Ο Προβόπουλος διαψεύδει τον ΓΑΠ για το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα

από kapetanios

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010 που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009
Η ακριβής διατύπωση της έκθεσης έχει ως εξής:

 • «Η δημοσιονομική προσαρμογή τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος παρουσιάζει αξιόλογη πρόοδο. Οι κίνδυνοι όμως αποκλίσεων από τους στόχους εξακολουθούν να είναι υψηλοί. Οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται από την αναθεώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης του 2009 (αναμενόταν να ανακοινωθεί από την Eurostat στις 22 Οκτωβρίου, μετά την εκτύπωση της παρούσας Έκθεσης), που είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει αρνητικά και το λόγο ελλείμματος/ΑΕΠ το 2010.
 • Γενικότερα, εν όψει των νέων δεδομένων, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για περιστολή των δημόσιων δαπανών και για αύξηση των εσόδων σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος, μεταξύ άλλων με περικοπές ελαστικών δαπανών και με αύξηση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επίσης, για την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος είναι απόλυτη ανάγκη η δημοσιονομική πολιτική να προγραμματίζει με βάση εναλλακτικές εκδοχές και να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τυχόν αποκλίσεις με διορθωτικές κινήσεις.

Σε άλλα σημεία της έκθεσης διαβάζουμε οτι :

 • Σήμερα, εξαιτίας της χρόνιας διστακτικότητας της οικονομικής πολιτικής , το κόστος των αλλαγών εμφανίζεται υψηλό και διαχέεται στο σύνολο της οικονομίας. Το κόστος εντοπίζεται κυρίως στις αποδοχές και τις συντάξεις, ιδίως στο δημόσιο τομέα, στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζει τα εισοδήματα και την απασχόληση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009 κατά 3% και ολόκληρο το χρόνο η μείωση αναμένεται ότι θα κυμανθεί περί το 4%. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα υπερβεί το 12% και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και 17% στο Δημόσιο.
 • Η ύφεση ήταν βεβαίως αναμενόμενη εφέτος, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 2011, με μικρότερη όμως ένταση. Για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει μέσω της ενεργότερης συμβολής του ιδιωτικού τομέα.
 • Τα παραπάνω περιγράφουν το άμεσο, ήδη ορατό, κόστος της προσαρμογής. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι για να αξιολογηθεί σωστά το κόστος αυτό, θα πρέπει να συγκριθεί με το κόστος της μη εφαρμογής του προγράμματος. Η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τη μη εφαρμογή του προγράμματος έγκειται στα ακόλουθα:
 • Αποτράπηκαν ανεξέλεγκτες εξελίξεις και υπάρχουν πλέον περιθώρια για την άσκηση πολιτικών που μπορούν να περιορίσουν τη διάρκεια και το εύρος της ύφεσης. Το πρόγραμμα είναι δεσμευτικό στους δημοσιονομικούς στόχους, στον τομέα όμως της ανάπτυξης οι δυνατότητες παρεμβάσεων είναι πολλαπλές και πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα.
 • Για να περιοριστεί το εύρος της ύφεσης και να επισπευσθεί η ανάκαμψη, πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σήμερα υφίσταται έντονα τις επιπτώσεις της μειωμένης ζήτησης, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, της επιβραδυνόμενης πιστωτικής επέκτασης και του αυξημένου φορολογικού βάρους.
 • Όσον αφορά το τελευταίο, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων ―που είναι ασφαλώς απαραίτητη―πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων.
 • Η περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων δεν αποτελεί θεωρητικά την ιδανικότερη επιλογή για την αύξηση των εσόδων. Υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο, η πολιτική αυτή θα αποδειχθεί χρήσιμη, αν συνοδευθεί από ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος για την εφαρμογη νέων πρακτικών και αποτελεσματικών μεθόδων σύλληψης της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, μετά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν εισαχθεί την τελευταία περίοδο και οι οποίες καθιστούν το φορολογικό περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό, είναι τώρα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο φορολογικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει σταθερότητα των φορολογικών συντελεστών και αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών.

8 Σχόλια to “Ο Προβόπουλος διαψεύδει τον ΓΑΠ για το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα”

 1. Ο κεντρικός… ψαλιδοχέρης

  Προτάσεις-σοκ για τον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου καθώς «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φόρων» διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο διοικητής της ΤτΕ ζητεί το κλείσιμο των ΚΑΠΗ, την κατάργηση των εκδρομών και των καλοκαιρινών διακοπών που διοργανώνουν τα ΚΑΠΗ και ο ΟΓΑ και τη συνολική επανεξέταση των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών από απομακρυσμέ- να χωριά στο σχολείο τους.

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=363270&dt=27/10/2010#ixzz13X18eVVE

 2. Στέλιο
  γι αυτά και πολλά άλλα γράφω ότι ο Προβόπουλος διαψεύδει τον ΓΑΠ 😉
  Να κλείσουν τώρα τα ΚΑΠΗ λέμεεε

 3. Βάγγο , θα μου στείλεις και κανα φράγκο να κάνω εγγραφή στη WSJ και να διαβάσω τη συνέχεια , γιατί έχω μείνει ρέστος 🙂

 4. @παπούλη μου καλέ, τη συγγνώμη σου.
  Δεν κατάλαβα ότι η πρόσβαση στο άρθρο σήμαινε μόνο πρόσβαση με συνδρομή.
  Πάρ το όμως το συγκεκριμένο κείμενο της WSJ όπως το ανέβασα μεταφρασμένο στην ιστοσελίδα του ΑΘΗΝΑ 984
  http://www.athina984.gr/node/123268

 5. Παιδιά μην το ξεχνάμε, όπως υπήρχαν λεφτά πέρσι τον Οκτώβριο προεκλογικά, ε, έτσι και τώρα δεν θα παρθούν νέα μέτρα…
  Μετά τις δημοτικές εκλογές, και όλως τυχαίως πάντα , θα βρεθούν οι απαραίτητες δικαιολογίες που θα δικαιολογήσουν την λήψη των νέων μέτρων (αυτών που προεκλογικά δεν ήταν αναγκαία… 😉 )

 6. Γιάννη, μέσα είσαι 😉
  όλως τυχαίως (και με βάση τα «νέα δεδομένα») γίνονται όλα στον τόπο μας αυτόν τον καιρό

Trackbacks

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: