Ψήφος εμπιστοσύνης ή επενδύσεις στα Ελληνικά ομόλογα?

από kapetanios

Από χθες, με αφορμή την «πτώση» των spreads, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα  στον τύπο που κάνουν λόγο για κάποιον «ψήφο εμπιστοσύνης» ξεχνώντας να μας διευκρινίσουν σε ποιον ακριβώς δίνεται αυτή η ψήφος και γιατί. Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται σαν συνέχεια αυτών που ακολούθησαν την αγορά Ελληνικών ομολόγων από το Νορβηγικό κρατικό  fund Global τις προάλλες, γεγονός που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ με το επιχείρημα ότι αποτελεί δείγμα βελτίωσης  του κλίματος μεταξύ των ξένων για την ελληνική οικονομία.
Ας αφήσουμε για λίγο την πολιτικάντικη τους προσέγγιση (γιατί περί τέτοιας πρόκειται)για δούμε λίγο την οικονομική πραγματικότητα σε αυτές τις κινήσεις.

Λίγα λόγια για τους Νορβηγούς:

Οι Νορβηγοί αποφάσισαν να αγοράσουν, την ώρα όπου οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 11% και 13%!
Επομένως, απέναντι στον κίνδυνο haircut ήταν μάλλον καλυμμένοι, καθώς αγόρασαν  στο 55% με 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι κατείχαν ελληνικά ομόλογα πριν από την κρίση, με τις νέες αγορές τους επιχείρησαν να κατεβάσουν το μέσο κόστος κτήσης τους (βλπ μουαγιεν) καθώς βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 25%! Στην περίπτωση τους δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε περισσότερο.

Σε ποιους όμως οφείλεται η πτώση (η αύξηση της ζήτησης δηλαδή) του  spread των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες και γιατί?

Η αύξηση της ζήτησης λοιπόν δημιουργήθηκε  από «γνωστούς υπόπτους», τους  πρωτεργάτες ουσιαστικά της Ελληνικής κρίσης δανεισμού των οίκων της Goldman Sachs, και της J P Morgan. Θυμίζω ότι η  Goldman Sachs, η J P Morgan, η Citigroup και  η Deutsche Bank ήταν αυτοί που με τις επιθετικές τους πωλήσεις τον Γενάρη του 10 έστρωσαν τον δρόμο για την υπαγωγή μας λίγο καιρό αργότερα στον «μηχανισμό στήριξης» του ΔΝΤ.

Γιατί αυξήθηκε η ζήτηση?

Ας ξεκαθαρίσουμε κατ αρχήν ότι το χρέος μας(αυτό που κυκλοφορεί ελεύθερο στην δευτερογενή αγορά , γιατί ένα μεγάλο μέρος του  βρίσκεται εγκλωβισμένο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην ΕΚΤ) βρίσκεται συγκεντρωμένο στα χέρια λίγων και συγκεκριμένων  παιχτών της αγοράς με αποτέλεσμα η χειραγώγηση του να είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Αυτό σημαίνει, όπως πολλές φορές έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα , ότι με λίγες σχετικά πράξεις μπορούν να αυξάνονται ή να μειώνονται τα   spreads κατά το δοκούν. Οι διαθέσεις των διαχειριστών επηρεάζονται είτε καθοδηγούνται  είτε για λόγους πολιτικούς είτε για οικονομικούς. Αφήνοντας το πολιτικό  κομμάτι να το κρίνει ο καθένα σας  ας δούμε τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά των ομολόγων μας.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που συγκέντρωσε το Βloomberg και η Ευρωπαϊκή Ενωση Οικονομικών Αναλυτών: οι επενδυτές για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009 κέρδισαν αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από τη διαφορά στην τιμή τους, αφού το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου οι αποδόσεις τους  ανήλθαν σε 3,9%! Η Goldman Sachs και η ΗSΒC, συγκεκριμένα, προτείνουν την αγορά 30ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, των οποίων οι τιμές έφτασαν να υποχωρούν έως το 50% της αξίας του τίτλου. Η Societe Generale προκρίνει την αγορά τριετών ελληνικών ομολόγων στοιχηματίζοντας ότι ένα ράλι στην απόδοση του βραχυπρόθεσμου ελληνικού κρατικού χρέους (κυρίως στα διετή ομόλογα) θα φέρει υψηλές αποδόσεις και σε ελληνικά κρατικά ομόλογα με υψηλότερη διάρκεια.

Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα  ότι  η περίπτωση της χρεοκοπίας απομακρύνεται εάν όχι εξαλείφεται. Όχι ακριβώς . Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το: και η πίτα _της κερδοσκοπίας_ ολόκληρη και ο σκύλος _του ΔΝΤ_ χορτάτος.

Και εξηγούμαι
Ο τεχνητός * κίνδυνος της χρεοκοπίας (*που απεικονίζεται στα υψηλά  spreads που όπως είπαμε ελέγχονται από τους συγκεκριμένους οίκους) κρατά τα επιτόκια δανεισμού υψηλά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δρόμος διαφυγής της χώρας μας από το ΔΝΤ. Από την άλλη οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων είναι και θα παραμείνουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ υψηλές ακόμη και στην περίπτωση που τα  spreads  φτάσουν τις 400-500 μονάδες βάσης. Εξάλλου σε αυτά τα επίπεδα δεν ήταν  όταν μας ανάγκασαν να πάμε στο ΔΝΤ ?

Μήπως σας φαίνονται αλλοπρόσαλλα όλα τούτα? Γιατί οι κερδοσκόποι να θέλουν να μειώσουν εσκεμμένα τα κέρδη τους από τις 800 μονάδες βάσης σήμερα στις(ως υπόθεση εργασίας αλλά με πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί)  400 σε λίγους μήνες, μαλάκες είναι? Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ μαλάκες βέβαια και έχουν αυστηρά ιεραρχήσει  τους στόχους τους. Και ο πρώτος στόχος φίλοι μου , αυτός που εγγυάται τα όποια -μεγάλα ή λιγότερο μεγάλα-κέρδη τους  δεν είναι άλλος από τον μηχανισμού του ΔΝΤ και την υπεράσπιση του . Ένα ΔΝΤ που από τις ανάγκες μας στο 11 (οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 55δις) θα καλύψει  ΜΟΝΟ τα 40δις περίπου. Τα υπόλοιπα 15 δις όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει η χώρα μας να τα δανειστεί από τις αγορές. Γι αυτό ο γιωργάπης και ο Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνουν διαρκώς τον τελευταίο καιρό ότι «στόχος»  τους, ντεμεκ (πούτσες μπλε ,είναι  αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων) είναι  να βγουν στις αγορές το 2ο εξάμηνο του 11.

Ποιος «μηχανισμός στήριξης» που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και θέλει να στηρίξει την ύπαρξη του στην χώρα μας δεν μας θα επέτρεπε ( με «λογικά» επιτόκια που α. θα είναι αρκετά ψηλότερα του μηχανισμού αλλά β. ικανά να δικαιολογήσουν τους πανηγυρισμούς ενός υπηρεσιακού  πολιτικού προσωπικού) να δανειστούμε τα υπόλοιπα από τις αγορές ?
Κι αν το πρόγραμμα τους είναι αυτό να γίνει μέσα στο 11 πότε εάν όχι από τώρα θα προετοιμάσει το έδαφος?

(δεν πιστεύω να σας κούρασα?)

7 Σχόλια to “Ψήφος εμπιστοσύνης ή επενδύσεις στα Ελληνικά ομόλογα?”

 1. @καπετάνιο μου, καλημέρα σου & να με σχωρνάς που όντας και λίγο κακοδιάθετος, ούτε καν μπαίνω στον κόπο να διαβάζω σεντόνια με νούμερα & νάχαμε να λέγαμε για πράγματα απλούστατα:
  Το θέμα είναι (έχει μαλιάσει και το…πληκτρολόγιό μου να επαναλαμβάνω)

  α) Η οικονομική εξουσία λόγω των αμαρτιών της από το 07 κ.ε. σε ΗΠΑ & ΕΕ «τρώει αβέρτα ξύλο» από τις πολιτικές ελίτ γιατί τάκανε σκατά.
  Κλήθηκαν λοιπόν οι δεύτερες να βγάλουν το φίδι,
  και έτσι οι πρώτες(οι οικονομικές) θα δεχτούν εκούσες άκουσες το νέο πλαίσιο για το περίφημο new modus operandi των χρηματοπιστωτικών αγορών
  (κατ αρχή και για τα άλλα & βλέπουμε!),
  και θα πουν κι ένα τραγούδι, κι ένα ευχαριστώ
  (για πίπες δεν ξέρω, θα ρωτήσω και θα σου πω)

  β)Με την έννοια αυτή, η απόφαση ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
  (τΟ ΌΤΙ ΜΑς ΣΦΊΓΓΟΥΝ ΤΌΣΟ, ΕΊΝΑΙ απλά ΓΙΑΤΊ ΔΕ ΘΈΛΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΤΑΞΉΔΕς ΝΑ ΤΗ ΒΓΆΖΟΥΝ ΕΎΚΟΛΑ ΚΑΘΑΡΉ. Ο περίφημος «ηθικός κίνδυνος» που επικαλούνταν η Αγγέλα. Και το γεγονός, ότι η πορεία μας, είναι η πρώτη, είμαστε «βιτρίνα», και άρα λειτουργούμε σαν πιλότος. Ας προσέχαμε!).

  Πάντα ήταν, (πολιτική η απόφαση), αλλά τώρα πρέπει να άρχισαν να το καταλαβαίνουν -ποτέ δεν είν αργά!-
  και οι «σύντροφοι», που απ την άνοιξη ετύρβαζαν περί χρεοκοπιών, αναδιαρθρώσεων και επιστροφών σε εθνικά νομίσματα. Τους θυμάσαι;)
  Και είναι από καιρό πολύ ειλημμένη(η απόφαση που λέμε):
  Η Ελλάδα ΘΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ, ότι κι αν κοστίσει, όσο καιρό κι αν πάρει.
  (Το αν και σε ποιούς Έλληνες ή ξένους αρέσει αυτό και σε ποιούς όχι, -για τους δικούς του ο καθένας λόγους- είναι τελείως άλλο θέμα, και προς το παρόν ελάχιστη σημασία έχει, για τον απλό λόγο πως δεν επηρρεάζει αποφάσεις που παίρνονται σε ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ)

  γ)*Τα σπρέντια
  (που επαναλαμβάνω ελάχιστη σημασία τους δίνω εγώ -σε αντίθεση με σένα-για λόγους που έχω αναλύσει)
  εμφανίζουν πλέον ΣΑΦΗ ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ,
  *οι Κινέζοι στέλνουν τον πρωθυπουργό τους τις μέρες που γιοτρτάζουν την ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥ 1949, μετά Βαίων & κλάδων (πρβλ. πρακτορείο ΝΕΑ ΚΙΝΑ που έχει χρόνια πολλά να κάνει τόσο μεγάλη παρουσίαση σε ταξίδι),
  *οι (3 απ αυτούς, μεταξύ των οποίων και η Γκ. Σ.) διεθνείς οίκοι, συστήνουν ανοιχτά πλέον στη χοντρή διακεκριμένη θεσμική τους πελατεία, κερδοσκοπία στα ελληνικά χαρτιά, κτλ, κτλ.
  *(μαζί με άλλα που εσύ λες).
  Αυτά @κάπτεν μου, εμένα μου αρκούν
  (μαζί με την ταχύτατη υποκατάστασή μας από Ιρλανδία στο ρόλο ΤΟΥ στόχου)
  για να βλέπω όχι απλά ποιοτική αλλαγή στο διεθνές κλίμα, αλλά καραμπινάτη ΝΑΣΤΡΟΦΗ!
  Εσένα;

 2. Η αύξηση της ζήτησης λοιπόν δημιουργήθηκε από «γνωστούς υπόπτους», τους πρωτεργάτες ουσιαστικά της Ελληνικής κρίσης δανεισμού των οίκων της Goldman Sachs, και της J P Morgan. Θυμίζω ότι η Goldman Sachs, η J P Morgan, η Citigroup και η Deutsche Bank ήταν αυτοί που με τις επιθετικές τους πωλήσεις τον Γενάρη του 10 έστρωσαν τον δρόμο για την υπαγωγή μας λίγο καιρό αργότερα στον «μηχανισμό στήριξης» του ΔΝΤ.

  Kαπετάνιε
  Ποια ειναι η διαφορά της παραπάνω διαπίστωσής σου απο τις επαναλαμβανόμενες τότε επισημάνσεις του ΓΑΠ περί κερδοσκόπων που στοχεύουν στη χρεοκοπία της χώρας;
  Ισως και η ΝΔ θα χρειαστεί να καταλάβει τα παραπάνω και να μην προσπαθεί να δημιουργει «τεχνητα συμπεράσματα» για μετά τον Οκτ. 2009.

 3. @καπετανιος
  Όλοι σήμερα πιστεύουν ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε πριν το 2014. Οι υποχρεώσεις μας εκείνη την χρονιά όπως διάβασα τις προηγούμενες ημέρες (εάν βρω το λινκ θα το ανεβάσω) είναι εφιαλτικές. Εάν η ανάλυση σου για τον χρόνο που μας έρχεται είναι σωστή τότε το «ράλι» θα κρατήσει πολύ λιγότερο απ αυτό που υπόσχονται οι οίκοι στους πελάτες τους.

 4. http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/606453/Article.aspx

  Eλληνικός «δάκτυλος» στα ομόλογα;

  Αν πιστέψουμε τους ιθύνοντες των ελληνικών ντήλινγκ ρουμ, αυτό θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε κάποιες θετικές εκθέσεις για τα ελληνικά ομόλογα που έβγαλαν μερικοί μεγάλοι ξένοι οίκοι, π.χ. η HSBC, η Societe Generale κτλ.

  Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλαν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από κάποιο ευρωπαϊκό fund την προ προηγούμενη εβδομάδα.

  Επίσης, κάποια funds που είχαν σορτάρει την Ελλάδα αγοράζοντας CDS στο παρελθόν έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους ασκώντας πιέσεις στα spreads αφού βγήκαν πωλητές.
  Ως γνωστόν, οι αγοραστές CDSs χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  Σε εκείνους που τα αγοράζουν για να ασφαλίσουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν από ενδεχόμενη χρεοκοπία του εκδότη, π.χ. Ελλάδα, και σε εκείνους που ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο των spreads ώστε να πουλήσουν με κέρδος.

  Τα απίστευτα λάθη της ελληνικής πλευράς έχουν κάνει ήδη πολλούς από τους τελευταίους είτε πλούσιους είτε πολύ χαρούμενους με τις υπεραξίες που αποκομίζουν.

  Ως εκ τούτου, κάποιοι από τους τελευταίους που δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο του τελικού χτυπήματος (killing) πουλάνε τα CDSs και αποχωρούν με γεμάτη την τσέπη.

  Όλα αυτά εξηγούν σε κάποιον βαθμό την καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων και CDSs το τελευταίο διάστημα.

  Όμως, σε αρκετούς στο εξωτερικό έκανε εντύπωση η ασυνήθιστα μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, π.χ. του 5ετούς, σε κάποιο σημείο την Παρασκευή.

  Φυσικά, είναι μάλλον απίθανο να γνώριζαν οι αγοραστές τις δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού μία μέρα αργότερα περί πρόθεσης αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Κίνα όταν η χώρα ξαναβγεί στις αγορές.

  Εκείνο που έκανε εντύπωση σε πολλούς στο εξωτερικό ήταν οι αναφορές ξένων traders στα διάφορα desks ότι αγοραστές ήταν ελληνικά accounts. Προφανώς δεν μπορεί να είναι οι πελάτες private banking και λιανικής των ελληνικών τραπεζών που έχουν προχωρήσει σε επιλεκτικές αγορές ελληνικών χρεογράφων το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν τραπεζίτες.

  Οι μεγάλες αγορές προέρχονταν προφανώς από άλλους και το μυαλό μερικών ξένων πήγαινε κατευθείαν στις πρώτες ύποπτες, κοινώς στις ελληνικές τράπεζες.

  Δεν γνωρίζουμε αν οι ξένοι έχουν δίκιο.

  Αυτό θα φανεί αργά ή γρήγορα, καθότι οι ελληνικοί λογαριασμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να συντηρήσουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων και CDSs στα τωρινά υψηλότερα επίπεδα και πολύ περισσότερο να τους δώσουν μεγαλύτερη ώθηση.

  Αν υπάρχει, λοιπόν, ελληνικός δάκτυλος, όπως υπαινίσσονται, ή όχι θα φανεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

  Οι οθόνες δεν λένε ψέματα.

 5. ανώνυμε
  θα πάρω τα ρίσκα μου υποστηρίζοντας την δική μου άποψη
  Δηλαδή ότι το παιχνίδι γίνεται από τους μεγάλους παίχτες και όχι από τις ελληνικές τράπεζες. Έξαλλου εμμέσως αυτό αφήνει να εννοηθεί και ο Dr. Money στο άρθρο του -δεν ξέρω βέβαια εάν αυτό είναι καλό ή κακό

  *
  Στέλιο

  στην χρηματιστηριακή αγορά δεν μπαίνει κανείς ντε και καλά μακροπρόθεσμα 😉
  Από την άλλη δεν λείπουν και κάποιοι που μας διαβεβαιώνουν ότι θα αγοράσουν νέα Ελληνικά ομόλογα εάν και όποτε αυτά εκδοθούν ( χωρίς βέβαια να μας πουν και το τίμημα που θα μας ζητήσουν – με 7-8% μπορούμε να βρούμε όσους πελάτες θέλουμε 😉 )

 6. Mpa… psemata tha mas lene..
  Apokliete!
  Kati ktryboyn!
  Den mporei na einai alithia.
  Einai synomosia toy amerikanikoy kefalaioy me tin edo ploytokratia.
  Min masate..
  Kai 200 na pane ta sprent den toys pisteyo.
  Tha epimeno mexri na dikaiotho!

 7. (ελπίζοντας να μην γίνομαι κουραστικός )

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=574963
  Το spread του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου (δηλαδή η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στο ελληνικό και στο αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) έπεσε πάνω από 2,5% (250 μονάδες βάσης) τις τελευταίες μέρες, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας στην κυβέρνηση και στα κατεστημένα ΜΜΕ, τα οποία είδαν την πτώση αυτή ως επιβράβευση των βάρβαρων μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό. «Ιδού» διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους «τα μέτρα αποδίδουν. Υπομονή, σφίχτε λίγο ακόμα τα δόντια και η κρίση θα περάσει».

  Όμως η αλήθεια είναι ότι τα spread δεν πέφτουν. Τα ρίχνουν. Και τα ρίχνουν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα, ως γνήσιοι παπατζήδες, επιδίδονται σε αγορές κρατικών ομολόγων, προκειμένου να ρίξουν τα spread και να επιβραβεύσουν την κυβέρνησή τους, την κυβέρνηση του ΓΑΠ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: