Καλώς τα δεχτήκαμε (οχι στην φίμωση των blogs)

από kapetanios

http://www.opengov.gr/ypes/?p=895#comments

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοινώνουν την πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλία δημόσιας διαβούλευσης για τα θέματα, τις δυνατότητες ανάπτυξης, τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα.
Στόχος είναι η διαφάνεια και οι καθαροί κανόνες για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας και ανάπτυξης των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη θεμελίωση της πολυφωνίας, την έννομη σχέση με την πολιτεία και την κοινωνία, την τήρηση της δεοντολογίας και της ελεύθερης έκφρασης.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Προς το παρόν η διαβούλευση αφορά στην οργάνωση της συζήτησης και οχι στις  προτάσεις αλλά καλού κακού ας έχουμε το νου μας. Μια σχετική συζήτηση είχαμε κάνει και πριν από λίγο καιρό απ την οποία κοπυπαστάρω το παρακάτω σχόλιο ως βάση συζήτησης- εάν και όποτε αυτή ανοίξει

Γράφει ο «Αναγνώστης ο αθηναίος»

Είναι αλήθεια ότι το τι είναι μπλογκ και , κυρίως, τι θα είναι , είναι υπό διαμόρφωση.
Έτσι, ως μπλογκ αντιλαμβανόμαστε και αυτά που προτείνουν “εναλλακτική ενημέρωση”, όπως και αυτά που λειτουργούν ως βήματα πολιτικού διαλόγου, ακόμη και διάφορα που λειτουργούν ως πίνακες ανάρτησης καταγγελιών.
Φυσικά, υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες

Από τυπική άποψη αυτό στέκει (σχεδόν σε όλα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού σε κάτι που αναρτήθηκε).
Επίσης όλα έχουν το χαρακτηριστικό της διάδρασης και μάλιστα της άμεσης.
Όχι μόνο από άποψη χρόνου ερωτοαπαντήσεων, αλλά και υπό την έννοια της δυνατότητας λειτουργίας χωρίς θεσμοθετημένους όρους προετοιμασίας και συμμετοχής.

Αυτη η “αμεσότητα” προβάλλεται ως το κύριο σημείο διάκρισης από τα πιο παραδοσιακά μέσα, είτε η TV είτε ακόμη και από άλλες διαδικτυακές λειτουργίες όπως τα Φόρουμ κλπ.
Θεωρώ λοιπόν πρόωρο να αναζητήσει κάποιος τη διάκριση σε επίπεδο κατηγορίας και ορισμού. Εννοώ με τρόπο που θα διακρίνει θεσμικά τον lifestyle ιστολόγιο, από το “σοβαρό βήμα ανταλλαγής απόψεων”

Θέλω να πω ότι είναι αδύνατον για όλα τα παραπάνω να πούμε ότι επιβάλλεται η επωνυμία ή όχι.
Πρέπει να το δούμε συγκεκριμένα και πολύ προσεκτικά.

Όμως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σε πολύ σημαντικές λειτουργίες της Δημόσιας ζωής η ανωνυμη διαβούλευση, δεν εκλαμβάνεται απλώς ως ατομικό δικαίωμα του συμμετέχοντα , αλλά ως εγγύηση για τη διασφάλιση του κύρους της ίδιας της διαδικασίας. (πχ συνεδριάσεις μελών δικαστηρίων, επιτροπών και τηρουμένων των αναλογιών δημοψηφισμάτων κλπ).

Άρα το αίτημα «επωνυμία παντού», θεωρώ ότι είναι λάθος και ουσιαστικά και ιδεολόγημα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα των μπλογκ που λειτουργούν ως βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Κατ’αρχήν έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό αφορά πρόθεση και δήλωση του Διαχειριστή και μένει να κριθεί η ένταξή του στην κατηγορία “εκ του αποτελέσματος”.
Δηλαδή, νομίζω ότι αν προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε “κανονιστικά” ως ιδιαίτερη κατηγορία, στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούμε με πρωθύστερο σχήμα.
Έτσι, σε κανονιστικό επίπεδο θα έλεγε κάποιος ότι μένουμε στο γενικό, όπως αυτό του Σ.Κούλογλου, του τάδε Μοντέλου ή το δείνα “καταγγελτικό”

Από την άλλη θεωρώ ότι η εξέλιξη του «φαινομένου» θα εξαρτηθεί από πώς θα εξελιχθούν βασικοί παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέλω να πω ότι στην περίπτωση των μπλογκ που συζητάμε, εξετάζουμε το πώς παρέχεται δια του μέσου η πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του διαλόγου.
Θεωρώ προφανές ότι το πρώτο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι τα κοινωνικά αγαθά στις κοινωνίες μας εμπορευματοποιούνται.

Το να τα θέλουμε δωράν είναι άλλο ζήτημα , και πιθανόν ανάγεται στο οραματικό επίπεδο , από το να διαπιστώνουμε ότι η εμπορευματοποίησή τους είναι κάτι το οποίο θα συμβεί.
Άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Βέβαια, το παραπάνω συγκλίνει και με τα όσα συμβαίνουν και γενικότερα στο Διαδίκτυο και στις ΤΠΕ.

Έτσι και για να μην επεκτείνομαι, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συνάφεια και εξάρτηση από το γενικό που είναι η ανάγκη ελέγχου του Μέσου κυρίως για λόγους Στρατηγικής Ανάπτυξης και Οικονομίας στο επιμέρους που αφορά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ελέγξει τα μπλογκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μάχη παίζεται σε επίπεδο «πνευματικών δικαιωμάτων» , παράλληλης προσπάθειας μέσω του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα να διασφαλισθεί η δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου (και αρκετών άλλων που δεν μπορούν να αναφερθούν εκτενώς σε ένα σχόλιο.)

Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν θεωρώ ρεαλιστικό να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο ως εν δυνάμει «νησίδα».
Ο ένας λόγος είναι ότι δεν πιστεύω στις νησίδες, ο άλλος είναι ότι μιλάμε για «μέσο» και οι κοινωνικές μεταβολές (πόσο μάλλον ανατροπές) δεν προέρχονται από «μέσα».

Διαμορφώνονται όροι μεταβολής , επιταχύνονται διαδικασίες, πολλαπλασιάζονται θετικά, αλλά έως εκεί.

Έτσι, οι ενασχολούμενοι με το είδος, νομίζω ότι πρέπει να δουν το θέμα και για μετά και μάλιστα από διπλή σκοπιά.
Από τη μία είναι αναγκαίες μέσω αυτοδεσμεύσεων οι ρυθμίσεις διάφορων «κακώς κειμένων», από την άλλη είναι αδήριτη ανάγκη να μετεξελιχθούν και ποιοτικά , μέσω υιοθέτησης καινοτομιών και ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Τέλος πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις είναι υπόθεση κυρίως των αποδεκτών , δηλαδή της Κοινωνίας, τελικά αυτών που (απο)λαμβάνουν τα αγαθά που τους διαθέτουν τα μπλογκ.
Όσο περισσότεροι παράμετροι πέραν αυτών της Αγοράς θα μπαίνουν , τόσο το καλύτερο για το αποτέλεσμα.

11 Σχόλια to “Καλώς τα δεχτήκαμε (οχι στην φίμωση των blogs)”

 1. Ως προς αυτό το σημείο τα δυο κόμματα εξουσίας συσπειρώνονται ενάντια στον κοινό εχθρό. Πριν από δυο χρόνια το κόμμα της ΝΔ απέτυχε να επιβάλει τον έλεγχο στα weblog αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από τους βουλευτές της .

  Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες όταν ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς Ραγκούση, και Καστανίδη να προχωρίσουν σε «άρση της ανωνυμίας των blogs και τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους». Αίτημα που έτρεξαν να ικανοποιήσουν οι συνάδελφοι του στο κυβερνόν κόμμα.
  Είναι αλήθεια ότι όταν το απαιτούν οι περιστάσεις ο ένας θίασος συμπληρώνει θαυμάσια τον άλλον==> με τον Καρατζαφέρη ως συνδετικό κρίκο της κοινής πολυκατοικίας να συνηγορεί όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο .
  Οι τρεις σωματοφύλακες της διαφάνειας και της νομιμότητας

 2. Μια ηλεκτρονικη διακυβερνηση που σεβεται τον εαυτο της ξεκινα με την καθαρση του χωρου. Η εξακριβωση στοιχειων τωρα και στο διαδικτυο , χωρις την σωματικη ερευνα και την προσαγωγη

 3. μια πρώτη τοποθέτηση(ΚΑΙ στην διαβούλευση) της diva

  http://www.e-diva.eu/2010/10/blog-post_22.html

 4. Καλησπέρα,
  μια πρώτη παρατήρηση από τη Διαβούλευση στο opengov είναι ότι αφού κυρίως απευθύνεται σε :
  «Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, από τον απλό ιδιώτη μέχρι τις επαγγελματικές ενώσεις Μέσων Ενημέρωσης, την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις συντακτών.»,

  κατ’ αρχήν προσδιορίζεται (εν μέρει ελπίζω) και το κύριο βάρος της ατζέντας , καθώς και της θεματολογίας της.
  Το πρόβλημα είναι ότι η απουσία αναφοράς σε θεσμοθετημένη ή μη εκπροσώπηση των διαχειριστών «ηλεκτρονικών ημερολογίων» ως ένα σημείο είναι (δυστυχώς) λογική, ή εν πάσει περιπτώσει εξηγήσιμη.
  Ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι η εν λόγω Διαβούλευση » δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που θέτει», δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ότι (επί της ουσίας) η παρέμβαση των μπλόγκερ σε έναν ακόμη και ιδανικό κοινωνικό διάλογο είναι ελλιπής.
  Οπότε οι όποιες προσεγγίσεις (θα) είναι αποσπασματικές.
  Το πρόβλημά μου είναι ότι εκτιμώ πως θα επικρατήσουν οι γενικεύσεις και , άρα, οι απόλυτες προσεγγίσεις.
  Ίδωμεν…..

  Τώρα, δείχνει ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η κατάθεση «προτάσεων», η επιλογή κάποιων εξ’αυτών και η παρουσίασή τους και «διαδικτυακά» και σε εκδηλώσεις.
  Φυσικά μέσω της εν λόγω Διαβούλευσης οι αποφασίζοντες δεν δεσμεύονται για τον τρόπο που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματά την παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο.
  Όπως και να’χει, πέραν των συγκεκριμένων αλλαγών και της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο επί της ουσίας διάλογος που θα ανοίξει (ελπίζω) ευρύτερα, θα είναι χρήσιμος

 5. ..και εγώ ορέ γιατί μυρίζομαι μπαλντά και αίμα ;;;

 6. Έτερον , εκάτερον (το λέω για να δικαιώσω και το φίλο μου το Βαγγέλη 🙂 ).
  Δυστυχώς (για μένα) Παπούλη , για το θέμα το συγκυριακό δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι διέξοδο.
  Φοβάμαι ότι θα κυριαρχήσει το απόλυτο μέσω ακραίας συμπτωματολογίας (στο τάδε μπλογκ, έγιναν συκοφαντίες, στο δείνα αυτά και τα άλλα κλπ.)

  Όμως, επειδή το θέμα δεν θα τελειώσει συγκυριακά για λόγους δυναμικής στην Οικονομία και , άρα , στην Κοινωνία, είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι σε βάθος χρόνου θα (μπορούσε να) τεθεί με καλύτερους όρους.

  Βέβαια τα θέματα, όπως γνωρίζεις, τίθενται αν τα βάλει κάποιος ( ο υποκειμενικός παράγοντας, μπλα , μπλα) και όχι αντικειμενικά΅.
  Έτσι, αν και δε γνωρίζω το χώρο, ελπίζω σε μελλοντικές (θετικές) επί της ουσίας παρεμβάσεις από τους ενασχολουμένους.

  Τώρα απλώς ήθελα να παρατηρήσω τη σύνδεση :
  Αφενός δικαστικές αποφάσεις , όπως είδαμε και στο αρχικό post, υπερασπίζονται την ανεξαρτησία, βασιζόμενες στη μη αναλογικότητα με το θεσμικό πλαίσιο περί τύπου, αφετέρου ξεκινάει μια συζήτηση όπου η ατζέντα θα καθορισθεί από τους εκπροσώπους του Τύπου.
  Δηλαδή;; 😉
  Δεν λέω κάτι φοβερό, θεωρώ όμως ότι αφενός είναι ενδεικτικό, αφετέρου δείχνει την έλλειψη παρέμβασης άλλων στο κοινωνικό επίπεδο.

  Είναι ενδεικτικοί διάφοροι καυγάδες που έχω δει στα μπλογκ (έστω το δείγμα που έχω είναι μικρό, γιατί οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις μου είναι λίγες), όπου διαχειριστές μπλογκ συζητούν από μηδενική βάση πώς θα συζητάει ένας επώνυμος με έναν ανώνυμο (και μάλιστα σε μπλογκ που χρησιμοποιούν τεχνικά μέσα για τη διασφάλιση της ανωνυμίας, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΩΝ).
  Δεν το αναφέρω απαξιωτικά, απλώς δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι υπάρχει δρόμος ακόμη, αλλά και πεδίο δόξης λαμπρό για ουσιατικές παρεμβάσεις.

 7. Εγώ Ανανγνώστα μου εξακολουθώ να μυρίζομαι αίμα.

  Διότι ήδη στο σχετικό τόπο του opengov η συζήτηση έχει πάρει τροπή επί της ουσίας .
  Άλλωστε οι κύριοι οπενγκόβηδες απευθύνωνται σε μια πούλπα ενδαιφερομένων χωρίς συνδετικό ίστο πέραν του χρησιμοποιούμενου μέσου. και έτσι μπορούν να οργανώσουν τη «συζήτηση» με όσους κοκκορίκους , καλοθελητές , ηλίθιους , εγκάθετους και οργανωμένους συμφεροντάκηδες τους βολεύει.
  και βέβαια να καταλήξουν στο ζητούμενο , που δεν είναι βέβαια να φιμώσουν το κάθε καψαμπέλη , αλλά να τον ελέγξουν. μαζί με αυτούς θα πάρει και εμάς τους ακούσιους η μπάλα…

 8. καλησπέρα…

  Έχει επιχειρηθεί άλλες δυό φορές η λεγόμενη «άρση της ανωνυμίας» στο διαδίκτυο στην καθ’ ημάς ανατολή… Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ήταν αν ενθυμούμαι λίγο πριν τους Αθήνα2004-το_μεγάλο_φαγοπότι η δεύτερη με τον κο Στυλιανίδη Ευριπίδη ως υπουργό παιδείας και τον κο Μαρκογιαννάκη υπουργό ΔΤ.

  Σήμερα οι οπενγκόβ τάχα μου πιστώνουν στην «Εθνική» τάχα μου ασφάλεια και ενάντια στην τρομοκρατία για να ελέγξουν τους Καψαμπέληδες όπως σωστά άνωθεν γράφει ο παππούλης. Όπως και νά χει όμως με ένα σπάρο δυό τριγώνια…
  θα ελέγξουν τον eΤύπο από τη μια αλλά θα έχουν και στο χέρι όποιον μπλόγκερ τολμήσει να γράψει κάτι πέρα από τ’ αστέρια του βοριά… Γιατί τα δίκτυα-δικολάγνοι παραμονεύουν και η ανεξάντλητη ελληνική δικαιοσύνη έχει τους τρόπους της…

 9. Να προσθέσω εδώ, επί της ευκαιρίας (αν και είναι θεωρητικά άσχετο) ότι το ζήτημα φίμωσης του Τύπου (επομένως και του eΤύπου) είναι λίαν σημαντικό για τις μέρες που έρχονται. Έτσι πρέπει όλο να είναι μαζί ενωμένοι και αυτό είναι το σύνθημα μάλλον που εκφεύγει από τους οπενγκοβ και τους θιασώτες αυτοίς.

  Ας τονίσω εδώ πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και τα:

  α) Σβήσιμο του σκανδάλου των υποκλοπών της κυβέρνησης του Κωστάκη του χοντρού. Το «βαρύτατο» πρόστιμο της Πάναφαν σβήστηκε και αυτό, μετατρέποντας την όλη υπόθεση σε έναν κάκιστο κλαυσίγελω-παρωδία….

  β) Επιτρέπεται για την ώρα από τις εταιρίες παρόχων η αποθήκευση των δεδομένων και εκτός της χώρας μας. Που σημαίνει ότι τα στοιχεία που δώσατε στην Παναφάν για κινητό, σήμερα να είναι ήδη στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ γιατί έτσι συμφέρει την εταιρία που κάνει φθηνότερο storage.

  Πολύ φοβάμαι πως η οργάνωση της eδιακυβέρνησης δεν έρχεται να συνεπικουρίσει παρά τα διεθνή σχέδια για τον κόσμο μας και τίποτε άλλο.

  Με αυξανόμενη την ένταση για την οικονομική κρίση που ήδη βιώνουν οι μάζες (άνθρωποι της ηλικίας μου 42 ετών, σπουδαγμένοι με μεταπτυχιακά κυκλοφορούν με 20€ το πολύ στην τσέπη) και το αναμενόμενο ανεξέλεγκτο ξέσπασμα, κάποιοι μάλλον ετοιμάζονται …

  αυτά τα ολίγα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: