένε οι σημερινές κυβερνήσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν σημαίνουν τίποτα, γιατί στις επόμενες εκλογές δεν θα ξαναεκλεγεί καμιά τους.

*
Πέντε τολμηρά σενάρια για λύση στην κρίση της Ευρωζώνης

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-12-06-23-41-10-2010120631293/

  • Ένα όντως μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • Η μεγέθυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  • Η έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου
  • Να αγοράσει ευρώ η Κίνα
  • Η πλήρης δημοσιονομική ένωση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης

Ως ένα βαθμό εκεί οδηγεί την Ευρωζώνη η κρίση. Με κοινό νόμισμα και κοινό επιτόκιο, το γεγονός ότι οι 16 χώρες δεν αποτελούν δημοσιονομική ένωση δημιουργεί εντάσεις και διακυβεύει διαφοροποιήσεις που σήμερα εκρήγνυνται. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα, ο Τρισέ αναφέρθηκε ανοικτά στην ανάγκη για ενίσχυση της δημοσιονομικής ένωσης.

«Έχουμε μια νομισματική ομοσπονδία. Χρειαζόμαστε και μια σχεδόν δημοσιονομική ομοσπονδία. Ναι, μπορούμε να την πετύχουμε μέσα από την αυστηρή επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών. Ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είναι μια κατάσταση στην οποία χρειαζόμαστε ομοσπονδία των προϋπολογισμών», είπε.

Αλλά η δημοσιονομική ένωση αποτελεί ανάθεμα για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα και είναι κάτι που θα δούμε ίσως πολύ αργότερα. Η πολιτική και νομική αναταραχή που θα συνοδεύσει τη δημιουργία της θα προσλάβει σοβαρές διαστάσεις και θα κρατήσει πολλά χρόνια. Οι άλλες λύσεις είναι πιο γρήγορες, πιο εύκολες και γι’ αυτό ίσως πιο αποτελεσματικές, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Πολύ πιθανόν τα πακέτα στήριξης και η δημιουργία μιας ντε φάκτο δημοσιονομικής ένωσης να σημάνουν ότι η αλλαγή προς μια πραγματική δημοσιονομική ένωση θα γίνει ευκολότερη στα επόμενα χρόνια», λέει η Άσπεθ. «Είναι πολύ πιθανό ότι στο τέλος στη δημοσιονομική ένωση θα καταλήξουν τα πράγματα, αλλά ως τότε θα υπάρξουν πολλές πολιτικές αντιπαραθέσεις». Η πιθανότητα για μια τέτοια λύση σήμερα είναι μόλις 1 στις 10.

2 Σχόλια to “Ευρωζώνη: Tα στοιχεία υπαγορεύουν αναδιάρθρωση”

  1. Μα αν η ΕΕ δεν μεταξελιχθεί σε κράτος ομοσπονδιακό, δεν πρόκειται τέτοια προβλήματα να αποφευχθούν.

  2. δείμε
    μα εάν η ΕΕ ήθελε να εξελιχτεί σε ομοσπονδία δεν θα υπήρχε η συνθήκη του Μάαστριχ. Μια συνθήκη που στο ατροφικό σκέλος της πολιτικής ενοποίησης περιορίζεται σε ευχολόγια την ίδια ώρα που στο (κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των οικονομικά δυνατών) οικονομικό της σκέλος καραδοκεί πάνω από τα κεφάλια των αδυνάτων χωρών η δαμόκλειος σπάθη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: