Αγωγή της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας εις βάρος της Citigroup Inc

από kapetanios

«Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας κατέθεσε αγωγή εις βάρος της Citigroup Inc και σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη της, αξιώνοντας το ποσό των 835 εκατ. δολαρίων. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η αγωγή κατατέθηκε την 17η Σεπτεμβρίου σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν.
Αναφέρει ότι η Citigoup δεν αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες, οδηγώντας τη Norges Bank να αγοράσει μετοχές και ομόλογά της σε υπερβολικά υψηλές τιμές μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Ιανουαρίου του 2009.»

Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς?
Δεν θα μας ένοιαζε εάν δείχναμε την στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα που φαίνεται ότι έχει χαθεί από το σύνολο σχεδόν των κυβερνητικών αξιωματούχων με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει δικαιωματικά στον Παπανδρέου: παραθέτοντας παραδείγματα αλλαγών που υλοποιεί η κυβέρνηση» γράφει το ΒΗΜΑ ,ανέφερε την ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. «Τέρμα πια τα greek statistics» είπε ….χαριτολογώντας (!)

Η επικινδυνότητα του ανθρώπου αυτού φάνηκε από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του αλλά απ ότι φαίνεται τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα.

Ακόμη λοιπόν κι ΑΝ συμφωνούσα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ  Γιάννη Παναγόπουλο που δεν δίστασε να δηλώσει (εξυπηρετώντας πολιτικούς φίλους και συνεργάτες του ..) ότι δεν χρειάζονται απεργίες γιατί « δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις πέραν του μνημονίου»(!) (είναι τετελεσμένο γεγονός δήλωσε),  και μόνο η απομάκρυνση του συγκεκριμένου πρωθυπουργού παραμένει ένα ισχυρό ισχυρότατο κίνητρο.

Ο Παναγόπουλος έκανε και μια ακόμη απίστευτη δήλωση ενόψει της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτώβρη :  «οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματά τους, αλλά δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε μια και τα αιτήματα που τίθενται δεν είναι αυτά που τίθενται στον ιδιωτικό τομέα» που επισημοποιεί με τον πλέον δραματικό τρόπο ακόμη μια  διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα  σε μια περίοδο που ο εργαζόμενος βάλλεται από όλες τις πλευρές

4 Σχόλια to “Αγωγή της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας εις βάρος της Citigroup Inc”

 1. Καλησπέρα,
  όντως η όλη διαχείριση του θέματος στην εκδήλωση στη Ν.Υ με τους «παράγοντες», τα «think tank», πέραν από ιλαρή «και εγώ στα think tank είμαι και, επειδή είμαι βέβαιος ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, έχω την άνεση να κάνω και πλακίτσα», είναι και επικίνδυνη, διότι μετά θα σε περιλάβουν κάποιοι που δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ.
  Άλλωστε , πρέπει να το ξέρει , αφού κατά καιρούς ξιφουλκεί εναντίον τους.

  Αν και ξεφεύγω από το θέμα του post, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι αυτοί οι Νορβηγοί είναι πολύ «ζωηροί» με το θέμα.
  Αναφέρομαι στις κινήσεις του κρατικού (ασφαλιστικού) fund να αγοράζει ομόλογα από τα λεγόμενα piigs.

  Μάλιστα, προ ημερών, η αγορά Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, χαιρετίσθηκε στην Ελλάδα ως «σπάσιμο του αποκλεισμού», «ορόσημο για πορεία βελτίωσης του κλίματος στις Αγορές» κλπ.

  Με τη παρατήρηση (καθότι γκρινιάρης δύσπιστος 😉 ) ότι η αγορά έγινε στη «δευτερογενή Αγορά», θα ήθελα να πληροφορηθώ και τους όρους της (αξία , σχέση με αρχική αξία), για να βγάλω συμπέρασμα για το τι σημαίνει, αν σημαίνει, ευρύτερα.

 2. Αναγνώστα

  Φαίνεται πως η αγορά των ελληνικών χαρτιών από τους Νορβηγούς δεν είναι για σημαντικό ποσό . Αν σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί διαχειρίζονται εκατοντάδες δις δολλάρια με μόνο ένα 30% σε διάφορα ομόλογα , αντιλαμβάνεσαι ότι ένα μικρό ποσοστό των επενδύσεων σε ομόλογα θα γίνεται σε χαρτιά υψηλού ρίσκου. Αυτό συμβαίνει σε κάθε χαρτοφυλάκιο που σέβεται τον εαυτό του , ειδικά αν η τιμή αγοράς είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζει πιθανές πολύ υψηλές αποδόσεις στο μέλλον. Οι Νορβηγοί κατέχουν και παλαιότερα ελληνικά χαρτιά και παίζουν στις δευτερογενείς αγορές. Η σημασία της κίνησης τους είναι μηδαμινή για τους ίδιους ( αν σκεφτείς ότι έχασαν αρκετά δις με παλαιότερες επενδύσεις τους στα τοξικά ) και μπορεί να έχει σημασία για μας μόνο αν διαμορφωθεί τάση σαφής στο μέλλον…

 3. Παπούλη, και εγώ την ίδια εικόνα έχω (μιλάμε για 430 δις ευρώ).

  Όμως αυτό που αναφέρεις και μου φαίνεται λογικό, είναι καλό σενάριο.

  Το κουμπί για μένα , είναι σε αυτό που γράφεις:
  «ειδικά αν η τιμή αγοράς είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζει πιθανές πολύ υψηλές αποδόσεις στο μέλλον»
  Αν το αγόρασαν «κοψοχρονιά» σε σχέση με την τιμή της πώλησης, όταν πρωτοεκδόθηκε, είναι διαφορετικό από το αν το αγόρασαν στην αρχική τιμή.
  Είναι σημαντικό για να δούμε πώς «κόβουν» την πορεία των piigs και αναλόγως πόσα ρίσκα παίρνουν πραγματικά.

  Βέβαια και το καλό σενάριο να μην είναι , λόγω αυτών που ανέφερες (μικρό ποσοστό των διαθεσίμων τους προς επένδυση) , θα συμφωνήσω ότι μπορεί και να μην επηρεάζει τελικά τα ευρύτερα

 4. Από το συνονόματο, με αγάπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: