Η μεγάλη φυγή των ξένων τραπεζών από τα ομόλογα

από kapetanios

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=88488

Ομόλογα, δάνεια και άλλες υποχρεώσεις συνολικού ύψους 470 δισ. δολαρίων που είχαν στις «επίφοβες» χώρες της περιφερειακής Ευρωζώνης, ξεφορτώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ξένες τράπεζες.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι συνολικές απαιτήσεις των τραπεζών στην Ευρώπη (που περιλαμβάνουν τις θέσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα καθώς και τα κάθε λογής δάνεια προς ιδιώτες, επιχειρήσεις καικυβερνήσεις) μειώθηκαν σχεδόν κατά 800 δισ. δολάρια από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου κατα το έτος 2009

Η μεγαλύτερη φυγή καταγράφεται, όπως είναι αναμενόμενο, από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Εκεί, σημειώθηκε μείωση των ανοικτών θέσεων κατά 16% ή κατά 470 δισ. δολάρια.
Βέβαια, τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα στις συναλλαγματικές διαφορές, επομένως, η εικόνα της φυγής εντείνεται από την πτώση του ευρώ κατά 9% έναντι του δολαρίου στο διάστημα αυτό. Παρόλα αυτά, η Wall Street Journal υπολογίζει ότι ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη η πτώση του ευρώ, η έκθεση των τραπεζών στην περιοχή παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση, της τάξης των 200 δισ. δολαρίων περίπου.

Περίπου το 1/3 από τις απαιτήσεις που πούλησαν οι τράπεζες, κατέληξε στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγόρασε από το Μάιο έως τον Ιούνιο κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών ύψους 67,8 δισ. δολαρίων.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι:

 • οι ιταλικές τράπεζες μείωσαν το μηδέν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, από τα επίπεδα των 6,77 δισ. δολαρίων προηγουμένως.
 • Οι ολλανδικές τράπεζες μείωσαν τη δική τους έκθεση στο μισό, στα 5,27 δισ.,
 • ενώ οι απαιτήσεις των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα (που είναι και εκείνες με τη μεγαλύτερη θέση στη χώρα), μειώθηκαν κατά 19% στα 57,32 δισ. δολάρια.

Ακόμα και οι γερμανικές τράπεζες, που στα λόγια είχαν προχωρήσει σε συμφωνία κυρίων με τον υπουργό Οικονομικών τους Wolfgang Schaeuble να μην πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα, μείωσαν τις συνολικές απαιτήσεις τους στη χώρα κατά 17%, στα 36,84 δισ. δολάρια.


One Comment to “Η μεγάλη φυγή των ξένων τραπεζών από τα ομόλογα”

 1. Το θέμα της έκθεσης των γαλλογερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλό είναι να το παρακολουθούμε- ίσως δείξει το πότε θα σημάνει η ώρα της αναδιάρθρωσης του χρέους μας και τον τρόπο που θα γίνει

  *
  Προσπάθειες να απεμπλακούν από τα ελληνικά ομόλογα καταβάλλουν ξένες τράπεζες, αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η περίφημη BIS (Bank of International Settlement).

  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=233071

  Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Οργανισμός δείχνουν ότι η «έκθεση» των γαλλογερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα έχει περιοριστεί. Τα στοιχεία της BIS μπορεί να δείχνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν «κινδυνεύουν» από το ελληνικό χρέος.

  Το ίδιο όμως δεν ισχύει για Συνταξιοδοτικά Ταμεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία προφανώς διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος του ελληνικού χρέους.

  Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι στα χαρτοφυλάκια όλων των ξένων τραπεζών η αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 έφτανε μόνο τα 50 δισ. δολάρια.

  Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες και διάφορα ασφαλιστικά ταμεία εντός Ελλάδας κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου αξίας 60 με 70 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει ότι τα υπόλοιπα 220 δισ. ευρώ (το σύνολο του χρέους αγγίζει τα 340 δισ. ευρώ) βρίσκονται σε θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Στο παιχνίδι από τον περασμένο Μάιο μπήκε ως γνωστόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει αγοράσει ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ.

  Οσον αφορά την κατανομή των ομολόγων που έχουν αγοράσει οι ξένες τράπεζες, τα στοιχεία της BIS, τα οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, δείχνουν ότι οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες στο τέλος Ιουνίου φέρεται να κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 50,9 δισ. δολάρια, μόλις 38,5 δισ. ευρώ έναντι 40,6 δισ. ευρώ που κατείχαν στις αρχές του έτους.

  Συνολικά αν στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προστεθεί και το χρέος των ιδιωτών και επιχειρήσεων, η εξάρτηση της Ελλάδας από τους ξένους επενδυτές φτάνει τα 252 δισ. ευρώ. Οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζονται να διαθέτουν τη μεγαλύτερη «έκθεση» στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων τους φτάνει τα 13,4 δισ. ευρώ μόλις, συνολικά όμως το ελληνικό χρέος στις τράπεζες της Γαλλίας αγγίζει τα 62,1 δισ. ευρώ.

  Επονται οι γερμανικές, οι οποίες όμως διαθέτουν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων το οποίο αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ. Το συνολικό χρέος προς τις γερμανικές τράπεζες, ωστόσο, ανέρχεται σε περίπου 49 δισ. ευρώ.

  Κινδυνεύουν περισσότερο από Ιρλανδία

  Τα στοιχεία της BIS αποδεικνύουν ακόμη ότι το άνοιγμα των τραπεζών στην Ιρλανδία είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό της Ελλάδας. Το ιρλανδικό Δημόσιο το έχουν δανείσει οι ξένες τράπεζες μόλις με 17 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό χρέος της Ιρλανδίας στο εξωτερικό αγγίζει τα 563 δισ. ευρώ. Η εξάρτηση από τον ξένο δανεισμό και συνακόλουθα οι κίνδυνοι που απορρέουν απ’ αυτό «ξεφεύγουν» στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου το Δημόσιο χρωστά στο εξωτερικό περίπου 84 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική εξάρτηση της χώρας αγγίζει τα 750 δισ. ευρώ. *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: