Η Νestle λέει «όχι» στη µείωση τιµών

από kapetanios

««ΟΧΙ» ΕΙΠΕ ο διευθύνων σύµβουλος της Νestle Ελλάς, Laurent Dereux, στις µειώσεις τιµών από την εταιρεία του, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ότι θα πέσουν οι τιµές ώς τα Χριστούγεννα.
Ο κ. Dereux στη διάρκεια της παρουσίασης της νέας µηχανής καφέ Νescafe Dolce Gusto, δήλωσε ότι «δεν µπορεί µια εταιρεία να αλλάξει την τιµολογιακή πολιτική της µόνο επειδή υπάρχει µια ανακοίνωση από κάποιον πολιτικό».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τιµές των προϊόντων της εταιρείας που εκπροσωπεί, είναι χαµηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης και κράτησε επιφυλάξεις για το αν η Νestle µπορεί σε αυτήν τη χρονική στιγµή να µειώσει τις τιµές της.
«Δεν είναι καλή περίοδος»
«Δεν είναι καλή περίοδος για να µειώσουµε τις τιµές, γιατί το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί», είπε και ανέφερε ότι η τιµή του Νescafe Classic είναι χαµηλότερη σήµερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Επίσης, επικαλέστηκε τον υψηλό ΦΠΑ στην Ελλάδα ο οποίος, όπως είπε, είναι στο 11% στα τρόφιµα, όταν στη Μ. Βρετανία είναι στο 0. Διευκρίνισε επίσης ότι η Νestle θεωρεί σηµαντική την ελληνική αγορά, λέγοντας «είµαστε εδώ για να µείνουµε και να επεκταθούµε»».

Τι σκοπεύει να κάνει απ εδώ και πέρα ο κ  Χρυσοχοΐδης ? Στην περίπτωση αυτή δεν έχει να κάνει ούτε με ανυπεράσπιστους εργαζομένους ούτε με μικρομεσαίους κλάδους επαγγελματιών που μπορεί να τους απειλεί και να στέλνει τις δυνάμεις καταστολής εναντίον τους .

*******

Δράττοντας την ευκαιρία να ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου τι γίνεται με την πληρωμή του προστίμου ύψους 30εκ €  που επιβλήθηκε στην ΝΕΣΤΛΕ από την επιτροπή ανταγωνισμού γιατί ακολούθησε «στην αγορά του στιγμιαίου καφέ λιανικής ένα σύνολο καταχρηστικών πρακτικών που εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική παραγκωνισμού ή αποκλεισμού ανταγωνιστών» ?
Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία μιας και ο ίδιος ο Δρίτσας που την έφερε στην επιφάνεια απέπνευσε  τον περασμένο Ιούλιο

«Ο Γεώργιος Δρίτσας ήταν  ένας από αυτούς τους εμπόρους «παλιάς κοπής» που διένειμαν τον καφέ με το ποδήλατο. Ο Γιώργος Δρίτσας συγκρούστηκε με την πολυεθνική ΝΕΣΤΛΕ επειδή τον εκτόπισε από την αγορά ελληνικού καφέ. Η εταιρεία χρησιμοποίησε το μεγάλο μερίδιο που είχε στον στιγμιαίο καφέ (ΝΕΣΚΑΦΕ) για να επιβάλει σε μια σειρά πωλητών και τον ελληνικό καφέ που εμπορεύεται (Λουμίδη). Το 2002 ο Δρίτσας κατήγγειλε τον ελβετικό κολοσσό αλλά επί των ημερών του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ δεν είχε μεγάλη τύχη με τις καταγγελλίες του.
Η ακροαματική διαδικασία( το 2007)εξελίχθηκε σε 8 συνεδριάσεις όπου αξιολογήθηκαν αποδεικτικά στοιχεία πωλητών καφέ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ήταν αναγκασμένοι για να πάρουν ΝΕΣΚΑΦΕ να αγοράσουν και ελληνικό από την ίδια εταιρεία.

Μάλιστα «στα συμβόλαια μεταξύ της ΝΕΣΤΛΕ και τους διανομείς συνεργάτες της η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) ανακάλυψε την υπάρξη της λεγόμενης «αγγλικής ρήτρας». Τι είναι αυτή; Η υποχρέωση των πελατών να αποκαλύπτουν στη ΝΕΣΤΛΕ ποιος έχει κάνει καλύτερη προσφορά από αυτήν, μια δυνατότητα που μετατρέπει την αγορά από ελεύθερη σε οικονομικό ολοκληρωτισμό μιας και μόνης επιχείρησης

«Σύμφωνα πάντως με κλαδική μελέτη της ICAP του 2008 (την οποία αμφισβητεί η Nestle Ελλάς), η ελληνική αγορά καφέ εελέγχεται ουσιαστικά από τρεις, μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων με σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά. Τα μερίδια αγοράς υπολογίζονται σε 68% για την Nestle Ελλάς, 13% για την Kraft, 7% για την Sara Lee και 3% για όλους τους υπόλοιπους.»

ΟΧΙ δεν δρουν καρτελ (ειδικά στο γάλα)  στην χώρα μας  και η απελευθερωμένη αγορά εξυπηρετεί πρώτους απ όλους τους πολίτες …

Εξάλλου η διαπλοκή , η διαφθορά,  ο χρηματισμός πολιτικών κομμάτων και παραγόντων  και η φοροδιαφυγή υπάρχει στα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων – όλοι μαζί τα φάγαμε.

Το Ελληνικό προϊόν και οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν λείπουν τυχαία από την αγορά μας  παιδιά (δεν έτυχε,  πέτυχε )

Καλημέρα

13 Σχόλια to “Η Νestle λέει «όχι» στη µείωση τιµών”

 1. Καφέ ήπιες ορέ ;;;; … καλημέρα 😉

 2. από τις 4 το πρωί (που χτύπησε ο πυρετός κόκκινο 😦 )
  (γι αυτό και παίζω με τα σκίτσα από δίπλα-στ αριστερά σου )
  καλημέρα παπς

 3. χμού.
  Είσαι μιά εμπύρετος κατάστασις.

  🙂
  καλημέρα και περαστικά .
  δ

 4. μπονζουρ μανδαμ D
  ε μπύρε τος σουρ

 5. μ’ αρέσεις όταν βγάζεις αυτό το κοσμοπολίτικον …
  :))))
  δ

 6. αμ πως!
  διατί να το κρύψωνεν άλλωστε 😎
  (τα σκιτσάκια _στ αριστερά λέμεε_τα βλέπει κανένας ρε, για τα ανεβάζω τζάμπα? Εγώ πάντως ευθυμώ όταν τα βλέπω )

 7. Απ αυτα ξεκινω , χωρις χιουμορ δεν την παλευουμε. Περαστικα

 8. ευέλικτε σχολιαστή καλημέρα και σε ευχαριστώ

  (αλλά ρε μπαγάσα εάν είναι να κάτσεις στην παρέα μας αποφάσισε ένα νικ γιατί χθες όλη μέρα απελευθέρωνα δικά σου σχόλια! 😉 )

 9. Δεν με ενοχλει η αναμονη, εχω αρκετη υπομονη

 10. Τώρα του λες Όρσον ή όρσε 🙂 😉

  Περαστικά Κάπταιν.

 11. Και μόνο γι αυτή την ατάκα @παπς, κέρδισες στη συνείδησή μου, δυό χρόνια ακραίων διαφωνιών
  Χαλάλι σου παλουκάρι μου…

 12. οι φάπες έρχονται η μία πίσω από την άλλη για τον άμαθο μέχρι χθες Χρυσοχοΐδη που νομίζει ότι βρίσκεται ακόμη στο ΠΡΟ-ΠΟ

  Στην «ευχή της παναγίας» τον ξαναέστειλαν τις τελευταίες δυο ημέρες υπενθυμίζοντας του ότι δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και οι:

  Αθηναϊκή Ζυθοποιία
  ΣΕΒ

  το καρνάγιο εκφράζει την βαθειά του θλίψη για την απαράδεκτη συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι εκπρόσωποι του υγιούς ανταγωνισμού στον υπουργό μας και τον ενημερώνουμε ότι έχει την αμέριστη συμπαράσταση μας σε αυτό το δύσκολο έργο που χει αναλάβει. Έχοντας υπόψη μας:
  – τον στασιμοπληθωρισμό που είναι εδώ (με τις ευλογίες του γιωργάπη) και μας κάνει παρέα όλο το τελευταίο διάστημα απειλώντας να μας τινάξει στον αέρα πριν το τέλος του χρόνου
  – τους «κανόνες» της «ελεύθερης αγοράς»
  – την έλλειψη πολιτικού προγράμματος (το οικονομικό πρόγραμμα το έχουν αναλάβει οι δανειστές μας)
  – την μειωμένη αυτοπεποίθηση του υπουργού μας
  – τον κακό χαρακτήρα του ΣΕΒ
  προτείνουμε ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης τους τις εκτεταμένες φοροαπαλλαγές ( κάτι σαν το Τσοβόλα δώστα όλα ) στον νέο αναπτυξιακό που ετοιμάζει το υπουργείο του. Έχουμε μάλιστα την γνώμη ότι η πρόταση μας αυτή ως αναπτυξιακή στρατηγική βρίσκει σύμφωνους το σύνολο των πολιτών.

  ( δεν είναι άσχημη και η ιδέα του έμμεσου και συγκεκαλυμμένου εκβιασμού του στιλ «άντε να μην σας φέρω κάνα αραβικό ή κινέζικο ΣΕΒ εδώ πέρα και σας στείλω αδιάβαστους»)

 13. βάγγο

  αν πω άλλη μία θα μπορούμε να διαφωνούμε ( ακραία ) μέχρι και τας επομένας εκλογάς ;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: