Οταν οι κουτόφραγκοι δεν τρώνε open gov…

από kapetanios

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΡΑΤΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=214092

Επιτέλους, ύστερα από πολύμηνες, παρασκηνιακές, βυζαντινού τύπου μανούβρες, ορκίζεται Ελληνας δικαστής στο πρωτοβάθμιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Πρωτοδικείο) στις 25 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος της Επικρατείας Δημήτρης Γκρατσίας.
Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτό το ευχάριστο γεγονός της ορκωμοσίας του κ. Γκρατσία χρειάστηκε να περάσουν μήνες και μήνες μετά την αποχώρηση του προηγούμενου Ελληνα ευρωδικαστή που είχε τελειώσει ο χρόνος της θητείας του, μέσα σ’ ένα κλίμα πρωτοφανούς βυζαντινισμού από μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται τη διαφάνεια και το «open government».

Πριν από πολλούς μήνες,  στις αρχές της περασμένης άνοιξης, το ΥΠΕΞ συνέταξε, κατόπιν διαγωνισμού, ειδική λίστα με τρεις νομικούς (σ.σ. ο ένας καλύτερος από τον άλλον), για να επιλεγεί αυτός που θ’ αντικαταστήσει τον απερχόμενο, λόγω λήξης της θητείας του, Ελληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, το πρώην Πρωτοδικείο της Ενωσης.

Το Μαξίμου όμως είχε διαφορετική άποψη και επέλεξε έναν τέταρτο υποψήφιο. Για πολλούς την άποψη αυτή δεν την είχε γενικά το Μαξίμου αλλά ο από τότε παντοδύναμος υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, διότι αυτός είχε την πολιτική ευθύνη για να ανάψει το πράσινο φως του διορισμού του «εκλεκτού» του Μαξίμου.
Ηταν δε «ο εκλεκτός» ένας «νεαρός δικηγόρος, συνεργαζόμενος με το δικηγορικό γραφείο του Σπ. Φλογαΐτη», έγραφαν τότε οι εφημερίδες, με καμία δικαστική πείρα να τον συνοδεύει.

Ο εκλεκτός

Τυπικά, η αλήθεια είναι αυτή, η πραγματικότητα όμως έχει και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές: Ο νεαρός κ.λπ. δικηγόρος κ. Βασιλόπουλος είχε διατελέσει στο παρελθόν βοηθός του Ελληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από τον οποίο λέγεται ότι αποπέμφθηκε (λόγω ανεπαρκείας;). Επίμονος ο νεαρός δικηγόρος πετυχαίνει να τον προσλάβει ο Κύπριος ευρωδικαστής, ο οποίος κι αυτός, με τη σειρά του, λέγεται ότι τον απέπεμψε (λόγω ανεπαρκείας;).

Ο νεαρός δικηγόρος δεν το βάζει κάτω, αφήνει γυναίκα και παιδιά στο Λουξεμβούργο, επιστρέφει στην Αθήνα και γίνεται διευθυντής του γραφείου του γνωστού δικηγόρου και τότε υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτη.
Ο κ. Φλογαΐτης, στη συνέχεια, συστήνει για τη θέση του ευρωδικαστή τον νεαρό δικηγόρο στη συνέταιρό του στο δικηγορικό γραφείο Γλυκερία Σιούτη, η οποία ήταν τότε παντοδύναμη νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Αλλωστε, τι νομικός σύμβουλος θα ήταν αν δεν μπορούσε με την πλάτη του Μαξίμου να διορίσει ένα «δικαστή» στο Λουξεμβούργο; Το λέει στον Χ. Παμπούκη κι αυτός, αγνοώντας ότι υπάρχουν νόμοι, κανονισμοί, διαδικασίες, τα γράφει όλα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και αποδέχεται την εισήγησή της.

Ετσι, ο κ. Βασιλόπουλος περνάει επάνω από τα κεφάλια των τριών επίσημων υποψηφίων του ΥΠΕΞ, το οποίο αναγκάζεται να τον ανακοινώσει ως επίσημο υποψήφιο της Ελλάδας για τη θέση.

Οι υποψηφιότητες όμως αξιολογούνται από μια ευρωπαϊκή επιτροπή, τη λεγόμενη επιτροπή του άρθρου 255, που προβλέπεται από τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, προφανώς για να συμμαζεύει λίγο τις ορέξεις των Παμπούκηδων των διαφόρων κοινοτικών κυβερνήσεων.

Δεν μάσησε ο Γάλλος

Μέλη αυτής της επιτροπής είναι υψηλόβαθμοι δικαστές από τις κοινοτικές χώρες και πρόεδρός της, ο πρόεδρος -άκουσον άκουσον- του Συμβουλίου της Επικρατείας της Γαλλίας. Προφανώς είχε ατυχήσει ο εκλεκτός του κ. Παμπούκη, της κ. Σιούτη και του κ. Φλογαΐτη υποψήφιος. Η επιτροπή αυτή μελετάει τα (ισχνά προφανώς) προσόντα του νεαρού υποψηφίου και δεν πείθεται από αυτά. Αρχίζει, λοιπόν, μια αλληλογραφία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθεί αν υπάρχει λίστα επιτυχόντων υποψηφίων και ποιοι είναι αυτοί και αν ο κ. Βασιλόπουλος έχει κριθεί ότι διαθέτει τα περισσότερα προσόντα από τους υπολοίπους.

Επιστολή Δρούτσα

Μη έχοντας λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις στην πρώτη της επιστολή στέλνει και δεύτερη και ως απάντηση λαμβάνει διθυραμβική, υπέρ του κ. Βασιλόπουλου, επιστολή του ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσα. Αυτή την εντολή είχε ο άνθρωπος, τι να κάνει;
Παρά ταύτα, η επιτροπή αξιολόγησης του άρθρου 255 διατύπωσε τελικά αρνητική γνωμοδότηση για την υποψηφιότητα του νεαρού και επίμονου δικηγόρου. Ο κ. Βασιλόπουλος δεν διαθέτει τα αναγκαία και απαραίτητα προσόντα να καταλάβει τη θέση του ευρωδικαστή κι ας έχει αφήσει ενέχυρο στο Λουξεμβούργο τη γυναίκα και τα παιδιά του.
Ανάλογη αρνητική αξιολόγηση-εισήγηση διατύπωσε η ίδια επιτροπή και στην υποψηφιότητα του Ρουμάνου δικαστή, που έχει κι αυτός ισχυρό πολιτικό μέσο στην πατρίδα του.

Το ερώτημα που ετέθη ήταν τι θα έκανε η Ελλάδα.

Τελικά, μέσα σε αποθέωση δημοκρατικών διαδικασιών το ΥΠΕΞ, τρέχοντας λαχανιασμένο από τα πίσω από τα γεγονότα και τους εξουσιομανείς του Μαξίμου, αναγκάζεται να ξαναπροκηρύξει τη θέση, για να επιλεγεί τελικά ο κ. Γκρατσίας με τις ευλογίες αυτή τη φορά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. *

2 Σχόλια to “Οταν οι κουτόφραγκοι δεν τρώνε open gov…”

  1. Προκειμένου να αρπάξουν την θέση (καθηγητή ΑΕΙ) δεν δίστασαν να χαλκεύσουν τα πρακτικά της εκλογής (απόλυτη πλειοψηφία) και να τα υποβάλλουν στο ΣτΕ για απόρριψη της εκλογής. Την πρώτη φορά το πέτυχαν. Την δεύτερη φορά δυσκολεύτηκαν, αφού η πλαστογραφία ήταν πασιφανής, ενώ του θέματος επελήφθει και η Εισαγγελλία. Τελικά η μεν Εισαγγελλία αποδέχθηκε την πλαστογραφία, δεν τιμώρησε κανένα, με την ψευτοαιτιολογία, ότι τα επίσημα πλαστογραφημένα έγγραφα που υπέβαλλαν στο ΣτΕ τα υπέγραψε κάποια άγνωστη υπάλληλος (αδύνατο, ψέμματα!!). Μάλιστα. Βέβαια, η δεύτερη εκλογή αναγνωρίσθηκε επίσημα από το ΣτΕ. Πλην όμως με την δικαστική καθυστέρηση της διαδικασίας που μεσολάβησε πέραν της δεκαετίας, η θέση παρέμεινε στα χέρια του μη εκλεγέντα του ευνοϊκά, ευκαιριακά προωθουμένου, έτσι πλέον και η νόμιμη εκλογή απέβη άκαρπη. Διερωτάται κανείς τι συμβαίνει με το ΣτΕ; Αποτυφλώθηκε; Δεν βλέπει, τί βρωμιά του πλασσάρουν; Δεν θέλει; Υποθέτω, ότι αν ψάξει κανείς στο Αρχείο του θα πρέπει να βρεί πάμπολους σκελετούς θύματα της χάλκευσης, εύνοιας και της αναξιοκρατίας. Μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατή η διδασκαλία ισόποσων ασκήσεων. Θάνατος για την Παιδεία και ανατγωνιστηκότητα. Πχ. αντί ο φοιτητής να διδάσκεται 16 ασκήσεις αυτοδύναμα, όπως στα υπόλοιπα ΑΕΙ της Ε.Ε. ασκήται μόνο σε τέσσερις και μόνο θεωρητικά, όχι αυτοδύναμα. Το κακό, η διάφθορά συνεχίζεται ανενόχλητα. Η ασυνειδησία υπέρ της πλαστογραφίας ξεπέρασε κάθε είδος προκλητικότητας. Αν ποτέ πλησιάσουμε τα ΑΕΙ της Ε.Ε., ελάτε να μου βγάλετε το μάτι. Υποθέτω τα Greek Statistics είναι και αυτά προϊόν της ίδιας ασυνειδησίας, αφού τίποτα δεν αλλάζει. Δεσπόζει επιδεικτικά το μέσο, η νοθεία και η αναξιοκρατία.

  2. κ Ιωάννη Μποφίλια

    καλώς ήρθατε στα καρνάγιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: